REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° ConstanÈ›a Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.4° ConstanÈ›a Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Senator PNL: Gazele de şist, o mega escrocherie. Vor să deverseze în Dobrogea deşeuri radioactive

Senator PNL: Gazele de şist, o mega escrocherie. Vor să deverseze în Dobrogea deşeuri radioactive

Replica API 14 aprilie 2013 | 00:00 204

Senatorul PNL de Braşov Sebastian Grapa lansează o serie de acuzaţii şocante la adresa companiilor care intenţionează să exploateze gazele de şist din România. El susţine că afacerea reprezintă o "mega-escrocherie", companiile străine dorind de fapt să intre în posesia gazelor naturale şi, pe deasupra, să deverseze în subsolul Dobrogei substanţe radioactive.

Senatorul PNL a remarcat că, de peste o lună, o navă încarcată cu substanţe radioactive se "plimbă" între Portul Constanţa şi Portul Sulina. Cum deja avea bănuieli asupra adevăratelor intenţii ale companiei americane Chevron, care a concesionat exploatarea gazelor de şist în zona Dobrogei, a intrat la idei, după care a ajuns la câteva concluzii frapante, scrie ziare.com.

"Tehnologia asta se bazează pe forarea unui puţ cu diametru foarte mare, până undeva sub şisturile bituminoase, de aceea îi si spune gaz de şist. Cu totul întâmplator ştiu că se plimbă o nava, Flaminia, prin portul Constanţa, prin portul Sulina, care are la bord nu ştiu câte mii de tone de deseuri radioactive, care a plecat din Germania cu destinaţia Franţa, singurii din lume care neutralizează substanţe periculoase. Si ăia au refuzat să o primească. De ce nu au primit-o?", crede parlamentarul, citat de ziare.com. "De ce se plimbă nava aia tocmai aproape de zona unde se fac prospecţiuni? (...) Undeva sub Dobrogea, din ce imi aduc aminte de la istorie, eu am 40 de ani, deci am facut scoala relativ recent, exista un mare rift cretacic. Pai daca baietii astia sapa acolo, de unde stiu ca nu baga in putul forat la 1.500-1.600 de metri acele substante pentru a fi neutralizate natural de apa aia pura, existenta inca din cretacic, sub Dobrogea? Apa este singura care neutralizeaza radiatiile. Stiu ca jumatate din substantele depozitate pe nava Flaminia sunt identice cu cele descoperite in subsolul american, unde s-au exploatat gaze de sist. Dupa ce si-au dat seama de dezastrul ecologic au facut analize ale solului si au descoperit aceste substante", a declarat Sebastian Grapa pentru Ziare.com.

mai mult: ziare.com

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212