REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sechestru de lux: Fiscul vinde bolizii Porsche şi BMW ale unui cunoscut afacerist constănţean

Sechestru de lux: Fiscul vinde bolizii Porsche şi BMW ale unui cunoscut afacerist constănţean

Replica API 25 ianuarie 2014 | 00:00 1182

Investitorii în eoliene au bani, dar nu-şi plătesc taxele

Investitorii în eoliene au bani, dar nu-şi plătesc taxele

Amatorii de chilipiruri au acum ocazia rară de a deveni proprietarii unui bolid Porsche la super ofertă, după ce Fiscul constănţean a scos la vânzare maşinile de lux ale unui cunoscut om de afaceri. Astfel, Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Hârşova vinde un BMW, cu numărul de înmatriculare CT 97 MSS şi un Porsche, cu numărul de înmatriculare CT 59 WND, aparţinând debitorului Monsson Logistic SRL, pe baza unor dosare de sechestru întocmite pe 30.10.2013. Fiscul nu a precizat încă preţurile la care a evaluat cei doi bolizi şi nici nu a oferit alte detalii tehnice ale maşinilor, dar mai mult ca sigur este vorba despre autoturisme noi şi foarte scumpe. Şi asta pentru că era puţin probabil ca un afacerist de anvergura lui Emanuel Muntmark, care a făcut zeci de milioane de euro din afacerile cu eoliene, să-şi fi dat banii pe vechituri second hand.

Monsson Logistic SRL este una din firmele controlate de Muntmark, cu sediul în localitatea Gălbiori şi domeniu de activitate închirierea de autoturisme. Deşi Fiscul i-a confiscat bolizi de sute de mii de euro, sperând că doar aşa mai scoate ceva din banii datoraţi statului, societatea merge brici şi are profit. Potrivit Ministerului de Finanţe, Monsson Logistic SRL a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 2.641.774 lei şi un profit net de 609.713 lei, cu un singur angajat. Chiar dacă o duce cât se poate de bine, firma lui Muntmark nu se grăbeşte să-şi achite dările, ANAF executând-o pentru datorii la stat de 179.850 lei. În vârstă de 60 de ani, româno- suedezul Emanuel Muntmark este unul dintre pionierii industriei eoliene în Dobrogea. În 2004, fondează grupul Monsson, în componenţa căruia intră câteva zeci de firme, prin care dezvoltă numeroase proiecte eoliene, ajungând, rapid, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă. Proiectele sale au fost vândute către giganţi precum CEZ, Petrom şi ButanGas, unul dintre acestea fiind chiar cel mai mare parc eolian din Europam, amplasat în localităţile Fântânele şi Cogealac. O coincidenţă interesantă face ca şi celălalt mare dezvoltator de eoliene din Constanţa să aibă probleme cu Fiscul, din acelaşi motiv: nu-şi achită dările, deşi are profit. Este vorba despre Richard Turbatu, avocatul româno-german, care deţine câteva zeci de firme, axate pe dezvoltarea proiectelor eoliene. Una dintre acestea, N.E.G. New Energy Group SRL din Constanţa, este şi ea executată silit de Fisc, care se chinuie de ceva luni să vândă două loturi a câte 20.000 metri pătraţi de teren situate în Ciocârlia şi unul de 20.000 metri pătraţi în Topraisar. Potrivit datelor neactualizate de câţiva ani, NEG New Energy SRL este controlată de Marian Turbatu (în vârstă de 40 de ani, născut în Ştefăneşti- Argeş şi domiciliat în Berlin, unde este asociat la o casă de avocatură), fratele său, Richard Turbatu (de 42 de ani, domiciliat, de asemenea, în Berlin), Stefan Simon (51 de ani, cetăţean german) şi Jan Hermann Teut (52 de ani, cetăţean german, care a intrat în societatea prin preluarea părţilor sociale deţinute de Romică Stelian Merăuţă, de 41 de ani, din Ştefăneşti- Argeş). Ulterior, între nemţi au intervenit neînţelegerile, fraţii Turbatu şi Teut dându-se reciproc în judecată. Marian Turbatu este preşedintele Asociaţiei Eoliene Române (AERO) şi controlează, alături de fratele său, mai multe firme din Constanţa, precum Romwind, Romwind Internaţional, Energii Alternative, NEG Project One, NEG Project Two etc, prin care dezvoltă proiecte eoliene de sute de milioane de euro în Topraisar, Ciocârlia, Mihai Viteazu sau Beidaud- Tulcea.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa spun ,sa nu mai spun
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102