REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Senatorul Chiru: Pentru cine să modificăm legea ANI şi de ce?

Senatorul Chiru: Pentru cine să modificăm legea ANI şi de ce?

Replica API 31 iulie 2013 | 00:00 106

Incompatibilii, să rămână aşa!

Incompatibilii, să rămână aşa!

Preşedintele Organizaţiei PDL Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, subiectul principal referindu-se la efectele legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), instituţie care a găsit mai mulţi primari incompatibili şi a lăsat o administraţie locală fără conducătorul ales. La conferinţă a participat şi Vasile Delicoti, primarul eliberat din funcţie pe motiv de incompatibilitate, dar şi consilierul municipal PDL Iustin Roman.

Senatorul Christian Gigi Chiru este de părere că toată "nebunia" privind acţiunile ANI asupra primarilor din judeţul Constanţa, cu rapoarte de incompatibilitate, porneşte de la nimeni altul decât Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. "Primarii găsiţi incompatibili sunt victimele lăcomiei fără margini ale lui Nicuşor Daniel Constantinescu (...) Este cel care a deschis cutia Pandorei privind incompatibilitatea primarilor din judeţul nostru. În 2011, mai exact, Nicuşor, care i-a convins pe primari să intre în Consiliul de Administraţie al RAJA SA, că fac o mega afacere, este autorul şi responsabilul moral al acestui demers. Până la urmă, legea trebuie respectată. Dacă tot vorbim de modificarea legii, pentru cine s-o moficăm sau pentru ce? S-o albim pe "Frumoasa Adormită" în intersecţie? Sau pe cine să albim? S-a încălcat legea, trebuie respectată de toţi cetăţenii României, dar fără discriminare", a spus Chiru. Acesta a comentat şi declaraţia premierului Victor Ponta cu privire la modificarea legii ANI. Primul ministru doreşte să discute cu Comisia Europeană o soluţie legislativă pentru primarii găsiţi incompatibili. "Interesele strategice ale românilor sunt călcate în picioare de acest demers al primului ministru. Problema are la bază un şantaj pe care Victor Ponta îl face asupra primarilor incompatibili. El le transmite un mesaj, că, pentru această problemă, se va consulta cu Comisia Europeană. Practic, le transmite că decizia va fi luată, iar până atunci primarii care îşi exprimaseră nemulţumirea că Guvernul a îngheţat fondurile pentru dezvoltarea localităţilor, să-şi ţină ciocu mic. Îi pune la colţul tăcerii, să nu mai reclame nici că CJC nu le a sigură partea de cofinanţare pentru proiecte locale. În opinia mea, atunci când încalci legea, trebuie să răspunzi în faţa legii. Şi chiar dacă sub incidenţa acestei legi intră mulţi primari, consider că legea trebuie aplicată fără a crea discriminări", a precizat Christian Gigi Chiru. Senatorul le dă şi un sfat tuturor edililor găsiţi incompatibili de ANI: " Le recomand primarilor declaraţi incompatibili să înveţe din această experienţă, să nu mai intre în această capcană, şi mă refer la demersul lui Nicuşor Constantinescu de a sesiza ANI cu privire incompatibilitatea a şase primari ai PDL-ului. Dar cum spune proverbul românesc: cine sapă groapa altuia, cade singur în ea", a conchis preşedintele PDL Constanţa.

Delicoti: Lupta mea nu e cu ANI, ci cu prefectul

La rândul său, Vasile Delicoti a declarat faptul că decizia ANI, sau mai bine spus ordinul prefectului Eugen Bola de încetare din funcţie în urma raportului Agenţie, a adus localitatea Poarta Albă într-o stare gravă, riscând să piardă milioane de euro pe fonduri europene, întrucât proiecte cu finanţare UE sunt blocate. "Starea localităţii este proastă în acest moment. Proiectele europene sunt blocate. 10 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro există riscul să se piardă. În întâmpinarea de la Tribunal, prefectul spune că primăria poate să funcţioneze fără primar. Atunci, pentru ce mai este creată această funcţie?!", se întreabă retoric Delicoti. Acesta spune că lupta nu se dă cu ANI, ci cu instituţiile de pe plan local, începând cu Prefectura. "Legiuitorul a considerat că poate lăsa la latitudinea prefectului să considere cât de gravă este o faptă şi să ia măsura de încetare a mandatului sau nu. Legiuitorul a decis că, dacă nu ia măsura în şase luni, e pasibil de amendă administrativă. De aceea am considerat că lupta nu este cu Bucureştiul şi ANI, pentru că fac rapoarte de evaluare conform unei legi simple. Noi avem o problemă pe plan local cu prefectul, cu CJC, cu RAJA. Am făcut o greşeală împreună, trebuia s-o scoatem împreună. Ne vedeam în continuare de treabă şi nu se mai făcea atâta vâlvă. Acum avem, de la şase primari, la peste 30 primari. A fost opţiunea noastră să mergem acolo şi uitaţi unde am ajuns! Riscăm ca jumătate din judeţ să rămână, într-un an, fără primari legal aleşi", a mai precizat primarul revocat din funcţie. De precizat faptul că, în acest moment, la cârma urbei se află Gigea Milică, ales de către consilierii locali, luni, în funcţia de viceprimar.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272