REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Se vinde hotelul Grand! Ce sumă s-a pus la bătaie

Se vinde hotelul Grand! Ce sumă s-a pus la bătaie

Replica API 11 mai 2020 | 00:07 5595

Unul din simbolurile orașului a fost scos la vânzare. Hotelul Grand, odată faimos, își caută acum noi proprietari. Conform unui site de imobiliare, costul simbolului este de 750.000 de euro.

Situat în centrul orașului Constanța, la intersecția bulevardului Tomis cu Ferdinand, la 100 metri de plaja Modern, Grand reprezintă un simbol al municipiului, fiind unul dintre primele hoteluri din oraș. Se vând etajele 1 și 2 ale imobilului, cu o suprafață utilă de 800 mp., (400 mp pe nivel) și terasa superioară de 500 mp, având o vedere panoramică asupra orașului, peninsulei și a portului Tomis. Cele 2 etaje cuprind 36 de camere, 8 grupuri sanitare, spații anexe, 2 intrări dintre care una pentru mijloace auto. Imobilul a fost renovat în totalitate în 2012, atât în interior cât și exterior, păstrând splendoarea arhitecturală a fațadelor. Înălțimea camerelor este de 4 metri, parchet, gresie și faianță dar și aer condiționat.

Disponibilitatea proprietății este imediată iar costul este 750.000 de euro, conform unui site de imobiliare.

Istoria Hotelului Grand

În anul 1912, Stavro Dumitriu, important om de afaceri din mediul românesc, a cumpărat de la Primăria Constanţei, un teren de 1.450 de metri pătraţi. Pe atunci terenul se afla în plin câmp la marginea oraşului. Suma de achiziţie a terenului a fost de suma de 98.870 de lei şi 50 de bani. Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanţei. Construcţia a durat cinci ani planurile fiind executate de arhitectul francez Goue. Faţă de proiectul iniţial construcţia avea un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare.

În anul 1940, după moartea lui Stavro Dumitriu afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Era asemeni tatălui său, un abil om de afaceri, fiind un întreprinzător important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Dumitru St.Dumitriu îşi petrecuse tinereţea în străinătate. Începând cu anul 1926, era dejareprezentant direct al societăţii Ford Motor Company la Trieste în Italia, Alexandria în Egipt şi Istanbul în Turcia. Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Preluând hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.

Preluarea puterii de către comunişti în România a încheiat relativ repede povestea frumoasă a hotelului Grand. Firea generoasă a lui Dumitriu i-a salvat, parţial, familia de arest, în 1950, atunci când un ofiţer sovietic, căruia îi făcuse un serviciu, şi-a arătat recunoştinţa şi l-a anunţat că evacuarea va fi urmată de încarcerare. Familia s-a refugiat în Bucureşti, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a făcut doi ani de închisoare, la Canal.

După o luptă de cinci ani în justiţie, moştenitorii au recăpătat proprietatea familiei lor şi au restaurat imobilul, pentru a fi redeschis publicului ca hotel.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cunosc lupta dusa de mostenitorii cu mafia locala din Primaria Constanta in timpul domniei Mazare.Au fost obligati sa vanda cota parte din teren revendicat celei care intrase in posesia parterului, Barbu Paraschiva,prietena familiei Mazare.
1
0
nu se baga???
1
0
separarea parterului de etaje trebuie impuscat in piata ovidiu !!!
2
0
Daca mostenitorii pe linie familiala directa revendica proprietatile si nu tot felu de pacalici bagati in fata .
0
0
Cum o fi cum nu o fi nimic nu o sa mearga ca nu e parcare in zona.
3
0
E reclama mascata?!?
4
0
aceasta cladire apartine istoriei Romaniei,unul din reperele Constantei,...un popor fara istorie -dispare,....unde sunt interesele poporului roman?-s-au privatizat? Romania e condusa de interlopi si golani,...cand va veni ziua platii tb inchise granitele si anchetati toti cei ce au jefuit Romania,obligand poporul roman sa-si ia lumea in cap.Nu am crezut ca pot fi atat de multi tradatori romani?Aceste hahalere ce conduc Ro au sustinere externa,...Romania e sabotata de strainii lacomi si zdrentele ce conduc tara..pana cand?
4
3
Primaria Constanta stie ceva? Mai e cineva nemutat sau dat afara care poate sa ofere informatii despre cladire?
1
1
Sa-l cumpere madam Coca Barbu si sa faca acolo bordel, ca la asa ceva se pricepe cel mai bine. Si manager general sa o puna pe prietena ei cea mai buna, tantica Gabi Mazare.
9
0
TOTI ANGAJATII CU FUNCTIE de CONDUCERE al ultimilor 30 de ani CHEMATI LA ANCHETA pentru,RETROCEDARI,PRIVATIZARI,VANZARI "de oameni" si "spatii verzi" !Astia din Primarie,Prefectura,SPIT,si alte institutii creeate abuziv pe PAMANTURILE NOASTRE DATE DE DUMNEZEU sa fie chemati,cine a semnat ceva chemat,cine a dus actele dintr un birou in altul chiar si pe scari sau cu liftul CHEMATI! FUTU LE MORTII IN GURA DE HOTI EI SUNT LA FEL DE VINOVATI pt ca au TACUT din interese personale!SUNT LA FEL DE VINOVATI
10
1
acum 2 ani era 1 milion usd, dar fara parter , nu merge , unde e receptia, si nu are parcarea lui.asta e o alta pro blema in centru e necesar, si mai bage 3 milioane sal re faci..
6
0
Prima impresie intr-un hotel este parterul , adica receptia , barul , restaurantul , etc. Cum draq sa cumperi un hotel fara.... parter !
19
2
In toata Europa cladirile vechi sint restaurate iar turistii pot sa le admire -----Ce-ar fi sa avem numai blocuri comuniste stil cutii sau darimaturi ca pe str St Cel Mare ?
17
1
Sa cumparati o vechitura care are in jur de 100 de ani este un risc major pe care poate sa si-l asume cineva.
5
7
Ne-au jupuit de vii Fanariotii 200 de ani cu asa zise afaceti gen Tanase Scatiul. Cum si-au permis sa vina la conducerea Tarilor Romanesti cu tot familionul. Acum vin din Grecia sa revendice. Dute sa-ti dea Grecia!
11
9
De 5 ani se tot vinde. E cu probleme, nu ll mai faceti reclama.
22
2
cand a fost confiscata in 1947, a fost confiscat si parterul, aceasta familie detinea intreaga cladire, cand li s-a retrocedat, li s-a retrocedat doar partea de sus caci parterul era a lu' madam Barbu Paraschiva important membru PSD cu radacini securiste.Asta e dreptate? daca esti din gruparea bobului de mazare poti sa faci orice
31
1
nu aveam ca e hotel, unde scrie asa ceva? scrie doar market, atat
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272