Se opresc lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța!
Se opresc lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța!
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestMinisterul Dezvoltării nu mai are bani pentru continuarea proiectelor din țară, iar prima victimă este Cazinoul din Constanța. Compania Națională de Investiții (CNI) a anunțat deja antreprenorul că a terminat fondurile și i-a cerut, pur și simplu, să lucreze pe datorie. Aedificia Carpați, liderul asocierii care se ocupă de restaurarea Cazinoului, a transmis însă ministerului că, dacă nu va primi până la sfârșitul lunii noiembrie datoria de 31 de milioane de lei, pentru lucrările efectuate deja, va închide șantierul. Bucureștiul reușește astfel să ofere cel mai frumos „cadou“ Constanței, chiar de Ziua Dobrogei, de pe 14 noiembrie.
Lovitură de teatru la final de an, cu doar câteva zile înainte de Ziua Dobrogei: guvernanții de la București au anunțat că nu mai au bani pentru continuarea lucrărilor de renovare a Cazinoului din Constanța, astfel încât este foarte posibil ca șantierul pe care s-au făcut până acum una dintre cele mai complexe lucrări de restaurare din România să se închidă până la sfârșitul lunii. Probabil chiar în preajma Zilei Naționale a României, de pe 1 Decembrie, pentru ca profesionalismul și competența guvernanților să capete conotație maximă.
„Constanța este, din păcate, condamnată încă o dată de politicienii incompetenți și corupți”
Informația a fost dezvăluită de deputatul constănțean Bogdan Bola, pe pagina sa de Facebook.
„S-au terminat banii pentru restaurarea Cazinoului din Constanța! Da, ați citit bine! Acesta este «cadoul» făcut de PSD și PNL dobrogenilor exact înainte de Ziua Dobrogei. În urmă cu o săptămână, pe 03.11.2023, Compania Națională de Investiții (C.N.I.) a anunțat oficial antreprenorul care efectuează lucrările de restaurare a Cazinoului că Guvernul NU MAI ARE BANI pentru plata facturilor pe anul acesta. Totodată, i-au cerut antreprenorului (asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL ) ca într-un film prost, să «lucreze pe datorie» sau pe «caiet». Așa cum era și normal, antreprenorul a anunțat deja oficial că nu e de acord, așa că lucrările ar urma să fie sistate în curând”, a scris deputatul Bola.
„Constanța este, din păcate, condamnată încă o dată de politicienii incompetenți și corupți! Clădirea-simbol a orașului și litoralului românesc nu merită, se pare, niciun fel de atenție din partea peneliștilor și pesediștilor care, în ultimii ani, au avut grijă să se pozeze cu Cazinoul și să se laude cum au salvat ei acest obiectiv național. Acum, tot ei solicită pe ascuns antreprenorilor să nu încaseze nimic până în februarie 2024.
Deși au premeditat (așa cum reiese clar din răspunsul celor de la Aedificia) în cel mai ticălos mod să taie panglica în iulie 2024 (în plină perioadă electorală) cei din PNL și PSD «au uitat» să asigure și finanțarea restaurării Cazinoului, la fel cum «au uitat» să asigure finanțarea multor domenii cruciale ale societății românești”, a mai spus deputatul constănțean.
CNI cere antreprenorului să lucreze pe datorie la Cazino
Iată și cum justifică CNI lipsa banilor pentru continuarea lucrărilor de renovare a Cazinoului din Constanța: „Având în vedere (…) adresa emisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 186071/30.10.2023, înregistrată la C.N.I.-S.A. sub nr. 68545/02.11.2023, prin care C.N.I. a fost înştiiţată cu privire la epuizarea creditelor bugetare disponibile în anul în curs pentru derularea Programului naţional de construcţii de interes public sau social, ce cuprind inclusiv costurile necesare realizării obiectivului de investiţii din referinţă (…)”.
Conform acestuia, adresa CNI semnată de directorul general Irina Manuela Pătrășcoiu cere societății Aedificia Carpați să accepte o amânare de plată de 30 de zile pentru lucrările de reabilitare care sunt în desfășurare la Cazinoul din Constanța încă din ianuarie 2020.
În replică, antreprenorul refuză să mai lucreze pe datorie și avertizează Ministerul Dezvoltării că dacă nu i se achită datoriile totale de 31 de milioane de lei, pentru lucrările deja efectuate, va închide șantierul de la Cazino.
CNI are datorii de 31 de milioane de lei către antreprenor
Iată și răspunsul celor de la Aedificia Carpați pentru CNI: „Durata de execuţie rămasă până la finalizarea contractelor – Iulie 2024 – termen făcut public chiar de cate autorităţi, guvernanţi, mass-media, care credem că nu este bine să fie prelungit pe o perioadă greu de estimat dacă la lucrările la această data intră în conservare. Lucrările rămase de executat au un mare consum de manoperă, necesitând forţă de muncă super calificată (ipsosari, pictori, tâmplari de fineţe, pietrari, vitralişti, etc), forţă de muncă greu de găsit în România. Valoarea lucrărilor realizate până la finalul lunii octombrie pentru care nu este solicitat certificat de plată și nu sunt facturate este de aproximativ 25 milioane lei cu TVA, la care se adaugă suma de 423.734,23 lei (lucrări executate și facturate pe contractul 531 din 20.12.2019 ) și 2.501.747,35 lei (proiectare facturată pe contractul 804 din 11.08/2023 ), în total: 30.925.481,58 lei. Dacă această sumă nu va fi plătită la final de noiembrie, ne va fi imposibil să mai ţinem şantierul în funcţiune din lipsa posibilităţilor de a plăti forţa de muncă și toate resursele angajate prin contracte ferme cu furnizorii. Am risca solicitări de insolvență din partea furnizorilor ceea ce ar echivala cu întreruperea totală a lucrărilor. Avem contracte de cazare și masă în Constanța pe care oricum ar trebui să le respectăm chiar dacă ne părăseşte forţa de muncă. Pentru a finaliza aceste contracte sunt necesare resurse cu durată mare de execuţie pentru care trebuie să plătim avansuri mari: candelabre/ lămpi (durată execuţie 7 luni), tâmplării exterioare și interioare, pardoseli decorative din marmure colorate, echipamente etc”.
Aedificia Carpați: „Am fi în imposibilitatea de a finaliza aceste contracte din cauza pierderii specialiștilor”
„Prin adresele dumneavoastră ne solicitaţi să acceptăm să nu încasăm nimic până la final de ianuarie 2024, nici pentru lucrări executate, nici pe ce s-ar executa până atunci. Am fi în imposibilitatea de a finaliza aceste contracte din cauza pierderii specialiştilor și nerespectării contractelor cu furnizorii. Ne-am angajat să finalizăm acest contract în anul „politic” 2024, făcând eforturi foarte mari organizatorice, tehnice și financiare, mizând pe ipoteza unui flux financiar cu intrări de lichidităţi la 30 de zile, aşa cum este prevăzut și în contractele perfectate cu dumneavoastră”, se mai arată în răspunsul Aedificia Carpați către CNI. În septembrie 2023, primarul Vergil Chițac anunța că lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța erau gata în proporție de 80%. Reamintim că lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020, după ce contractul pentru consolidarea şi restaurare a fost semnat, pe 20 decembrie 2019. Valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții este de 236.230.000 lei, potrivit unui anunț al Ministerului Dezvoltării, din aprilie 2023.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News