Șeful Poliției Mangalia, Marin Dincă, s-a făcut de CACAO la concursul pentru adjunct la IPJ
Șeful Poliției Mangalia, Marin Dincă, s-a făcut de CACAO la concursul pentru adjunct la IPJ
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMarin Dincă, șeful Poliției Mangalia, a declanșat o adevărată vânătoare a subalternilor, încă de când a fost instalat în funcție, în 2020. Se zice că-i umilește pe subalterni, numindu-i proști și strigându-le în față că-și iau salariile degeaba... Dar oare Dincă de la Mangalia își merită leafa care, suntem siguri că nu-i deloc de neglijat?! Este o întrebare destul de pertinentă, în contextul în care, din poziția de aspirant la funcția de adjunct al IPJ Constanța, a reușit să obțină doar 4 și ceva la concurs. Răspunsurile oferite la întrebări, la care ar fi răspuns cu ușurință orice agent din cadrul Poliție Române, i-a șocat pe cei din comisie, aspect care pune grav la îndoială calitățile sale manageriale...
Despre Marin Dincă s-au scris râuri de cerneală, fiind unul dintre acei polițiști care a ținut primele pagini ale ziarelor. Și nu datorită faptelor bune, ci prin prisma felului în care își tratează subalternii. În urmă cu câteva luni, de exemplu, 14 polițiști din Mangalia au trimis către conducerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) câte un raport în care l-au denunțat de șeful lor, comisarul șef Marin Dincă.
facsimil-raportul împotriva lui Dincă
În cei aproximativ doi ani în care s-a aflat la comandă cu drepturi depline, Dincă ar fi dispus cercetări disciplinare pe numele a peste 20 de agenți, în timp ce alții au primit calificative slabe la sfârșit de an, cu toate că șefii direcți ai acestora le apreciaseră munca la nivel maxim.
Ar obișnui să-i jignească și să le transmită, atunci când se apropie ziua de salariu, că le va vira banii pe carduri cu toate că „nu-i merită”.
protestul din martie 2022, împotriva lui Dincă
Acum, mulți dintre cei desconsiderați de Dincă se întreabă, probabil, cine, de fapt, nu merită salariul?!
Pe 9 decembrie, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc concursul pentru ocuparea funcției de adjunct al IPJ, cu recrutare din sursă internă. La proba ce a constat în susținerea unui interviu au participat 2 candidați, printre care și Marin Dincă, care a obținut 4,71 de punte. Nici contracandidatul său Daniel Cojocaru nu a fost prea departe, acesta obținând 5 puncte. Nu este primul concurs organizat anula cesta pentru postul de adjunct. Și în aprilie a.c. a mai avut loc o ”tentativă” însă și aici candidații au obținut note rușinoase.
Revenind la subiect, probabil că mulți se gândesc că au avut o bibliografie stufoasă de parcurs, că au fost întrebări capcană. În realitate, au fost chestiuni de bun simț, pe care un om de talia lui Dincă ar fi trebuit să le viseze.
Ce subiecte s-au dat la concursul pentru adjunct?!
Enunțurile care au creat mari bătăi de cap celor ce au dorit să devină adjuncți ai inspectorului șef au fost făcute publice de sindicatul Europol. Ele sună cam așa: ”Care sunt recompensele ce pot fi acordate polițiștilor în conformitate cu prevederile art. 54 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului?”, ”Enumerați capitolele din Planul unic de ordine și siguranță publică și descrieți elementele referitoare la teritoriu”, ”În ce condiții le este permis polițiștilor sa comunice cu mass-media, conform art. 12 din OMAI nr. 201/2016?”, ”Ce categorii de bunuri sunt interzise a fi introduse în camera de corpuri delicte în care se păstrează bunuri nesupuse unui regim special, conform OMAI nr. 73/2013?”.
O altă speță: ” Un echipaj de poliție depistează și oprește în trafic un autocamion care transporta deșeuri nepericuloase pentru un operator autorizat să efectueze astfel de activități în sistem profesional. Cu ocazia verificărilor efectuate polițiștii au constatat că șoferul autocamionului avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, dar face dovada faptului că și-a informat angajatorul cu privire la faptul că nu mai are dreptul de a conduce pe drumurile publice. Fiind verificate condițiile în care a fost efectuat transportul s-a constatat că operatorul nu este înregistrat în registrul deținut de către ANPM(Agenția Națională pentru Protecția Mediului). Cerințe: Care este încadrarea juridică a faptelor constatate?”
Video cu protestul subalternilor lui Dincă:
Sau : ”Sunteți adjunctul șefului IPJ Constanța, iar în cursul lunii noiembrie a anului 2022 se prezintă la dumneavoastră în audiență o femeie din orașul Ovidiu. Cu ocazia primirii în audiență acesta vă relatează că în urmă cu un an, persoane necunoscute i-au pătruns în imobil prin escaladarea unei conducte de la rețeaua de alimentare cu gaze, forțând ulterior o fereastră, sustrăgându-i mai multe bijuterii. Din aceste considerente, persoana în cauză s-a deplasat pe raza municipiului Constanța la mai multe case de amanet, iar la una dintre acestea a recunoscut ca fiind expuse spre vânzare 2 bijuterii ce-i aparțineau. Persoana venită în audiență vă precizează că i-a solicitat vânzătoarei casei de amanet bijuteriile în cauză făcându-i inclusiv documente care atestă proveniența acestora, timp în care dintr-o anexă a casei de amanet a ieșit un bărbat pe care aceasta l-a recunoscut ca fiind băiatul fostului său soț pe care acesta îl avea dintr-o altă căsătorie, care a amenințat-o că o violează, adresându-i expresii umilitoare deoarece îi va strica afacerea, timp în care a lovit-o cu palmele în zona feței, lăsând ca aceasta să vadă că are atașat la brâu un pistol și a tras-o de păr dând-o afară din incinta casei de amanet. De asemenea, femeia vă relatează despre faptul că fiul fostului său soț a întreținut raporturi sexuale orale când acesta avea 17-18 ani cu o elevă de clasa a-IX-a și că a fost cercetat pentru acest lucru de către organele de poliție. Totodată, în cadrul unor verificări efectuate s-a constatat că acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, conform evidențelor de la nivelul structurii de cazier judiciar. Cerințe: Care este încadrarea juridică a faptelor cu privire la care ați fost sesizat în cadrul activității de primire în audiență? Ce măsuri de natură polițienească veți dispune în calitate de adjunct al șefului IPJ Constanța în referire la situația prezentată?”.
Răspunsurile lui Dincă i-au șocat pe colegi!
Cei din domeniu spun că nu a fost un grad sporit de dificultate în ceea ce privește modul de elaborare a subiectelor, concursul putând fi trecut cu ușurință de orice agent din cadrul Poliție Române.
Răspunsurile unuia dintre candidați, respectiv Marin Dincă, i-a frapat efectiv pe cei din comisie, și nu numai, constatând că acesta nu cunoaște nici măcar la modul generic gama de recompense ce poate fi acordată polițiștilor. ”Domnia sa, din funcția de șef al Poliției Municipiului Mangalia pe care o ocupă în prezent, nu a făcut decât propuneri cu privire la declanșarea cercetării disciplinare față de subordonații săi pentru a fi sancționați disciplinar. Mai mult, o serie dintre colegii acestuia, de pe vremea când a deținut funcții de conducere în cadrul unor unități subordonate Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, ne-au precizat că a ajuns la performanța de a emite atenționări scrise polițiștilor din subordine, inclusiv celor ce se aflau în concediul de creștere a copiilor”, spun cei de la Sindicatul Europol. În ceea ce privește al doilea subiect, șeful Poliției Mangalia a avut aceeași abordare, în sensul că în opinia sa polițiștilor le este interzisă orice comunicare cu reprezentanții mass-media în orice împrejurare, revenind ulterior asupra acestei afirmații cu scopul de a o corecta, moment în care a precizat în fața comisiei de concurs că ”polițiștii nu pot furniza informații din dosarele penale presei, acesta fiind atributul Biroului Juridic din subordinea unității de poliție”. ”În aceeași direcție ”logică” au fost plasate și răspunsurile la celelalte subiecte, aflând și noi cu această ocazie conform domniei sale că ”țigaretele confiscate nu pot fi introduse în Camera de corpuri delicte în care se păstrează bunuri nesupuse unui regim special la nivelul IPJ Constanța” sau că fapta angajatorului șoferului de autocamion de a-i încredința acestuia autovehiculul pentru a efectua un transport, deși i-a fost adus la cunoștință că are dreptul de a conduce suspendat, reprezintă elementele constitutive ale unei noi infracțiuni, respectiv cea de ”punerea în circulație a….”. Noroc cu unul dintre membrii comisiei care i-a sugerat să se liniștească puțin și să fie mai atent la detaliile speței, iar abia după acest moment de respiro candidatul a reușit să-și amintească despre infracțiunea de încredințarea unui vehicul spre a fi condus unei persoane deși se știa despre aceasta că avea dreptul de a conduce suspendat”, au mai spus colegii lui Dincă.
Acestea fiind spuse, Dincă se întoarce rușinos la Poliția Mangalia, demonstrându-și, în continuare, calitățile manageriale de nota 4, și va sta, probabil, până la organizarea unui nou concurs pentru funcția de adjunct al IPJ, pentru care se va pregăti conștiincios (?!) pentru a nu ajunge, din nou, de râsul subalternilor pe care-i desconsideră. Sau ... până când va ieși la pensie, pentru că umblă vorba prin târg că și-ar pregăti dosarul de pensionare.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News