REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Semnal de alarmă tras de omul de afaceri Dragoș Damian

Semnal de alarmă tras de omul de afaceri Dragoș Damian

Victor ROTARU 21 octombrie 2022 | 11:42 1109

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER, atrage atenția că reglementarea prețului la utilitati prin stabilirea unui nivel impus poate conduce la „efecte perverse”.

„Orice guvernare poate fixa preturile la orice serviciu sau produs, cu atat mai mult in conditii de forta majora. Ceea ce nu poate face insa nici o guvernare este sa oblige furnizorii sa vanda acel serviciu sau produs la pretul impus fara sa ofere o forma de compensare. Cel mai bun exemplu al unei piete reglementate disfunctional este piata medicamentelor generice din Uniunea Europeana. Fiecare tara utilizeaza formule de calcul prin care impune furnizorilor sa vina la cel mai mic sau la unul dintre cele mai mici preturi pentru fiecare medicament”, a declarat Dragoș Damian, pentru STIRIPESURSE.RO.

„Rezultatul este vizibil la nivelul intregii uniuni,

- penurii de medicamente uzuale, cele care sunt de regula (fortate sa fie) ieftine, pentru ca medicamentul devine nerentabil si este scos din nomeclatorul furnizorului;

- cresteri paradoxale de preturi: nu sunt cresteri reale ci este inlocuit medicamentul ieftin cu o varianta mai scumpa;

- export paralel, in cuvinte simple, este luat medicamentul dintr-o tara in care pretul este mic si este revandut intr-o tara in care pretul este mare si,

- specula “legala”, medicamentul este adus din alta tara pacientului disperat, la preturi exorbitante.

Asa va fi si intr-o piata reglementata a surselor de energie, fie ele lemn, gaz, carbune, petrol, apa, vant, soare, hidrogen, etc. Furnizorii de energie au aceleasi variante precum furnizorii de medicamente,

- nu vor mai livra daca vor fi obligati sa vina cu un pret neverosimil, generand penurie severa;

- se vor duce in alta parte sa vanda mai scump, nimeni nu-i poate opri;

- vor inlocui forme de energie cu pret reglementat cu unele nereglementate;

- vor recurge la sisteme “legale”de specula, vor vinde la un pret mai mare de comun acord cu clientul, care nu are incotro.

Atunci cand dispare un medicament autoritatile aduc pe nevoi speciale, de la un alt furnizor, un medicament similar, insa la un pret mult mai mare. Se creeaza astfel o situatie ridicola, il loc de a se plati mai putin se plateste mai mult.

Asa se va ajunge si in cazul energiei, daca se trece la preturi reglementate, impuse. Exista o posibilitate reala ca energia sa devina mai scumpa.

Problema are radacini mai adanci. UE considera a fi simple “marfuri” o serie de servicii si produse absolut vitale – inclusiv medicamentele si energia - lasand sa functioneze “libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar”, desi acestea au preturi impuse la niveluri diferite in multe tari. Iar asta nu poate duce decat la efecte perverse”, a concluzionat Dragoș Damian, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102