REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Joi, 20 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6766
26.1° Constanța Joi, 20 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6766
 

Și polițiștii au ieșit în stradă! Video

Și polițiștii au ieșit în stradă! Video

Virgil STOIAN 15 decembrie 2022 | 11:26 593

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP – afiliate la Federaţia Publisind şi Blocul Naţional Sindical au organizat  joi, începând cu ora 11:00, un miting de protest la Ministerul Finanţelor pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum şi pentru recunoaşterea complexităţii muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislaţie.

Sindicaliştii solicită pentru poliţişti şi pentru poliţiştii de penitenciar acordarea integrală a diferenţelor salariale restante (Legea 153/2017), actualizarea normelor legale de hrană şi echipare cuvenite. De asemenea, aceştia solicită actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010, indexarea pensiilor militare şi a salariilor, corelat cu inflaţia reală, completarea legii bugetului de stat cu sumele necesare.

„Încă din anul 2009, drepturile salariale ale poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciar, militarilor şi personalului contractual sunt suspendate, plafonate, menţinute la un nivel inferior, blocate sau generic spus ‘îngheţate’. Niciuna dintre cele trei legi de salarizare emise din 2009 nu s-a aplicat în cazul angajaţilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, iar acum, când Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice trebuia să se aplice în integralitate, din nou, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, militarii şi personalul contractual sunt ‘sacrificaţii de serviciu'”, an transmis cele două organizaţii sindicale.

Acestea mai susţin că, în continuare, o serie de elemente salariale sunt acordate la nivelul anului 2009, ceea ce produce discriminări şi inechităţi salariale.

„Chiar şi instanţa supremă a constatat că nu sunt respectate drepturile salariale iar prin suspendarea aplicării Legii 153/2017, am ajuns în situaţia în care disparităţile salariale s-au adâncit, provocând nemulţumiri, demisii şi lipsă de atractivitate pentru profesiile din sistem. Cu toate că a fost acceptată propunerea noastră de actualizare a ‘salariului de grad’ care nu a mai fost actualizat de 13 ani, în continuare s-au menţinut prin OUG ‘îngheţarea’ unor drepturi salariale care deşi sunt actualizate în baza unor mecanisme obiective, acestea sunt plătite în continuare la nivelul anilor precedenţi. În concret, norma de hrană este plătită la 75% din suma la care are dreptul fiecare angajat, iar drepturile de echipament, se menţin plafonate deşi preţul articolelor nu poate fi ţinut pe loc (singura soluţie – se face rabat de la calitate)”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii susţin că este nevoie să înţeleagă guvernanţii că „toate aceste măsuri fiscal-bugetare, de plafonare, suspendare, menţinere la un nivel scăzut a drepturilor salariale reprezintă un atentat la siguranţa naţională în condiţiile în care nu trece o zi fără demisii, angajaţii se pensionează din cauza lipsei de predictibilitate iar la şcolile de agenţi/subofiţeri am ajuns la o concurenţă de 1 candidat pe 1 loc”.

„În condiţiile în care costurile au explodat, salariile poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare sunt ţinute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obţinute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaţilor nu li se impun restricţii, interdicţii, integritate absolută şi o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală”, se mai precizează în document.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai politistilor, dar de rezolvarea dosarelor nu ati auzit ? M-au furat hotii, mi-au fost distruse bunuri, dosarele le tineti ani de zile pana se prescriu. Nu va este rusine ?
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616