REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Smochine - 5 beneficii pentru organism

Smochine - 5 beneficii pentru organism

Replica API 15 ianuarie 2021 | 00:00 1246

Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot susține digestia, pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la gestionarea nivelului zahărului din sânge, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ce beneficii pentru sănătate au smochinele?

Smochinele și frunzele de smochin au mai multe presupuse beneficii, cum ar fi susținerea sănătății digestive, îmbunătățirea sănătății inimii și gestionarea glicemiei.

1. Smochinele susțin sănătatea digestivă

Smochinele au fost folosite din vechime ca remediu la domiciliu sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația. Aceste fructe conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin înmuierea scaunului, reducerea constipației și prin faptul că servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care populează intestinul.

În studiile efectuate pe animale, extractul sau pasta de fructe de smochin au ajutat la accelerarea mișcării alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și îmbunătățind simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi colita ulcerativă.

Un studiu¹ efectuat pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că cei care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 grame) de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor - inclusiv durere, balonare și constipație - comparativ cu un grup de control. Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 grame de pastă de fructe de smochin zilnic timp de 8 săptămâni a scăzut semnificativ constipația, comparativ cu un grup de control.

2. Smochinele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii

Smochinele pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și ale nivelul de grăsime din sânge, ceea ce poate spori sănătatea vasculară și poate reduce riscul de boli de inimă.

Un studiu a constatat că extractul de smochine a scăzut tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri crescute. Studiile efectuate pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale nivelului colesterolului total, al colesterolului HDL (bun) și ale trigliceridelor atunci când animalelor li s-au administrat suplimente cu extract de frunze de smochin.

Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 83 de persoane cu colesterol rău (LDL) ridicat, cercetătorii au observat că la participanții care au adăugat zilnic aproximativ 14 smochine uscate la dieta lor nu s-au observat modificări ale nivelului de grăsimi din sânge, comparativ cu un grup de control. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.

3. Smochinele pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Un mic studiu publicat în 1998, realizat pe 10 persoane cu diabet de tip 1, a constatat că ceaiul din frunze de smochin consumat împreună cu micul dejun le-a scăzut nevoia de insulină. În luna în care au băut ceai din frunze de smochin, dozele de insulină ale participanților la studiu au scăzut cu aproximativ 12%.

Mai mult, un studiu² mai recent a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de fructe de smochin au avut un indice glicemic mai mic decât băuturile fără extract de fructe de smochin, ceea ce înseamnă că aceste băuturi ar avea un efect favorabil asupra nivelului de zahăr din sânge.

Însă fructele de smochin - în special smochinele uscate - sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul zahărului din sânge pe termen scurt. Așadar, persoanele care au probleme cu gestionarea nivelului de zahăr din sânge ar trebui să limiteze aportul de smochine uscate.

4. Frunzele de smochin par să aibă proprietăți anticanceroase

Multe studii în eprubetă au cercetat efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase, iar rezultatele par promițătoare. S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă activitate antitumorală împotriva celulelor canceroase provenite de la oameni (cancer de colon, cancer de sân, de col uterin și de ficat).

Acest lucru nu înseamnă, însă, că un consum de smochine sau de ceai din frunze de smochin vor avea aceleași efecte. Studiile în eprubetă oferă un punct de plecare promițător, dar sunt necesare studii la om pentru a evalua modul în care ingerarea smochinelor sau a frunzelor de smochin afectează creșterea cancerului.

5. Extractul din fructe de smochin poate susține sănătatea pielii

Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special la persoanele cu dermatită alergică sau cu piele uscată afectată de mâncărime ca urmare a alergiilor.

Un studiu³ efectuat pe 45 de copii cu dermatită a constatat că o cremă cu extract de smochine uscate aplicată de două ori pe zi timp de 2 săptămâni a fost mai eficientă în tratarea simptomelor dermatitei decât crema cu hidrocortizon, tratamentul standard. De asemenea, într-un studiu în eprubetă și pe animale, s-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv smochine, are efecte antioxidante asupra celulelor pielii, scade descompunerea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili efectele smochinelor asupra sănătății pielii.

Atenționări în privința consumului de smochine

Smochinele au unele potențiale dezavantaje. De exemplu, deoarece sunt uneori folosite ca remediu pentru constipație, smochinele pot provoca diaree sau alte probleme digestive dacă sunt consumate în cantități mari. Fructele sunt, de asemenea, destul de bogate în vitamina K, ceea ce poate interfera cu medicamentele care diluează sângele și le pot face să fie mai puțin eficiente. De asemenea, unele persoane pot fi alergice la smochine. Dacă ai alergie la polenul de mesteacăn, este probabil să ai și alergie la smochine. Smochinii conțin, de asemenea, latex natural, la care unii oameni pot fi alergici.

Cum poți folosi smochinele și frunzele de smochin?

Smochine proaspete. Acestea au un conținut scăzut de calorii, reprezintă o gustare excelentă și sunt un plus binevenit în salate sau deserturi. De asemenea, se poate face gem de smochine sau conserve cu smochine proaspete.

Smochine uscate. Acestea au un conținut ridicat de zahăr și calorii, așa că ar trebui consumate cu moderație. Pot fi mai eficiente în tratarea constipației decât smochinele proaspete.

Frunze de smochin. Deși pot fi dificil de găsit în afara magazinelor naturiste, frunzele de smochin sunt hrănitoare și pot fi folosite într-o varietate de moduri în mâncăruri, la fel ca frunzele de viță-de-vie.

Ceai de frunze de smochin. Ceaiul din frunze de smochin se face din frunze de smochin uscate, care se găsesc în magazine specializate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369