REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Sistemul sanitar este în aer: sindicatele ameninţă printre altele cu demisia în bloc

Sistemul sanitar este în aer: sindicatele ameninţă printre altele cu demisia în bloc

Replica API 21 iunie 2013 | 00:00 95

Medicii au ajuns la căpătul răbdării!

Medicii au ajuns la căpătul răbdării!

Din cauza "atenţiei" de care a beneficiat sistemul sanitar din România, medicii şi restul personalului din acest sistem au ajuns la limită şi ameninţă cu greve şi chiar cu demisia în bloc. Salariile mici şi condiţiile de lucru sunt principalii factori care au dus la această situaţie, conform tuturor organizaţiilor care reprezintă profesiile din sistemul de sănătate. Deşi situaţia este disperată, nu se pot închide toate spitalele aşa cum arătau anumite zvonuri şi asta din cauza Legii 62, care prevede paşii în astfel de cazuri şi, ceea cel mai important, asigurarea unei treimi pentru urgenţă.

"Nu se pot închide toate spitalele pentru că Legea 62 prevede nişte paşi foarte clari, strângerea de semnături, înregistrarea şi deschiderea conflictului, asigurarea unei treimi pentru urgenţă, pentru că până la urmă cel mai important factor în sistemul sanitar este asiguratul, pacientul. Mai mult decât atât presupune o operaţiune amplă, cu o mare responsabilitate. Eu vorbesc din prisma unei federaţii care a organizat greve multe de-a lungul timpului şi mitinguri, până acum Camera Federativă nu a organizat sau nu-mi aduc eu aminte de-a lungul istoriei, aşa că fiecare îşi asumă proprietatea termenilor şi a declaraţiilor", a precizat, pentru "Replica", Nicu Manea, preşedintele SANITAS Constanţa.

"Avem unităţi în care abia se pot asigura turele"

Din păcate, această situaţie nu este de ieri sau de astăzi, ci de câţiva ani, iar nimeni nu face nimic în acest sens, motivul cel mai mult expus fiind lipsa bugetului, reflectat însă în investiţii majore şi totodată inutile de care se bucură România, în timp ce o parte esenţială a ţării, dacă nu cea mai importantă, este lăsată de izbelişte. "Federaţia Sanitas care are peste 120.000 membri, cea mai mare federaţie din sistemul sanitar, are un protocol încheiat cu Ministerul Sănătăţii. Acum o săptămână şi ceva a avut loc una dintre şedinţele de monitorizare a acestui proiect la care a participat alături de Biroul Executiv şi domnul secretar de stat, Chiriac. Am văzut că anumite puncte nu sunt respectate întocmai, cum ar fi acordarea tichetelor de masă în toate unităţile sanitare, sunt unităţi care din cauza finanţării proaste a sistemului nu pot acorda tichete şi am convenit de comun acord anumite măsuri, noi vom prezenta o situaţie reală. Am tras semnale de alarmă şi în ceea ce priveşte normativul de personal, în sensul în care au deblocat posturile de la 1 ianuarie, cine pleacă se ocupă unul pe unul, dar avem doi ani şi ceva de când au fost blocate posturile cu 1/7, adică la 7 locuri vacantate se putea angaja un singur om. Avem unităţi în care abia se pot asigura turele", a mai spus Nicu Manea.

"Sistemul sanitar are o mare problemă"

Marea problemă ar putea echivala, dacă nu o face deja cu un colaps, în care se află sistemul sanitar din România. Deja unele unităţi sanitare nu mai acordă tichete de masă din cauza finanţării proaste, salariile sunt şi ele la cel mai mic prag şi cel puţin în viitorul apropiat nu se întrevede o creştere, asta dacă nu se va gândi cineva să micşoreze salariile. Cei aproape 3.700 de membri Sanitas de la Constanţa vor ieşi în stradă în luna iulie dacă nu nimic nu se va schimba în această perioadă. "Avem o promisiune de rectificare pozitivă în sistemul sanitar care se va întâmpla în luna care vine. Dacă nu se va întâmpla, dacă nu se dau drepturile, dacă se taie din salarii, dacă nu se finanţează cum trebuie sistemul, luăm în calcul o măsură de protest. Fie că este vorba de protest, miting, fie că este vorba de grevă, o acţiune revendicativă trebuie s-o facem şi o vom face strict cu respectarea legislaţiei în vigoare. Într-adevăr sistemul sanitar are o mare problemă, dar când va fi cazul, vom anunţa o acţiune revendicativă şi vom face aşa cum am făcut şi până acum. Nu avem nici un conflict deschis, nu am început strângerea de semnături, când va fi cazul vom începe. O declaraţie de genul acesta trebuie asumată, pentru că dacă nu există un echilibru, poate produce mai multe lucruri negative decât pozitive", a declarat Manea.

"Nici administrativul şi nici politicul să nu mai intervină în actul profesional al medicului"

O singură voce va lupta pentru ca Guvernul şi Parlamentul să îndeplinească revendicările cerute de personalul din sistemul sanitar. În următoarele săptămâni se va oficializa juridic o alianţă a tuturor sindicatelor, patronatelor şi organizaţiilor profesionale din domeniu, respectiv SANITAS, Camera Federativă a Medicilor, Asociaţia Rezidenţilor, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, Ordinul Biochimiştilor şi Colegiul Medicilor Dentişti. "În maxim 2 săptămâni vom oficializa juridic ceea ce am decis astăzi (n.r. ieri) împreună cu celelalte organizaţii care reprezintă profesiile din sistemul de sănătate, adică vom realiza o voce unică, o alianţă, la care vor participa sindicatele, patronatele şi organizaţiile profesionale din domeniu. În acelaşi timp vom prezenta principalele revendicări a acestei alianţe pe care o creăm noi, le vom integra într-un cadru comun în aşa fel încât să nu fim dezbinaţi. Principala revendicare va fi creşterea finanţării în sistemul de sănătate, fiecare organizaţie a solicitat acest lucru. Apoi vom prezenta următoarele revendicări, să nu mai fim bugetari, să nu mai fim echivalaţi cu funcţionarii, să avem independenţă profesională, în aşa fel încât nici administrativul şi nici politicul să nu mai intervină în actul profesional al medicului şi să avem mijloacele la îndemână să facem ceea ce ştim să facem", a declarat pentru "Replica", Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Pacientul, cel mai afectat de această situaţie

Ca-n majoritatea conflictelor, nevinovatul este cel mai afectat, în această speţă fiind vorba de pacient, care acum are de suportat umilinţe de neimaginat pentru o ţară aflată în Uniunea Europeană atunci când merge la orice spital din România, însă dacă situaţia persistă, întreg sistemul sanitar se va prăbuşi peste el. Care este calendarul dacă nu se va ajunge la un dialog? În lunile iulie şi august vor fi adunări ale reprezentanţilor organizaţilor, în luna septembrie dacă situaţia o va impune vor fi marşuri ale medicilor, asistenţilor medicali, biochimiştii şi psihologii. În luna octombrie vor fi activităţi sindicale, grevă japoneză, iar în luna noiembrie, ultima soluţie practicată de medici din alte ţări, demisia în bloc. Ceea ce se poate afirma cu siguranţă este faptul că în această vară, medicii nu vor avea vacanţă. "Solicitările noastre vor fi adresate Guvernului şi Parlamentului, pentru că noi cu Ministerul Sănătăţii am avut o relaţie foarte bună în ultimul an, şi cu ministrul Cepoi, Arafat şi Nicolaescu, au înţeles doleanţele noastre. În măsura posibilităţilor, au încercat să rezolve, dar blocajul apare la nivelul Guvernului, care deşi a declarat că sănătatea este o prioritate naţională, nu a materializat-o. Solicitarea imediată este ca la rectificarea bugetară sumele pentru sănătate să crească, pentru că altfel nici nu ar mai fi nevoie să ne dăm demisia, unităţile medicale s-ar închide prin lipsă de finanţare. Ieşirea în stradă va fi în septembrie, adunări care vor fi organizate în fiecare judeţ, vor fi începând după 15 iulie", a conchis pentru "Replica", Vasile Astărăstoae.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272