REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sindromul metabolic apare tot mai des la tineri

Sindromul metabolic apare tot mai des la tineri

Replica API 21 iulie 2020 | 00:00 855

Deși sindromul metabolic este asociat în general cu persoanele vârstnice, cercetări recente indică faptul că această problemă apare tot mai des la persoane sub 40 de ani.

Aproximativ 20% dintre persoanele sub 40 de ani se confruntă în prezent cu sindromul metabolic, un grup de factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta mai multe afecțiuni grave, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.

Publicat în Journal of the American Medical Association, noul studiu a ajuns la concluzia că rata sindromului metabolic este în creștere la toate grupele de vârstă și nu mai puțin de jumătate dintre adulții de peste 60 de ani au afecțiunea. Cu toate acestea, fenomenul mai îngrijorător este că rata se află pe un trend ascendent la persoanele tinere. Oamenii de știință implicați în studiu au remarcat că, în ultimii cinci ani, s-a înregistrat o creștere de 5% a ratei de sindrom metabolic în rândul persoanelor din grupa de vârstă 20 - 39 de ani, ceea ce reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, scrie doc.ro.

Sindromul metabolic include cinci factori și este diagnosticat dacă sunt prezenți trei sau mai mulți dintre aceștia și anume: o talie groasă (obezitate abdominală), niveluri ridicate ale glicemiei, tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de trigliceride, niveluri scăzute de colesterol bun (HDL).

Deși efectele sindromului metabolic pot dura mai mulți ani pentru a se dezvolta, cercetătorii au subliniat că, cu cât această problemă durează mai mult, cu atât este mai probabil ca o persoană să dezvolte afecțiuni precum boli de inimă și diabet. O altă îngrijorare este aceea că, în cea mai mare parte, sindromul metabolic nu are simptome, astfel încât este posibil ca o persoană să nu știe că se află într-un grup cu risc ridicat, decât dacă își face analize de sânge pentru verificarea acestor indicatori de sănătate cum sunt glicemia, trigliceridele și colesterolul.

Factorii de risc pentru sindromul metabolic

Prevalența crescândă a sindromului metabolic în rândul adulților mai tineri a tras un semnal de alarmă în ultimii doi ani, mai ales în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral (AVC). Un studiu publicat în JAMA Neurology în 2017 a notat că ratele de spitalizare pentru AVC ischemice acute la grupa de vârstă 35-44 de ani au crescut cu 41% pentru bărbați și cu 30% pentru femei din 1995 încoace.

În același timp, ratele de mortalitate prin accident vascular cerebral au scăzut substanțial în ultimii 20 de ani în rândul adulților mai în vârstă, în principal datorită conștientizării crescute a factorilor de risc și a unei responsabilizări sporite cu privire la efectuarea controalelor medicale anuale (sau mai dese, în funcție de recomandarea medicului).

O mare problemă, consideră cardiologii, este că mulți tineri se percep pe sine ca fiind sănătoși și nici măcar nu iau în calcul posibilitatea dezvoltării unui accident vascular cerebral, deoarece ei cred că asta se întâmplă mult mai târziu în viață, la persoanele vârstnice. Acest lucru îi și împiedică, de altfel, să facă schimbări importante ale stilului de viață care le-ar fi de ajutor, cum ar fi verificarea tensiunii arteriale și a valorilor colesterolului și trigliceridelor.

Deși istoricul familial poate juca un rol în riscul sindromului metabolic, există și probleme de stil de viață care să conteze pentru apariția problemelor de sănătate, cum ar fi: un mod de viață sedentar, stres negestionat, fumat, obezitate (determinată de o dietă dezechilibrată, cu exces de zahăr și grăsimi trans) sau rezistența la insulină.

O problemă mondială în continuă creștere

În ceea ce privește prevalența, doar 12% dintre americani îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a se considera că au o sănătate metabolică optimă, potrivit unui alt studiu recent. Pentru a face această analiză, cercetătorii au studiat datele de la aproape 9.000 de persoane și s-au concentrat pe cei cinci factori care dovedesc o bună funcție metabolică. Ei au mai descoperit că mai puțin de 1% dintre adulții cu obezitate au fost considerați sănătoși din punct de vedere metabolic, dar chiar și persoanele cu greutate normală ar putea prezenta semne ale unei funcții metabolice slabe.

Proporția scăzută a populației care are o sănătate metabolică optimă a fost surprinzătoare, chiar și atunci când s-au luat în considerare grupuri cu risc scăzut, cum ar fi cei cu greutate normală. Acest lucru înseamnă că adoptarea unui singur comportament sănătos nu este nici pe departe suficientă pentru persoanele care doresc să-și maximizeze potențialul de a avea o sănătate „de fier”.

Inactivitatea fizică crește riscurile pentru sănătate

Pentru a se îndrepta pe drumul cel bun spre o stare de sănătate metabolică optimă, o persoană trebuie să se concentreze pe mai multe aspecte care caracterizează o viață sănătoasă, nu doar pe unul. E nevoie, astfel, de activitate fizică consecventă efectuată pe parcursul zilei (care să totalizeze cel puțin 150 de minute de mișcare pe săptămână), evitarea fumatului sau renunțarea la fumat, o alimentație bazată pe legume și fructe, nu pe pâine albă, mezeluri și dulciuri, menținerea unei greutăți sănătoase și, nu în ultimul rând, e nevoie și de strădania pentru menținerea sănătății mentale. Suplimentele de Omega 3, vitamina K, vitamina D3 pot fi și ele utile pentru menținerea sănătății generale a organismului.

Cercetătorii sunt de părere că, de multe ori, dacă adopți un obicei sănătos, ești tentat ulterior să mai adopți încă unul. De exemplu, dacă reușești să îți faci timp să te miști mai mult, acest lucru te-ar putea motiva și să renunți la fumat și să mănânci mai sănătos. Sau, a apela la unele practici de meditație pentru a contribui la scăderea tensiunii arteriale ar putea ajuta și la stabilirea unor obiective clare și realiste atunci când vine vorba de a ajunge la o greutate normală.

Medicii spun că a face orice fel de schimbare spre un stil de viață sănătos nu înseamnă să te torturezi, ci să fii blând cu tine, să vezi schimbările ca pe oportunități pentru o mai bună calitate a vieții, să ai răbdare și să ceri ajutor atunci când nu reușești să faci aceste schimbări de unul singur.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367