REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Situaţii suspecte, raportate la Serviciul Român de Informaţii

Situaţii suspecte, raportate la Serviciul Român de Informaţii

Replica API 18 decembrie 2015 | 00:00 179

Când trebuie să punem mâna pe telefon…

Când trebuie să punem mâna pe telefon…

În ultima perioadă, acţiunile teroriste au alertat lumea, motiv pentru care vigilenţa a crescut. În acest context, cetăţenii trebuie să cunoască faptul că mai multe evenimente cu care se pot întâlni, chiar şi ziua în amiaza mare, pot fi făcute în scopuri teroriste şi nu numai. Astfel, SRI aduce în prim plan care sunt situaţiile suspecte ce necesită a fi semnalate.

Încă din data de 20 martie 2004, la Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă din cadrul Serviciului Român de Informaţii funcţionează o linie telefonică gratuită - Telverde, la care cetăţenii pot semnala situaţii suspecte a genera acţiuni teroriste. Activitatea operatorilor care preiau apelurile la numărul 0800.800.100 are caracter permanent. Prin urmare, printre sesizările ce necesită a fi efectuate se numără şi persoanele care par că manifestă interes pentru procurarea de substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste. De asemenea, aici intră şi persoanele care confecţionează, deţin, transportă ori manipulează ilegal, armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste, acţiuni ale unor persoane care ar putea conduce la perturbarea funcţionării unor obiective strategice de importanţă deosebită.

Un lucru suspect ar trebui să ni se pară şi prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor obiective care ar putea constitui ţinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.), interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la obiective importante pentru viaţa social-economică, tendinţa unor persoane de a fotografia sau filma obiective care sunt supuse unor restricţii privind aceste activităţi, staţionarea îndelungată şi nejustificată a unor autoturisme în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice sau alte locaţii în care prezenţa populaţiei este numeroasă, interesul unor persoane pentru studierea insistentă a unor locuri aglomerate (gări feroviare sau de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale), chestionarea nejustificată în legătura cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade) şi interesul unor persoane pentru studierea insistentă a căilor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614