REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Sezonul actual e mai agresiv - Dr. Adrian Marinescu îi avertizează pe români să se vaccineze de gripă

Sezonul actual e mai agresiv - Dr. Adrian Marinescu îi avertizează pe români să se vaccineze de gripă

A.F. 21 ianuarie 2023 | 00:00 254

Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobiÈ™nuită È™i se dovedeÈ™te a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, spune dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase „Prof. Dr. Matei BalÈ™”: mai e timp pentru vaccinare.

Sezonul actual e mai agresiv - Dr. Adrian Marinescu ii avertizeaza pe romani sa se vaccineze de gripadr. Adrian Marinescu

Emisfera nordică se confruntă cu o circulație a gripei neobișnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 și cu creșteri rapide ale numărului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

SpecialiÈ™tii avertizează că gripa sezonieră, împreună cu alte infecÈ›ii virale, cum ar fi VRS È™i COVID-19, sunt de aÈ™teptat să aibă un impact mare asupra serviciilor de sănătate È™i asupra populaÈ›iei. Acest lucru evidenÈ›iază cât de important este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat să se vaccineze, pe tot parcursul sezonului, împotriva gripei È™i COVID-19, precum È™i ca toată lumea să se protejeze împotriva infecÈ›iilor virale.

Este nevoie de 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să dezvolte răspuns imunitar È™i protecÈ›ie. Prin urmare, majoritatea țărilor încep imunizarea la începutul toamnei. De cele mai multe ori, sezonul gripal nu începe înainte de jumătatea lunii noiembrie È™i durează, de obicei, până la sfârÈ™itul lunii mai a anului următor , scrie Mediafax.

„Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobiÈ™nuită È™i se dovedeÈ™te a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populaÈ›iei la virusul gripal È™i a măsurilor de siguranță sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creÈ™tere a numărului de cazuri È™i, cel mai probabil, această tendință ascendentă se va menÈ›ine È™i în următoarele săptămâni. Există, totodată, È™i un risc crescut de co-infecÈ›ie, în contextul circulaÈ›iei intense È™i a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient È™i probabil că vom vedea un vârf între sfârÈ™itul lunii ianuarie È™i mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecÈ›ie sporită publicului prin vaccinarea antigripală. Vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură de protejare a populaÈ›iei împotriva gripei È™i a complicaÈ›iilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populaÈ›iei, în special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsă. Vaccinul gripal ne protejează de infecÈ›ii È™i îi protejează È™i pe cei din jurul nostru care sunt mai predispuÈ™i la complicaÈ›ii severe”, declară dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase „Prof. Dr. Matei BalÈ™”, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272