REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

SEMNAL DE ALARMĂ tras de şefa Secţiei de Pediatrie: din ce în ce mai mulţi copii obezi în Constanţa!

SEMNAL DE ALARMĂ tras de şefa Secţiei de Pediatrie: din ce în ce mai mulţi copii obezi în Constanţa!

Replica API 1 februarie 2018 | 00:20 184

Sănătatea copilului depinde în mare măsură de activitatea fizică și de nutriție. Iar în ultimii ani, medicii constănțeni constată cu îngrijorare creșterea numărului copiilor obezi. De exemplu, în 2017, în Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, aproape 400 de copii au fost evaluați pentru obezitate, în vederea consilierii privind nutriția.

Câtă mișcare face copilul dvs.? Cât timp petrece în fața televizorului și câtă mâncare nesănătoasă consumă? Aceste întrebări ar trebui să și le adreseze fiecare părinte, iar dacă răspunsurile îi pun pe gânduri, trebuie luate măsuri. Căci, așa cum atrag atenția medicii, inclusiv la vârste mici, obezitatea vine la pachet cu boli dintre cele mai grele – boli cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

„Obezitatea reprezintă cea mai frecventă tulburare de nutriție întâlnită în rândul copiilor și adolescenților, fiind din ce în ce mai des prezentă în rândul populației de vârstă pediatrică, fiind considerată boala secolului XXI. În cadrul Spitalului Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Secția Pediatrie, Compartimentul Diabet și Boli Nutriție, în anul 2017, au fost evaluați pentru obezitate în vederea consilierii de nutriție 378 pacienți, dintre care la 208 pacienți s-a efectuat test de toleranță orală la glucoză și s-a constatat insulino-rezistență. În anul 2017 au fost diagnosticați 26 de pacienți cu diabet zaharat tip 1, iar trei pacienți cu diabet zaharat tip 2. Numai în ultimii cinci ani au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 un număr de zece pacienți copii.

Prevenția obezității reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, deoarece excesul de greutate și obezitatea au un impact important asupra sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat conf. Dr. Cristina Maria Mihai, medic șef Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Bolile cronice ale adulților au debutul în copilărie

Pentru a veni în sprijinul părinților, dar și specialiștilor din sănătate, cu cât mai multe informații pentru prevenirea obezității, sub egida Universității „Ovidius” Constanța, în perioada 1 – 2 februarie a.c., se desfășoară la hotel Ibis, conferința cu tema „Rolul nutriției și activității fizice în menținerea stării de sănătate a copilului”, în cadrul unei caravane naționale.

„Tema este importantă, deoarece stilul modern de viață se asociază cu o alimentație nesănătoasă: aport caloric crescut, cantitate crescută de grăsimi animale, exces de sare, conservanți, stabilizatori, excesul alimentelor procesate în devafoarea celor naturale, metode gastrotehnice necorespunzătoare. Pe de altă parte, stilul modern de viață se caracterizează prin tendința la sedentarism. Alimentația necorespunzătoare și activitatea fizică redusă se asociază cu creșterea îngrijorătoare a unor boli cronice (boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, boli maligne s.a).

Deși majoritatea acestor boli devin evidente la vârsta de adult, debutul real se produce în copilărie. Intervenția precoce, prin corectarea stilului de viață poate să contribuie decisiv la preveniraea sau amânarea debutului acestor boli cronice, oferind șansa copilului pentru un start sănătos în viață”, au subliniat organizatorii caravanei. După Constanța, acțiuni similare vor fi organizate în Iași, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Pitești, București, Oradea și Brașov.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212