REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Șeful Inspectoratului Școlar Constanţa: e nevoie de calculatoare pentru copiii din mediul rural!

Șeful Inspectoratului Școlar Constanţa: e nevoie de calculatoare pentru copiii din mediul rural!

Replica API 26 martie 2020 | 00:00 1045

Sorin Mihai, inspectorul șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, face un apel la agenţii economici din Constanţa şi îi roagă să susţină, în această perioadă, activitatea elevilor care sunt nevoiţi să lucreze de acasă, dar nu dispun de un gadget pe care să îl poată folosi pentru a-și face temele și pentru a învăța.

Sorin Mihai

Pandemia de coronavirus pare să fi scos la iveală o altă problemă a elevilor din mediul rural, și anume lipsa gadgeturilor, care în aceste momente i-ar ajuta să învețe. Sorin Mihai, inspectorul șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, a făcut zilele trecute un apel către agenţii economici din Constanţa şi îi roagă să susţină, în această perioadă, activitatea elevilor care sunt nevoiţi să lucreze de acasă, dar nu dispun de un calculator, un laptop, o tabletă sau chiar un smartphone. Conform acestuia, deficitul este mare iar un număr considerabil de elevi din mediile rurale nu beneficiază de astfel de obiecte pe care le pot folosi pentru a studia. „Nu am primit până acum niciun fel de donație însă mă gândesc că există unele domenii în care unele gadgeturi sunt ușor depășite, și nu mai sunt de prima mână, și care, în mod normal, merg către casare. Nu știu exact cum se derulează aceste acțiuni. Am văzut, de exemplu, la Mangalia, Șantierul Naval a donat către școli calculatoare care ieșeau din garanție și mergeau către casare. Acest fapt m-a făcut să mă gândesc că este posibil să fie astfel de agenți economici și în Constanța. Este o foarte mare nevoie, deficitul este la nivel de județ. Elevii din mediul rural sunt principalii care nu beneficiază de acces la astfel de dispozitive” a declarat inspectorul școlar general, Sorin Mihai.

Acesta speră ca, în cel mai scurt timp, să le poată face rost de astfel de electronice, tinerilor elevi care nu au acces la educație.

Apelul transmis zilele trecute către media: "Vreau să le mulțumesc colegilor noștri, cadre didactice din întreg județul Constanța, pentru mobilizarea exemplară de care dau dovadă în aceste zile! Munca lor îi păstrează pe copii, pe elevi aproape de școală, prin alternativele oferite pentru continuarea învățării în mediul online. Profesorii, învățătorii și educatorii au înțeles că învățarea online nu se substituie cursurilor de la clasă, că trebuie să îi atragem pe elevi către participarea la aceste alternative, evitând să le încărcăm programul și să le creăm disconfort. Sunt momente dificile ale învățământului constănțean, pe care le vom depăși împreună. Faptul că apelul la tact al IȘJ Constanța a fost preluat și de alte inspectorate școlare județene face din Constanța un pol al echilibrului decizional, al comunicării eficiente și al acționării în echipă extinsă. O mare parte din merit trebuie atribuit inspectorilor școlari din echipa IȘJ Constanța pentru munca din aceste zile, în care, alături de alți specialiști din județ, colectează și creează resurse educaționale deschise care vor fi disponibile pe site-ul nostru imediat ce vor fi realizate, sprijinind astfel activitatea tuturor cadrelor didactice. Merită aprecieri, de asemenea, autoritățile administrațiilor publice locale care au răspuns solicitării noastre de a fi alături de școală și care caută soluții și pentru copiii care nu au acces la internet sau nu dețin un dispozitiv care să le permită legătura virtuală cu dascălii și cu ceilalți colegi. Dovezile de solidaritate ne dau speranța că vom depăși orice problemă. Eforturile comune arată că mesajele noastre au fost înțelese și că li se răspunde. De aceea, facem un apel și către agenții economici care ar putea să sprijine aceste eforturi. Dacă le asigurăm cât mai multor copii ai județului un smartphone, o tabletă, un laptop sau un desktop, vom câștiga încă o bătălie în criza actuală. Vă mulțumesc, anticipat, deoarece sunt convins că veți fi alături de noi. Împreună vom reuși!", a declarat şeful ISJ.

În acest caz, Asociația Elevilor din Constanța s-a autosesizat și a solicitat ministrului educației, Monica Anisie, să se asigure de faptul că tuturor elevii din România li se asigură dreptul la educație, prin realizarea unei centralizării, prin intermediul structurilor din teritoriu, în vederea achiziționării device-urilor necesare continuării procesului de învățare în mediul online, pentru ca acesta să fie cu adevărat eficient și accesibil. „Accesul la educație trebuie asigurat acum mai mult ca niciodată, din păcate ne-am lovit de realitatea sistemului și de problemele acestuia pentru a nu știu câta oară. Dacă procesul de învățare nu se realizează așa cum trebuie acum, mai târziu vom suporta consecințele” a declarat Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Baa analfabetule esti imbecil. Jegos din PNL ce muist mincinos esti. Nu mai incasezi spagi ca-s scolile inchise si esti disperat? Sau cele doua panarame nu mai vor sa plece cu tine in delegatie? Te-au parasit curvele in criza? Esti un impostor, o nulitate, o rusine pentru corpul profesoral constantean.
1
0
Mirajul gadget urilor a trecut demult. Vreti sa profitati de situatie? Avem nevoie doar de liniste.
1
0
sta la birou si asteapta donatii saracutul
2
0
E o vaca mincinoasa
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367