REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Solicitare importantă făcută de Inspectorul școlar general Gabriela Bucovală, Ecaterinei Andronescu

Solicitare importantă făcută de Inspectorul școlar general Gabriela Bucovală, Ecaterinei Andronescu

Replica API 29 ianuarie 2019 | 00:00 453

Ecaterina Andronescu

Inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală, a precizat că la solicitarea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, s-a adresat în scris, zilele trecute, Ministerului Educației Naționale pentru înființarea unui centru de excelență aferent mediului preuniversitar constănțean. Centrul ar urma să funcționeze în incinta Palatului Copiilor. De remarcat că, mulți ani la rând, s-a încercat înființarea unui centru de excelență pentru preuniversitar la Constanța, însă, până în momentul de față, în ciuda solicitărilor, nu s-a reușit crearea lui. Amintim că ministrul Edcuației, Ecaterina Andronescu, a fost la Constanța în data de 18 ianuarie 2019 și atunci inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală, a vorbit cu demnitarul despre înființarea acestui centru.

Se așteaptă ordin de ministru pentru un centru de excelență

Pentru cotidianul Replica de Constanța, inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală, a dat detalii cu privire la modul de funcționare al viitorului centru, dar despre și beneficiile aduse învățământului preuniversitar constănțean de către acesta. “Centrul de excelență se înființează prin ordin de ministru. Noi am tot depus solicitări mai mulți ani la rând. În urma discuției cu doamna ministru, am depus din nou solicitare la Ministerului Educației Naționale pentru înființarea centrului de excelență. În primul rând, înființarea lui se face prin ordin de ministru. Centrul de execelență este un centru în care se desfășoară actvivități de pregătire a viitorilor olimpici naționali și internaționali constănțeni. Este un centru de pregătire pentru performanță”, a explicat Gabriela Bucovală.

Profesorii care vor instrui elevii vor fi selectați, urmând a preda în cadrul centrului cei mai buni dintre aceștia. “Centrul va reuni vârfurile pe fiecare disciplină, cei mai buni profesori cu cele mai bune rezultate”, a afirmat inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală.

Profesorii vor fi normați

La ora actuală, elevii olimpici se pregătesc suplimentar în cadrul unor cercuri care își desfășoară activitatea în parteneriat cu Universitatea „Ovidius”. “Avem un cerc de excelență la matematică. Spunem cerc pentru că centrul de excelență se înființează numai prin ordin de ministru. În colaborare cu Universitatea Ovidius noi facem acest cerc de excelență în matematică, unde selectăm copiii care beneficiază de o pregătire suplimentară la un nivel înalt, de excelență, și ne ajută și colegii de la Universitate, care se implică și în pregătirea elevilor din preuniversitar”, a menționat Gabriela Bucovală. La această dată, mai există și un cerc de fizică. “Avem și la fizică un fel de cerc de excelență”, a mai subliniat Gabriela Bucovală. Odată cu înființarea centrului de excelență, profesorii vor fi normați pentru munca, care la ora actuală este prestată în mod voluntar. “În pricinpiu la nivelul județului noi ne-am preocupat în mod constant de pregătirea suplimentară pentru excelență, dar nu am beneficiat până acum de un centru de excelență aprobat prin ordin de ministru, astfel încât acești colegi să poată fi și normați pentru munca pe care o fac”, a afirmat inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.

Excelență în chimie, fizică, matematică, astronomie, limba română, filosofie

Centrul va reuni dascăli și olimpici la toate disciplinele unde elevii au obținut rezultate meritorii. „În momentul în care vom avea ordinul de ministru, abia apoi vom trece la organizare. Vă dați seama că va fi pentru toate disciplinele în care are județul nostru performează sau unde avem șanse să ne dezvoltăm. De exemplu aș putea să vă spun că în urma Olimpaidei Naționale de Chimie de anul trecut Constanța s-a situat pe primul loc. Chimie, fizică, matematică, astronomie, sunt materii la care avem rezultate bune. Evident și la limba română am avut olimpici naționali și la filosofie, în anii trecuți. Vă dați seama că generațiile se schimbă, dar în principiu avem copii extraorodinari, care obțin premii atât la olimpadele naționale, cât și internaționale, dar și la olimpiadele interdisciplinare cum sunt Științele Pământului și Olimpiada de știință pentru juniori”, a mai afirmat inspectorul școlar general, Gabriela Bucovală.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
,,Centrul de excelenta este un centru", exprimare de PERIFERIE !Doamne, nu mai pleci odata din loc luminat ?
1
1
O, Doamne, mare-i gradina si multi.... !!?? Le-a rezolvat pe toate, ii trebuie centru de excelenta, acestei madame?? Sau se crede vre-o EXCELENTA in mediul preuniversitar constantean, aceasta frunte-ngusta minte scurta !?
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212