REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Simptome ale menopauzei pe care nu trebuie să le accepți ca fiind normale

Simptome ale menopauzei pe care nu trebuie să le accepți ca fiind normale

Replica API 7 ianuarie 2021 | 00:00 1076

Insomnia, schimbările dese de dispoziție și durerea în timpul actului sexual sunt simptome ale menopauzei pe care nu trebuie să le iei ca atare, ci să le combați pentru a-ți crește calitatea vieții.

Sursă foto: Shutterstock

Menopauza este o parte naturală a îmbătrânirii care apare de obicei între 45 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen al unei femei scade. Se instalează atunci când o femeie încetează să mai aibă menstruație și nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural. Ciclurile devin mai puțin frecvente timp de câteva luni sau chiar ani înainte de a se opri complet. Uneori se pot opri brusc.

În timp ce unele femei aproape că se bucură de sfârșitul ciclului lor menstrual, altele se pot confrunta cu simptome fizice și psihice foarte neplăcute. Aceste simptome pot dura câțiva ani sau se pot întinde pe o perioadă extrem de lungă (peste 10 ani).

Există, însă, o mulțime de modalități de a gestiona schimbările fizice și mentale care apar odată cu menopauza. E bine să nu te complaci în ideea că, odată ce ai intrat la menopauză, viața ta nu va mai fi la fel de frumoasă, ci să faci tot ce poți pentru a te bucura de viață în continuare.

Bufeurile pot fi combătute

Unele femei se pot confrunta cu acest simptom al menopauzei pe o perioadă foarte lungă, chiar mai mult de 10 ani. Frecvența și intensitatea bufeurilor diferă de la o femeie la alta; pot dura câteva secunde sau până la câteva minute. De asemenea, noaptea pot apărea transpirațiile nocturne, care scad calitatea somnului.

Pierderea în greutate, purtarea unor haine mai ușoare și în straturi, precum și un ventilator portabil sunt de ajutor în gestionarea bufeurilor.

E indicat să ceri sfatul medicului în cazul în care bufeurile sunt foarte intense, deoarece acesta îți poate recomanda unele medicamente care să micșoreze intensitatea bufeurilor sau să le oprească de tot. De asemenea, pentru unele femei poate fi benefică terapia hormonală în doze mici.

Insomnia trebuie tratată

Problemele de somn sunt un alt simptom obișnuit al menopauzei. Deși motivele variază, este posibil să suferi de insomnie din cauza scăderii estrogenului care provoacă bufeuri. Nivelurile mai scăzute ale hormonului progesteron pot afecta, de asemenea, calitatea somnului.

Evită să dormi pe timpul zilei, mai ales după-amiaza târziu sau aproape de ora de culcare. De asemenea, evită să bei alcool, să consumi băuturi cu cofeină sau să mănânci chiar înainte de culcare.

Ultima băutură cu cofeină va fi consumată cu 8 ore înainte de ora ta de culcare, iar dacă bei un pahar cu vin, e bine să-l bei la cină, nu mai târziu. De asemenea, limitarea timpului în fața ecranelor înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai repede.

Păstrează-ți dormitorul întunecat, răcoros și liniștit. Dacă problemele de somn continuă, cere sfatul medicului pentru a exclude o eventuală afecțiune de bază.

Modificările de dispoziție pot fi gestionate

Modificările de dispoziție cauzate de nivelurile hormonale fluctuante sunt un eveniment obișnuit în timpul ciclului menstrual, dar și femeia la menopauză se poate confrunta cu iritabilitate, oboseală sau tristețe inexplicabilă.

Aceste stări de spirit pot fi gestionate prin câteva schimbări în stilul de viață:

Un somn nocturn de cel puțin șapte până la opt ore

Exerciții fizice regulate, care stimulează producția de endorfine (cel puțin 30 de minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii).

Reducerea stresului prin exerciții de respirație, meditație, suplimente alimentare pe bază de plante (valeriană, floarea pasiunii etc.)

Dacă starea ta de spirit nu pare să se îmbunătățească și prezinți simptome de depresie sau anxietate, cere sfatul medicului.

Durerile în timpul contactului sexual se tratează

În timpul acestei perioade de tranziție, nu este neobișnuit ca femeia să se confrunte cu dureri în timpul sau imediat după actul sexual. Intensitatea durerii poate varia de la o persoană la alta și poate dura foarte puțin sau câteva ore.

Această situație are loc deoarece menopauza este asociată cu atrofia vulvară și vaginală, o afecțiune care duce la uscăciunea și subțierea pereților vaginali din cauza scăderii cantității de estrogen. Atât uscăciunea, cât și subțierea pot face ca actul sexual să devină incomod.

Actul sexual poate redeveni confortabil dacă folosești ovule cu efect hidratant, care să păstreze umiditatea la nivelul vaginului. Aceste ovule e bine să aibă ingrediente precum acidul hialuronic și extractul de gălbenele, aloe vera, arbore de ceai.

Dacă ovulele nu te ajută, cere sfatul medicului, care îți poate scrie o rețetă pentru anumite medicamente (de exemplu, o cremă cu estrogen).

Incontinența urinară se poate rezolva

Scăderea estrogenului în timpul menopauzei îți poate slăbi uretra. Ca urmare, este posibil să pierzi mici picături de urină atunci când strănuți, râzi sau tușești.

O modalitate de a gestiona această problemă este să încerci exercițiile Kegel pentru a-ți întări mușchii pelvini. Astfel, vei avea mai mult control asupra funcției vezicii urinare. Exercițiile Kegel implică strângerea și relaxarea mușchilor pelvieni în mod repetat.

Până când problema se atenuează, poți purta absorbante pentru incontinența urinară. De asemenea, evită orice băutură care crește urgența de a urina, cum ar fi băuturile cu cofeină. Excesul de kilograme poate pune presiune asupra vezicii urinare, astfel încât pierderea în greutate poate atenua incontinența urinară la unele femei.

Problemele de memorie trebuie controlate

În timpul menopauzei pot apărea probleme de memorie și de concentrare. Unele femei descriu acest sentiment ca un fel de ceață mentală. Aceste neplăceri pot fi legate de lipsa somnului sau de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

Pentru a rezolva situația, încearcă să desfășori activități care stimulează creierul, cum ar fi cuvinte încrucișate sau sudoku și să rămâi activă din punct de vedere social. Dacă ai simptome de anxietate și depresie, e indicat să ceri sfatul medicului. Gestionarea acestor afecțiuni poate îmbunătăți treptat funcția cognitivă.

Nu toate cazurile de uitare au legătură cu menopauza, ci pot fi semne ale înaintării în vârstă, când memoria tinde să mai slăbească în mod natural, sau pot anunța afecțiuni mai grave, precum demența. Dacă starea memoriei nu pare să se îmbunătățească deși faci exerciții pentru creier și simți că îți afectează viața de zi cu zi, cere sfatul medicului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272