REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Se înființează birou antidrog la concertele și festivalurile din Constanța!

Se înființează birou antidrog la concertele și festivalurile din Constanța!

Victor ROTARU 14 octombrie 2023 | 00:00 1744

În urma ședinței de Guvern, Executivul a decis ca numărul posturilor de procurori din cadrul DIICOT să fie suplimentat cu 25. Festivalurile de muzică sunt de așa natură încât predispun la consumul de droguri, iar experiența de pe litoral, din sezonul estival care s-a încheiat, atestă că este nevoie, urgent, de măsuri pentru stoparea fenomenului. În cadrul Serviciului Teritorial Constanța urmează a fi înființat un Birou antidrog, care să acopere întreg județul Constanța, cât şi Tulcea. Marius Oprișan, fostul șef Antidrog Constanța, spune că măsura este una bine-venită, însă oamenii care vor lucra în cadrul Biroului antidrog nu ar trebui să se axeze pe consumatori, ci pe capii rețelelor.

Se infiinteaza birou antidrog la concertele si festivalurile din Constanta!

Guvernul a decis ca numărul procurorilor din cadrul DIICOT să fie suplimentat cu 25, de la 306 la 331 de posturi. O parte dintre cele 25 de posturi de procurori vor fi alocate Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul structurii centrale, pentru înființarea unui serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza municipiului București şi județului Ilfov. Celelalte posturi urmează să fie alocate, raportat la situația operativă și necesitați, structurilor teritoriale care înregistrează creșteri masive ale numărului de cauze penale vizând traficul de droguri/psihoactive, "preponderent ca urmare a unor festivaluri, concerte, turism, centre universitare mari, de pildă Serviciul Teritorial Constanța, unde urmează a fi înființat un Birou antidrog, care să acopere întreg județul Constanța, cât și Tulcea".

Se infiinteaza birou antidrog la concertele si festivalurile din Constanta!Marius Oprișan - fostul Șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța

Oprișan: Noi avem două mari rute în Dobrogea

Marius Oprișan, fostul Șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, este de părere că Biroul antidrog care va fi înființat la Constanța ar trebui să se bazeze pe marile capturi, nicidecum pe consumatori: „DIICOT-ul are o paletă foarte largă de infracțiuni și erau câțiva procurori 5-7. Acum se face un serviciu strict pe așa ceva, le dau câteva posturi în plus și se va înființa acest birou. Este un lucru bun pe partea de combatere. Înainte, în port, era o structură care se numea Trident. În biroul acesta erau specialiști de la toate structurile: Garda de Coastă, Vamă, Crimă Organizată, care aveau în competență supravegherea a tot ce însemna intrări în Portul Constanța, ca să faciliteze cooperarea mai bună între instituții. De pe vremea Tridentului s-au descoperit tonele de cocaină. Este un pas înainte. Noi avem două mari rute în Dobrogea. Este ruta cocainei, care vine din America de Sud, prin Portul Constanța, prin container, și intră în Europa de Vest. Se evită marile porturi din Spania, Portugalia, pentru că sunt foarte bine păzite. Unele din capturile mari, din Portul Constanța, au venit pe informație. Americanii de la DEA, prin Ambasada SUA, le-au trimis informații aici și ei au valorificat această informație și i-au prins. Mai este și ruta heroinei, care vine prin Isaccea, din Afganistan, sau vine pe containerele de la turci. Sunt foarte multe containere care vin din Turcia către Occident.

Se infiinteaza birou antidrog la concertele si festivalurile din Constanta!Foto cu rol ilustrativ

„Livrările se fac pe internet, vin prin curier”

Fostul Șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Marius Oprișan, a mai adăugat faptul că în cadrul festivalurilor participanții vin deja cu stocurile făcute, fiind destul de greu ca un dealer să se infiltreze, având în vedere forțele mobilizate la astfel de evenimente.

Se infiinteaza birou antidrog la concertele si festivalurile din Constanta!

Noi ar trebui să ne axăm pe internet, pentru că livrările se fac pe internet. Drogurile recreaționale vin din zona Spaniei, Olandei, vin prin curier. Pe asta ar trebui să se axeze, nu pe festivaluri... Noi iar mergem să prindem consumatorul din festival? Acolo este finalul, acolo se consumă. Cine se duce să se riște în atâta Poliție. Am mai spus, la Neversea și la Untold, în perioada respectivă, sunt cele mai sigure zone din țară. Acolo se duc consumatorii, aceștia își procură între timp. Nici nu mai consumă în festival, avem experiența SunWaves. Ei se cazează cât mai aproape de festival, ies din festival, se duc la cazare, mai iau o pastilă sau trag o linie, nu riscă. Acestea sunt cazuri izolate.”, a mai spus Oprișan.

Precizăm că specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în colaborare cu reprezentanții I.P.J. Constanța, au realizat o serie de activități cu caracter preventiv la festivalurile care au avut loc pe litoral, în acest sezon estival, în urma cărora persoanele interesate au fost informate cu privire la efectele consumului de substanțe interzise. În ciuda acestui aspect, sute de tineri au fost prinși consumând sau având asupra lor droguri. Din păcate, mulți dintre ei s-au ales cu dosare penale. Iar înființarea birourilor antidrog reprezintă o măsură benefică, însă mai marii țării trebuie să ia în calcul un aspect important: capii rețelelor nu vor fi găsiți la festivaluri!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa puneti si la Parlament ,la Casa POPOrului!
0
0
langa scoli, moluri, restaurante, baruri si ...spelunci!
1
0
Faceti corturi in fata la Rafte Daniela daca tot vreti sa faceti ceva macar sa vanda omul pe taraba si il fiscalizati sa aveti si voi bani din taxe Dar nu aveti voie ca il tin procurorii din mach3donime in brate Gunoai3loooooorrrr
2
0
Noi dam spaga ,aducem traficantii din Italia si de pe unde se mai poate,aducem c urve de la Cluj,prin pestii de la Cluj si ne vedem in cort la Marco Carola ,sa vedem daca mai vine
2
0
Inloc sa ii salte pe aia care au protejat traficantzi de droguri si asha ramashi fara protectie de la mai mari din politie si alte puteri din stat sa ii adune si pe traficantzi,guvernul Roman a mai infiintzat o institutzie de tocat bani de la stat,pai pana acum nu era biroul de combatere al consumului si traficului de droguri,ia intreabai mai Ciolacule pe astia ce au facut caci se gasesc droguri peste tot in Romania iar astia sunt ca si inexistentzi,nu or cheltui ashtia bani multzi la nivel de tara de la buget dar uite asha putzini bani cheltuitzi aiurea aici,putzini dincolo si asha cand tragi linie bani cheltuitzi aiurea pentru diverse sinecuri sau pentru speciali sau scheme umflate prin ministere si primarii se aduna o groaza de bani dazi aiurea de stat chiar si acum cand bugetul Romaniei este pe minus.
4
0
Pai cine dracu' s-ar mai duce la festivalurile alea, fara sa ia o pastila sau sa traga ceva pe nas inainte, la ce muzica se baga acolo... In tarile civilizate, politia e mai toleranta, intelege ca multa lume se duce acolo sa se simta bine, asa ca nu se prea baga la droguri temporar, pentru ca nu s-ar mai duce nimeni la festivaluri si orasele ce le organizeaza ar pierde o gramada de bani.
0
0
si la colt de strada, langa scoli, baruri , restaurante, moluri etc.
2
0
Adunați gunoaiele alea a lu Mircea Oaie de pe atelierelor.......și lăsați minciunile!!! Sau nu va lăsa Stroe???
3
1
Trimite droguri din olanda prin Rares care munceste la posta
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468