rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Directorul Colegiului 'Mircea cel Bătrân': 'Și noi avem probleme financiare'

SECRETELE 'ȘCOLII – PEPINIERĂ DE OLIMPICI' din Constanța. INTERVIU cu prof. Vasile Nicoară: 'Nu se mai poate cu o lege a Educației cârpită!'

Colegiul Național „Mircea cel Bâtrân”, o unitate școlară de tradiție din Constanța, se numără printre cele mai bune licee din țară. O spun statisticele și clasamentele oficiale și neoficiale, care plasează colegiul din Constanța în top, în primele trei licee pe țară, atât în ceea ce privește promovabilitatea la Bacalaureat (de 100% în anul școlar 2017 - 2018), ultima medie de admitere (media 9,85 la admiterea din 2018) sau numărul de medalii obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale (de ordinul sutelor!). Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, prof. dr. Vasile Nicoară, care se află de peste 15 ani la cârma instituției de învățământ, în funcția de director, vorbește despre ingredientele necesare pentru a asigura calitatea în educație, despre cât de ancorată trebuie să fie școala în realitate, pentru a pregăti viitori adulți de valoare, despre ce ar trebui să însemne reforma în sistemul de învățământ, dar și despre problemele financiare, care nu au ocolit colegiul.

Reporter: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța este un liceu de elită, despre care se vorbește ca fiind o „pepinieră de olimpici”. Care este formula succesului?

Vasile Nicoară: Nu este o formulă a succesului, ci există niște condiții și premise. Unele au o importanță mai mare, altele mai mică, nu pot să fac o ierarhizare. Plec de la faptul că vorbim despre o școală veche, ceea ce înseamnă tradiție. A fost primul gimnaziu, înainte de debutul secolului XX, a fost primul liceu teoretic al Constanței.

Constanța a fost un oraș mic, a cărui dezvoltare a explodat, urban și economic, imediat după începerea lucrărilor la Portul Constanța, adică după 1895 și era nevoie de școli. Asta a fost o premisă. În perioada interbelică, dacă aveai opt clase erai un om școlit. Cine făcea și liceul, care era precum o facultate din zilele noastre - și mă refer la universitățile bune, nu la cele de unde iei diploma ca de la chioșc și nu vreau să dau nume. Având un debușeu social, economic și un statut cultural extraordinar, un absolvent de liceu era foarte important, iar băieții care au terminat liceul în perioada interbelică – căci era liceu de băieți - au ocupat poziții importante în oraș, în țară, în lume. Așa s-a creat tradiția de valoare. Ulterior, în anii 1936 – 1938 au fost niște evenimente deosebite. În 1936, Liceul „Mircea cel Bătrân” a fost declarat liceu de elită, din clasa E. Era o recunoaștere. Apoi, am găsit dovezi că în 1938 s-a organizat aici un congres al profesorilor de științe exacte, de fizică și chimie din toate țările balcanice și că aveau în momentul acela unul din cele mai bune laboratoare de fizică-chimie din România. Asta demonstrează că au fost preocupări, că liceul făcea parte din eșantionul cel mai bun. Sigur că războiul și întâmplările istorice ulterioare au adus multe distrugeri, inclusiv în ceea ce privește aparatura, căci această clădire a fost rechiziționată de Armata Sovietică. Din 1944 până în 1958 aici a fost Comandamentul Militar Sovietic, iar liceul a fost mutat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de astăzi, în schimbul de după-amiază. În 1948, învățământul în România s-a mixtat, au apărut clasele de băieți și fete, dar chiar și așa o bună perioadă a mai fost diferențiat, astfel că erau clasele de fete de la „Eminescu”, care învățau de dimineață, iar clasele de băieți de la „Mircea cel Bătrân”, după-amiază.

Această tradiție a creat dinastii de elevi. Străbunicul, bunicul, tatăl și copilul au trecut prin acest liceu, avem multe situații de acest gen. Bineînțeles, fiecare cu aderența sa, cu ceea ce a reprezentat pentru el liceul acesta, atât emoțional, dar și educativ, cultural, științific.

Păstrând sistemul de referință al timpului, întotdeauna la Colegiul „Mircea cel Bătrân” s-a făcut școală bună. Că astăzi nu se învață cum se învăța atunci, este adevărat. Dar asta nu înseamnă că se învață mai prost, mai puțin sau mai mult. Atunci aveau abac pentru aritmetică. Acum calculează cu telefonul.

Trecând de anii comunismului, s-a menținut ștacheta ridicată a școlii și au fost generații de oameni realizați. De când, după Revoluție, admiterea în liceu se face în sistem computerizat, suntem favorizați. Pentru că pleci de la această premisă a calității asigurate și a tradiției valoroase, și chiar și a impactului mediatic. „Care e cel mai bun liceu?” „Mircea!”, atunci aici vor să vină cei mai buni elevi. Sau la Liceul „Ovidius”, căci și acesta este un liceu foarte bun, și ei sunt la fel de privilegiați din acest punct de vedere.

La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” se face școală de 120 de ani. La acestea se adaugă și faptul că, în rândul personalului didactic s-a creat aceeași aspirație de a ajunge la școlile cele mai bune. Iar în timp s-au selectat și profesorii. Nu neapărat că toți profesorii de aici sunt primii în branșa lor, dar calitatea s-a impus, o dată cu experiența. Drept dovadă, pot spune, ca manager al liceului, că sunt dificultăți în asigura finanțarea salariilor. Pentru că finanțarea se face după o formulă, iar în cadrul colegiului, din 80 de cadre didactice avem 60 de de profesori gradul I, zece doctori, 55 de profesori cu gradație de merit. Sigur că toate acestea sunt adaosuri la salarii, consistente, pot să treacă de 50% din valoarea salariului de bază. Ceea ce este o dificultate, față de o altă unitate școlară, unde au mulți debutanți, mai puține gradații și mai puține doctorate. Am folosit acest exemplu ca un argument pentru a arăta că în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” este o foarte bună titrare și o expertiză dovedită în timp a profesorilor. Dacă există aceste ingrediente, adică ai aluatul bun, ai cuptorul să coci cum trebuie, și produsul este de calitate.

Reporter: Sunteți director al colegiului de peste 15 ani. V-ați confruntat cu numeroase provocări...

Vasile Nicoară: Da, sunt din 2002. Pot spune că anii școlari seamănă unul cu celălalt, dar în fiecare an apar noi provocări. Pornind de la legislația care este mereu în schimbare și nu întotdeauna în bine. Când se clamează mai tare descentralizarea, simți cum se strânge șurubul taman invers decât este declarația. Dar sigur că, aici, în cadrul colegiului, vorbim despre o înțelepciune în a ne consulta. Cadrele didactice suntem egale, aici, și există, atât creat prin lege, cât și prin politețea și civilizația noastră ca oameni, un cadru democratic de a rezolva lucrurile. Nu toată lumea este mulțumită, în fiecare oră și pentru fiecare faptă, dar ajungem la acea masă critică pozitivă, care să ducă mai departe interesul școlii. Apoi, profesorii văzând exemplele dinaintea lor, care s-au atașat echipei, la timpul lor, văzând modelele cu reușite extraordinare, s-au integrat.

Se poate spune că este o „pepinieră de olimpici”, pentru că într-adevăr din loturile de olimpici ale județului, uneori peste jumătate dintre participanți sau chiar mai mulți sunt de la liceul nostru. Se explică, pe de o parte pentru că primim elevi de calitate, iar pentru că pe de altă parte se lucrează intens cu ei. Dar, de asemenea, există acest ethos al școlii, în care copiii încep din gimnaziu să-și formeze modele dintre elevi, dintre cei mai mari decât ei; îi văd și își doresc și ei să le calce pe urme. Am o grijă permanentă și deosebită să mediatizez rezultatele lor, în primul rând în școală, ca toți să ia cunoștință de ei și să-i vadă cu admirație. Și cei care se afirmă sunt încântați, e vanitatea umană, e munca lor, iar pe de altă parte, văd și ceilalți și astfel se mobilizează, de la o generație la cealaltă, și apar noi și noi generații de olimpici.

Reporter: Acordați o atenție deosebită dezvoltării de parteneriate cu instituții de la nivel național și internațional. Pe de altă parte, aveți numeroase recunoașteri la nivel internațional a performanțelor elevilor. Vorbiți-ne despre această deschidere a școlii spre „univers”.

Vasile Nicoară: Ca să folosesc un cuvând cu greutate și ca exprimare și în sine, sunt ENORM de multe parteneriate, de acțiuni. Este realitatea care ne impune să procedăm astfel, să ne dezvoltăm pe această latură. Și acum avem câteva breșe, unde copiii merg singuri și dezvoltă relații. De exemplu, pe Parlamentul European al tinerilor, pe formare și dezvoltare personală, noi încă nu avem bine elaborat un program consistent, dar vin ei cu ONG-uri, cu propriile demersuri. Și nu putem să îi refuzăm. Căci dacă te închizi și refuzi, ei își vor găsi în altă parte sprijinul, iar școala pierde.

De aceea, m-am preocupat pentru zilele de week-end mai mult decât pentru cele obișnuite, de școală. În timpul săptămânii, este orarul, este răspunderea fiecărui profesor pe disciplina lui. Dar sâmbăta, este școala fără catalog, fără absențe și prezența obligatorie, este școala pasionaților și este mult mai frumoasă. Nu are clopoțel să sune de ieșire, nici nu auzi „Am scăpat!”. La ora 17,00, sâmbătă, pe holurile școlii nu auzi „Am scăpat!”, ci „Abia am terminat” sau „Nici nu am terminat și a trebuit să plec”. S-a întâmplat să fie seri în care a trebuit portarul să îi dea afară pentru că era foarte târziu. Sâmbătă sunt cercurile, centrul de cercetări al elevilor prin Fundația Alumni.

Din păcate, în România, titulatura de Centrul de Excelență și metodolia în sine este aproape impracticabilă, căci nu se alocă finanțarea necesară. Doar titulatura. Când este să elaborăm niște regulamente, metodologii, știm să le facem până la ultimul cuvânt, să sune bine, doar că uităm să punem și banii pentru a avea resursele materiale. Practic, nu se acordă atenție performanței în învățământ și în societate, iar pentru o dezvoltare suplimentară față de școală nu există forme finanțate de stat. Există doar ”Școala după școală”, after school, dar aceasta nu asigură performanța. Chiar dacă mai apar prin ordine de ministru posibilități de a organiza niște ore de ansamblu sportiv, ansamblu artistic, când mergi la normare, sunt primele pe care chiar singur trebuie să renunți, dacă nu ți le taie, pentru că nu te încadrezi în buget. Asta ce înseamnă? Că trebuie o investiție mai mare în învățământ.

Revenind, sunt multe activități internaționale și nu aș vrea să neglijez, pentru că unele sunt de mare importanță și au creat și un halou în jurul liceului.

Sunt concursurile NASA, în 2004 au fost primele premii câștigate. Inițiativa profesorului Ion Băraru de atunci a prins roade, pentru că din anul următor deja au început tot mai mulți elevi să se intereseze de cele două tipuri de concursuri; au fost sute de elevi, și aproape toți profesorii compatibili cu specificul concursurilor, de la noi din școală sunt deja integrați în ceea ce înseamnă aceste concursuri. Sunt deja 150 de premii câștigate în toți acești ani.

Ne-am diversificat pe partea științifică, adaptându-ne curentului nou care vorbește știință, matematică, fizică, chimie, informatică, introducând deja la clasa a VI-a un opțional cu experimente științifice de laborator. Un opțional cu lucruri foarte simple în sine, dar cu mare valoare științifică, și care vin și crează baza de înțelegere a principiilor teoretice. Avem grupuri, cercuri de robotică, de megatronică, sunt copii care, poate, paradoxal pentru mulți, învață să șurubărească, să desfacă un aparat casnic, stricat, învechit, să vadă din ce este făcut. Le spune profesorul despre „aurul electronicii”, de cupru, să scoată sârma din bobină. Ei nu știu că nu e mare câștig sârma aceea, dar e important că îl determini să o treacă prin mână.

Avem laboratoarele de chimie, care sunt mai tot timpul ocupate. Nu e vorba despre o masă de elevi, sunt vreo 20 de elevi, dar în fiecare an vine o altă generație din urmă. Este precum râul care e mereu râu, dar are o altă apă. Avem niște colege profesoare excepționale, pe care le vedeți la școală inclusiv duminicile sau în zilele de concediu, vacanțe, făcând experimente de laborator cu elevii.

Am subliniat rolul limbilor străine și pentru aceasta am căutat tot ceea ce statul român poate asigura, ba chiar și în afara resurselor garantate de stat. Am introdus toate programele Ministerului Educației de Bacalaureat francofon, de diplomă germană și acolo unde nu există parteneriate, cum este cazul pe engleză, pentru că Marea Britanie nu este interesată să extindă cunoașterea limbii, am contactat British Council, Cambridge-ul, alte ONG-uri sau entități universitare care să ne ofere know-how-ul. Avem toate nivele de examinare Cambridge, cu Alianța Franceză am extins Centrul de Pregătire pe DALF/DELF.

Avem programele pentru Bacalaureatul american și acest program de pregătire în informatică, ECDL, lui i se alătură un program de bază ORACLE, pentru care am avut o colegă trimisă în SUA, la perfecționare. Academia CISCO, care e un fel de inginerie în domeniul informaticii. Pentru profesori au dezvoltat un curs de formare continuă pentru tehnologia informațională. Am făcut foarte multe parteneriate, directe sau multiple.

Suntem membrii fondatori ai Alianței Colegiilor Centenare din România și nu este doar un aspect formal, ci avem numeroase proiecte care asigură transferul de experiență, care asigură atragerea, implicarea în noi domenii și proiecte, noutăți științifice. Suntem și membri ai Asociației Europene a Profesorilor, un ONG profesional care militează pentru unitatea europeană. Organizația este cea mai veche, înființată în 1956 la Paris și prin intermediul acestei organizații am realizat o serie de proiecte, inclusiv pe ERASMUS, mai înainte pe Comenius, ceea ce a permis schimburi directe de profesori, de elevi. Am dezvoltat din aceste relații internaționale și naționale, apărute ca urmare a unor programe europene, și relații bilaterale. Anul trecut, de exemplu, am avut în vizită peste 80 de elevi și profesori din 14 unități din 12 țări la un concurs de creație literară. și anul acesta, tot la noi se va desfășura acest concurs, în aprilie 2019 și așteptăm tot același număr de concurenți. Este deja realizată rețeaua, suntem la a 16- a ediție a concursului. Am scos, anul trecut, un volum cu creațiilor premiate ale elevilor noștri. Ne-au suspicionat italienii, care după mine au o școală mai slăbuță, mai ales din punct de vedere disciplinar. Au zis că elevii noștri au câștigat un an, al doilea, al treilea, au venit să vadă ce se întâmplă, nu cumva le fac profesorii lucrările sau le cumpără din altă parte. Au venit, au asistat și la ore, le-am propus noi, pentru că nu era în specificul concursului. Pentru anul școlar 2018 – 2019, vom organiza să se asiste la cursuri în două zile. Au fost multe lucruri care i-au atras, de la rigurozitatea științifică, până la forma disciplinată în care lucrează elevii. I-au încântat nivelul de cunoaștere al limbilor, nivelul ridicat de informație științifică.

Pentru asta ne-am zbătut să aducem și profesori din alte țări care să lucreze aici. În momentul acesta, avem un profesor și un asistent voluntar din Germania, un profesor din Franța, și pentru câțiva copii vorbitori de limba turcă și de religie islamică, avem un profesor din Turcia. Ei dau și multiculturalitate, și diversitate, dar aduc și alte provocări, pentru că sunt întrebați: „La voi cum se face ora, cum se predă?”. Este deja un schimb util de experiență.

Am inițiat proiecte pentru a călca mai apăsat în UE, și suntem parte în programul „Rombul Dobrogean”, împreună cu frații bulgari. Este un program în care sunt incluse școli din Tulcea, Dobrici, Silistra și colegiul nostru. Acum suntem implicați într-un proiect pe fonduri transfrontaliere, cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și muzeul din Kavarna pentru crearea unor observatoare astronomice pe care să le implementăm apoi în circuitul turistic și o parte din astronomii ghizi și profesori vor fi din elevii noștri.

Nu vreau să uit că o dimensiune extrem de importantă este cultura și identitatea națională. Am avut în vedere, pe lângă relația din țară și relații externe din spațiul românesc. Avem două licee din Chișinău cu care suntem înfrățiți, Liceul „Mircea cel Bătrân” Chișinău și Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Prin intermediul lor, în martie 2018 am invitat directorii a zece licee din Chișinău care au încheiat parteneriate cu zece licee din Constanța. Și deja unii dintre ei au fructificat aceste parteneriate, aceste declarații de unire.

În nordul țării, în Maramureșul istoric, există comunități românești; cu Școala Medie din Apșa de Mijloc am încheiat un parteneriat, au fost prezenți la Festivalul Internațional de Teatru. Avem bune relații în Serbia – pentru că în Voievodina sunt comunități românești – cu licee de acolo am dezvoltat un parteniat constant. Vin la festivalul nostru de teatru, acum în noiembrie câțiva profesori de la noi vor merge la conferința lor didactică internațională. Practic în fiecare an ne întâlnim. Avem două licee din Turcia cu care am dezvoltat parteneriate, unul în zona Traciei și altul în Asia Mica.

Pentru diversitate de viață culturală a școlii, avem ansamblul folcloric de dansuri populare care, din 2004, de când a fost în China, în fiecare an participă la festivaluri din Europa; avem corul liceului, avem echipe de volei și baschet, băieți și fete, care au ajuns la performanță regională; organizăm niște concursuri și activități educative ale școlii: concurs național de matematică ajuns la a 18-a ediție și poartă numele unui absolvent al liceului, Nicolae N. Mihăileanu, ilustru matematician. Organizăm Festivalul Internațional de Teatru pentru Elevi, care a avut deja zece ediții, avem un concurs național de literatură, un program special dedicat Săptămânii Spațiului. A început de vineri, 19 octombrie a.c., și are o parte de matematică, concursuri pe computer, observații astronomice.

Am creat concursuri de dezbatere publică în limba română sau limba engleză. Este o modalitate mai nouă, foarte apreciată de copii, de a învăța să comunice sau de a învăța reguli de politețe în comunicare și de toleranță. Pentru că ce avem noi în societate ori este dialogul surzilor ori al nepoliticoșilor. În dezbaterile organizate, trebuie să respecte reguli stricte, să asculte, să găsească argumente, să contrazică, niciodată abandonând tema subiectului, cred că va fi util parlamentarilor de peste câțiva ani.

Pentru că tot se aduce în discuție cum se face școala astăzi și că nu se mai citește: avem două cluburi de lectură, pentru gimnaziu și liceu. Sunt aproximativ 40 de copii pasionați de lectură care, sub coordonarea unor profesoare talentate, își propun câte o carte. Se întâlnesc fie la săptămână, fie la două săptămâni. Această analiză critică îndrumată de un profesor este forma cea mai eficientă pentru a face o lectură, eficientă și ca timp și ca rezultat.

Iar rezultatele se văd. Sunt ierarhiile, neoficiale, nu știu cine le face, în care suntem plasați printre cele mai bune licee din țară. Anul acesta suntem pe locul trei, se ține cont de trei criterii: promovabilitatea la Bacalaureat, de 100%, de media la admitere, - care a fost de 9,85 ultima medie la admitere, ne situată pe locul al treilea, după liceele „Sf Sava” și „Ghe. Lazăr” din București, și numărul de premii la olimpiadă. La olimpiadele internaționale au fost 11 premii anul trecut, fiind tot pe locul trei, după Liceul Internațional de Informatică din București apoi Liceul Tudor Vianu din București. Acum, la început de noiembrie, de exemplu, vor pleca în China doi reprezentanți ai colegiului, la olimpiada de astronomie și astrofizică. Din cei șase ai României, doi sunt de la Mircea. Au fost și anul trecut și au venit cu medalii, una de aur și una de bronz.

Reporter: Elevii fac performanță. Dar se aduce în discuție tot mai mult calitatea din ce în ce mai scăzută a generațiilor noi de profesori. Cine le va mai preda viitorilor olimpici, în anii care vin?

Vasile Nicoară: Nu întâmplător, acum vreo 15 ani, s-a propus procentul de 6% din PIB pentru învățământ. Aș fi curios cum s-ar resimți în sistem dacă s-ar aloca acest procent. Eu cred că aproape s-ar dubla banii pentru învățământ. Se va ajunge la momentul critic în care va trebui să se investească mai mult, pentru că deja se trăiește din ce s-a acumulat și format înainte. Iar forța de muncă înalt calificată diminuează tot mai mult, și numeric, și calitativ. Pentru că mă întrebați cine ne înlocuiește, fără îndoială vor fi oameni la catedră. Unii chiar cu chemare, cu har, dar este nevoie de mai mult interes pentru partea metodică. Un deficit în ce privește perspectiva corpului profesoral constă în categoria celor care se îndreaptă spre învățământ. Un astfel de studiu au realizat și americanii, întrebându-se oare de ce cei din nordul Europei au rezultate mai bune decât ei. Și au constatat că în Finlanda, Norvegia, Suedia, cei care se îndreaptă spre profilul didactic, spre meseriile din învățământ provin din primele 10 – 15% din vârful absolvenților, în timp ce în SUA provin din ultimele 10 – 15%. Probabil la noi din ultimele 10 – 5% din coadă. Apoi, tot sistemul, după mine, a primit o lovitură dureroasă, negativă, în momentul în care sistemul universitar a trecut la modelul Bologna, în mod conformist. Practic, s-a făcut precum în croitorie: trebuie să facem pantaloni scurți, ce facem? Tăiam pantalonii lungi, nu contează că nu se potrivește croiala. Apoi, s-a mai tăiat și cu găuri, pentru că mai trebuiau cursuri pentru niște profesori care nu puteau fi înlăturați, și atunci s-a făcut peticeală și pe pantalonii scurți. Nu aș vrea să se înțeleagă că critic sistemul superior de învățământ, pentru că facem parte din același sistem, ci mai degrabă forma de organizare a liniilor didactice. Trebuie mai multă practică, trebuie înființate niște structuri dedicate, și în școlile din preuniversitar, în colegiile pedagogice pe partea de metodică.

Reporter: De aproape trei decenii deja se tot face reformă în educație, mai mult sau mai puțin eficient. Ce ar trebui reformat, în opinia dumneavoastră?

Vasile Nicoară: În educație, reforma este starea normală. Este inevitabil, chiar ministerul face în fiecare an modificări în legislație. Dar lipsește o strategie pe o perioadă mai lungă de timp. Noi am participat, cu Alianța Colegiilor Centenare din România, la programul de la Academia Română, în care a fost realizată o strategie pe 30 de ani pentru învățământul românesc. Dacă veți căuta pe pagina web a Academiei Române, veți găsi 11 programe pe 11 domenii, primul este pe învățământ. „România Educată” se numește, au fost primii care au folosit sintagma. Este o strategie, o elaborare a unor principii. Dar citind primul principiu, va fi și ultimul peste care se vor uita politicienii pentru că acolo spune de alocarea unei finanțări-șoc de 15% în primii doi ani. Dar dacă nu se dau 6% din PIB, de unde să se dea 15%?

Pentru cheltuielile materiale ne-a susținut Consiliul Local Constanța, nu avem datorii, lipsuri, ci chiar am depus o notă de fundamentare pentru refacerea înnoirea mobilierului din aula de festivități. Cu partea de salarii sper în acea rectificare bugetară că ne va aduce acel procent de 6% care ne lipsește în momentul acesta. Ne-am străduit, am redus grupe, am făcut în așa fel încât să nu depășim numărul de norme de anul trecut, de 74 de norme didactice.

Dar nu se mai poate cu legislația așa cârpită cum este. Trebuie făcută o nouă lege a educației, dar trebuie să fie un bun național, nu unul politic. Adică toți care au ceva de spus despre învățământ trebuie să spună, dar asta nu înseamnă că trebuie să ții cont de toți. Pentru că noi între noi nu ne înțelegem. Sunt directori care ar dori să se renunțe la modul de evaluare națională și să se dea examen la fiecare unitate. Eu creed că ar fi un dezastru mai ales cu suspiciunea și neîncrederea pe care o au oamenii, astăzi, în orice. Sigur, perfecționăm ceea ce este, întotdeauna vor fi și neajunsuri. Nu există măsuri 100% pozitive. Chiar și medicamentele cele mai bune pot avea efecte adverse.

În ceea ce privește elevii, da, se învață mult cu tableta cu smartphone-ul, telefonul a devenit prelungirea corpului uman. Nu pot spune însă că se învață mai mult sau mai puțin. Doar dacă facem un studiu putem aflat o valoare medie. Dar statistica este arta minciunii: iei extremele, unul care citește 100 de cărți într-un interval de timp, altul care nu a citit nicio carte și rezultă că, în medie, se citesc 50 de cărți. Eu nu pot să dau o etichetă care să acopere o generație. Sunt copii foarte buni. Sunt printre ei și unii pe care școala nu îi mai interesează. Sunt și greșelile de familie, unde părinții le fac hotel și le spun: „Învață, tată, pentru că acesta va fi al tău când vei crește!”. Și copilul nu mai învață. Dar acestea sunt cazuri, nu generalități. Știți ce mă bucură pe mine? Da, și vârfurile dintre elevi, dar nu neapărat. Mă interesează și mă bucură, dar mă bucură cei peste 600 de elevi care ajung, an de an, la fazele județene ale olimpiadelor. Acest aspect îmi arată că masa mare a elevilor este de calitate!

Florentina BOZÎNTAN

luni, 22 octombrie 2018661
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Joi, 19 mai, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Lucian Lungoci, deputat PSD
GANDUL.RO
Nevasta unui preot din Băicoi se întoarce la București cu o rochie nouă, de 1.400 de lei! Bancul zilei
Comentarii

00Mihai(23 oct 23:11)
Frustrare maxima din partea liceelor -de top-ale Constantei . Atacati Colegiul Mircea spunand ca sunt numai elevi -de bani gata - si olimpici . Ne bucuram ca existati voi, ochii din umbra, sa ne luminati cu cunostintele voastre . Desi nu cunoasteti copiii,profesorii,liceul pentru a realiza ca FIECARE elev da dovada de calitati si potential , continuati sa raspanditi vorbe auzite ... Cei care sunt afectati de succesele liceului vor cauta continuu neadevaruri prin care sa influenteze negativ opinia celor din jur .
01Alin(23 oct 07:50)
Toti.. ma dar toti elevii de acolo sunt copii de bani gata. Stiti povestile alea de pe la tv cu copiii foarte saraci dar destepti ? Ei, nu exista. La Constanta numai make cu Range Rover la 18 ani iese olimpic.
00criticilor mei(22 oct 18:21)
Vizitati macar liceul si dupa aceea comentati .
00Gelu(22 oct 16:34)
Oare cine fumeaza si bea cafea tot restul zilei in baruri..da este problema parintilor......
06CITITOR(22 oct 13:22)
Dna.Florentina, va rog frumos verificati ultima medie la admiterea 2018. 9,85 a fost ultima medie la mate-info bilingv, ultima medie la admitere in CNMB a fost 9,42 la stiinte sociale.. Sa fim corecti. Restul.....
06@Constanta(22 oct 11:50)
Am terminat acum 20 de ani Mircea. Asa era si atunci, se chiulea pe ruptelea, olimpicii isi faceau treaba, restul se bucurau de libertatea de a fi elevi la CNMB in centrul Constantei. Pe vremea aia era doar Beta, maxim 10 masini in parcare si parcarea gratis, banci in parc, connex gsm, alte vremuri, dar cam aceleasi obiceiuri.
18Nume(22 oct 10:49)
Domnul profesor Nicoara este in primul rand un pedagog foarte bun. In rest, scoala plina de makedoni prosti, pustoaice cu aere de porniste si cativa olimpici.
35Constanta(22 oct 10:42)
Colegiul mentionat nu mai este ce a fost...o stim cu totii...interese, meditatii.."s-au ridicat" alte unitati scolare..de Mircea a ramas doar renumele..noroc cu cei cativa olimpici..ca in rest,nu trec pe la scoala cu zilele
85Gino(22 oct 09:14)
Hai, Spectrum si ICHC! Cele mai bune scoli din CT!
310Elev Mircea(22 oct 08:54)
Mancare de rahat. Liceul se duce an de an in jos cu aceste cadre didactice retarde interesate numai de banutul meditatiior
39nelu(22 oct 07:41)
ei... lasati...dupa Nicoara potopul...
mai mult...Replica
19 mai 23:18ReplicaMedic estetician din cadrul clinicii Dr. Dali, acuzat de mutilare corporală! Video

Atunci când vine vorba de modificarea aspectului fizic și de a corecta anumite defecte, mai mari sau mai mici, cauți...294

19 mai 23:15ReplicaLa City Park Mall se mai poate parca gratuit doar o oră! Video179
19 mai 00:50Replica80 de lei, de la Gară până în Mamaia, cu taxiul! Video225
19 mai 22:54ReplicaApel către premierul Ciucă: Opriți distrugerea stațiunilor din sudul litoralului, se fac șmecherii! VIDEO

În ultimii 20 de ani, foarte multe spații verzi din Mamaia și Năvodari s-au transformat în terenuri pentru...145

19 mai 22:52ReplicaAvocat din Constanța, condamnat pentru evaziune fiscală262
19 mai 00:42ReplicaRiver Transnav va face reparaţiile la sistemul de irigaţii din Constanța150
19 mai 00:29ReplicaPreţurile explodează, oamenii nu mai înţeleg nimic! Video

În timp ce mai marii țării își împart între ei cești de ceai de tei, inflația mărfurilor alimentare atârnă...184

19 mai 22:45ReplicaUn director de la Protecţia Consumatorilor arată diferenţele dintre produsele fake şi originale179
19 mai 22:32ReplicaPloaia a creat haos în traficul rutier din Constanţa! Video162
19 mai 00:17ReplicaUn dulgher și-a pierdut viața după ce a căzut de pe casă!

Tragedie petrecută marți, 17 mai, în Eforie Sud. Un dulgher, angajat al Raf Express Construct, a căzut de la 7...119

19 mai 22:12ReplicaConsultare publică pentru amenajarea plajelor din Mamaia265
19 mai 22:10ReplicaPoşta Română va distribui cardurile din programul 'Sprijin pentru România'315
Vremea
8.2°8.2° - 9.8° joi, 19 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 6.31 m/s
Presiune: 1025 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 mai 00:00SportFotbal - Benfica Lisabona are un nou antrenor

Clubul Benfica Lisabona a anunţat, miercuri, că noul antrenor al echipei portugheze este germanul Roger Schmidt,...61

19 mai 00:00SportFRF a stabilit datele de început ale competițiilor fotbalistice din sezonul 2022-2023

Federația Română de Fotbal a anunțat miercuri că în cadrul Comitetului Executiv al FRF s-au stabilit datele de...60

19 mai 00:00SportHandbal feminin: Continuă lupta între CS Rapid şi CSM Bucureşti

CS Rapid Bucureşti şi CSM Bucureşti continuă duelul de la distanţă pentru titlu în Liga Naţionale de handbal...58

19 mai 00:00SportLăcrămioara Perijoc în finală la CM de box de la Istanbul. Românca va boxa vineri pentru aur

Sportiva Lăcrămioara Perijoc, legitimată la CSA Steaua, s-a calificat, miercuri, în finala categoriei 54 kg,...62

Local
19 mai 23:22LocalMascații au luat cu asalt mafia deșeurilor: zeci de descinderi în nouă județe

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj efectuează, miercuri, 27 de percheziţii...379

19 mai 23:23LocalAtenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile de miercuri - 18 mai, ora 22.00, până joi – 19 mai 2022, ora 10.00,...526

19 mai 23:23LocalDeputații pregătesc noi modificări pentru Codul Rutier

289

19 mai 23:21LocalInfracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști

La data de 17 mai a.c., în jurul orei 18.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat un...210

19 mai 23:21LocalMandate puse în aplicare de polițiști: Doi bărbați, după gratii

La data de 17 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 31 de...231

19 mai 23:22LocalSmartphone-uri pe roți.Cum se fură mașinile Tesla, fără cheie

Clienții Tesla ar putea aprecia sistemul ingenios de intrare fără cheie al producătorului auto, dar un cercetător...281

19 mai 23:24LocalAccident rutier pe strada Poporului

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de miercuri, 18 mai a.c., în...301

19 mai 23:24LocalAsigurarea măsurilor PSI la un autotren, între Mircea Vodă și Satul Nou

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, 18 mai, între localitățile Mircea Vodă...245

19 mai 23:24LocalIncendiu în localitatea Tortomanu

351

Politică
19 mai 00:00PoliticăDîncu: Sper să depăşim 30% pentru înzestrare anul viitor; avem nevoie în zona navală

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri, că speră ca anul viitor să fie alocat cel puţin 30% din...72

19 mai 23:19PoliticăSprijin pentru transportatori de 0,5 lei/litrul de combustibil

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, hotărârea prin care aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de...277

19 mai 23:21PoliticăLegea care dădea acces serviciilor în comunicațile electronice ale românilor - neconstituțională (CCR)

269

19 mai 00:00PoliticăMinistrul Bode: România a fost, este şi va rămâne un partener de nădejde al SUA

România a fost, este şi va rămâne un partener "de nădejde" al Statelor Unite ale Americii, iar relaţia bilaterală...68

19 mai 00:00PoliticăDeputaţii au votat proiectul care stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor din PNRR

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, proiectul de lege prin care se stabileşte...75

19 mai 00:00PoliticăPreşedintele Senatului: Impozitarea progresivă - o greşeală strategică pentru România

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că introducerea unui sistem de impozitare progresivă ''ar fi o...69

19 mai 23:20PoliticăCe i-au cerut americanii Elenei Udrea!

”La Ramada, Băsescu a făcut rost de celule pentru fetele sale”… ”Cine dă banii? Udrea scapă cu 50 milioane...1050

19 mai 23:20PoliticăMarcel Ciolacu, atac la adresa PNL

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR,...202

19 mai 23:21PoliticăCiolacu anunță un nou pachet de măsuri pentru companii

249

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4097

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3327

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3483

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1605

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1844

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3097

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2337

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6100

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11411

Monden
19 mai 23:26MondenTrupa Kalush Orchestra va merge în turneu în Europa pentru a strânge bani pentru armata ucraineană

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, câştigătorul ediţiei Eurovision 2022, intenţionează să meargă în turneu în...59

19 mai 00:00MondenChitara de la destrămarea grupului Oasis, vândută cu 385.500 de euro la licitaţie, la Paris

Chitara Gibson a lui Noel Gallagher, spartă într-o seară din 2009, într-o perioadă în care grupul britanic Oasis...57

19 mai 00:00MondenAmber Heard denunţă o campanie de defăimare care i-a limitat rolul în continuarea filmului 'Aquaman'

68

19 mai 23:41MondenSezonul 3 al serialului 'Bridgerton' se va concentra pe povestea de dragoste dintre Penelope şi Colin

Sezonul 3 al dramei de epocă "Bridgerton" de la Netflix, bazat pe cărţile Juliei Quinn, va urmări povestea de...60

19 mai 00:01MondenIrina Columbeanu s-a mutat în SUA datorită lui Mr. Pink? Irinel: „M-a certat“

Irinel Columbeanu urmează să lanseze o nouă carte, în cadrul căreia a vorbit despre plecarea fiicei sale, Irina,...67

19 mai 00:00MondenAnda Adam, evacuată din casa din Bragadiru!

Anda Adam a primit ordin judecătoresc de a părăsi casa din Bragadiru, unde locuiește de ceva timp. Artista este...67

19 mai 00:00MondenAl doilea film inspirat din serialul 'Downton Abbey' va avea premiera vineri în cinematografele nord-americane

La 12 ani după ce a avut premiera pe micile ecrane, serialul de mare succes ''Downton Abbey'' revine în actualitate cu...62

19 mai 00:00MondenUnul dintre producătorii 'Rust' spune că pelicula va fi finalizată

Unul dintre producătorii peliculei ''Rust'', pe al cărei platou de filmare s-a produs anul trecut incidentul care a...65

19 mai 00:00MondenFestivalul de la Cannes s-a deschis cu o intervenţie a preşedintelui ucrainean Zelenski

63

Mapamond
19 mai 21:01MapamondRușii au bombardat cu rachete în apropiere de Kiev. Cel puțin 8 oameni au murit

Cel puțin opt oameni au fost uciși în urma unui atac rus asupra unei localități situate la câteva zeci de...320

19 mai 20:59MapamondSoldaţii ruşi morţi în Ucraina: Tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi...397

17 mai 00:06MapamondUcraina s-a retras din negocierile de pace cu Rusia

1699

19 mai 21:01MapamondMariupolul se confruntă cu un posibil focar de holeră

OMS anunță că Mariupolul se confruntă cu un posibil focar de holeră, din cauza lipsei apei și a calității...476

18 mai 00:00MapamondPrimul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a fost înhumat cu onoruri şi omagiile succesorilor

Primul preşedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk, decedat în urmă cu o săptămână, la...263

19 mai 21:01MapamondNew York a intrat în nivelul ridicat de alertă ca urmare a unui nou val de COVID-19

Primarul oraşului New York, Eric Adams, a crescut marţi nivelul de alertă asociat COVID-19 la "ridicat" din cauza...468

19 mai 20:59MapamondPutin: Unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat marţi că pentru unele ţări europene este imposibil să renunţe...278

19 mai 20:59MapamondParlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO

Parlamentul de la Helsinki a votat marţi, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea...296

19 mai 21:00MapamondAvioane puternice au bombardat regiunea Cernihiv: cel puțin 8 morți și 12 răniți

513

Sănătate
19 mai 00:00SănătateExplozie de cazuri de pneumonie, din cauza imunității scăzute

Spitalul Victor Babeș din Timișoara trage un semnal de alarmă. Medicii de aici spun că numărul cazurilor de...59

19 mai 00:00SănătateCampanie - Alis Grasu: În medie, în lume, o persoană din şase va suferi un AVC

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a atras atenţia, marţi, că, la nivel mondial, la...65

19 mai 00:00SănătateUn număr de 292 de persoane s-au imunizat cu doza a patra de vaccin anti-COVID-19 în prima zi de administrare

62

19 mai 00:00SănătateStudiu: Consumul mare de mezeluri și prăjeli crește riscul de moarte subită

Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association arată că aportul mare de alimente prăjite, mezeluri,...60

19 mai 20:44SănătateFructe benefice pentru ficatul gras

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoza hepatică, este o afecțiune care apare atunci când se acumulează...53

19 mai 00:00SănătateIoana Mihăilă: Medicii români mint privind infecțiile nosocomiale ca să nu plătească legal

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că...65

19 mai 00:00SănătateINSP: În săptămâna 9 - 15 mai au fost confirmate 157 de cazuri COVID cu varianta Omicron

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost confirmate 157...64

19 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 121 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Numărul de persoane cu COVID-19 internate este de 785, cu 72 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat...61

19 mai 00:05SănătateRecomandări utile pentru o alimentație corectă de vară!

657

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT