REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
13.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Sfecla roșie, un aliment-medicament pentru mame și copii

Sfecla roșie, un aliment-medicament pentru mame și copii

Replica API 29 iunie 2021 | 00:00 464

Încă din timpuri preistorice, omul a mâncat frunzele sfeclei, ulterior descoperind multiplele beneficiile ale rădăcinii. Este o legumă foarte rezistență iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.

Sfecla roșie este o adevărată minune pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament recomandate femeilor însărcinate, substanțele sale active protejând bebelușul în pântecele mamei. De mai bine de 150 de ani, medicină naturistă consideră această legumă că fiind o adevărată legendă. Asta în principal datorită proprietăților sale vindecătoare pentru bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului, scrie doc.ro.

Ce substanțe nutritive conține sfecla roșie?

O mulțime! Și toate foarte bune pentru tratarea sau prevenirea diverselor boli. Printre cele mai importante se numără acidul folic (vitamina B9) atât de necesar dezvoltării armonioase a bebelușului. Chiar și femeile ce doresc să rămână însărcinate sunt sfătuite să consume cât mai multă sfeclă roșie, datorită creșterii gradului de fertilitate de către aceeași vitamina B9. Sfeclă roșie conține și mult potasiu, ce ajută reglarea tensiunii arteriale și protejează inima. Alte minerale conținute: magneziu, fier, cupru, mangan, iod și zinc.

În sfeclă roșie se găsește o combinație unică de sodiu și calciu (10:1), combinație care are rolul de a dizolvă calciul în exces. Vitaminele sunt și ele prezente într-o gama variată și bogată, având efecte în îmbunătățirea metabolismului, combaterea anemiei și detoxifierea ficatului prin dizolvarea grăsimilor. Efectul de energizare și remineralizare a organismului este dat de vitaminele A, B, C și E.

Când pot introduce sfecla roșie în alimentația copilului meu?

Fiind o plantă rădăcinoasă, cei mai mulți medici recomandă introducerea ei în alimentație în jurul vârstei de 7 luni. Principala temere este legată de eventualele substanțe nesănătoase de genul nitraților, pe care le poate conține. Însă, dacă aveți o sursă de încredere care va poate furniza sfeclă roșie, eventual bunica sau bunicul, puteți încerca să o prezentați bebelușului chiar de la 6 luni.

Cu toate astea, recomandarea noastră fermă este să discutați și cu medicul pediatru curent despre momentul introducerii sfeclei roșii în alimentația copilului vostru.

Cum pot prepara sfecla roșie pentru copilul meu?

Foarte puține persoane îi agreează gustul în stare crudă, așa încât, de obicei, nu este consumată singură ci este asociată în salatele de crudități cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, țelină, pătrunjelul, sau cu salată verde ori varză roșie. Substanță care da culoarea roșu-sângerie sfeclei se numește betalaina, iar de prezența ei se leagă mai toate proprietățile antitumorale și antioxidante ale acestei legume. Însă betalaina este destul de sensibilă la fierbere și extrem de sensibilă la coacere.

Că atare, sfeclă roșie nu va fi consumată coaptă, ci doar fiartă, și nu oricum, ci doar în coajă, și doar până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiță). De asemenea, sucului de sfeclă roșie i-a fost atribuit de către terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss rolul de a fi unul din cele mai puternice remedii în tratarea cancerului și a leucemiei. Sucul de sfeclă roșie scade presiunea arterială și are efect antifebril în cazul unei viroze.

Consumând acest suc, metabolismul organismului se îmbunătățește, iar ficatul este ajutat să funcționeze mai bine. Pentru a face un suc delicios celor mici, puteți adaugă în storcătorul de fructe pe lângă sfeclă și câțiva morcovi. Copiilor slăbiți, anemici sau care nu au poftă de mâncare le poate fi prescrisă o cură cu acest suc, fiind recomandat a fi băut cu linguriță, pentru a avea efecte mai puternice.

Ce e bine de știut despre sfecla roșie?

Dacă păstrați codițele sfeclei, această își va menține mai mult timp gustul și culoarea, putând fi păstrată în lada de legume a frigiderului până la două săptămâni. Cu cât sfeclă este mai mică, cu atât este mai dulce. La aproximativ 15% dintre cei care consumă sfeclă roșie, urină capătă o culoare roșie, fenomen denumit beturie. Acest lucru nu arată vreo afecțiune sau intoxicație, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.

Așa că nu va alarmați dacă scutecul copilului devine mai roșiatic când este udat. Același lucru se poate întâmplă și cu culoarea scaunului. La doze mari de suc de sfeclă roșie sau la sucul de sfeclă consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108