REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

ŞEDINŢĂ de ÎNDATĂ, pentru tranşarea problemei ‘APA CALDĂ LA CONSTANŢA’, după vizita lui Făgădău la Guvern

ŞEDINŢĂ de ÎNDATĂ, pentru tranşarea problemei ‘APA CALDĂ LA CONSTANŢA’, după vizita lui Făgădău la Guvern

Replica API 2 octombrie 2018 | 12:41 372

Decebal Făgădău

Mai mult de o săptămână de când aproape 60.000 de familii din Constanţa duc lipsa apei calde. Situaţia este revoltătoare, iar constănţenii au ajuns deja la limita răbdării. O parte dintre ei au apelat la rudele ce s-au racordat la reţeaua de gaze pentru a beneficia de o baie caldă, însă pe de altă parte mulţi dintre ei au dat iama în hipermarketuri în speranţa că pot găsi un aparat de încălzire, apelând la modalitatea aceasta de încălzire a apei. Tot acest deranj vine pe fondul războiului CET-RADET- Primăria Constanţa.

Unii acuză că această batjocură adusă constănţenilor care şi-au achitat facturile la timp şi integral ar fi din cauza unui interes politic. Pentru remedierea situaţiei dificile prin care trec aproape 75% dintre constănţeni, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, s-a deplasat în cursul zilei de luni, 1 octombrie a.c., la Guvern, pentru a face publică problema actuală din municipiul Constanţa, în speranţa găsirii unei soluţii. Şi tot luni, Primăria Constanţa a transmis că primarul convoacă în şedinţă de îndată consilierii! Şedinţa este programată azi, 2 octombrie.

Viceprimarul Constanţei, Costin Răsăuţeanu, a declarat în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar, că primarul Decebal Făgădău a ales să facă o vizită la Guvernul României în cursul zilei de luni, 1 octombrie a.c., tocmai pentru a remedia această problemă majoră a anului 2018, a oraşului nostru.

Astfel că, primarul Constanţei nu a fost prezent luni la festivitatea de deschidere a noului an universitar pentru că s-a aflat la Guvern pentru a remedia problema actuală cu care se confruntă o mare parte dintre constănţeni. De asemenea, viceprimarul oraşului de la malul mării a declarat că situaţia este inadmisibilă.

“Situația astăzi este următoarea și vreau să o știe constănțenii:

• decizia de sistare a apei calde nu aparține RADET, nici Primăriei municipiului Constanța!

• decizia de sistare a furnizării apei calde aparține Electrocentrale Constanța S.A., adică producătorului de energie termică - CET - așa cum îl știu constănțenii.

• CET-ul nu este în subordinea primăriei, ci aparține Ministerului Energiei!

• RADET nu recunoaște nicio datorie către Electrocentrale Constanța sau către altcineva. Suntem în instanță!

• Primăria Municipiului Constanța nu are nicio datorie către Electrocentrale sau către RADET, ba din contră, avem bani plătiți în avans;

• Singurul responsabil este Ministerul Energiei împreună cu conducerea, consiliul de administrație unde și-a numit oamenii care au luat decizia de a opri apa caldă constănțenilor!

În 1990, CET vindea către populație cam 10, maxim 15% din tot ce producea, pentru că avea clienți industriali iar astăzi, RADET, adică noi constănțenii suntem singurul client al CET. Cu alte cuvinte, doar cu 10-15% din toată capacitatea lor, ei vor să fie performanți 100%. Nu există așa ceva! Voi convoca Consiliul Local în ședință de îndată și le voi propune o soluție, dar este o soluție de moment. Eu nu cred că CET poate să trăiască doar cu ajutorul Constanței, tocmai de aceea fac apel la Ministerul Energiei și la consiliul de administrație al Electrocentrale Constanța care transmite doar comunicate de presă și încasează indemnizații fără să facă nimic altceva, să-și asume calitatea de acționar la Electrocentrale Constanța. Îi voi prezenta doamnei premier situația reală de la Constanța. Marea mea îngrijorare este legată și de căldură și voi face tot ce ține de mine ca această criză a apei calde să dureze cât mai puțin și să avem o soluție pentru încălzire. Nu putem doar să stăm și să ne rugăm, să cerem noi, primarii, bani, nu pentru oraș, ci pentru CET-urile ministerelor. Este inadmisibil așa ceva!”, a declarat la finalul săptămânii trecute primarul Constanţei, Decebal Făgădău. De aceeaşi părere este şi viceprimarul Constanţei, Costin Răsăuţeanu, acesta declarând la rândul său că “este inadmisibil” ceea ce se întâmplă.

“Poate ar fi bine să ştiţi că toţi copiii care sunt cazaţi la internatele liceelor sunt fortaţi să se spele cu apa rece - ei chiar nu-şi permit luxul de a-şi încalzi o oală cu apă, deoarece nu au cadă!”, a declarat un cititor al cotidianului “Replica”.

Reamintim experienţa nefastă a iernii 2011/2012, când mangalioţii se încălzeau suflând în palme, autorităţile locale fiind anul următor convinse că şi-au învăţat lecţia şi istoria nu se va mai repeta.

Sperăm că oraşul Constanţa nu va retrăi experienţa mangalioţilor din iarna anului 2011. “Chiar este revoltător! Suntem la zi cu toate plăţile şi totuşi păţim aşa ceva! Nesimţire! Atât pot să mai zic! Este ca şi cum hoţii fură de la noi, nimic altceva. Cei care ne dau, ne iau fără pic de ruşine, în prag de iarnă!”, a declarat o constănţeancă afectată de jocul morbid al celor două societăţi.

Între timp, adică luni seara, Primăria Constanţa a informat că este convocată şedinţă de îndată (azi, 2 octombrie), cu următoarele două puncte pe ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2018;

2. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în perioada 01 octombrie 2018 - 30 aprilie 2019 în municipiul Constanţa.

Este de aşteptat ca după această şedinţă să fie rezolvată problema furnizării agentului termic. Amintim că, de o săptămână, în Constanţa nu este furnizată apă caldă pentru abonaţii din sistemul centralizat!

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Patratel!Ai rezolvat problema!
0
0
sa il pupati degraaaaba in rect.da da da nimic mai mult sa nu aud comentariii,de nici un fel japitelor.
2
4
Constanta moare!Trebuieste sa o salvam in 2020!
4
2
Babu ce mai face?TOTI TREI NU FACETI NICI JUMATATE DIN CATE FACEA MAZARE!
6
5
Adio RADET ! Nu mai cereti bani pentru debransare. Este ilegal. Iti bati joc de oameni.
7
0
Fagabou ce vrei sa votez duminica: ligheanu plin cu laturi sau curul plin de cacat? Sa ne lingi cururile tuturor ca iti place la nebunie sa mananci cacat. Ia si indoapa-te
4
3
Fatalau esti persoana cea mai injurata din oras. Sper sa te ajunga cat mai repede blestemele oamenilor ,pe tine si pe haita ta de pungasi
11
1
CATA COMPETENTA !
7
1
Cum le rezolva el pe toate....ce noroc pe noi..
8
3
Pentru dna Ioana: mai lasa analu' ca de aia ai gaze si te doare in cur...
7
2
Asa nu ne dau aviz favorabil sa ne debransam de la ei ca sa ne tragem gaze dar ne tin cu apa oprita de atata timp
13
0
Stiti care locuitori ai Constantei au acum apa calda la discretie, desi nu o prea platesc? SURPRIZA! Asistatii social din campusul Henri Coanda, MANDRIA si VOTANTII psd. Si cand te gandesti ca specimenele de acolo nici macar nu sunt prietene cu apa calda si sapunul .... CINE NU VOTEAZA, NU CONTEAZA ! Mergeti la vot cand sunt alegeri, ca sa nu mai fie cazul sa va lamentati, dupa aceea, ca la conducere au ajuns niste netrebnici, desi voi ati lipsit de la votare.
10
1
mu13 psd si atat!
6
4
ca ma mananca flocii.
5
2
si daca va intilniti vine apa calda sau ce? toti stati in viloaie facute din bani furati si va incalziti apa la gaz .cind am vrut sa ma debransez ati facut scandal ca nu se poate jegurilor
22
1
Trei vecee 150.000 de euro platiti de primarie pentru trei cacastori. Aici s-a dus banii dvs. dragi constanteni, in buda, la closet, la cacastoare, asta e primaria Constanta si premarul fagamaga capabil sa faca pe banii contribuabililor !!!
25
2
Astia vor sa mareasca ggcal si nu stiu cum..Lasati oamenii sa isi puna gaze si gata, incredibil ce se intampla in tara asta
25
0
nu credeti ca aceasta problema trebuia rezolvata cu mult timp inainte?angajati oameni competenti si o sa vedeti schimbarea, daca o doriti.
22
0
MERGEM LA SEDINTA.SA VINA SI DNA
18
0
Mai bine faci si tu un referendum pentru desfintarea radet. Ca asa o sa mergem la vot!
21
2
situatia nu e roz. daca se cunostea situatia critica trebuia investit din timp pentru transformarea centralelor de cartier in minicentrale de cartier pe gaz, asa cum deja exista una in tomis nord dar s-au complacut toti in las-o ma ca merge asa!
19
1
Din pacate ptr.noi toti, o mare parte dintre constanteni sunt ignoranti si nu inteleg cum clasa politica , la unison cu edilul orasului isi manifesta intreaga competenta in slujba noastra, a tuturor. Daca as fi in asentimentul lor , al celor multi pe care nu-i putem compara cu cei putini asa cum spunea Liiceanu, as striga ca in anii 80: Multumim din inima partidului ,aveti toata stima si mindria noastra.
17
1
Pentru doamna Ioana. Uneori e mai bine sa taci daca n ai ce spune, stimabila....
14
4
Nu se organizeaza niciun protest ? Un link pe fb ? Aduc 2 scari de bloc.
18
4
Eu am gaze.si ma doare in cur.hai sictir.
10
17
Nu are apa si el stabileste pretul energiei termice.Constanta trezeste-te.
23
4
Multumim ca ne-ati convins sa ne debransam cat mai repede si sa ne punem centrale TOTI constantenii, pana la iarna viitoare ! Pe cat puneti pariu ca asa va fi ?
38
0
cine vine la primarie ,in centrul comunei sa le dam in cap??? Nimeni ca sunteti niste panarame de milogi de constanteni care voteaza psd si va omorati intre voi pentru locuri de parcare si pomeni electorale.
28
5
Esti un BOU ! SI MATA O SUGEA LA SECURISTI !
5
20
3:19- al prost giechi cean care inca crede ca in 89 a fost vointa poporului. mai cititi si voi o carte, s-au scris multe de atunci.ex: corvin lupu - tradarea securitatii. Nu va fie teama, vine prostalau cu o solutie. Ia din banii de asfaltari, trotuare, locuri de joaca si ii da hotului de la radet. in loc sa ne dezvoltam ca oras, cum e cluj, sibiu sau iasi, noi tot cu subventii, galeti rosii , ulei si zahar.
25
8
Sularau vorbeste de min energiei de parca acest minister nu face parte din guvernu banditilor din psd,ca si el dealtfel.Pana in 2020 sunteti feriti dar dupa sa va duceti la dracu de ciumati ca nu va mai suporta nimeni.
24
3
Nu trebuie sa cereti bani pt cet, trebuie sa lasati lumea sa se racordeze la gaz.
32
0
Daca NU dati drumul la apa calda , VENIM DUPA VOI ! Si sa fiti siguri , directorasilor , ca nu o sa mai aveti un geam intreg la vile ! Jucati-va voi de-a politica cu Poporul si o sa dat de dracu , nesimtitilor ! A mai facut-o unul in 1989 care se credea intangibil !
38
4
Da daaa, pregatiti prosoapele si sapunul ca vine apa calda.
26
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272