REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ȘEFUL AFIR: Fermierii din Constanța, fruntași la absorbția fondurilor europene

ȘEFUL AFIR: Fermierii din Constanța, fruntași la absorbția fondurilor europene

Replica API 23 iunie 2021 | 18:05 3194

Constanța a fost fruntașă în ultimii trei ani la absorbția de fonduri europene atât ca număr cât și ca valoare a proiectelor. Pe ce aleg să se axeze tinerii și care au fost principalele domenii pentru care au fost atrase fonduri puteți citi în rândurile de mai jos.

Județul Constanța este fruntaș la absorbția fondurilor europene, spune directorul general adjunct Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Dorin Dumitru Opreanu,

AFIR este o instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) care își desfășoară activitatea potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014. „Nu avem un clasament făcut pe comune în județul Constanța. Dar avem un clasament la nivel național iar fermierii județului Constanța au fost fruntași în ultimii 3 ani dacă ne referim la absorbția de fonduri europene atât ca număr cât și ca valoare a proiectelor. Atât la nivel de județ cât și la nivel de regiune. Centrul Regional 2 Constanța are toate premisele să termine pe primul loc și în acest an competiția internă privitoare la absorbirea de fonduri europene accesate de fermieri”, ne-a declarat Dorin Opreanu, directorul general adjunct AFIR.

Investiții agricole și non-agricole

Constănțenii din mediul rural nu au ales să aplice doar pentru fonduri pentru activități agricole ci și non-agricole, cele mai multe solicitări fiind în prestări servicii. „În județul Constanța fondurile europene aferente PNDR 2014-2020 au fost absorbite de fermieri atât prin măsuri agricole-proiecte care au ca scop achizițiile simple de utilaje și echipamente agricole, silozuri, ferme de animale, livezi, pentru submăsurile: 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”; cât și prin măsuri non agricole precum: proiecte care au ca scop „Sprijin pentru înființarea de activități non agricole în zone rurale’’ – măsura 6.2 și măsura 6.4 – „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non agricole’’. Aceste măsuri enunțate le vom lansa în acest an spre sfârșitul verii prin programul de tranziție. De altfel ghidurile aferente măsurilor sunt deja publicate pentru consultare pe site-ul agenției.

Cele mai multe solicitări în prestări servicii

Proiectele ce au fost depuse în sesiunile trecute au fost destul de diversificate în planul non agricol beneficiarii orientându-se în cea mai mare parte spre activitatea de prestări-servicii, IT, contabilitate, secretariat, activități fotografice – acestea reprezintă aproximativ 60% din solicitări. De asemenea au existat solicitări pentru sectorul auto (service, spălătorie, vulcanizare) în procent de 10%, sectorul de îngrijire corporală și cosmetică reprezentând tot 10% din noile afaceri. De asemenea au mai fost proiecte pe producție de mobilier, și manufactură, spune Opreanu.

Dorin Opreanu

Tinerii fermieri aleg legumicultura și apicultura

Conform specialistului AFIR, tinerii fermieri din județ aleg, în cea mai mare parte, să se axeze pe legumicultură și apicultură. „În cazul măsurilor agricole, tinerii fermieri s-au axat pe sectorul legumicultură, în câmp sau în spații protejate, și pe sectorul apicol unde ajutorul acordat a fost solicitat pentru dezvoltarea fermelor mici apicole, creșterea albinelor și extracția mierii”, a mai adăugat directorul AFIR.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zero barat.
1
0
Hai cu comentariile ca la ultimu articol am ras mult
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218