REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ședință a Colegiului Prefectural cu privire la recensământul populației! Video

Ședință a Colegiului Prefectural cu privire la recensământul populației! Video

Replica API 11 martie 2022 | 14:26 1696

În ziua de joi, 10 martie a.c., a avut loc o ședință a Colegiului Prefectural, care a avut ca principal subiect etapele desfășurării recensământului populației și locuințelor. La ședință au participat, printre alții, prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, subprefectul județului, Șenol Ali, directorul executiv al DJS Constanța, Monica Eliana Constantin, șeful Serviciului de Imigrări Constanța, Mircea Daniel Lebeș și Inspectorul Școlar General al ISJ Constanța, Sorin Mihai.

În deschiderea ședinței, prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, a descris întreaga desfășurare a ședinței și subiectul principal pentru care aceștia s-au întrunit în sala ”Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.

Un singur punct pe ordinea de zi, și anume, etapele desfășurării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, rolul instituțiilor publice în promovarea auto recenzării online în perioada martie – mai 2022. Alături de mine îi am pe membrii comisiei care gestionează recensământul la nivelul județului Constanța, subprefectul Șenol Ali, Secretarul General al Consiliului Județean, Nesrin Geafar, de la Consiliul Județean, Ferencz Eduard, de asemenea este Codrin Popoiu, din partea Inspectoratului de Poliție, Grecu Dorin Sasu, din partea Oficiului de Cadastru, Monica Eliana Constantin, din partea Direcției de Statistică, Daniela Coman, tot de la Statistică, Adrian Gafencu, din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, Anca Ghițulescu, de la DGASPC, Mircea Labeș, de la Serviciul de Emigrări Constanța și din partea Inspectoratului Județean Constanța, Sorin Mihai. Am ales un altfel de format pentru acest Colegiu Prefectural, având în vedere atât faptul că pandemia există și avem o rată de peste 6 la mie la nivelul Municipiului Constanța și am ales formatul hibrid. Am ales să invităm alături de noi și reprezentanții presei întrucât vorbim despre un eveniment și un proces foarte important, recensământul general al populației și locuințelor. Este un proiect de țară, un proiect mamut care are implicații pe multiple planuri, de la cel mai mic cătun, până la nivel național, o radiografie a populației și locuințelor este importantă pentru orice proiect care vizează România. În acest context implicarea tuturor instituțiilor, a fiecăruia dintre noi sunt mai mult decât importante.”

Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța

”Mesajul și suportul de care avem nevoie din partea presei, de asemenea este foarte important pentru că oamenii trebuie să înțeleagă importanța acestui proces al recensământului și admitem particularități pe care recensământul îl are în acest an. Vorbesc despre introducerea unei componente digitale în ceea ce înseamnă recensământul, partea de auto recenzare. Pentru prima oară în România, oamenii pot din confortul casnic să se auto recenzeze, să își introducă datele în platforma guvernamentală, și astfel să participe la definitivarea acestui proiect pe țară. Tot ca o componentă de noutate este și auto recenzarea asistată, există nu doar recenzori care se vor prezenta la domiciliul cetățenilor din raza județului, dar în anumite puncte fixe, care vor fi anunțate de fiecare unitate administrativ teritorială, cei care doresc să se auto recenzeze și nu au posibilitatea sau cunoștințele necesare pot veni acolo pentru a primi ajutor și a realiza această recenzare. Auto recenzarea va debuta pe data de 14 martie, va dura două luni de zile. Este necesar ca în această perioadă cât mai mulți cetățeni să recurgă la această posibilitate, astfel încât, următoarele două luni, în care se va desfășura recenzarea clasică, rezultatele să fie cele pontate iar recensământul să se definitiveze în bune condiții, având în vedere și faptul că este ultimul recensământ clasic, este ultimul recensământ în care fiecare român în parte trebuie să-și completeze datele, de la acest moment încolo, orice alt proces se va desfășura doar pe bază de procese statistice, prognoze și așa mai departe. Aștept o implicare masivă din partea tuturor care au o responsabilitate față de cetățenii Constanței, fie că sunt plătiți de la bugetul de stat sau fonduri private.

Monica Constantin, director al Direcției Județene de Statistică

Pentru etapele care urmează pentru a fi parcursă condițiunea acestui proiect de țară, Monica Constantin, directorul Direcției Județene de Statistică Constanța a explicat:

Este al 13-lea recensământ care se desfășoară în România și este o premieră fiind primul recensământ digital din România. Obiectivele acestui recensământ sunt, în primul rând calculul populației rezidente, este singura ocazie prin care se poate calcula populația rezidentă și structura acesteia, până la cel mai mic nivel. Scopul principal al recensământului este acela de a oferi date esențiale pentru politicile guvernamentale, dar și pentru politicile locale. Pentru administrațiile locale este un moment crucial, în care ei pot să afle cum stau la momentul respectiv. Site-ul recensământromânia.ro este site-ul de bază pentru acest recensământ. Aici se găsesc de la platforma de auto recenzare, până la absolut toate instrumentele metodologice necesare pentru a fi informat corect. Pe acest site se efectuează auto recenzarea. S-a efectuat recensământ de probă în martie 2021 pe un eșantion din Constanța și Agigea, s-a sectorizat teritoriul în ultimul an cu sprijinul tuturor UAT-urilor din Constanța, astfel încât, în momentul actual există făcută sectorizarea 657 de sectoare cu o medie de 500 de locuințe pe sector. O persoană se va recenza și va declara datele raportându-se la această dată fixă, 1 decembrie 2021. De asemenea, la recensământ se prelucrează CNP-ul obligatoriu, pentru asigurarea calității datelor. Persoanele sunt înregistrare la reședința obișnuită, înseamnă locul unde o persoană locuiește, a locui 12 luni neîntrerupt, sau intenționează să locuiască 12 luni. Se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic. Platforma va fi disponibilă din 14 martie. Persoana care face preînregistrarea să aibă o adresă de email valabilă. Formularul de înregistrare conține: reședința obișnuită, CNP-urile membrilor gospodăriei și adresele de email, se poate să fie doar una. Există opțiunea dacă ai locuințe sezoniere neocupate, să le declari astfel încât recenzorul să nu mai te caute pe perioada mai – iulie. La o adresă în care toată lumea s-a auto recenzat, recenzorul nu mai merge”, a declarat Monica Constantin, director al Direcției de Statistică Județeană Constanța.

Prefectul județului Silviu-Iulian Coșa a declarat că ”în jur de 1.000 de persoane de origine ucraineană se află în momentul de față în județul Constanța, este vorba despre oameni care au venit cu forțe proprii și își susțin singuri cazarea. Se creează cadru legislativ pentru ceea ce înseamnă participarea copiilor ucraineni la actul educațional, în momentul de față ei pot participa ca auditori la cursuri.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sugeti max
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367