REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Se schimbă ritualul botezului

Se schimbă ritualul botezului

Replica API 13 februarie 2021 | 13:07 3136

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este prima care a luat măsuri în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluş a murit recent la Suceava, la scurt timp după ceremonia de creştinare, a anunţat, vineri, ÎPS Calinic.

"Pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit adevarul.ro, citat de antena3.ro.

Concret, preoţii nou hirotoniţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală cu care vor oficia Taina Sfântului Botez.

Noi reguli privind botezul

Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez nu va putea fi făcut fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

De asemenea, înainte de botez, preotul va cere familiei informaţii despre starea de sănătate a bebeluşului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli care i-ar pune în pericol viaţa în timpul scufundării în cristelniţă.

Copiii agitaţi sau care plâng nu vor mai fi scufundaţi

Prevederile canonice spun că botezul se face prin afundarea de trei ori în apa sfinţită. Acum, ca excepţie de la regulă, în cazurile în care copilul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este "fraged" ca vârstă (sub 40 zile) sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului), "săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului.

Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului", mai spus ÎPS Calinic.

În ceea ce priveşte motivul pentru care a luat aceste măsuri, arhiepiscopul Calinic spune răspicat: "Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii".

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Schimbările vin în contextul în care, luna aceasta, un bebeluş din Vaslui a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, iar incidentul s-a soldat cu un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Dosarul exista, însă acum, în urma decesului copilului, a fost schimbată încadrarea faptei. Astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă, în prezent fiind de ucidere din culpă, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu.

Bebelușul de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Micuţul a fost internat la Terapie intensivă o noapte întreagă, a fost ventilat mecanic, însă a decedat.

Copilul s-a născut prematur şi era extrem de fragil.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mi-e greu sa ma uit la poza, vai de ei de sugari ce traumatizant este sa il ia un popa sa il vare intr-un cazan cu apa. se sperie sunt socati plang Aia care au noroc se aleg doar cu sperietura dar multi botezati iarna fac pneumonii, bronsite, meningite si MOR. Botezul sa fie formal pentru credinciosi nu va mai supuneti bebelusii la aceste atrocitati. Sa le picure niste apa pe cap, cica e sfintita lol.. si dati spaga la popi si gata e crestin micutul. Treziti-va! Aparati-va copiii!
3
1
Pentru cel sau cei care nu au loc de parerea mea si de comentariul meu: am intotdeauna optiunea de a nu achiesa la contractul vostru verbal numit botez! Imi declar copilul pe cale administrativa si atat! Nu il duc in biserica. Este bine? Zic si eu asa, ca sa nu fie rau. Sictir!
3
1
Cum permiti asemenea comentarii cu un limbaj suburban? Celor care comenteaza decent, insa nu sunt in asentimentul tau, nu permiti publicarea comentariului.
4
2
ev mediu si tortura a unor copii, treziti-va nu va mai supuneti copiii la ritualuri barbare.
5
4
Nu tu decizi ma cum se boteaza copiii ci eu si subalterni mei popi,daca nu iti convine dute la catolici sau pocaiti sa iti botezi copilul dar doar pentru botez dupa care vii inapoi si cotizezi la dreapta credinta adica la mine.
5
6
1.botezul va fi sigur deci nu cumva sa-l sariti bai credinciosilor.2.La 2 preoti si spaga va fi in consecinta.3.In 100 de ani mahometii vor fi majoritari
7
5
ce ati facut necusorilor ati omorat si un bebe la vaslui pe langa ala din suceava,oricum spagoveanu a macanit,se schimba dar ramane la fel,ca asa a prins el meserie de tatsu lingurarul socares
6
5
Noi decidem daca i scufundam sau doar punem apa pe cap, nu popa nu legea bisericeasca. Noi , parintii. Nu ne obliga nimeni si nimeni nu stie mai bine ce este bine pt copil decat parintii.
10
4
Nu vreti sa va botezati copiii dupa regulile bisericii ortodoxe, poftiti va tog la biserica catolica, reformata sau de ce nu la israeliti sau musulmani. Nu va tine nimeni cu forta.
9
17
Mai bine nu te nasteai, mai bine te avorta ma-ta pe gura cand i se facea rau de la bautura!
12
5
Au voie sa ucida oameni la serviciu.
5
8
cine isi bate joc de sfanta credinta sa-l arda focul de viu inpreuna cu toata familia care o are blestemat sa fie in veci
6
18
Caca-m-as in ritualul vostru! Daca nu va permit sa-mi bagati copilul in apa rece, nu il bagati! Punct si sictir!
17
12
nu ne intimidam,sugem si pula daca e nevoie dar nu ne lasam,ca suntem avari dupa bani...
12
11
Terminati bai tampitilor cu porcariile astea numite religie si credinta si intrati dracului si voi in secolul 21!
13
16

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468