rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Directorul Colegiului 'Mircea cel Bătrân': 'Și noi avem probleme financiare'

SECRETELE 'ȘCOLII – PEPINIERĂ DE OLIMPICI' din Constanța. INTERVIU cu prof. Vasile Nicoară: 'Nu se mai poate cu o lege a Educației cârpită!'

Colegiul Național „Mircea cel Bâtrân”, o unitate școlară de tradiție din Constanța, se numără printre cele mai bune licee din țară. O spun statisticele și clasamentele oficiale și neoficiale, care plasează colegiul din Constanța în top, în primele trei licee pe țară, atât în ceea ce privește promovabilitatea la Bacalaureat (de 100% în anul școlar 2017 - 2018), ultima medie de admitere (media 9,85 la admiterea din 2018) sau numărul de medalii obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale (de ordinul sutelor!). Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, prof. dr. Vasile Nicoară, care se află de peste 15 ani la cârma instituției de învățământ, în funcția de director, vorbește despre ingredientele necesare pentru a asigura calitatea în educație, despre cât de ancorată trebuie să fie școala în realitate, pentru a pregăti viitori adulți de valoare, despre ce ar trebui să însemne reforma în sistemul de învățământ, dar și despre problemele financiare, care nu au ocolit colegiul.

Reporter: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța este un liceu de elită, despre care se vorbește ca fiind o „pepinieră de olimpici”. Care este formula succesului?

Vasile Nicoară: Nu este o formulă a succesului, ci există niște condiții și premise. Unele au o importanță mai mare, altele mai mică, nu pot să fac o ierarhizare. Plec de la faptul că vorbim despre o școală veche, ceea ce înseamnă tradiție. A fost primul gimnaziu, înainte de debutul secolului XX, a fost primul liceu teoretic al Constanței.

Constanța a fost un oraș mic, a cărui dezvoltare a explodat, urban și economic, imediat după începerea lucrărilor la Portul Constanța, adică după 1895 și era nevoie de școli. Asta a fost o premisă. În perioada interbelică, dacă aveai opt clase erai un om școlit. Cine făcea și liceul, care era precum o facultate din zilele noastre - și mă refer la universitățile bune, nu la cele de unde iei diploma ca de la chioșc și nu vreau să dau nume. Având un debușeu social, economic și un statut cultural extraordinar, un absolvent de liceu era foarte important, iar băieții care au terminat liceul în perioada interbelică – căci era liceu de băieți - au ocupat poziții importante în oraș, în țară, în lume. Așa s-a creat tradiția de valoare. Ulterior, în anii 1936 – 1938 au fost niște evenimente deosebite. În 1936, Liceul „Mircea cel Bătrân” a fost declarat liceu de elită, din clasa E. Era o recunoaștere. Apoi, am găsit dovezi că în 1938 s-a organizat aici un congres al profesorilor de științe exacte, de fizică și chimie din toate țările balcanice și că aveau în momentul acela unul din cele mai bune laboratoare de fizică-chimie din România. Asta demonstrează că au fost preocupări, că liceul făcea parte din eșantionul cel mai bun. Sigur că războiul și întâmplările istorice ulterioare au adus multe distrugeri, inclusiv în ceea ce privește aparatura, căci această clădire a fost rechiziționată de Armata Sovietică. Din 1944 până în 1958 aici a fost Comandamentul Militar Sovietic, iar liceul a fost mutat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de astăzi, în schimbul de după-amiază. În 1948, învățământul în România s-a mixtat, au apărut clasele de băieți și fete, dar chiar și așa o bună perioadă a mai fost diferențiat, astfel că erau clasele de fete de la „Eminescu”, care învățau de dimineață, iar clasele de băieți de la „Mircea cel Bătrân”, după-amiază.

Această tradiție a creat dinastii de elevi. Străbunicul, bunicul, tatăl și copilul au trecut prin acest liceu, avem multe situații de acest gen. Bineînțeles, fiecare cu aderența sa, cu ceea ce a reprezentat pentru el liceul acesta, atât emoțional, dar și educativ, cultural, științific.

Păstrând sistemul de referință al timpului, întotdeauna la Colegiul „Mircea cel Bătrân” s-a făcut școală bună. Că astăzi nu se învață cum se învăța atunci, este adevărat. Dar asta nu înseamnă că se învață mai prost, mai puțin sau mai mult. Atunci aveau abac pentru aritmetică. Acum calculează cu telefonul.

Trecând de anii comunismului, s-a menținut ștacheta ridicată a școlii și au fost generații de oameni realizați. De când, după Revoluție, admiterea în liceu se face în sistem computerizat, suntem favorizați. Pentru că pleci de la această premisă a calității asigurate și a tradiției valoroase, și chiar și a impactului mediatic. „Care e cel mai bun liceu?” „Mircea!”, atunci aici vor să vină cei mai buni elevi. Sau la Liceul „Ovidius”, căci și acesta este un liceu foarte bun, și ei sunt la fel de privilegiați din acest punct de vedere.

La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” se face școală de 120 de ani. La acestea se adaugă și faptul că, în rândul personalului didactic s-a creat aceeași aspirație de a ajunge la școlile cele mai bune. Iar în timp s-au selectat și profesorii. Nu neapărat că toți profesorii de aici sunt primii în branșa lor, dar calitatea s-a impus, o dată cu experiența. Drept dovadă, pot spune, ca manager al liceului, că sunt dificultăți în asigura finanțarea salariilor. Pentru că finanțarea se face după o formulă, iar în cadrul colegiului, din 80 de cadre didactice avem 60 de de profesori gradul I, zece doctori, 55 de profesori cu gradație de merit. Sigur că toate acestea sunt adaosuri la salarii, consistente, pot să treacă de 50% din valoarea salariului de bază. Ceea ce este o dificultate, față de o altă unitate școlară, unde au mulți debutanți, mai puține gradații și mai puține doctorate. Am folosit acest exemplu ca un argument pentru a arăta că în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” este o foarte bună titrare și o expertiză dovedită în timp a profesorilor. Dacă există aceste ingrediente, adică ai aluatul bun, ai cuptorul să coci cum trebuie, și produsul este de calitate.

Reporter: Sunteți director al colegiului de peste 15 ani. V-ați confruntat cu numeroase provocări...

Vasile Nicoară: Da, sunt din 2002. Pot spune că anii școlari seamănă unul cu celălalt, dar în fiecare an apar noi provocări. Pornind de la legislația care este mereu în schimbare și nu întotdeauna în bine. Când se clamează mai tare descentralizarea, simți cum se strânge șurubul taman invers decât este declarația. Dar sigur că, aici, în cadrul colegiului, vorbim despre o înțelepciune în a ne consulta. Cadrele didactice suntem egale, aici, și există, atât creat prin lege, cât și prin politețea și civilizația noastră ca oameni, un cadru democratic de a rezolva lucrurile. Nu toată lumea este mulțumită, în fiecare oră și pentru fiecare faptă, dar ajungem la acea masă critică pozitivă, care să ducă mai departe interesul școlii. Apoi, profesorii văzând exemplele dinaintea lor, care s-au atașat echipei, la timpul lor, văzând modelele cu reușite extraordinare, s-au integrat.

Se poate spune că este o „pepinieră de olimpici”, pentru că într-adevăr din loturile de olimpici ale județului, uneori peste jumătate dintre participanți sau chiar mai mulți sunt de la liceul nostru. Se explică, pe de o parte pentru că primim elevi de calitate, iar pentru că pe de altă parte se lucrează intens cu ei. Dar, de asemenea, există acest ethos al școlii, în care copiii încep din gimnaziu să-și formeze modele dintre elevi, dintre cei mai mari decât ei; îi văd și își doresc și ei să le calce pe urme. Am o grijă permanentă și deosebită să mediatizez rezultatele lor, în primul rând în școală, ca toți să ia cunoștință de ei și să-i vadă cu admirație. Și cei care se afirmă sunt încântați, e vanitatea umană, e munca lor, iar pe de altă parte, văd și ceilalți și astfel se mobilizează, de la o generație la cealaltă, și apar noi și noi generații de olimpici.

Reporter: Acordați o atenție deosebită dezvoltării de parteneriate cu instituții de la nivel național și internațional. Pe de altă parte, aveți numeroase recunoașteri la nivel internațional a performanțelor elevilor. Vorbiți-ne despre această deschidere a școlii spre „univers”.

Vasile Nicoară: Ca să folosesc un cuvând cu greutate și ca exprimare și în sine, sunt ENORM de multe parteneriate, de acțiuni. Este realitatea care ne impune să procedăm astfel, să ne dezvoltăm pe această latură. Și acum avem câteva breșe, unde copiii merg singuri și dezvoltă relații. De exemplu, pe Parlamentul European al tinerilor, pe formare și dezvoltare personală, noi încă nu avem bine elaborat un program consistent, dar vin ei cu ONG-uri, cu propriile demersuri. Și nu putem să îi refuzăm. Căci dacă te închizi și refuzi, ei își vor găsi în altă parte sprijinul, iar școala pierde.

De aceea, m-am preocupat pentru zilele de week-end mai mult decât pentru cele obișnuite, de școală. În timpul săptămânii, este orarul, este răspunderea fiecărui profesor pe disciplina lui. Dar sâmbăta, este școala fără catalog, fără absențe și prezența obligatorie, este școala pasionaților și este mult mai frumoasă. Nu are clopoțel să sune de ieșire, nici nu auzi „Am scăpat!”. La ora 17,00, sâmbătă, pe holurile școlii nu auzi „Am scăpat!”, ci „Abia am terminat” sau „Nici nu am terminat și a trebuit să plec”. S-a întâmplat să fie seri în care a trebuit portarul să îi dea afară pentru că era foarte târziu. Sâmbătă sunt cercurile, centrul de cercetări al elevilor prin Fundația Alumni.

Din păcate, în România, titulatura de Centrul de Excelență și metodolia în sine este aproape impracticabilă, căci nu se alocă finanțarea necesară. Doar titulatura. Când este să elaborăm niște regulamente, metodologii, știm să le facem până la ultimul cuvânt, să sune bine, doar că uităm să punem și banii pentru a avea resursele materiale. Practic, nu se acordă atenție performanței în învățământ și în societate, iar pentru o dezvoltare suplimentară față de școală nu există forme finanțate de stat. Există doar ”Școala după școală”, after school, dar aceasta nu asigură performanța. Chiar dacă mai apar prin ordine de ministru posibilități de a organiza niște ore de ansamblu sportiv, ansamblu artistic, când mergi la normare, sunt primele pe care chiar singur trebuie să renunți, dacă nu ți le taie, pentru că nu te încadrezi în buget. Asta ce înseamnă? Că trebuie o investiție mai mare în învățământ.

Revenind, sunt multe activități internaționale și nu aș vrea să neglijez, pentru că unele sunt de mare importanță și au creat și un halou în jurul liceului.

Sunt concursurile NASA, în 2004 au fost primele premii câștigate. Inițiativa profesorului Ion Băraru de atunci a prins roade, pentru că din anul următor deja au început tot mai mulți elevi să se intereseze de cele două tipuri de concursuri; au fost sute de elevi, și aproape toți profesorii compatibili cu specificul concursurilor, de la noi din școală sunt deja integrați în ceea ce înseamnă aceste concursuri. Sunt deja 150 de premii câștigate în toți acești ani.

Ne-am diversificat pe partea științifică, adaptându-ne curentului nou care vorbește știință, matematică, fizică, chimie, informatică, introducând deja la clasa a VI-a un opțional cu experimente științifice de laborator. Un opțional cu lucruri foarte simple în sine, dar cu mare valoare științifică, și care vin și crează baza de înțelegere a principiilor teoretice. Avem grupuri, cercuri de robotică, de megatronică, sunt copii care, poate, paradoxal pentru mulți, învață să șurubărească, să desfacă un aparat casnic, stricat, învechit, să vadă din ce este făcut. Le spune profesorul despre „aurul electronicii”, de cupru, să scoată sârma din bobină. Ei nu știu că nu e mare câștig sârma aceea, dar e important că îl determini să o treacă prin mână.

Avem laboratoarele de chimie, care sunt mai tot timpul ocupate. Nu e vorba despre o masă de elevi, sunt vreo 20 de elevi, dar în fiecare an vine o altă generație din urmă. Este precum râul care e mereu râu, dar are o altă apă. Avem niște colege profesoare excepționale, pe care le vedeți la școală inclusiv duminicile sau în zilele de concediu, vacanțe, făcând experimente de laborator cu elevii.

Am subliniat rolul limbilor străine și pentru aceasta am căutat tot ceea ce statul român poate asigura, ba chiar și în afara resurselor garantate de stat. Am introdus toate programele Ministerului Educației de Bacalaureat francofon, de diplomă germană și acolo unde nu există parteneriate, cum este cazul pe engleză, pentru că Marea Britanie nu este interesată să extindă cunoașterea limbii, am contactat British Council, Cambridge-ul, alte ONG-uri sau entități universitare care să ne ofere know-how-ul. Avem toate nivele de examinare Cambridge, cu Alianța Franceză am extins Centrul de Pregătire pe DALF/DELF.

Avem programele pentru Bacalaureatul american și acest program de pregătire în informatică, ECDL, lui i se alătură un program de bază ORACLE, pentru care am avut o colegă trimisă în SUA, la perfecționare. Academia CISCO, care e un fel de inginerie în domeniul informaticii. Pentru profesori au dezvoltat un curs de formare continuă pentru tehnologia informațională. Am făcut foarte multe parteneriate, directe sau multiple.

Suntem membrii fondatori ai Alianței Colegiilor Centenare din România și nu este doar un aspect formal, ci avem numeroase proiecte care asigură transferul de experiență, care asigură atragerea, implicarea în noi domenii și proiecte, noutăți științifice. Suntem și membri ai Asociației Europene a Profesorilor, un ONG profesional care militează pentru unitatea europeană. Organizația este cea mai veche, înființată în 1956 la Paris și prin intermediul acestei organizații am realizat o serie de proiecte, inclusiv pe ERASMUS, mai înainte pe Comenius, ceea ce a permis schimburi directe de profesori, de elevi. Am dezvoltat din aceste relații internaționale și naționale, apărute ca urmare a unor programe europene, și relații bilaterale. Anul trecut, de exemplu, am avut în vizită peste 80 de elevi și profesori din 14 unități din 12 țări la un concurs de creație literară. și anul acesta, tot la noi se va desfășura acest concurs, în aprilie 2019 și așteptăm tot același număr de concurenți. Este deja realizată rețeaua, suntem la a 16- a ediție a concursului. Am scos, anul trecut, un volum cu creațiilor premiate ale elevilor noștri. Ne-au suspicionat italienii, care după mine au o școală mai slăbuță, mai ales din punct de vedere disciplinar. Au zis că elevii noștri au câștigat un an, al doilea, al treilea, au venit să vadă ce se întâmplă, nu cumva le fac profesorii lucrările sau le cumpără din altă parte. Au venit, au asistat și la ore, le-am propus noi, pentru că nu era în specificul concursului. Pentru anul școlar 2018 – 2019, vom organiza să se asiste la cursuri în două zile. Au fost multe lucruri care i-au atras, de la rigurozitatea științifică, până la forma disciplinată în care lucrează elevii. I-au încântat nivelul de cunoaștere al limbilor, nivelul ridicat de informație științifică.

Pentru asta ne-am zbătut să aducem și profesori din alte țări care să lucreze aici. În momentul acesta, avem un profesor și un asistent voluntar din Germania, un profesor din Franța, și pentru câțiva copii vorbitori de limba turcă și de religie islamică, avem un profesor din Turcia. Ei dau și multiculturalitate, și diversitate, dar aduc și alte provocări, pentru că sunt întrebați: „La voi cum se face ora, cum se predă?”. Este deja un schimb util de experiență.

Am inițiat proiecte pentru a călca mai apăsat în UE, și suntem parte în programul „Rombul Dobrogean”, împreună cu frații bulgari. Este un program în care sunt incluse școli din Tulcea, Dobrici, Silistra și colegiul nostru. Acum suntem implicați într-un proiect pe fonduri transfrontaliere, cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și muzeul din Kavarna pentru crearea unor observatoare astronomice pe care să le implementăm apoi în circuitul turistic și o parte din astronomii ghizi și profesori vor fi din elevii noștri.

Nu vreau să uit că o dimensiune extrem de importantă este cultura și identitatea națională. Am avut în vedere, pe lângă relația din țară și relații externe din spațiul românesc. Avem două licee din Chișinău cu care suntem înfrățiți, Liceul „Mircea cel Bătrân” Chișinău și Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Prin intermediul lor, în martie 2018 am invitat directorii a zece licee din Chișinău care au încheiat parteneriate cu zece licee din Constanța. Și deja unii dintre ei au fructificat aceste parteneriate, aceste declarații de unire.

În nordul țării, în Maramureșul istoric, există comunități românești; cu Școala Medie din Apșa de Mijloc am încheiat un parteneriat, au fost prezenți la Festivalul Internațional de Teatru. Avem bune relații în Serbia – pentru că în Voievodina sunt comunități românești – cu licee de acolo am dezvoltat un parteniat constant. Vin la festivalul nostru de teatru, acum în noiembrie câțiva profesori de la noi vor merge la conferința lor didactică internațională. Practic în fiecare an ne întâlnim. Avem două licee din Turcia cu care am dezvoltat parteneriate, unul în zona Traciei și altul în Asia Mica.

Pentru diversitate de viață culturală a școlii, avem ansamblul folcloric de dansuri populare care, din 2004, de când a fost în China, în fiecare an participă la festivaluri din Europa; avem corul liceului, avem echipe de volei și baschet, băieți și fete, care au ajuns la performanță regională; organizăm niște concursuri și activități educative ale școlii: concurs național de matematică ajuns la a 18-a ediție și poartă numele unui absolvent al liceului, Nicolae N. Mihăileanu, ilustru matematician. Organizăm Festivalul Internațional de Teatru pentru Elevi, care a avut deja zece ediții, avem un concurs național de literatură, un program special dedicat Săptămânii Spațiului. A început de vineri, 19 octombrie a.c., și are o parte de matematică, concursuri pe computer, observații astronomice.

Am creat concursuri de dezbatere publică în limba română sau limba engleză. Este o modalitate mai nouă, foarte apreciată de copii, de a învăța să comunice sau de a învăța reguli de politețe în comunicare și de toleranță. Pentru că ce avem noi în societate ori este dialogul surzilor ori al nepoliticoșilor. În dezbaterile organizate, trebuie să respecte reguli stricte, să asculte, să găsească argumente, să contrazică, niciodată abandonând tema subiectului, cred că va fi util parlamentarilor de peste câțiva ani.

Pentru că tot se aduce în discuție cum se face școala astăzi și că nu se mai citește: avem două cluburi de lectură, pentru gimnaziu și liceu. Sunt aproximativ 40 de copii pasionați de lectură care, sub coordonarea unor profesoare talentate, își propun câte o carte. Se întâlnesc fie la săptămână, fie la două săptămâni. Această analiză critică îndrumată de un profesor este forma cea mai eficientă pentru a face o lectură, eficientă și ca timp și ca rezultat.

Iar rezultatele se văd. Sunt ierarhiile, neoficiale, nu știu cine le face, în care suntem plasați printre cele mai bune licee din țară. Anul acesta suntem pe locul trei, se ține cont de trei criterii: promovabilitatea la Bacalaureat, de 100%, de media la admitere, - care a fost de 9,85 ultima medie la admitere, ne situată pe locul al treilea, după liceele „Sf Sava” și „Ghe. Lazăr” din București, și numărul de premii la olimpiadă. La olimpiadele internaționale au fost 11 premii anul trecut, fiind tot pe locul trei, după Liceul Internațional de Informatică din București apoi Liceul Tudor Vianu din București. Acum, la început de noiembrie, de exemplu, vor pleca în China doi reprezentanți ai colegiului, la olimpiada de astronomie și astrofizică. Din cei șase ai României, doi sunt de la Mircea. Au fost și anul trecut și au venit cu medalii, una de aur și una de bronz.

Reporter: Elevii fac performanță. Dar se aduce în discuție tot mai mult calitatea din ce în ce mai scăzută a generațiilor noi de profesori. Cine le va mai preda viitorilor olimpici, în anii care vin?

Vasile Nicoară: Nu întâmplător, acum vreo 15 ani, s-a propus procentul de 6% din PIB pentru învățământ. Aș fi curios cum s-ar resimți în sistem dacă s-ar aloca acest procent. Eu cred că aproape s-ar dubla banii pentru învățământ. Se va ajunge la momentul critic în care va trebui să se investească mai mult, pentru că deja se trăiește din ce s-a acumulat și format înainte. Iar forța de muncă înalt calificată diminuează tot mai mult, și numeric, și calitativ. Pentru că mă întrebați cine ne înlocuiește, fără îndoială vor fi oameni la catedră. Unii chiar cu chemare, cu har, dar este nevoie de mai mult interes pentru partea metodică. Un deficit în ce privește perspectiva corpului profesoral constă în categoria celor care se îndreaptă spre învățământ. Un astfel de studiu au realizat și americanii, întrebându-se oare de ce cei din nordul Europei au rezultate mai bune decât ei. Și au constatat că în Finlanda, Norvegia, Suedia, cei care se îndreaptă spre profilul didactic, spre meseriile din învățământ provin din primele 10 – 15% din vârful absolvenților, în timp ce în SUA provin din ultimele 10 – 15%. Probabil la noi din ultimele 10 – 5% din coadă. Apoi, tot sistemul, după mine, a primit o lovitură dureroasă, negativă, în momentul în care sistemul universitar a trecut la modelul Bologna, în mod conformist. Practic, s-a făcut precum în croitorie: trebuie să facem pantaloni scurți, ce facem? Tăiam pantalonii lungi, nu contează că nu se potrivește croiala. Apoi, s-a mai tăiat și cu găuri, pentru că mai trebuiau cursuri pentru niște profesori care nu puteau fi înlăturați, și atunci s-a făcut peticeală și pe pantalonii scurți. Nu aș vrea să se înțeleagă că critic sistemul superior de învățământ, pentru că facem parte din același sistem, ci mai degrabă forma de organizare a liniilor didactice. Trebuie mai multă practică, trebuie înființate niște structuri dedicate, și în școlile din preuniversitar, în colegiile pedagogice pe partea de metodică.

Reporter: De aproape trei decenii deja se tot face reformă în educație, mai mult sau mai puțin eficient. Ce ar trebui reformat, în opinia dumneavoastră?

Vasile Nicoară: În educație, reforma este starea normală. Este inevitabil, chiar ministerul face în fiecare an modificări în legislație. Dar lipsește o strategie pe o perioadă mai lungă de timp. Noi am participat, cu Alianța Colegiilor Centenare din România, la programul de la Academia Română, în care a fost realizată o strategie pe 30 de ani pentru învățământul românesc. Dacă veți căuta pe pagina web a Academiei Române, veți găsi 11 programe pe 11 domenii, primul este pe învățământ. „România Educată” se numește, au fost primii care au folosit sintagma. Este o strategie, o elaborare a unor principii. Dar citind primul principiu, va fi și ultimul peste care se vor uita politicienii pentru că acolo spune de alocarea unei finanțări-șoc de 15% în primii doi ani. Dar dacă nu se dau 6% din PIB, de unde să se dea 15%?

Pentru cheltuielile materiale ne-a susținut Consiliul Local Constanța, nu avem datorii, lipsuri, ci chiar am depus o notă de fundamentare pentru refacerea înnoirea mobilierului din aula de festivități. Cu partea de salarii sper în acea rectificare bugetară că ne va aduce acel procent de 6% care ne lipsește în momentul acesta. Ne-am străduit, am redus grupe, am făcut în așa fel încât să nu depășim numărul de norme de anul trecut, de 74 de norme didactice.

Dar nu se mai poate cu legislația așa cârpită cum este. Trebuie făcută o nouă lege a educației, dar trebuie să fie un bun național, nu unul politic. Adică toți care au ceva de spus despre învățământ trebuie să spună, dar asta nu înseamnă că trebuie să ții cont de toți. Pentru că noi între noi nu ne înțelegem. Sunt directori care ar dori să se renunțe la modul de evaluare națională și să se dea examen la fiecare unitate. Eu creed că ar fi un dezastru mai ales cu suspiciunea și neîncrederea pe care o au oamenii, astăzi, în orice. Sigur, perfecționăm ceea ce este, întotdeauna vor fi și neajunsuri. Nu există măsuri 100% pozitive. Chiar și medicamentele cele mai bune pot avea efecte adverse.

În ceea ce privește elevii, da, se învață mult cu tableta cu smartphone-ul, telefonul a devenit prelungirea corpului uman. Nu pot spune însă că se învață mai mult sau mai puțin. Doar dacă facem un studiu putem aflat o valoare medie. Dar statistica este arta minciunii: iei extremele, unul care citește 100 de cărți într-un interval de timp, altul care nu a citit nicio carte și rezultă că, în medie, se citesc 50 de cărți. Eu nu pot să dau o etichetă care să acopere o generație. Sunt copii foarte buni. Sunt printre ei și unii pe care școala nu îi mai interesează. Sunt și greșelile de familie, unde părinții le fac hotel și le spun: „Învață, tată, pentru că acesta va fi al tău când vei crește!”. Și copilul nu mai învață. Dar acestea sunt cazuri, nu generalități. Știți ce mă bucură pe mine? Da, și vârfurile dintre elevi, dar nu neapărat. Mă interesează și mă bucură, dar mă bucură cei peste 600 de elevi care ajung, an de an, la fazele județene ale olimpiadelor. Acest aspect îmi arată că masa mare a elevilor este de calitate!

Florentina BOZÎNTAN

luni, 22 octombrie 2018233
Comentarii

00Mihai(23 oct 23:11)
Frustrare maxima din partea liceelor -de top-ale Constantei . Atacati Colegiul Mircea spunand ca sunt numai elevi -de bani gata - si olimpici . Ne bucuram ca existati voi, ochii din umbra, sa ne luminati cu cunostintele voastre . Desi nu cunoasteti copiii,profesorii,liceul pentru a realiza ca FIECARE elev da dovada de calitati si potential , continuati sa raspanditi vorbe auzite ... Cei care sunt afectati de succesele liceului vor cauta continuu neadevaruri prin care sa influenteze negativ opinia celor din jur .
01Alin(23 oct 07:50)
Toti.. ma dar toti elevii de acolo sunt copii de bani gata. Stiti povestile alea de pe la tv cu copiii foarte saraci dar destepti ? Ei, nu exista. La Constanta numai make cu Range Rover la 18 ani iese olimpic.
00criticilor mei(22 oct 18:21)
Vizitati macar liceul si dupa aceea comentati .
00Gelu(22 oct 16:34)
Oare cine fumeaza si bea cafea tot restul zilei in baruri..da este problema parintilor......
06CITITOR(22 oct 13:22)
Dna.Florentina, va rog frumos verificati ultima medie la admiterea 2018. 9,85 a fost ultima medie la mate-info bilingv, ultima medie la admitere in CNMB a fost 9,42 la stiinte sociale.. Sa fim corecti. Restul.....
06@Constanta(22 oct 11:50)
Am terminat acum 20 de ani Mircea. Asa era si atunci, se chiulea pe ruptelea, olimpicii isi faceau treaba, restul se bucurau de libertatea de a fi elevi la CNMB in centrul Constantei. Pe vremea aia era doar Beta, maxim 10 masini in parcare si parcarea gratis, banci in parc, connex gsm, alte vremuri, dar cam aceleasi obiceiuri.
18Nume(22 oct 10:49)
Domnul profesor Nicoara este in primul rand un pedagog foarte bun. In rest, scoala plina de makedoni prosti, pustoaice cu aere de porniste si cativa olimpici.
35Constanta(22 oct 10:42)
Colegiul mentionat nu mai este ce a fost...o stim cu totii...interese, meditatii.."s-au ridicat" alte unitati scolare..de Mircea a ramas doar renumele..noroc cu cei cativa olimpici..ca in rest,nu trec pe la scoala cu zilele
85Gino(22 oct 09:14)
Hai, Spectrum si ICHC! Cele mai bune scoli din CT!
310Elev Mircea(22 oct 08:54)
Mancare de rahat. Liceul se duce an de an in jos cu aceste cadre didactice retarde interesate numai de banutul meditatiior
39nelu(22 oct 07:41)
ei... lasati...dupa Nicoara potopul...
mai mult...Replica
5 mar 00:36ReplicaGoșu STILA se ține TARE! După ce consilierii i-au respins PUZ-ul, INSISTĂ cu proiectul din zona Flămânda!

Goșu Stila nu se lasă! După ce consilierii locali i-au respins, recent, investiția din zona Flămânda, acolo unde...440

5 mar 00:35ReplicaPatronul terasei din zona Capitol vrea să intre în legalitate, dar NU poate. VEZI MOTIVUL!359
5 mar 00:34ReplicaÎn timp ce EXECUTORII îi scot terenurile la LICITAȚIE, CEACÎREANU ridică VILE pe malul lacului SIUTGHIOL269
5 mar 00:32ReplicaBĂTĂI de CAP pentru proprietarii autovehiculelor ELECTRICE

Şoferii care deţin un autovehicul electric au mari bătăi de cap când vine vorba de alimentarea acestuia. La...275

5 mar 00:30ReplicaMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA239
5 mar 00:14ReplicaGheorghe Frigioi, în RĂZBOI cu actualul primar din CRUCEA214
5 mar 22:43ReplicaLocuitorii de pe strada AURORA vor trotuare DECENTE

Trotuarele de pe strada Aurora, din zona Far, sunt pline de gropi. De-a lungul timpului, din lipsă de investiţii în...174

5 mar 00:12ReplicaDOUĂ BULEVARDE din Constanța vor avea SEMAFORIZARE inteligentă322
5 mar 01:37ReplicaI-a turnat concubinei OALA cu apă FIERBINTE pe cap, din GELOZIE256
5 mar 00:10ReplicaURMĂRIT în TRAFIC de polițiști, după ce NU a oprit la SEMNAL

Un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din Constanța, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii...257

5 mar 22:48ReplicaPASAJUL de la POARTA 4 va fi REABILITAT184
5 mar 22:49ReplicaA condus o AMBARCAȚIUNE fără PERMIS, pe brațul Sfântul Gheorghe, și a fost CONDAMNAT193
Vremea
6.5°6.5° - 8° vineri, 5 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 4.86 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/497213619116
5/401152863630
joker35615131619
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 mar 00:00SportPetra Kvitova, în semifinale după ce a învins-o în trei seturi pe Anett Kontaveit

Petra Kvitova și-a respectat statutul de cap de serie (nr. 4) la turneul de la Doha și s-a calificat în semifinalele...122

5 mar 01:35SportFotbal: Dinamo s-a calificat în semifinalele Cupei României, după 3-1 cu Dunărea Călăraşi

Dinamo Bucureşti s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins formaţia de ligă...185

5 mar 01:35SportTenis: Simona Halep a anunţat că nu va participa la turneul WTA de la Dubai

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul trei mondial, a anunţat, joi, pe Twitter, că nu va participa la...290

5 mar 01:36SportTenis: Monica Niculescu şi Jelena Ostapenko vor juca finala de dublu la Doha

Perechea româno-letonă Monica Niculescu/Jelena Ostapenko va juca finala probei de dublu din cadrul turneului de tenis...263

Local
5 mar 21:40LocalMANDAT european de arestare, pus în executare de poliţişti! Individul, adus la Constanţa!

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au...630

5 mar 21:38LocalVa fi efectuat primul recensământ al câinilor fără adăpost de pe raza municipiului Constanţa

Parte din proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun, recensământul ce urmează să se desfășoare pe 9 și 10...332

5 mar 21:38LocalTânăr cu DROGURI asupra sa, SOMAT de JANDARMI, în zona CIREȘICA

1175

5 mar 00:06LocalNOUL SUBPREFECT, Secyl Suliman, SOȚIA unui VICEPRIMAR din CONSTANȚA

Secyl Suliman, noul subprefect al județului Constanța, din partea UDTTMR, este soția viceprimarului din orașul...8207

5 mar 21:39LocalPolițiștii locali continuă lupta cu cei care aruncă gunoiul pe domeniul public

Simțul civic și protejarea mediului înconjurător sunt departe de a fi obiectivele constănțenilor, iar lipsa de bun...330

5 mar 21:39LocalCOVID-19: 158 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 4271 la nivelul ţării

Pe teritoriul României, până joi, 4 martie, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul...935

5 mar 21:38LocalSe amenajează noi locuri de parcare în zonele rezidențiale

Echipele SC Confort Urban SRL au demarat lucrările de reconfigurare a amplasamentului situat pe aleea Nalbei, între...651

5 mar 21:38LocalȘOFER de MICROBUZ, BEAT la VOLAN, SĂLTAT de polițisti

Polițiștii rutieri constănțeni se află, în permanență, pe drumurile constănțene, pentru a-i depista pe cei...1017

4 mar 00:06LocalRAEDPP Constanța s-a sesizat în cazul GUNOAIELOR din Portul Tomis

1053

Politică
5 mar 21:30PoliticăAUR: Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii

AUR a informat joi că nu se opune vaccinării, ci doar contra obligativităţii acesteia, menţionând că...333

5 mar 21:29PoliticăKlaus Iohannis a dat undă verde: trei legi promulgate

Decret privind promulgarea Legii pentru acceptarea Amendamentului adoptat la cea de-a cincea Conferinţă a Părţilor,...646

5 mar 21:29PoliticăLucian Bode vorbește despre pensionara de lux din MAI: Dacă asta este cea mai mare problemă îi voi solicita să renunțe

683

Interviuri
4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

Un subiect amplu dezbătut în aceste zile, la nivel local, este, fără doar si poate, cel al parcărilor. Un...3192

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1439

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

1791

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...3031

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3528

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

4428

Monden
5 mar 00:00MondenDavid Schwimmer a dezvăluit că filmările la reuniunea "Friends" încep peste o lună

Anticipata reuniune a membrilor serialului "Friends" (Prietenii tăi), amânată din cauza pandemiei, va începe să fie...106

5 mar 00:00MondenGrupul sud-coreean BTS, desemnat Artistul Global al Anului 2020 de Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice

Grupul sud-coreean BTS, reprezentant marcant al stilului K-pop, ale cărui piese ritmate sunt apreciate de milioane de...120

5 mar 00:00MondenBerlinala 2021: Documentarul „Nanu Tudor“, recompensat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj

118

5 mar 00:00MondenSe apropie divorțul? Andreea Tonciu: „De patru ani nu mai dorm cu soţul meu“

De când s-a măritat cu Daniel Niculescu, Andreea Tonciu (34 de ani) s-a făcut femeie de casă. Viaţa vedetei s-a...138

5 mar 00:00MondenAlec Baldwin a devenit tată pentru a şaptea oară

Actorul american Alec Baldwin, în vârstă de 62 de ani, a devenit tată pentru a şaptea oară, după ce soţia lui,...125

5 mar 00:00MondenHugh Grant va interpreta personajul negativ în viitorul film „Dungeons&Dragons“

Actorul britanic Hugh Grant va interpreta principalul personaj negativ din adaptarea pentru marele ecran a jocului de...131

5 mar 00:00MondenNetflix va produce un serial animat dedicat personajului Asterix

Reprezentanţii platformei americane de streaming Netflix au anunţat miercuri un nou proiect, ce vizează adaptarea...117

5 mar 00:00MondenFilmul Disney „Raya and the Last Dragon“ invită publicul într-o aventură de inspiraţie asiatică

Cel mai recent film de animaţie realizat de Walt Disney Co, ''Raya and the Last Dragon'', propune publicului o abordare...109

5 mar 00:00MondenPrinţul Philip a suferit o intervenţie medicală pentru tratarea unei afecţiuni cardiace

115

Mapamond
5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Pandemia a avut un impact negativ asupra tratamentului cancerelor la copii

Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra serviciilor medicale care tratează cancerele la copii din...116

5 mar 00:00MapamondPoliţia suedeză a efectuat o descindere la un apartament în urma unui atac posibil terorist cu cuţitul

Poliţia a efectuat miercuri seara o descindere într-un apartament din oraşul Vetlanda din sudul Suediei, în urma...117

5 mar 00:00MapamondPapa Francisc le transmite irakienilor că îi va vizita ca „pelerin al păcii“

130

5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Agenţia Europeană pentru Medicamente a început examinarea vaccinului Sputnik V

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a început examinarea vaccinului rus Sputnik V...114

5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Peste două milioane de ruşi au fost vaccinaţi, anunţă preşedintele Vladimir Putin

Peste două milioane de ruşi au primit cele două doze din vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului şi...119

5 mar 00:00MapamondPfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România

114

Sănătate
5 mar 00:00SănătateTop 10 fructe care te ajută să slăbești

Există ideea preconcepută potrivit căreia fructele sunt interzise la dietă, întrucât conțin zahăr. Ei bine,...107

5 mar 00:00SănătateAlimente interzise pacientului cu diabet zaharat

Diabetul este o boală cronică, ce a atins proporții epidemice în rândul adulților și copiilor de la nivel...118

5 mar 00:00Sănătate3 rețete de salate perfecte pentru primăvară

102

5 mar 00:00SănătateDieta Daneză: sănătoasă sau periculoasă?

Dieta Daneză promite o reducere în greutate de până la 10 kilograme, mai puțină celulită, un metabolism schimbat...116

5 mar 18:53SănătateLegătura dintre aportul excesiv de vitamina B și cancerul pulmonar

Oamenii de știință au reușit să confirme legătura dintre dozele mari de vitamina B administrate pe perioade...120

5 mar 00:00SănătateCeaiurile te pot ajuta să te lași de fumat

Dacă ai luat una dintre cele mai bune decizii pentru sănătatea ta și vrei să renunți la fumat, indiferent de cât...111

5 mar 00:00SănătateObiceiuri de dimineață care te ajută la slăbit

Ce faci dimineața te poate ajuta să dai jos câteva kilograme. Să bei un pahar cu apă și un ceai verde și să iei...117

5 mar 00:00SănătateSindromul antifosfolipidic: cauze, simptome, tratament

Sindromul antifosfolipidic apare atunci când sistemul imunitar creează în mod greșit anticorpi care fac sângele mai...110

5 mar 00:00SănătateDe ce unor bărbați nu le crește barba deasă?

109

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT