rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Directorul Colegiului 'Mircea cel Bătrân': 'Și noi avem probleme financiare'

SECRETELE 'ȘCOLII – PEPINIERĂ DE OLIMPICI' din Constanța. INTERVIU cu prof. Vasile Nicoară: 'Nu se mai poate cu o lege a Educației cârpită!'

Colegiul Național „Mircea cel Bâtrân”, o unitate școlară de tradiție din Constanța, se numără printre cele mai bune licee din țară. O spun statisticele și clasamentele oficiale și neoficiale, care plasează colegiul din Constanța în top, în primele trei licee pe țară, atât în ceea ce privește promovabilitatea la Bacalaureat (de 100% în anul școlar 2017 - 2018), ultima medie de admitere (media 9,85 la admiterea din 2018) sau numărul de medalii obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale (de ordinul sutelor!). Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, prof. dr. Vasile Nicoară, care se află de peste 15 ani la cârma instituției de învățământ, în funcția de director, vorbește despre ingredientele necesare pentru a asigura calitatea în educație, despre cât de ancorată trebuie să fie școala în realitate, pentru a pregăti viitori adulți de valoare, despre ce ar trebui să însemne reforma în sistemul de învățământ, dar și despre problemele financiare, care nu au ocolit colegiul.

Reporter: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța este un liceu de elită, despre care se vorbește ca fiind o „pepinieră de olimpici”. Care este formula succesului?

Vasile Nicoară: Nu este o formulă a succesului, ci există niște condiții și premise. Unele au o importanță mai mare, altele mai mică, nu pot să fac o ierarhizare. Plec de la faptul că vorbim despre o școală veche, ceea ce înseamnă tradiție. A fost primul gimnaziu, înainte de debutul secolului XX, a fost primul liceu teoretic al Constanței.

Constanța a fost un oraș mic, a cărui dezvoltare a explodat, urban și economic, imediat după începerea lucrărilor la Portul Constanța, adică după 1895 și era nevoie de școli. Asta a fost o premisă. În perioada interbelică, dacă aveai opt clase erai un om școlit. Cine făcea și liceul, care era precum o facultate din zilele noastre - și mă refer la universitățile bune, nu la cele de unde iei diploma ca de la chioșc și nu vreau să dau nume. Având un debușeu social, economic și un statut cultural extraordinar, un absolvent de liceu era foarte important, iar băieții care au terminat liceul în perioada interbelică – căci era liceu de băieți - au ocupat poziții importante în oraș, în țară, în lume. Așa s-a creat tradiția de valoare. Ulterior, în anii 1936 – 1938 au fost niște evenimente deosebite. În 1936, Liceul „Mircea cel Bătrân” a fost declarat liceu de elită, din clasa E. Era o recunoaștere. Apoi, am găsit dovezi că în 1938 s-a organizat aici un congres al profesorilor de științe exacte, de fizică și chimie din toate țările balcanice și că aveau în momentul acela unul din cele mai bune laboratoare de fizică-chimie din România. Asta demonstrează că au fost preocupări, că liceul făcea parte din eșantionul cel mai bun. Sigur că războiul și întâmplările istorice ulterioare au adus multe distrugeri, inclusiv în ceea ce privește aparatura, căci această clădire a fost rechiziționată de Armata Sovietică. Din 1944 până în 1958 aici a fost Comandamentul Militar Sovietic, iar liceul a fost mutat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de astăzi, în schimbul de după-amiază. În 1948, învățământul în România s-a mixtat, au apărut clasele de băieți și fete, dar chiar și așa o bună perioadă a mai fost diferențiat, astfel că erau clasele de fete de la „Eminescu”, care învățau de dimineață, iar clasele de băieți de la „Mircea cel Bătrân”, după-amiază.

Această tradiție a creat dinastii de elevi. Străbunicul, bunicul, tatăl și copilul au trecut prin acest liceu, avem multe situații de acest gen. Bineînțeles, fiecare cu aderența sa, cu ceea ce a reprezentat pentru el liceul acesta, atât emoțional, dar și educativ, cultural, științific.

Păstrând sistemul de referință al timpului, întotdeauna la Colegiul „Mircea cel Bătrân” s-a făcut școală bună. Că astăzi nu se învață cum se învăța atunci, este adevărat. Dar asta nu înseamnă că se învață mai prost, mai puțin sau mai mult. Atunci aveau abac pentru aritmetică. Acum calculează cu telefonul.

Trecând de anii comunismului, s-a menținut ștacheta ridicată a școlii și au fost generații de oameni realizați. De când, după Revoluție, admiterea în liceu se face în sistem computerizat, suntem favorizați. Pentru că pleci de la această premisă a calității asigurate și a tradiției valoroase, și chiar și a impactului mediatic. „Care e cel mai bun liceu?” „Mircea!”, atunci aici vor să vină cei mai buni elevi. Sau la Liceul „Ovidius”, căci și acesta este un liceu foarte bun, și ei sunt la fel de privilegiați din acest punct de vedere.

La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” se face școală de 120 de ani. La acestea se adaugă și faptul că, în rândul personalului didactic s-a creat aceeași aspirație de a ajunge la școlile cele mai bune. Iar în timp s-au selectat și profesorii. Nu neapărat că toți profesorii de aici sunt primii în branșa lor, dar calitatea s-a impus, o dată cu experiența. Drept dovadă, pot spune, ca manager al liceului, că sunt dificultăți în asigura finanțarea salariilor. Pentru că finanțarea se face după o formulă, iar în cadrul colegiului, din 80 de cadre didactice avem 60 de de profesori gradul I, zece doctori, 55 de profesori cu gradație de merit. Sigur că toate acestea sunt adaosuri la salarii, consistente, pot să treacă de 50% din valoarea salariului de bază. Ceea ce este o dificultate, față de o altă unitate școlară, unde au mulți debutanți, mai puține gradații și mai puține doctorate. Am folosit acest exemplu ca un argument pentru a arăta că în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” este o foarte bună titrare și o expertiză dovedită în timp a profesorilor. Dacă există aceste ingrediente, adică ai aluatul bun, ai cuptorul să coci cum trebuie, și produsul este de calitate.

Reporter: Sunteți director al colegiului de peste 15 ani. V-ați confruntat cu numeroase provocări...

Vasile Nicoară: Da, sunt din 2002. Pot spune că anii școlari seamănă unul cu celălalt, dar în fiecare an apar noi provocări. Pornind de la legislația care este mereu în schimbare și nu întotdeauna în bine. Când se clamează mai tare descentralizarea, simți cum se strânge șurubul taman invers decât este declarația. Dar sigur că, aici, în cadrul colegiului, vorbim despre o înțelepciune în a ne consulta. Cadrele didactice suntem egale, aici, și există, atât creat prin lege, cât și prin politețea și civilizația noastră ca oameni, un cadru democratic de a rezolva lucrurile. Nu toată lumea este mulțumită, în fiecare oră și pentru fiecare faptă, dar ajungem la acea masă critică pozitivă, care să ducă mai departe interesul școlii. Apoi, profesorii văzând exemplele dinaintea lor, care s-au atașat echipei, la timpul lor, văzând modelele cu reușite extraordinare, s-au integrat.

Se poate spune că este o „pepinieră de olimpici”, pentru că într-adevăr din loturile de olimpici ale județului, uneori peste jumătate dintre participanți sau chiar mai mulți sunt de la liceul nostru. Se explică, pe de o parte pentru că primim elevi de calitate, iar pentru că pe de altă parte se lucrează intens cu ei. Dar, de asemenea, există acest ethos al școlii, în care copiii încep din gimnaziu să-și formeze modele dintre elevi, dintre cei mai mari decât ei; îi văd și își doresc și ei să le calce pe urme. Am o grijă permanentă și deosebită să mediatizez rezultatele lor, în primul rând în școală, ca toți să ia cunoștință de ei și să-i vadă cu admirație. Și cei care se afirmă sunt încântați, e vanitatea umană, e munca lor, iar pe de altă parte, văd și ceilalți și astfel se mobilizează, de la o generație la cealaltă, și apar noi și noi generații de olimpici.

Reporter: Acordați o atenție deosebită dezvoltării de parteneriate cu instituții de la nivel național și internațional. Pe de altă parte, aveți numeroase recunoașteri la nivel internațional a performanțelor elevilor. Vorbiți-ne despre această deschidere a școlii spre „univers”.

Vasile Nicoară: Ca să folosesc un cuvând cu greutate și ca exprimare și în sine, sunt ENORM de multe parteneriate, de acțiuni. Este realitatea care ne impune să procedăm astfel, să ne dezvoltăm pe această latură. Și acum avem câteva breșe, unde copiii merg singuri și dezvoltă relații. De exemplu, pe Parlamentul European al tinerilor, pe formare și dezvoltare personală, noi încă nu avem bine elaborat un program consistent, dar vin ei cu ONG-uri, cu propriile demersuri. Și nu putem să îi refuzăm. Căci dacă te închizi și refuzi, ei își vor găsi în altă parte sprijinul, iar școala pierde.

De aceea, m-am preocupat pentru zilele de week-end mai mult decât pentru cele obișnuite, de școală. În timpul săptămânii, este orarul, este răspunderea fiecărui profesor pe disciplina lui. Dar sâmbăta, este școala fără catalog, fără absențe și prezența obligatorie, este școala pasionaților și este mult mai frumoasă. Nu are clopoțel să sune de ieșire, nici nu auzi „Am scăpat!”. La ora 17,00, sâmbătă, pe holurile școlii nu auzi „Am scăpat!”, ci „Abia am terminat” sau „Nici nu am terminat și a trebuit să plec”. S-a întâmplat să fie seri în care a trebuit portarul să îi dea afară pentru că era foarte târziu. Sâmbătă sunt cercurile, centrul de cercetări al elevilor prin Fundația Alumni.

Din păcate, în România, titulatura de Centrul de Excelență și metodolia în sine este aproape impracticabilă, căci nu se alocă finanțarea necesară. Doar titulatura. Când este să elaborăm niște regulamente, metodologii, știm să le facem până la ultimul cuvânt, să sune bine, doar că uităm să punem și banii pentru a avea resursele materiale. Practic, nu se acordă atenție performanței în învățământ și în societate, iar pentru o dezvoltare suplimentară față de școală nu există forme finanțate de stat. Există doar ”Școala după școală”, after school, dar aceasta nu asigură performanța. Chiar dacă mai apar prin ordine de ministru posibilități de a organiza niște ore de ansamblu sportiv, ansamblu artistic, când mergi la normare, sunt primele pe care chiar singur trebuie să renunți, dacă nu ți le taie, pentru că nu te încadrezi în buget. Asta ce înseamnă? Că trebuie o investiție mai mare în învățământ.

Revenind, sunt multe activități internaționale și nu aș vrea să neglijez, pentru că unele sunt de mare importanță și au creat și un halou în jurul liceului.

Sunt concursurile NASA, în 2004 au fost primele premii câștigate. Inițiativa profesorului Ion Băraru de atunci a prins roade, pentru că din anul următor deja au început tot mai mulți elevi să se intereseze de cele două tipuri de concursuri; au fost sute de elevi, și aproape toți profesorii compatibili cu specificul concursurilor, de la noi din școală sunt deja integrați în ceea ce înseamnă aceste concursuri. Sunt deja 150 de premii câștigate în toți acești ani.

Ne-am diversificat pe partea științifică, adaptându-ne curentului nou care vorbește știință, matematică, fizică, chimie, informatică, introducând deja la clasa a VI-a un opțional cu experimente științifice de laborator. Un opțional cu lucruri foarte simple în sine, dar cu mare valoare științifică, și care vin și crează baza de înțelegere a principiilor teoretice. Avem grupuri, cercuri de robotică, de megatronică, sunt copii care, poate, paradoxal pentru mulți, învață să șurubărească, să desfacă un aparat casnic, stricat, învechit, să vadă din ce este făcut. Le spune profesorul despre „aurul electronicii”, de cupru, să scoată sârma din bobină. Ei nu știu că nu e mare câștig sârma aceea, dar e important că îl determini să o treacă prin mână.

Avem laboratoarele de chimie, care sunt mai tot timpul ocupate. Nu e vorba despre o masă de elevi, sunt vreo 20 de elevi, dar în fiecare an vine o altă generație din urmă. Este precum râul care e mereu râu, dar are o altă apă. Avem niște colege profesoare excepționale, pe care le vedeți la școală inclusiv duminicile sau în zilele de concediu, vacanțe, făcând experimente de laborator cu elevii.

Am subliniat rolul limbilor străine și pentru aceasta am căutat tot ceea ce statul român poate asigura, ba chiar și în afara resurselor garantate de stat. Am introdus toate programele Ministerului Educației de Bacalaureat francofon, de diplomă germană și acolo unde nu există parteneriate, cum este cazul pe engleză, pentru că Marea Britanie nu este interesată să extindă cunoașterea limbii, am contactat British Council, Cambridge-ul, alte ONG-uri sau entități universitare care să ne ofere know-how-ul. Avem toate nivele de examinare Cambridge, cu Alianța Franceză am extins Centrul de Pregătire pe DALF/DELF.

Avem programele pentru Bacalaureatul american și acest program de pregătire în informatică, ECDL, lui i se alătură un program de bază ORACLE, pentru care am avut o colegă trimisă în SUA, la perfecționare. Academia CISCO, care e un fel de inginerie în domeniul informaticii. Pentru profesori au dezvoltat un curs de formare continuă pentru tehnologia informațională. Am făcut foarte multe parteneriate, directe sau multiple.

Suntem membrii fondatori ai Alianței Colegiilor Centenare din România și nu este doar un aspect formal, ci avem numeroase proiecte care asigură transferul de experiență, care asigură atragerea, implicarea în noi domenii și proiecte, noutăți științifice. Suntem și membri ai Asociației Europene a Profesorilor, un ONG profesional care militează pentru unitatea europeană. Organizația este cea mai veche, înființată în 1956 la Paris și prin intermediul acestei organizații am realizat o serie de proiecte, inclusiv pe ERASMUS, mai înainte pe Comenius, ceea ce a permis schimburi directe de profesori, de elevi. Am dezvoltat din aceste relații internaționale și naționale, apărute ca urmare a unor programe europene, și relații bilaterale. Anul trecut, de exemplu, am avut în vizită peste 80 de elevi și profesori din 14 unități din 12 țări la un concurs de creație literară. și anul acesta, tot la noi se va desfășura acest concurs, în aprilie 2019 și așteptăm tot același număr de concurenți. Este deja realizată rețeaua, suntem la a 16- a ediție a concursului. Am scos, anul trecut, un volum cu creațiilor premiate ale elevilor noștri. Ne-au suspicionat italienii, care după mine au o școală mai slăbuță, mai ales din punct de vedere disciplinar. Au zis că elevii noștri au câștigat un an, al doilea, al treilea, au venit să vadă ce se întâmplă, nu cumva le fac profesorii lucrările sau le cumpără din altă parte. Au venit, au asistat și la ore, le-am propus noi, pentru că nu era în specificul concursului. Pentru anul școlar 2018 – 2019, vom organiza să se asiste la cursuri în două zile. Au fost multe lucruri care i-au atras, de la rigurozitatea științifică, până la forma disciplinată în care lucrează elevii. I-au încântat nivelul de cunoaștere al limbilor, nivelul ridicat de informație științifică.

Pentru asta ne-am zbătut să aducem și profesori din alte țări care să lucreze aici. În momentul acesta, avem un profesor și un asistent voluntar din Germania, un profesor din Franța, și pentru câțiva copii vorbitori de limba turcă și de religie islamică, avem un profesor din Turcia. Ei dau și multiculturalitate, și diversitate, dar aduc și alte provocări, pentru că sunt întrebați: „La voi cum se face ora, cum se predă?”. Este deja un schimb util de experiență.

Am inițiat proiecte pentru a călca mai apăsat în UE, și suntem parte în programul „Rombul Dobrogean”, împreună cu frații bulgari. Este un program în care sunt incluse școli din Tulcea, Dobrici, Silistra și colegiul nostru. Acum suntem implicați într-un proiect pe fonduri transfrontaliere, cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și muzeul din Kavarna pentru crearea unor observatoare astronomice pe care să le implementăm apoi în circuitul turistic și o parte din astronomii ghizi și profesori vor fi din elevii noștri.

Nu vreau să uit că o dimensiune extrem de importantă este cultura și identitatea națională. Am avut în vedere, pe lângă relația din țară și relații externe din spațiul românesc. Avem două licee din Chișinău cu care suntem înfrățiți, Liceul „Mircea cel Bătrân” Chișinău și Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Prin intermediul lor, în martie 2018 am invitat directorii a zece licee din Chișinău care au încheiat parteneriate cu zece licee din Constanța. Și deja unii dintre ei au fructificat aceste parteneriate, aceste declarații de unire.

În nordul țării, în Maramureșul istoric, există comunități românești; cu Școala Medie din Apșa de Mijloc am încheiat un parteneriat, au fost prezenți la Festivalul Internațional de Teatru. Avem bune relații în Serbia – pentru că în Voievodina sunt comunități românești – cu licee de acolo am dezvoltat un parteniat constant. Vin la festivalul nostru de teatru, acum în noiembrie câțiva profesori de la noi vor merge la conferința lor didactică internațională. Practic în fiecare an ne întâlnim. Avem două licee din Turcia cu care am dezvoltat parteneriate, unul în zona Traciei și altul în Asia Mica.

Pentru diversitate de viață culturală a școlii, avem ansamblul folcloric de dansuri populare care, din 2004, de când a fost în China, în fiecare an participă la festivaluri din Europa; avem corul liceului, avem echipe de volei și baschet, băieți și fete, care au ajuns la performanță regională; organizăm niște concursuri și activități educative ale școlii: concurs național de matematică ajuns la a 18-a ediție și poartă numele unui absolvent al liceului, Nicolae N. Mihăileanu, ilustru matematician. Organizăm Festivalul Internațional de Teatru pentru Elevi, care a avut deja zece ediții, avem un concurs național de literatură, un program special dedicat Săptămânii Spațiului. A început de vineri, 19 octombrie a.c., și are o parte de matematică, concursuri pe computer, observații astronomice.

Am creat concursuri de dezbatere publică în limba română sau limba engleză. Este o modalitate mai nouă, foarte apreciată de copii, de a învăța să comunice sau de a învăța reguli de politețe în comunicare și de toleranță. Pentru că ce avem noi în societate ori este dialogul surzilor ori al nepoliticoșilor. În dezbaterile organizate, trebuie să respecte reguli stricte, să asculte, să găsească argumente, să contrazică, niciodată abandonând tema subiectului, cred că va fi util parlamentarilor de peste câțiva ani.

Pentru că tot se aduce în discuție cum se face școala astăzi și că nu se mai citește: avem două cluburi de lectură, pentru gimnaziu și liceu. Sunt aproximativ 40 de copii pasionați de lectură care, sub coordonarea unor profesoare talentate, își propun câte o carte. Se întâlnesc fie la săptămână, fie la două săptămâni. Această analiză critică îndrumată de un profesor este forma cea mai eficientă pentru a face o lectură, eficientă și ca timp și ca rezultat.

Iar rezultatele se văd. Sunt ierarhiile, neoficiale, nu știu cine le face, în care suntem plasați printre cele mai bune licee din țară. Anul acesta suntem pe locul trei, se ține cont de trei criterii: promovabilitatea la Bacalaureat, de 100%, de media la admitere, - care a fost de 9,85 ultima medie la admitere, ne situată pe locul al treilea, după liceele „Sf Sava” și „Ghe. Lazăr” din București, și numărul de premii la olimpiadă. La olimpiadele internaționale au fost 11 premii anul trecut, fiind tot pe locul trei, după Liceul Internațional de Informatică din București apoi Liceul Tudor Vianu din București. Acum, la început de noiembrie, de exemplu, vor pleca în China doi reprezentanți ai colegiului, la olimpiada de astronomie și astrofizică. Din cei șase ai României, doi sunt de la Mircea. Au fost și anul trecut și au venit cu medalii, una de aur și una de bronz.

Reporter: Elevii fac performanță. Dar se aduce în discuție tot mai mult calitatea din ce în ce mai scăzută a generațiilor noi de profesori. Cine le va mai preda viitorilor olimpici, în anii care vin?

Vasile Nicoară: Nu întâmplător, acum vreo 15 ani, s-a propus procentul de 6% din PIB pentru învățământ. Aș fi curios cum s-ar resimți în sistem dacă s-ar aloca acest procent. Eu cred că aproape s-ar dubla banii pentru învățământ. Se va ajunge la momentul critic în care va trebui să se investească mai mult, pentru că deja se trăiește din ce s-a acumulat și format înainte. Iar forța de muncă înalt calificată diminuează tot mai mult, și numeric, și calitativ. Pentru că mă întrebați cine ne înlocuiește, fără îndoială vor fi oameni la catedră. Unii chiar cu chemare, cu har, dar este nevoie de mai mult interes pentru partea metodică. Un deficit în ce privește perspectiva corpului profesoral constă în categoria celor care se îndreaptă spre învățământ. Un astfel de studiu au realizat și americanii, întrebându-se oare de ce cei din nordul Europei au rezultate mai bune decât ei. Și au constatat că în Finlanda, Norvegia, Suedia, cei care se îndreaptă spre profilul didactic, spre meseriile din învățământ provin din primele 10 – 15% din vârful absolvenților, în timp ce în SUA provin din ultimele 10 – 15%. Probabil la noi din ultimele 10 – 5% din coadă. Apoi, tot sistemul, după mine, a primit o lovitură dureroasă, negativă, în momentul în care sistemul universitar a trecut la modelul Bologna, în mod conformist. Practic, s-a făcut precum în croitorie: trebuie să facem pantaloni scurți, ce facem? Tăiam pantalonii lungi, nu contează că nu se potrivește croiala. Apoi, s-a mai tăiat și cu găuri, pentru că mai trebuiau cursuri pentru niște profesori care nu puteau fi înlăturați, și atunci s-a făcut peticeală și pe pantalonii scurți. Nu aș vrea să se înțeleagă că critic sistemul superior de învățământ, pentru că facem parte din același sistem, ci mai degrabă forma de organizare a liniilor didactice. Trebuie mai multă practică, trebuie înființate niște structuri dedicate, și în școlile din preuniversitar, în colegiile pedagogice pe partea de metodică.

Reporter: De aproape trei decenii deja se tot face reformă în educație, mai mult sau mai puțin eficient. Ce ar trebui reformat, în opinia dumneavoastră?

Vasile Nicoară: În educație, reforma este starea normală. Este inevitabil, chiar ministerul face în fiecare an modificări în legislație. Dar lipsește o strategie pe o perioadă mai lungă de timp. Noi am participat, cu Alianța Colegiilor Centenare din România, la programul de la Academia Română, în care a fost realizată o strategie pe 30 de ani pentru învățământul românesc. Dacă veți căuta pe pagina web a Academiei Române, veți găsi 11 programe pe 11 domenii, primul este pe învățământ. „România Educată” se numește, au fost primii care au folosit sintagma. Este o strategie, o elaborare a unor principii. Dar citind primul principiu, va fi și ultimul peste care se vor uita politicienii pentru că acolo spune de alocarea unei finanțări-șoc de 15% în primii doi ani. Dar dacă nu se dau 6% din PIB, de unde să se dea 15%?

Pentru cheltuielile materiale ne-a susținut Consiliul Local Constanța, nu avem datorii, lipsuri, ci chiar am depus o notă de fundamentare pentru refacerea înnoirea mobilierului din aula de festivități. Cu partea de salarii sper în acea rectificare bugetară că ne va aduce acel procent de 6% care ne lipsește în momentul acesta. Ne-am străduit, am redus grupe, am făcut în așa fel încât să nu depășim numărul de norme de anul trecut, de 74 de norme didactice.

Dar nu se mai poate cu legislația așa cârpită cum este. Trebuie făcută o nouă lege a educației, dar trebuie să fie un bun național, nu unul politic. Adică toți care au ceva de spus despre învățământ trebuie să spună, dar asta nu înseamnă că trebuie să ții cont de toți. Pentru că noi între noi nu ne înțelegem. Sunt directori care ar dori să se renunțe la modul de evaluare națională și să se dea examen la fiecare unitate. Eu creed că ar fi un dezastru mai ales cu suspiciunea și neîncrederea pe care o au oamenii, astăzi, în orice. Sigur, perfecționăm ceea ce este, întotdeauna vor fi și neajunsuri. Nu există măsuri 100% pozitive. Chiar și medicamentele cele mai bune pot avea efecte adverse.

În ceea ce privește elevii, da, se învață mult cu tableta cu smartphone-ul, telefonul a devenit prelungirea corpului uman. Nu pot spune însă că se învață mai mult sau mai puțin. Doar dacă facem un studiu putem aflat o valoare medie. Dar statistica este arta minciunii: iei extremele, unul care citește 100 de cărți într-un interval de timp, altul care nu a citit nicio carte și rezultă că, în medie, se citesc 50 de cărți. Eu nu pot să dau o etichetă care să acopere o generație. Sunt copii foarte buni. Sunt printre ei și unii pe care școala nu îi mai interesează. Sunt și greșelile de familie, unde părinții le fac hotel și le spun: „Învață, tată, pentru că acesta va fi al tău când vei crește!”. Și copilul nu mai învață. Dar acestea sunt cazuri, nu generalități. Știți ce mă bucură pe mine? Da, și vârfurile dintre elevi, dar nu neapărat. Mă interesează și mă bucură, dar mă bucură cei peste 600 de elevi care ajung, an de an, la fazele județene ale olimpiadelor. Acest aspect îmi arată că masa mare a elevilor este de calitate!

Florentina BOZÎNTAN

luni, 22 octombrie 20183547
Comentarii

00Mihai(23 oct 23:11)
Frustrare maxima din partea liceelor -de top-ale Constantei . Atacati Colegiul Mircea spunand ca sunt numai elevi -de bani gata - si olimpici . Ne bucuram ca existati voi, ochii din umbra, sa ne luminati cu cunostintele voastre . Desi nu cunoasteti copiii,profesorii,liceul pentru a realiza ca FIECARE elev da dovada de calitati si potential , continuati sa raspanditi vorbe auzite ... Cei care sunt afectati de succesele liceului vor cauta continuu neadevaruri prin care sa influenteze negativ opinia celor din jur .
01Alin(23 oct 07:50)
Toti.. ma dar toti elevii de acolo sunt copii de bani gata. Stiti povestile alea de pe la tv cu copiii foarte saraci dar destepti ? Ei, nu exista. La Constanta numai make cu Range Rover la 18 ani iese olimpic.
00criticilor mei(22 oct 18:21)
Vizitati macar liceul si dupa aceea comentati .
00Gelu(22 oct 16:34)
Oare cine fumeaza si bea cafea tot restul zilei in baruri..da este problema parintilor......
06CITITOR(22 oct 13:22)
Dna.Florentina, va rog frumos verificati ultima medie la admiterea 2018. 9,85 a fost ultima medie la mate-info bilingv, ultima medie la admitere in CNMB a fost 9,42 la stiinte sociale.. Sa fim corecti. Restul.....
06@Constanta(22 oct 11:50)
Am terminat acum 20 de ani Mircea. Asa era si atunci, se chiulea pe ruptelea, olimpicii isi faceau treaba, restul se bucurau de libertatea de a fi elevi la CNMB in centrul Constantei. Pe vremea aia era doar Beta, maxim 10 masini in parcare si parcarea gratis, banci in parc, connex gsm, alte vremuri, dar cam aceleasi obiceiuri.
18Nume(22 oct 10:49)
Domnul profesor Nicoara este in primul rand un pedagog foarte bun. In rest, scoala plina de makedoni prosti, pustoaice cu aere de porniste si cativa olimpici.
35Constanta(22 oct 10:42)
Colegiul mentionat nu mai este ce a fost...o stim cu totii...interese, meditatii.."s-au ridicat" alte unitati scolare..de Mircea a ramas doar renumele..noroc cu cei cativa olimpici..ca in rest,nu trec pe la scoala cu zilele
85Gino(22 oct 09:14)
Hai, Spectrum si ICHC! Cele mai bune scoli din CT!
310Elev Mircea(22 oct 08:54)
Mancare de rahat. Liceul se duce an de an in jos cu aceste cadre didactice retarde interesate numai de banutul meditatiior
39nelu(22 oct 07:41)
ei... lasati...dupa Nicoara potopul...
mai mult...Replica
18 oct 00:00ReplicaSE ŞTERG PENALITĂŢILE! SCUTIRI pentru constănţenii cu datorii la bugetul local

Constănţenii care înregistrează debite restante la data 31 decembrie 2018 vor fi scutiţi de plata acestora. Un...141

18 oct 00:00ReplicaPROXENET SUPRAVEGHEAT TEHNIC: Anchetatorii au aflat cum le promitea fetelor că le va lua de soții201
18 oct 00:00ReplicaSens unic pe strada Unirii: cetăţenii se pregătesc de PROTEST şi acuză că modificarea a fost făcută pentru blocul construit de firma Sorla!139
18 oct 00:00ReplicaFostul consilier Iustin Roman va fi suprataxat pentru imobilul lăsat în paragină

Consiliul Local Municipal Constanța se întruneşte, la sfârşitul acestei luni, într-o nouă şedinţă, pe ordinea...101

18 oct 00:00ReplicaDe la RAPORTURI SEXUALE cu un TRANSEXUAL, a ajuns să fie JEFUIT de o prostituată și AGRESAT de prietenul ei!151
18 oct 00:00ReplicaRegizorul Erwin Şimşensohn: 'Iubesc oamenii, îmi place să creez povești, emoții și zâmbete'101
18 oct 00:00ReplicaConsilierii locali, convocaţi în şedinţă extraordinară: se discută delegarea serviciul de salubrizare

Consilierii locali din Năvodari au fost convocaţi în şedinţă extraordinară, în data 18 octombrie, unicul punct...128

18 oct 00:00ReplicaTeatrul de vară Soveja va fi REABILITAT și MODERNIZAT172
18 oct 00:00ReplicaStrăzile din Cerchezu, reabilitate de fratele unui politician151
18 oct 01:23ReplicaUn bloc care se va construi în zona Universităţii Ovidius a stârnit un val de nemulțumiri

Firma care a ridicat blocul cu 11 etaje din apropierea Inspectoratului Judeţean Constanţa, fără a respecta în...352

18 oct 00:00ReplicaUndă verde de la primărie pentru un nou imobil cu 6 etaje, în zona costieră a lacului Siutghiol208
18 oct 00:05ReplicaFestivalul NEVERSEA, ediţia 2020, va avea loc în perioada 2-5 iulie!558
Vremea
10.8°10.8° - 12.4° vineri, 18 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 79%
Vânt: 1.07 m/s
Presiune: 1018.04 milibari

Loto
6/495615214145
5/403733343612
joker11319254010
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 oct 00:00SportSimona Halep urcă în clasamentul WTA, după ce Elina Svitolina a fost eliminată surprinzător la Moscova

Simona Halep (28 de ani) va urca pe locul 5 WTA la începutul săptămânii viitoare, după ce ucraineanca Elina...97

18 oct 00:00SportGică Hagi, după egalul naționalei: „Se vorbește că aș fi supărat”

Gică Hagi, 54 de ani, antrenorul Viitorului, a oferit o reacție legată de meciul România - Norvegia 1-1, din...93

18 oct 00:00SportPsihologul sportiv Andreas Hniatiuc n-are milă de Cosmin Contra: „Cum să fie un model ăsta care vorbește dancileza și înjură ca un derbedeu?”

Andreas Hniatiuc, unul dintre psihologii renumiţi din domeniul sportului, fost lector la Școala Federală de...98

18 oct 00:00SportValoarea lui George Pușcaș s-a dublat și atacantul a intrat direct în top 3 români

George Pușcaș nu trece printr-o perioadă prea bună, după ce a ratat penalty-ul din meciul dintre România și...86

Local
18 oct 02:21LocalModernizarea arterelor între Gara CFR şi staţiunea Mamaia: detalii! FOTO

Primăria Constanţa reaminteşte investiția în valoare de 91,5 milioane lei (fonduri structurale) pentru...997

18 oct 03:04LocalAutovehicule abandonate sau fără stăpân vor fi ridicate de pe domeniul public

24 de autoturisme abandonate în diverse zone ale orașului vor fi ridicate în cursul acestei săptămâni, în cadrul...287

18 oct 03:02LocalALERTĂ! Minoră din județul Constanța dată DISPĂRUTĂ!

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia Alexandrei Georgiana Nițu de 13 ani, din localitatea Crucea,...863

18 oct 03:01LocalPolițiștii de frontieră au intervenit în sprijinul unui bărbat cu probleme medicale aflat la pescuit pe Dunăre

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au intervenit în sprijinul unui bărbat...321

18 oct 03:00LocalPolițiștii din Constanța, de vorbă cu elevii despre neglijarea protejării identității lor

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiști din cadrul Secției 5 au...268

18 oct 02:58LocalTurist CĂUTAT de polițiști, în Tulcea! Se rătăcise..

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină, în dimineața de joi, 17 octombrie,...311

18 oct 02:58LocalVal de șoferi BEȚI pe drumurile din Constanța!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Cernavodă, la data de 16 octombrie a.c., în jurul orei 16.10, au depistat...410

18 oct 02:59LocalA luat foc o maşină în Poarta Albă

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi, miercuri noapte, să intervină în localitatea Poarta Albă. Conform...527

18 oct 03:07LocalUniunea Armenilor din Constanța, lansare de carte și un minunat concert

Uniunea Armenilor din Constanța organizează sâmbătă, 19 octombie, ora 17.00, la Muzeul de Artă, evenimentul...427

18 oct 03:09LocalSimpione SRL va ridica un imobil de opt etaje în Constanța

S.C. SIMPIONE S.R.L. intenționează să ridice un imobil de 8 etaje pe strada Oborului din municipiul Constanța iar...729

Politică
18 oct 00:05PoliticăSondaj PNL: Lupte grele pentru turul II la alegerile prezidențiale

Un sondaj intern transmis în PNL în debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale arată că în timp...546

18 oct 02:21PoliticăBani de la Guvern pentru localitățile din județul Constanța. Cine a primit cea mai mare sumă!

Hotărârea nr. 752/2019 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe...827

18 oct 02:22PoliticăLudovic Orban, despre examenul de rezidențiat: „O formă de examinare care nu este absolut necesară“

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidențiat reprezintă una dintre...205

18 oct 02:22PoliticăFlutur: Cine a votat căderea guvernului să meargă până la capăt; provizoratul şi interimatul trebuie curmat

Liderul judeţean al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că acei politicieni...229

18 oct 03:00PoliticăAnunț oficial din PNL: De când vor fi concediați bugetarii angajați de PSD „pe pile“

...486

18 oct 03:03PoliticăMircea Diaconu: Premierul nu îl decide preşedintele României; îl decide jocul politic

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, susţinut de către Pro România şi ALDE, Mircea Diaconu, a atras...216

18 oct 03:02PoliticăLudovic Orban spune că Pro România se alintă: Până la final ne vom înțelege. O să fie ca la moțiunea de cenzură

Premierul desemnat sa formeze guvernul, Ludovic Orban (PNL), a declarat joi, dupa discutiile cu Pro Romania legate de...189

18 oct 03:02PoliticăPonta: Susţinem să avem alegeri parlamentare anticipate odată cu cele locale sau la o săptămână diferenţă

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat joi că susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate...197

18 oct 00:05PoliticăDeputatul Boroianu, pe lista de propuneri a PNL pentru Ministerul Agriculturii

Posibilul Guvern PNL vine cu surprize la capitolul nominalizări pentru ministere. De la Constanţa, sunt vehiculate...1216

18 oct 03:03PoliticăPropunerile PNL pentru noul Guvern Orban!

A apărut lista cu propunerile miniștrilor din Guvernul Orban, după rundele de negocieri cu partidele care au votat...665

Monden
18 oct 00:00MondenAlexa, noi dezvăluiri despre bătaia primită de la Anamaria Prodan

În luna iulie a acestui an, fanii sportului şi nu numai au fost luaţi prin surprindere de un gest făcut de Anamaria...88

18 oct 00:00MondenÎn ce vilă a locuit Tamara Buciuceanu. Sora de 88 de ani şi nepotul „Ionică“ îi moștenesc averea

Tamara Buciuceanu-Botez nu a avut niciun copil cu soțul ei, medicul anestezist Alexandru Botez care a decedat în urmă...104

18 oct 19:24MondenRamona Bădescu a născut în secret la o clinică privată din Roma

Vis împlinit pentru Ramona Bădescu. Bruneta, în vârstă de 50 de ani, a dus foarte bine sarcina la bun sfârşit şi...83

18 oct 00:00MondenUnde și când va avea loc înmormântarea Tamarei Buciuceanu Botez

Tamara Bucicuceanu Botez va fi înmormântată vineri la ora 12.00 la Cimitirul Sf Vineri, unde”doamna...85

18 oct 00:00MondenNicki Minaj susţine că a fost sarcastică când a vorbit despre o colaborare cu Adele

Nicki Minaj a susţinut că a fost "sarcastică" atunci când a spus că a înregistrat o melodie şi a filmat un...89

18 oct 00:00MondenJonah Hill a renunţat să joace în noul ''The Batman''

Jonah Hill, actor dublu nominalizat la premiul Oscar, s-a retras din negocierile pentru rolul antagonistului din noul...83

18 oct 00:00MondenJennifer Aniston revine în televiziune într-un serial difuzat de Apple TV+

Actriţa Jennifer Aniston revine în televiziune într-un serial produs de platforma de streaming Apple TV+, "The...84

18 oct 00:00MondenHitul 'Con Altura' al cântăreţei spaniole Rosalia a depăşit un miliard de vizualizări pe YouTube

Noua senzaţie a muzicii spaniole Rosalia a obţinut un nou succes în cariera sa fulgerătoare: videoclipul piesei 'Con...87

18 oct 00:00MondenDavid Duchovny va juca într-un remake după filmul horror ''The Craft''

Studiourile Blumhouse Productions l-au distribuit pe starul seriei "X-Files", David Duchovny, în proiectul unui remake...80

18 oct 00:00MondenUn musical bazat pe celebrul film "Mrs. Doubtfire" se va juca din primăvară pe Broadway

Un nou musical bazat pe filmul clasic cu Robin Williams din 1993, "Mrs. Doubtfire", va ajunge pe Broadway în primăvara...83

Mapamond
18 oct 00:00MapamondBoris Johnson anunţă un "nou acord excelent" de Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit...89

18 oct 00:00MapamondNegocierile de aderare cu Turcia ar trebui suspendate din cauza invaziei în nordul Siriei, afirmă preşedintele PE

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Turcia ar trebui suspendate din cauza invaziei în nordul Siriei, a...80

18 oct 00:00MapamondDiplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Rusia a acuzat joi trei diplomaţi acreditaţi la ambasada SUA din Moscova de a fi încercat să intre într-o zonă cu...79

18 oct 00:00MapamondBulgaria: Directorul postului naţional de radio, demis pentru încălcarea dreptului la informare al cetăţenilor

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media din Bulgaria l-a demis joi pe directorului postului naţional de...79

18 oct 00:00MapamondGrecia: Cel puţin zece arestări după ce un grup de protestatari a invadat consulatul turc din Salonic

Poliţia elenă a arestat joi cel puţin zece persoane care au invadat sediul consulatului Turciei de la Salonic, în...87

18 oct 00:00MapamondPoliţia olandeză a arestat 23 de persoane în urma ciocnirilor dintre turci şi kurzi în Rotterdam

Poliţia olandeză a anunţat joi că a arestat 23 de persoane în urma ciocnirilor survenite cu o zi înainte în...84

18 oct 00:00MapamondSiria: Ofensiva turcă a determinat 300.000 de civili să-şi abandoneze locuinţele

Operaţiunea militară lansată de Turcia împotriva miliţiei kurde din nord-estul Siriei a determinat 300.000 de...84

18 oct 00:00MapamondVietnam: Ministrul adjunct al Educaţiei a murit după ce a căzut de la etajul opt al instituţiei

Ministrul adjunct al Educaţiei din Vietnam a murit joi dimineaţa după ce a căzut de la etajul opt al instituţiei,...91

18 oct 00:00MapamondFrontex: Numărul de treceri ilegale a frontierelor spre UE a crescut în septembrie

Numărul de treceri ilegale de frontiere ale Uniunii Europene a crescut în mod semnificativ în septembrie, majoritatea...82

18 oct 00:00MapamondManifestaţie la Varşovia pentru apărarea educaţiei sexuale a minorilor

Circa o mie de persoane au manifestat miercuri seara la Varşovia împotriva unui proiect de lege care pedepseşte cu...86

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2772

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3541

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...585

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...782

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1632

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5033

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...998

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2210

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2716

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1109