REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Se opresc lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța!

Se opresc lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța!

Andreea POPA 13 noiembrie 2023 | 00:00 10361

Ministerul Dezvoltării nu mai are bani pentru continuarea proiectelor din țară, iar prima victimă este Cazinoul din Constanța. Compania Națională de Investiții (CNI) a anunțat deja antreprenorul că a terminat fondurile și i-a cerut, pur și simplu, să lucreze pe datorie. Aedificia Carpați, liderul asocierii care se ocupă de restaurarea Cazinoului, a transmis însă ministerului că, dacă nu va primi până la sfârșitul lunii noiembrie datoria de 31 de milioane de lei, pentru lucrările efectuate deja, va închide șantierul. Bucureștiul reușește astfel să ofere cel mai frumos „cadou“ Constanței, chiar de Ziua Dobrogei, de pe 14 noiembrie.

 

Se opresc lucrarile pentru restaurarea Cazinoului din Constanta!Cazinoul din Constanța

Lovitură de teatru la final de an, cu doar câteva zile înainte de Ziua Dobrogei: guvernanții de la București au anunțat că nu mai au bani pentru continuarea lucrărilor de renovare a Cazinoului din Constanța, astfel încât este foarte posibil ca șantierul pe care s-au făcut până acum una dintre cele mai complexe lucrări de restaurare din România să se închidă până la sfârșitul lunii. Probabil chiar în preajma Zilei Naționale a României, de pe 1 Decembrie, pentru ca profesionalismul și competența guvernanților să capete conotație maximă.

„Constanța este, din păcate, condamnată încă o dată de politicienii incompetenți și corupți”

Informația a fost dezvăluită de deputatul constănțean Bogdan Bola, pe pagina sa de Facebook.

„S-au terminat banii pentru restaurarea Cazinoului din Constanța! Da, ați citit bine! Acesta este «cadoul» făcut de PSD și PNL dobrogenilor exact înainte de Ziua Dobrogei. În urmă cu o săptămână, pe 03.11.2023, Compania Națională de Investiții (C.N.I.) a anunțat oficial antreprenorul care efectuează lucrările de restaurare a Cazinoului că Guvernul NU MAI ARE BANI pentru plata facturilor pe anul acesta. Totodată, i-au cerut antreprenorului (asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL ) ca într-un film prost, să «lucreze pe datorie» sau pe «caiet». Așa cum era și normal, antreprenorul a anunțat deja oficial că nu e de acord, așa că lucrările ar urma să fie sistate în curând”, a scris deputatul Bola.

Se opresc lucrarile pentru restaurarea Cazinoului din Constanta!

„Constanța este, din păcate, condamnată încă o dată de politicienii incompetenți și corupți! Clădirea-simbol a orașului și litoralului românesc nu merită, se pare, niciun fel de atenție din partea peneliștilor și pesediștilor care, în ultimii ani, au avut grijă să se pozeze cu Cazinoul și să se laude cum au salvat ei acest obiectiv național. Acum, tot ei solicită pe ascuns antreprenorilor să nu încaseze nimic până în februarie 2024.

Se opresc lucrarile pentru restaurarea Cazinoului din Constanta!lucrări Cazino

Deși au premeditat (așa cum reiese clar din răspunsul celor de la Aedificia) în cel mai ticălos mod să taie panglica în iulie 2024 (în plină perioadă electorală) cei din PNL și PSD «au uitat» să asigure și finanțarea restaurării Cazinoului, la fel cum «au uitat» să asigure finanțarea multor domenii cruciale ale societății românești”, a mai spus deputatul constănțean.

CNI cere antreprenorului să lucreze pe datorie la Cazino

Iată și cum justifică CNI lipsa banilor pentru continuarea lucrărilor de renovare a Cazinoului din Constanța: „Având în vedere (…) adresa emisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 186071/30.10.2023, înregistrată la C.N.I.-S.A. sub nr. 68545/02.11.2023, prin care C.N.I. a fost înştiiţată cu privire la epuizarea creditelor bugetare disponibile în anul în curs pentru derularea Programului naţional de construcţii de interes public sau social, ce cuprind inclusiv costurile necesare realizării obiectivului de investiţii din referinţă (…)”.

Conform acestuia, adresa CNI semnată de directorul general Irina Manuela Pătrășcoiu cere societății Aedificia Carpați să accepte o amânare de plată de 30 de zile pentru lucrările de reabilitare care sunt în desfășurare la Cazinoul din Constanța încă din ianuarie 2020.

În replică, antreprenorul refuză să mai lucreze pe datorie și avertizează Ministerul Dezvoltării că dacă nu i se achită datoriile totale de 31 de milioane de lei, pentru lucrările deja efectuate, va închide șantierul de la Cazino.

CNI are datorii de 31 de milioane de lei către antreprenor

Iată și răspunsul celor de la Aedificia Carpați pentru CNI: „Durata de execuţie rămasă până la finalizarea contractelor – Iulie 2024 – termen făcut public chiar de cate autorităţi, guvernanţi, mass-media, care credem că nu este bine să fie prelungit pe o perioadă greu de estimat dacă la lucrările la această data intră în conservare. Lucrările rămase de executat au un mare consum de manoperă, necesitând forţă de muncă super calificată (ipsosari, pictori, tâmplari de fineţe, pietrari, vitralişti, etc), forţă de muncă greu de găsit în România. Valoarea lucrărilor realizate până la finalul lunii octombrie pentru care nu este solicitat certificat de plată și nu sunt facturate este de aproximativ 25 milioane lei cu TVA, la care se adaugă suma de 423.734,23 lei (lucrări executate și facturate pe contractul 531 din 20.12.2019 ) și 2.501.747,35 lei (proiectare facturată pe contractul 804 din 11.08/2023 ), în total: 30.925.481,58 lei. Dacă această sumă nu va fi plătită la final de noiembrie, ne va fi imposibil să mai ţinem şantierul în funcţiune din lipsa posibilităţilor de a plăti forţa de muncă și toate resursele angajate prin contracte ferme cu furnizorii. Am risca solicitări de insolvență din partea furnizorilor ceea ce ar echivala cu întreruperea totală a lucrărilor. Avem contracte de cazare și masă în Constanța pe care oricum ar trebui să le respectăm chiar dacă ne părăseşte forţa de muncă. Pentru a finaliza aceste contracte sunt necesare resurse cu durată mare de execuţie pentru care trebuie să plătim avansuri mari: candelabre/ lămpi (durată execuţie 7 luni), tâmplării exterioare și interioare, pardoseli decorative din marmure colorate, echipamente etc”.

Aedificia Carpați: „Am fi în imposibilitatea de a finaliza aceste contracte din cauza pierderii specialiștilor”

„Prin adresele dumneavoastră ne solicitaţi să acceptăm să nu încasăm nimic până la final de ianuarie 2024, nici pentru lucrări executate, nici pe ce s-ar executa până atunci. Am fi în imposibilitatea de a finaliza aceste contracte din cauza pierderii specialiştilor și nerespectării contractelor cu furnizorii. Ne-am angajat să finalizăm acest contract în anul „politic” 2024, făcând eforturi foarte mari organizatorice, tehnice și financiare, mizând pe ipoteza unui flux financiar cu intrări de lichidităţi la 30 de zile, aşa cum este prevăzut și în contractele perfectate cu dumneavoastră”, se mai arată în răspunsul Aedificia Carpați către CNI. În septembrie 2023, primarul Vergil Chițac anunța că lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța erau gata în proporție de 80%. Reamintim că lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020, după ce contractul pentru consolidarea şi restaurare a fost semnat, pe 20 decembrie 2019. Valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții este de 236.230.000 lei, potrivit unui anunț al Ministerului Dezvoltării, din aprilie 2023.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo Cezara FEBLETEA MEA! Eu votez cu tine CEZARA ARDEY UMPLUTI IN PASARYKA GOALA PA VEATZA CEZARA!!
0
0
Ati distrus tot cu voturile voastre . Nu ințelegeți că politica e c***a de morocani.
1
0
Ce frumos apar eu în poză lângă Cazinou.Cam la asta se va reduce utilitatea acestuia pentru muritorii de rând. Corect,trebuia văruit pe acolo,arăta cam nașpa. Dar dacă tot a stat atâta timp ruină,clar din interes,era de acoperit cu ceva și mai stătea la hibernat un timp .Iar eu puteam să mi fac poze cu falezele orașului amenajate,renovate,construite ,ceva civilizat.Nu ca acum,faleze gen junglă, mangrove,balauri,gunoaie și pante gen alunecări de teren.Sau poze cu multe capre ce ar trebui cumpărate de primărie pascand iarba crescută pe prea latele plaje.Ar fi fost multe poze de făcut ,cu alternativele ce erau mai urgente și mai de real folos constănțenilor. Zău așa.
0
0
Pica, din cer, mamaliga. De la Tatuka.
2
0
fratilor ortodoxxxi, aici vorbim de ruble aur.
0
1
o vei vota pe zda matii, ca de obicei. cu cratima.
2
2
Ani de zile ati absentat la vot sau ati votat paketul cu pui zahar si ulei. Si acum vreti oras - orasul sunteti voi, dupa chipul si asemanarea voastra. Da, stiu, adevarul ustura.
4
2
Bine că sunt bani pt.Ucraina,pt.fiare vechi-numite,pompos,avioane-pt.salarii și pensii speciale.Pt.r*mânii de rând și r*mânia cea adevărată,reală,bani vor fi...la anu' și la mulți ani!
5
4
Sa infiintam un partid! Vorbim, stam pe fb, un comunicat de presa, un interviu, etc. Da statul finantare. Promitem ceva si gata Vine un magician sa rezolve tot
2
1
p*****l si dezamagitor, un guvern de lasi si c***e. Am discutat deja cu prietenii si familia, o sa votam AUR, pentru ca razbunarea este dulce si este arma preferata a romanilor.
16
9
Nu mai baza in nici-un partid , mergem pe AUR....ori la Bal , ori la spital ! Mai rau de atat, nu se poate....
6
12
si noi va dam cadoul la vot, vom vota aur ca sa scapam de voi
10
11
când vin a va cere votul sa le cereți socoteala, taxati-i la vot
11
1
aia din urma cu mai mult de 100 de ani au fost in stare sa-l construiasca iar noi azi nu suntem in stare sa-l reabilitam asta arata un singur lucru incompetenta si infractiune politica si catastrofa economica in care ne zbatem de 33 ani chiar daca nimeni nu vrea sa recunoasca asta
15
1
Vrea să întreb cunoscătorii dacă au idee despre cine va folosi clădirea după renovare.Si ca ce o va folosi. Căci tare îmi este că simbolul ăsta al Constanței are deja destinație și destinatar. Dedicație adică, cam gratis. Aveți idee? Sau doar bănuieli?
13
1
Ce ar fi de comentat ???. Iti vine doar sa urli de disperare. Nesimtitii de politicieni nu stiu decat sa caute fonduri pentru plata bugetarilor, sa-i inmulteasca pe bugetari, sa le dea vouchere de vacanta, norma de hrana dublata, uniforme noi de doua ori pe an, pentru militieni, dublarea personalului putorilior analfabete si incapabile din Politia Locala, s.a.m.d. Si, la urma, cu tupeu nemasurat, sa vina sa ne ceara votul. Ar trebui , acesti guvernanti, nu numai alungati de la putere ci chiar din tara.
12
1
Posibil să redăm constănțenilor acest simbol în următorul an.Până atunci folosim sloganul:vom face și vom drege !!!Construit în urmă cu 110 ani în termen de doi ani.
14
0
Un loc minunat pentru a organiza decapitarea lui Chițac și celorlalți politicieni corupți cu pensii de zeci de mii de lei.
19
1
Ce ai facut ptr judet, tara? Ceva major. Multumesc
11
4
va ocupati cu prostii ! Nu mai intervievati iinfractori la care nu avem voie sa zicem. Ca eu la iinfractori as vrea sa urez de toate din toata inima !!!
13
0
De caine pe toate trotuarele Constantei, lucrari de asfaltare facute de mantuiala, la toate pubelele de gunoi vedem garoii cum scormonesc de dimineata pana seara, masini parcate haotic(nu sunt nici locuri), spatii verzi nu mai vorbesc, in locul lor se fac blocuri, lidl, kaufland, locurile de joaca invadate de g***i care scuipa cojile de seminte pe jos, pana si Bucurestiul e mai curat si ordonat, nu mai vb de Brasov, Cluj, Oradea, Sibiu, Iasi . Nu te mai mira nimic in orasul asta...
25
1
Țara e condusă de covrigari borlane și ceaunari prim ministru de maidan In partide nu sânt profesori ingineri medici oameni cu studii superioare Tara o ia la vale fiindcă e condusă de paraziți Toate partidele sânt o ghenă de gunoi Ar trebui ca oameni cu studii să formeze un partid pentru a scoate tara din mizerie mafie și corupție
35
3
Oamenii traiesc o iluzie. Au impresia ca societatea functioneaza bine doar pentru ca stirile sunt falsificate. Banii de pensii au fost furati.
40
0
visezi cai verzui pe peretii cazinoului. Si mai si manipulezi ca un mwist ordinar. Sictir !!!
15
4
Sa lucreze bugetarii pe datorie impreuna cu deputatul care ne anunta si tot asa
24
3
Toti stim s-au am auzit la radio, televiziuni si s-a scris ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar impus de UE fiindca altfel nu vom primi banii de PNNR. Desi pentru tara noastra nu se tine cont de efectele vecinatatii cu Ukraina care au produs pierderi financiare foarte mari pt Romania. Singura modalitate ca sa se mentina deficitul bugetar este sa nu se mai faca nici un fel de cheltuieli pana la sfarsitul anului deci nu se vor face plati de nici un fel pentru nici un fel de servicii, aici intra si Cazinoul. In anul urmator la inceput totul se regleaza.
9
25
Pentru ca orasul Constanta doarme si parca nu vrea sa schimbe NIMIC! Politicienii cert dunt incompetenti, corupti si foarte prsti . Dar cetatenii? Se va ruina si ce au reusit spre admiratia nosstra sa renoveze! Era prea frumos
33
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468