REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Şeful Inspectoratului Școlar, despre instalarea tunelurilor de dezinfecţie în şcoli

Şeful Inspectoratului Școlar, despre instalarea tunelurilor de dezinfecţie în şcoli

Replica API 11 iunie 2020 | 00:00 1019

În mai multe zone din ţară a început deja instalarea tunelurilor de dezinfecţie pentru elevi, în curtea unităţilor de învăţământ. În Suceava deja au fost instalate 25 de astfel de tuneluri, iar în Bucureşti, Primăria Sectorului 4 va instala 40 de tuneluri. În Constanţa încă nu există astfel de iniţiative.

Instalarea tunelurilor de dezinfecţie, o măsură suplimentară

În ordinul comun, semnat de ministrul Sănătăţii şi cel al Educaţiei şi Cercetării, se specifică că aceste tuneluri de dezinfecţie se încadrează la măsuri suplimentare. Articolul 15. „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.

Sorin Mihai

Sorin Mihai: Administraţiile publice locale pot să se implice financiar

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ), Sorin Mihai, face precizări despre această măsură suplimentară şi spune că este de datoria administraţiei publice locale să se implice financiar pentru instalarea tunelurilor. „Este vorba de nişte scenarii. Triajul epidemiologic se face oricum la intrarea în unităţile de învăţământ. Sunt măsuri suplimentare luate. Despre eficienţa lor trebuie să se pronunţe specialiştii. Sunt nişte costuri în plus. Administraţiile publice locale pot să se implice financiar. Cu directorii unităţilor de învăţământ am discutat despre ce conţinea ordinul comun dat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii. Nu erau stipulate tunelurile. Aceste măsuri suplimentare ţin de finanţare şi de relevanţă. Trebuie să discutaţi cu administraţia publică locală dacă este dispusă să aloce fonduri pentru aşa ceva. Aceste tuneluri nu intră în zona de reglementare legislativă, deci este o măsură suplimentară”, a declarat profesorul.

Vacanţa de vară va aduce clarificări

Cât despre instalarea corturilor sau containerelor în curtea unităţilor de învăţământ din toamna acestui an, se pare că este vorba doar de un scenariu în momentul de faţă. „Legat de acele corturi..sunt doar nişte scenarii. Nu este nimic stabilit. Cu certitudine în vacanţa de vară se vor reglementa şi aceste măsuri. Sunt foarte multe variabile în acest moment. Trebuie să vedem şi evoluţia cazurilor şi nu ştiu ce relevanţă ar avea o discuţie în acest moment”, a mai adăugat Sorin Mihai.

Monica Anisie

Ce spune OMS despre tuneluri?

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, potrivit OMS.

Nici Institutul Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai pacalit parintii din Mangalia spunandu-le ca le dai subiectele de la bac. O pacalesti pe iubita porumbita din ISJ. Ea spune ca nu esti in stare de nimic. Esti un impostor agramat.
0
0
Acest incompetent trebuie sa plece. El si porumbita lui pe care o plimba prin tot judetul sunt re tot rasul. Asa prostalau inganfat nu am mai avut. Un trantor impostor cu impresii de sef preocupat doar de spagi si combinatii cu makidonii de sc 30 si Mircea.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108