REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
18.7° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Slalom: şoferul unui autoturism şi-a făcut de cap în trafic, cu plăcuţele acoperite cu zăpadă - ce rişti dacă faci ca el!

Slalom: şoferul unui autoturism şi-a făcut de cap în trafic, cu plăcuţele acoperite cu zăpadă - ce rişti dacă faci ca el!

Replica API 28 ianuarie 2014 | 00:00 106

Inconştienţă

Inconştienţă

Şoferii îşi fac de cap pe timp de ninsoare şi viscol. Cu maşina acoperită cu zăpadă, un autoturism a făcut slalom pe şoselele Constanţei, nepăsându-i că ar putea provoca o tragedie. În plus, plăcuţele de înmatriculare nu erau vizibile, motiv pentru care şoferul riscă, dacă va fi prins de oamenii legii, o sancţiune de la 2 la 3 puncte de amendă, adică între 160 - 240 de lei.

Că zăpada şi viscolul au pus stăpânire pe judeţul Constanţa, nu mai reprezintă o noutate. Însă, chiar dacă poliţiştii rutieri au anunţat, în nenumărate rânduri, care sunt situaţiile în care şoferii se pot alege cu amenzi, acestora chiar nu le pasă. În cazul de faţă facem referire la autovehiculele care rulează pe străzi, având plăcuţele de înmatriculare acoperite cu zăpadă. "În aceste situaţii, când numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu sunt vizibile, fiind acoperite cu zăpadă sau murdare, sancţiunea este de la 2 la 3 puncte de amendă, adică între 160 - 240 de lei", au spus poliţiştii rutieri. Chiar şi aşa, în cursul zilei de luni, 27 ianuarie, un participant la trafic a ţinut morţiş să se facă simţit printre ceilalţi şoferi, depăşind coloana de autoturisme, ce venea dinspre Valu lui Traian, pe contrasens, arătând şi ca un bulgăre de zăpadă. Se pare că era tare grăbit dacă nu a avut timp să-şi cureţe autoturismul de zăpadă, sau măcar plăcuţele de înmatriculare. Pentru a preveni accidentele rutiere şi pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, precum verificarea sistemului de degivrare şi climatizare, verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă, dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi cu nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

Ce rişti dacă autoturismul nu are anvelope de iarnă

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta s fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maxim autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Amenda pentru fapta menţionată mai sus este de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 765 şi 1.700 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare. În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări: să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei), să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită, să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire, să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile, să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor, în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz, în situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune inchiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212