Se lucrează de zor la reabilitarea Sinagogii din Constanța. Video
Se lucrează de zor la reabilitarea Sinagogii din Constanța. Video
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestÎn urma mai multor încercări din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI) de a atribui lucrările unui constructor, în vara anului 2023 a fost atribuit contractul pentru reabilitarea Sinagogii. Lucrările avansează rapid la monumentul arhitectural Templul Israelit, cunoscută drept Sinagoga Mare din Zona Peninsulară a orașului Constanța, situat pe strada C.A. Rosetti numărul 2, colț cu Petru Rareș.
Semnificația istorică a clădirii
Sinagoga Mare sau Templul israelit de rit așkenaz din Constanța a fost construită în anul 1911, pe strada C.A. Rosetti, și este contemporană cu Cazinoul de pe faleza orașului. Considerată una dintre cele mai frumoase sinagogi din România, aceasta a început să se degradeze în ultimele două decenii. De asemenea, structura sinagogii este organizată pe trei nivele: soclu, parter și etaj.
Fațada exterioară prezintă feronerie și decorațiuni de inspirație maură, iar interiorul este împărțit în trei nave, cu un accent deosebit pe nava principală. De asemenea, în interior sunt întâlnite numeroase decorațiuni tradiționale evreiești. În plus, aceasta este singura sinagogă rămasă în Constanța, după ce în 1908 evreii din oraș au construit un templu de rit sefard pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 18.
Această clădire monumentală, de influență gotică, a fost demolată în 1980, din cauza deteriorării cauzate de cutremurul din 1977, iar pe locul său se află acum o parcare.
Cum se prezintă lucrările?
Degradarea acestei clădiri cu o arhitectură fascinantă a început în urmă cu două decenii, atunci când a apărut o spărtură în acoperiș, care a condus la deteriorarea întregii clădiri. Expertiza tehnică făcută în urmă cu câțiva ani a scos la iveală faptul că structura de rezistență trebuie sa fie complet reabilitată, acoperișul este complet prăbușit, iar elementele decorative au nevoie de o restaurare.
Astfel, de la o gaură în acoperiș, un centru istoric a ajuns ruină. În vara anului 2023, a fost atribuit contractul de reabilitare, firma câștigătoare fiind Conest SA, din Iași, iar lucrările au început în toamna acestui an. Marți, 11 decembrie, se lucra de zor la monumentul arhitectural, în special la fațada clădirii.
Lucrările vor dura aproximativ doi ani și jumătate, iar cu puțin noroc, în 2027 Sinagoga ar putea reintra în circuitul turistic.
Video:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News