REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Șeful Rezervei Federale, avertisment pentru întreaga lume: este nevoie de măsuri dure, nepopulare

Șeful Rezervei Federale, avertisment pentru întreaga lume: este nevoie de măsuri dure, nepopulare

Cristina BĂRBUCEANU 12 ianuarie 2023 | 00:00 812

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a subliniat marţi, 10 ianuarie, necesitatea ca banca centrală să fie liberă de influenţa politică, în timp ce abordează o inflaţie ridicată persistentă, transmite CNBC.

Într-un discurs rostit la Riksbank, în Suedia, Powell a menţionat că stabilizarea preţurilor necesită luarea unor decizii dure, care pot fi nepopulare din punct de vedere politic, informează News.ro.

”Stabilitatea preţurilor este baza unei economii sănătoase şi oferă publicului beneficii incomensurabile în timp. Dar restabilirea stabilităţii preţurilor atunci când inflaţia este ridicată poate necesita măsuri care nu sunt populare pe termen scurt, deoarece creştem ratele dobânzilor pentru a încetini economia”, a spus preşedintele în remarcile pregătite.

El a adăugat că ”Lipsa unui control politic direct asupra deciziilor noastre ne permite să luăm aceste măsuri necesare, fără a lua în considerare factorii politici pe termen scurt”.

Declaraţiile lui Powell au avut loc la un forum pe tema independenţei băncii centrale şi au fost urmate de întrebări şi răspunsuri.

Discursul nu a inclus niciun indiciu direct despre direcţia spre care se îndreaptă politica Fed, care a majorat rata dobânzii cheie de şapte ori în 2022, la un interval de 4,25-4,5%, şi a indicat că sunt probabile mai multe creşteri în acest an.

În timp ce critica liderilor aleşi la adresa acţiunilor Fed este adesea făcută pe un ton mai liniştit, Powell s-a confruntat cu o opoziţie vocală din ambele părţi ale culoarului politic.

Fostul preşedinte Donald Trump a criticat puternic banca centrală, când aceasta creştea dobânzile în timpul administraţiei sale, în timp ce lideri progresişti precum senatorul Elizabeth Warren, deputat în Massachusetts, au criticat runda actuală de majorări.

Preşedintele Joe Biden a rezistat în mare măsură să nu comenteze mişcările Fed, menţionând în acelaşi timp că responsabilitatea băncii centrale este în primul rând să combată inflaţia.

Powell a spus în repetate rânduri că factorii politici nu au influenţat acţiunile sale.

Într-o altă parte a discursului de marţi, el s-a referit la apelurile din partea unor parlamentari pentru ca Fed să-şi folosească puterile de reglementare pentru a aborda schimbările climatice.

Powell a remarcat că Fed ar trebui ”să se limiteze la competenţele sale şi să nu se rătăcească să urmărească beneficii sociale care nu sunt strâns legate de obiectivele şi autorităţile noastre statutare”, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
are dreptate cu observatia facuta de multi analisti independenti ca inflatia este facuta intotdeauna de guverne si mult prea multele milioane de saraci produsi de capitalismul salbatic de tip american si bananier / sud american din toate tarile lumii ar trebui ajutati consistent in aceasta perioada de catre guvernele si parlamentele lor pentru ca povara scumpirilor este inumana si imposibil de sustinut pentru ei asa cum a remarcat si sefa fmi sau bce - ceea ce nu se face deloc
0
0
Banii isi pierd valoarea, deci dau vina pe inflatie. Inflatia este o forma de supraimpozitare a sclavilor. Statul vrea inflatie mare cu conditia ca fraierii sa nu si piarda increderea in tiparituri.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272