REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Situaţia şcolilor distruse de furtuna din decembrie, anchetată de Inspectoratul în Construcţii

Situaţia şcolilor distruse de furtuna din decembrie, anchetată de Inspectoratul în Construcţii

Replica API 17 ianuarie 2013 | 00:00 64

Colegiul Poarta Albă, ca după război

Colegiul Poarta Albă, ca după război

Şcolile care au rămas fără acoperiş, urmare a furtunii ce s-a abătut asupra Constanţei în decembrie 2012, au intrat în vizorul celor de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa. Atât aceştia, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa se întreabă cum a fost posibil ca numai şcolile să fie afectate, construcţiile din jur nefiind atinse. La mijloc există suspiciunea că firmele ce au montat acoperişurile nu au folosit materiale de calitate sau nu şi-au făcut treaba cum trebuie.

Colegiul Agricol Poarta Albă pare, în continuare, ca fiind trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial, lucru menţionat chiar de directorul unităţii de învăţământ, Anghelina Târna. Nenorocirea s-a abătut asupra clădirii la începutul lunii decembrie a anului trecut când o furtună a pus stăpânire pe judeţ, moment în care acoperişul a fost distrus, geamurile sparte şi pereţii distruşi. Chiar dacă la momentul respectiv s-a făcut o expertiză, autorităţile spunând că vor contribui la reparaţii cu bani din fondul de rezervă, directorul Colegiului Poarta Albă a declarat, pentru "Replica", că nimeni nu a ridicat nici un deget. "Totul este la fel, deocamdată nu am primit nici un ban, ni s-a spus că ni se vor da din fondul de rezervă dar nici un semn până acum. Nu se poate aşa ceva, vacanţa de iarnă se va termina, iar cursurile le vom ţine tot aşa, pe unde se poate", a spus Anghelina Târna, directorul Colegiului Agricol Poarta Albă. Încă de la începutul lunii decembrie, elevii de liceu şi-au continuat cursurile în clădirea dezafectată a Colegiului Agricol Poarta Albă, la etajele ce se află într-o stare mai bună, pe când elevii claselor V-VIII au mers la clădirea ce găzduieşte şi grădiniţa.

Situaţia şcolilor, anchetată de Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa

Însă, lucrurile fiind privite de la polul opus, par că încep să prindă contur. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu, banii se aşteaptă de la Guvern, dar, în ceea ce priveşte anumite unităţi de învăţământ afectate de furtună, pe lângă Colegiul Agricol Poarta Albă, ancheta este încă în derulare, aflată în ograda celor Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa. "Ancheta este în derulare, la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, întrucât este surprinzător faptul cum de au fost distruse doar acoperişurile respectivelor şcoli. Pe lângă acelea se mai află nişte hangare, clădiri, care nu au fost afectate şi ne întrebăm de ce. Probabil că firmele care le-au pus, nu au respectat anumite norme, calitatea materialelor nu a fost una bună. Toate acestea se vor analiza", a declarat, pentru "Replica", Răducu Popescu, şeful ISJ. Menţionăm că prăpădul a dat năvală anul trecut şi la Şcoala numărul 1 Rasova, unde acoperişul a fost luat de vânt şi a fost dus la mare depărtare, având în vedere că unitatea de învăţământ trecuse printr-o reparaţie capitală începând din 2008, când se obţinuseră fonduri europene. Nici Medgidia nu a scăpat de necazuri, Colegiul Nicolae Titulescu, Şcoala I.L. Caragiale şi Şcoala Mihail Sadoveanu aflându-se în aceeaşi situaţie în decembrie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272