REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şi-au bătut joc de 3 milioane de euro, bani europeni! DOCUMENTE: cum au murit toţi calcanii din crescătoria de la Corbu

Şi-au bătut joc de 3 milioane de euro, bani europeni! DOCUMENTE: cum au murit toţi calcanii din crescătoria de la Corbu

Replica API 11 aprilie 2019 | 20:00 1635

Milionarul Grecu, faliment după faliment!

Milionarul Grecu, faliment după faliment!

Ion Grecu (sursa foto Capital)

Inaugurată cu mare fast, aşa cum se cuvenea unui proiect realizat cu o impresionantă sumă de bani europeni - atenţie, 3 milioane de euro! -, crescătoria de calcani a milionarului Ion Grecu a sucombat “inexplicabil”. Tot puietul de calcan adus în bazinele înfiinţate la Corbu a murit, iar Elcomex Aqua SRL şi-a cerut falimentul. Eşecul de proporţii a venit, la momentul respectiv (2014), după un alt faliment: Elcomex Agroindustrial, adică firma prin care Grecu voia să întemeieze cea mai mare fermă de capre din lume.

Sursa foto: Libertatea

Dacă în privinţa caprelor s-a speculat că milionarul (la un moment dat de Top 300) Grecu ar fi fost sabotat de alţi producători de lactate care “umblă” la calitatea şi compoziţia brânzeturilor, aşa încât să ducă preţul cât mai jos, în privinţa calcanilor putem vorbi despre sabotaj din interior. Dar, nu vă gândiţi că a mers cineva pe furiş în crescătorie, să otrăvească peştii.

În realitate, conform documentelor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, calcanii au murit pentru că au fost ţinuţi în condiţii improprii. Scurt şi pe româneşte spus, s-au îmbolnăvit fiind că au stat în propriile excremente. În prezent, falimentul Elcomex Aqua SRL este pe rolul instanţei, iar de cealaltă parte, speranţa că patronii ar putea încasa măcar asigurarea de pe urma peştilor este spulberată de documentul menţionat mai sus. Cotidianul “Replica” de Constanţa a intrat în posesia raportului întocmit de Institutul “Grigore Antipa” şi a discutat şi cu foşti angajaţi ai crescătoriei de calcani.

Reamintim că “Replica” anunţa, într-o ediţie anterioară, că debitoarea Elcomex Aqua SRL a înregistrat pe 14 martie 2019 un dosar la Tribunalul Constanţa, prin care îşi cere falimentul. Instanţa nu a stabilit încă un prim termen de judecată. Elcomex Aqua SRL este fosta El-Goc SRL, are sediul în comuna Corbu şi aparţine familiei Grecu. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri simbolică, de 2.773 lei şi pierderi de 417.694 lei, cu 2 angajaţi şi datorii uriaşe, de 23.044.179 lei.

Elcomex Aqua SRL operează ceea ce trebuia să fie prima fermă de calcani din România, o investiţie masivă, dar cu sfârşit dezastruos. Ion Grecu vorbea despre ferma sa de calcani de la Corbu încă din 2011, când anunţa investiţii de 4,5 milioane de euro, din care jumătate din fonduri europene, într-un proiect unic în ţară. Elcomex Aqua SRL a aplicat şi a primit finanţare europeană de 2.984.565 de euro pentru “construire fermă piscicolă marină în sistem recirculant”, iar în septembrie 2013 deja se perindau politicieni de seamă pe la Grecu pentru a se poza la ferma de calcani.

A urmat însă dezastrul! Brusc, toţi peştii au murit, iar ferma de calcani de atâtea milioane de euro a devenit istorie. Potrivit unei constatări a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, pentru ferma cu o capacitate de 150 de tone “puietul a fost importat din Franța. Licenţa de acvacultură este suspendată din 2015. Motivul fiind defecţiunile care au apărut la sistemul de alimentare cu apă de mare . Societatea este în reparaţie şi revizie ale componente-lor tehnice”.

“Peştii au murit în propriul lor rahat”

S-a încercat să se afle de ce au murit calcanii, astfel încât s-au plătit şi studii de specialitate, precum cel din 2014, comandat celor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”. Beneficiarul studiului este Gothaer Asigurări Reasigurări SA Bucureşti.

“Cei de la asigurări au vrut să ştie cauza morţii, să nu fie oferite despăgubiri fără temei”, susţine un fost angajat al fermei. Acesta nu a dorit să îi fie dezvăluită identitatea, însă a continuat prin a ne explica ce s-a petrecut: „Am avut un specialist angajat la fermă. Dar, ca tot românul, şeful l-a ţinut câteva luni, după care a considerat că, dacă el e patron, a prins el meserie şi ştie să le facă pe toate. La ce să-i mai trebuiască specialist?! După care a constatat că apa din mare nu mai intra în bazine prin ţeava racordată la mare. Normal, pentru că se astupase de nisip. A chemat la un moment dat scafandri, să remedieze situaţia, după care a zis că merge şi aşa. Nu a mers, peştii au murit în propriul lor rahat, să o zic aşa, pe româneşte. Asta, în condiţiile în care avea aparatură de ultimă generaţie, care monitoriza situaţia din bazine, îi transmitea cum e apa, parametrii… Sunt care iau bani europeni şi îşi imaginează că pun în bazine cu apă nişte peşti şi ei gata, cresc, se înmulţesc şi încep să îi vândă. Uite că nu merge aşa. Şi peştii ăia trebuie să aibă nişte condiţii anume. A fost prostie şi ignoranţă la mijloc, asta a fost. Poate au fost şi altele, nu îmi explic, cert este că suntem atâţia oameni acum care am rămas fără loc de muncă… Putea fi o afacere care să meargă. Asta cu condiţia ca patronul să înţeleagă că specialistul îşi are rostul lui, nu se fac astfel de lucruri după ureche”, ne-a mai mărturisit fostul angajat al lui Grecu.

În continuare, vă oferim raportul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (fragment), care arată ce dezastrul s-a petrecut la crescătoria de calcani de la Corbu (click pe imagini!):

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest Grecu are si echipa de bowling ?
0
0
Dar noi nu furam, asa se fac afacerile, hotie, delapidare, spalare de bani, luam de la fraieri si vindem mai scump, pe sub mana fara sa platim taxe, dam spaga, facem pula mare, facem legi, bagam maimutoi la inaintare, da ce sa stiti voi saracilor cum se face banu....
3
0
machidon prost..stai ca asta e de fapt pleonasm.
12
5
...pe europeni, daca au prea multi bani? Bravo, Grecule! Data viitoare sa le-o tragi si mai tare!
10
1
Ahahahaha Cine stie adevarata poveste sa ridice manuta ! A falimentat din cauza ficiorului care facea pe zmeul printre calcani. Inginerasul care ceruse marire de salariu, fiind unul dintre putinii specialisti in chestii piscicole din tara, a fost dat afara de tantalaul asta de baiat. ''Ba ! Te dau afara, baaa !'' Si asa a plecat bietul om... Partea haioasa este ca inginerul din Franta, cel platit cu 10 mii de euro pe luna...nu a salvat ferma de calcani. Zeci de mii de euro cheltuiti pe un inginer francez si un sut in cur celui care chiar stia despre ce este vorba. Caprarie...hahhahahaha !
11
2
Simplu:punetil sa aduca banii inapoi!
5
0
Asa o sa ajunga si cernavoda shipyard condusa de amantul meu buca dorin prostii muncesc pe doi lei iar eu am primit cadou de la iuby o masina BMV el cu lipoveanca taie si spanzura.mai baga banii si in manastiri pentru asi spala pacatele.
4
0
La puscarie!!! de fapt... ,,prezumtia de nevinovatie"... mi-e sila!!!
1
0
Impuscati ordinarul sec la creier !
1
0
Tu esti analfabet? Doar analfabetii scriu cu majuscule, atat reusesc, sa recunoasca si ei catava semne. Renunta, eu, de pilda, nu citesc asemenea poatari...
2
0
DUMNEZEU NE A DAT SOCIETATI PE NEMUNCA DAR NOI ORDINARII NASCUTI IN SECOLUL XX NE AM BATUT JOC DE ELE.ASA A LUT SI TATAL MEU LAZIA LUCIAN INTREPRINDEREA SUGTC 6 DIN CERNAVODA PE UN LEU SI EU AM DUS O LA RUINA.INTREPRINDEREA IN SPETA AVEA CELE MAI BUNE NAVE DE TRANSPORT PE DUNARE.DRAGI,BARJI,SALANDE SI ATELIERE DE REPARATII DE ULTIME GENERATIE.UNDE ESTE NICOLAE CEAUSECU SA NE IMPUSTE CA NU LE AM DAT SALARII LA MUNCITORII CARE NE AU SLUJIT ANI DE ZILE SI NOI AM FACUT VILE NE AM PLIMBAT PRIN TOATA LUMEA.
5
0
Un mare EXCROC , a pacalit multa lume ! Javra ordinara !!!
13
2
Doamna nu face parte din afacere, de i-ati bruiat fata. Ea doar a mancat banii, cu calcanii n-a avut nici o treaba.
8
0
le mai dadea pulea banii la studiu la tristii aia de la antipa daca ziceau ca au murit din alte cauze pestalaii
3
5
Legea este intelegatoare cu penali astia care sunt foarte inventivi cand este vorba de furat.Vorba unuia:de asta ne duce capul la furat ma prostilor ca avem scoala ca doar nu merg la scoala pentru ca mai tarziu sa practic ce am invatat,asta fac pampalai care nu au "idei"de afaceri si raman plafonati.
12
1
Am avut ocazia sa il cunosc pe acest domn Grecu si contrar idiotiilor de mai jos afirm cu tarie ca daca jumatate din patronii dn Romania ar fi ca acest domn Grecu salariatii ar avea o soarta mult mai buna. Ceea ce i se poate reprosa este faptul ca intradevar s-a bagat in niste domenii cu care nu avea nici in clin nici in maneca manat doar de pasiunea pentru nou.
13
22
ai dreptate, NECOITA un incapabil, primaria o caciula prea mare ptr capul lui prost care macina numai ce sa futa, pai saca primul om in oras e un pervers si curvar ce pretentii avem la cei care detin femei in cvda, a pus o pe curva de diana sa faca legea in primarie de a bagat frica in toate femeile din locatie, salarii de mii de lei da te din banii nostri, plecari prin delegatii numai ptr futaiuri pe banii nostri, orasul a ajuns un rahat de comuna, rusine PNL ului ptr omul propus
27
6
Am inteles, domnu e rau? Dar pe cine a suparat, de v ati pus pe el? K voi lingailor nu faceti nimic gratis? Nu cotizeaza? La partid?
10
3
Plina Romania de d-astia care se pricep la toate!Eu sunt patron,eu comand,cui nu-i convine...!Suna cunoscut?Si-au plecat pana la urma romanii,vin vietnamezii!Daca nu te pricepi la ceva,stai in banca ta,de aia exista calificari in meserii!
22
3
Fondurile nu trebuie acordate daca cel care acceseaza nu are angajati de specialitate care sa execute activitatile corect.
19
1
Alo DNA de ce nu se merge pe filiera secreta si discreta a jiudeo-masoneriei. Acest grec are la baza idei fanariote. Nu platim specialisti pentru ca impozitul e prea mare pentru o pensie nesimtita papata de magistrati dar incercam o cacealma cu alta clica de infractori de la asigurari. Intreb si eu cum de se da fonduri m ue pe mana unor criminali. Daca veneau bani interni tot pe aceeasi filiera mergeau. Asa ca masoneria ucide romania. Pardon calcani incheiati cu multi nasturi pe sub roba antihristului.
12
6
O smecherie tipic romaneasca. Folosesti bani europeni pentru demararea afacerii, bani de care nu te poti atinge, faci ce faci si te duci singur spre faliment dupa care astepti banii de la asigurare care iti intra direct in buzunar. Tara este plina de astfel de infractori. Asta este un caz izolat care a fost mediatizat si care se pare ca se va lasa cu puscarie pentru asa-zisul patron.
35
2
Asa o sa ajunga si primaria cernavoda au prostalaii de neacoita futalaul si analfabetul de serif condusi din umbra de banditul de iordache , cel care era sa duca in faliment orasul medgidia !
31
6
Majoritatea patronilor din RO sunt asa de tampiti, crezand ca nu au nevoie de oameni buni, specialisti.
33
4
Asta, un cretin !
29
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218