REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sfatul oncologului pentru cei care consumă lapte de vacă din comerț

Sfatul oncologului pentru cei care consumă lapte de vacă din comerț

A.F. 22 noiembrie 2022 | 00:00 552

Ce se întâmplă dacă bei un pahar cu lapte în fiecare zi? Potrivit unor studii, consumul de lapte a crescut în România în ultimii ani. Într-o singură lună, un român consumă peste 5 litri de lapte, peste un kilogram 600 de grame de brânzeturi și smântână, la care se adaugă și alte lactate.

Sfaturi pentru cei care consumă lapte de vacă din comerț

Cu toții știm că laptele este sănătos pentru organism datorită conținutului de calciu si de alte minerale, însă unele studii vin cu vești proaste. Medicii recomandă includerea în alimentația zilnică și consumul unui pahar cu lapte, întrucât are numeroase beneficii pentru organism. Care sunt acelea?

Ce spun medicii oncologi despre lapte

Un un pahar de lapte de vacă primești la fel de multă vitamina D că și 100 grame de somon, la fel de mult calciu că și 200 grame de broccoli. Primești și la fel de mult potasiu că și o banană mică, la fel de multă vitamina A că și un morcov și la fel de mult fosfor că și 200 grame de fasole gătită. Cel puțîn asta susțîn cercetătorii care recomandă să consumi această băutură magică.

Calciul din lapte te ajută la dezvoltarea oaselor și a dinților. Proteinele sunt necesare pentru regenerarea țesutului musculare, dar și pentru a conferi organismului energie.

Laptele conține, printre altele, potasiu. Acesta îți păstrează tensiunea arterială în limite normale, în timp ce fosforul întărește oasele.

Studiile de specialitate au arătat, de asemenea, că persoanele care consumă lapte au un risc mai mic de a înceta din viață din cauza unor afecțiuni cardiac. Ba mai mult decât atât, se pare că scade incidența accidentului vascular cerebral, dar și a diabetului de tip doi, cancer de colon ori a celui de vezica urinară.

Laptele reduce tensiunea arterială

Mai mult, laptele reduce tensiunea arterială. Asta pentru că are un conținut bogat de potasiu, calciu și magneziu. În plus, persoanele care includ laptele în dietă lor, chiar și în cafeaua neindulcită de dimineață, nu vor mai avea probleme cu colesterolul.
Există o legătură între consumul de lapte și cancerul de colon, mamar sau de plămâni?

În urma unor studii, medici oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea cantității de lapte pe care o produc vacile în mod natural este legată direct de anumite tipuri de caner precum cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri). Aceștia nu vorbesc doar despre acest tip de cancer, ci și de cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plămâni sau de stomac.

Așadar, persoanele adulte care consumă zilnic lapte de vacă din comerț se expun unor riscuri de a contracta diferite forme de cancer.

Laptele de vacă produce constipație la adulți

Studiul a arătat că și în cazul persoanelor care nu aveau intoleranță la lactoză, acestea s-au plâns de constipație. Când au eliminat acest aliment din micul-dejun și au trecut pe o dietă bazată pe legume și fructe, această problemă a dispărut. Studiul s-a făcut pe bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.

Cazurile de cataractă și consumul de lapte

Cercetările au demonstrat că persoanele adulte ce consumă lapte de vacă din comerț și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă față de cei care le evită. Această problemă este legată de conținutul de lactoză și galactoză, ce afectează mai mult populația feminină.

Legătura dintre lapte și osteoporoză

Probabil unul dintre cele mai vechi mituri despre lapte este că acesta ar ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic mai ales la copii. Însă unii nutriționiști susțin contrariul, mai ales atunci când vorbim despre laptele din comerț. Se pare că acesta slăbește în timp rezistența oaselor și dacă este consumat zilnic de către adulții de peste 30 de ani accelerează instalarea osteoporozei.

Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate ar încuraja eliminarea calciului din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. În plus, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. Specialiştii spun că organismul neutralizează acidul rezultat din reacţiile metabolice folosind doza zilnică de calciu, care poate fi luată din produsele lactate. E bine de ştiut că organismul uman conţine 1 kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic 1 gram pentru a asigura buna funcţionare a organismului.
Legătura din lapte și Parkinson

Un studiu realizat de americani a arătat că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani și 55 de ani care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Alte surse sugerează o corelaţie între consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa şase pahare de lapte) şi cancerul la prostată.

Concluzii: Laptele în sine, ca și produs alimentar rămâne un reper vital pentru hrana noastră și a organismului nostru. Important este să ne asigurăm de sursa de proveniență, de condițiile în care se face procesarea lui, și pe cât posibil să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218