REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Simularea Evaluării Naţionale începe cu scandal

Simularea Evaluării Naţionale începe cu scandal

Virgil STOIAN 20 martie 2023 | 08:40 698

Simularea Evaluării Naționale începe cu scandal. Elevii și profesorii reclamă că nu s-au putut pregăti din cauză că Ministerul Educației a publicat pe site modele de subiecte luate din testele din anii trecuți, bazate pe o programă care nu mai este în vigoare, cu un barem de corectare greșit. Elevii de clasa a VIII-a susţin, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Simularea Evaluarii Nationale incepe cu scandal

Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la Matematică.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă miercuri, iar pe 29 martie vor fi comunicate rezultatele.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.

Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, a informat Ministerul Educaţiei. Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an vor fi publicate zilnic, la ora 15,00.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a, respectiv trei ore pentru elevii din clasele terminale de liceu, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Elevii, profesorii și părinții sunt revoltați că anul acesta nu au avut acces la modele de subiecte actualizate, așa că au fost nevoiți să exerseze după modele de subiecte din anii precedenți, care nu sunt conforme cu programa actuală.

În plus, ei reclamă că nu există un barem de corectare clar, care să dea profesorilor posibilitatea de a corecta obiectiv, astfel încât să nu se ajungă la diferențe mari de notare.
Programul simulării examenului de Bacalaureat este următorul:

- 27 martie: Proba E) a) - probă scrisă - Limba şi literatura română;
- 28 martie: Proba E) c) - probă scrisă - proba obligatorie a profilului;
- 29 martie: Proba E) d) - probă scrisă - proba la alegere a profilului şi specializării;
- 30 martie: Proba E) b) - probă scrisă - Limba şi literatura maternă;
- 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă - pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218