REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Soprana Anna Netrebko, ''regină'' pe scena lirică şi divă pe Instagram

Soprana Anna Netrebko, ''regină'' pe scena lirică şi divă pe Instagram

Replica API 30 iulie 2019 | 00:00 806

Anna Netrebko

Rusoaica Anna Netrebko, una dintre cele mai talentate soprane din toate timpurile, este departe de imaginea unei dive reci şi distante şi distribuie pe Instagram numeroase fotografii ce prezintă momente din viaţa ei de familie, garderoba sa impresionantă şi multe dintre reţetele sale culinare preferate, informează AFP.

Staruri ale operei care se exprimă pe reţelele de socializare nu reprezintă ceva nou. Însă Anna Netrebko, în vârstă de 47 de ani, este de departe una dintre cele mai active prezenţe pe Instagram şi dezvăluie, dincolo de fotografii ale sale şi de imagini legate de promovarea unor albume, extrem de multe detalii din viaţa sa de zi cu zi pentru cei 480.000 de admiratori ("followers") pe care îi are pe această reţea de socializare (mai mulţi decât Placido Domingo, care are totuşi mai mulţi admiratori pe Twitter).

Astfel, pe contul sopranei ruse fanii pot vizualiza imagini de la o repetiţie efectuată în Salzburg, dar şi să descopere cel mai recent model al său de pălărie, realizat de o casă de lux britanică, înregistrări cu fiul ei, Tiago, în timp ce prepară o pizza, cea mai recentă plimbare a artistei pe plajă, alături de reţete culinare cu fasole neagră şi carne de porc, alături de risotto cu ridichi.

"Eu nu-mi arăt aici viaţa adevărată, opiniile reale, grijile mele reale. Ceea ce vedeţi sunt doar fotografii cu ceea ce văd eu în jurul meu", afirmă soprana rusă într-un interviu acordat pentru AFP, în iunie, cu puţin timp înainte de un concert programat iniţial pentru luna următoare alături de soţul ei, tenorul Yusif Eyvazov, la festivalul francez Les Choregies d'Orange, anulat în cele din urmă fără prea multe explicaţii. Următoarea sa prezenţă în Franţa va avea loc în 2020, la Opera Bastille din Paris, urmată de un concert la Opera din Bordeaux.

"Eu documentez ceea ce fac pentru mine însămi, nu pentru alţii", a adăugat artista, care are în spate o carieră de 25 de ani şi susţine concerte în cele mai prestigioase teatre ale lumii.

Născută în 1971 la Krasnodar, în sudul Rusiei, Anna Netrebko, supranumită "noua Callas", a avut parte de un debut dificil la Teatru Mariinski din Moscova, unde a spălat podelele instituţiei în perioada în care era studentă la Conservator pentru a putea să se întreţină, înainte de a se face remarcată de dirijorul Valeri Gherghiev, un veritabil ţar al muzicii clasice din Rusia.

Deşi este pasionată de reţelele de socializare, celebra soprană rusă, cunoscută atât pentru amplitudinea vocii sale, cât şi pentru simţul ei interpretativ, se declară relativ sceptică în privinţa calităţii reprezentaţiilor oferite de către unii dintre colegii ei de breaslă prin intermediul noilor ecrane.

"Numărul cântăreţilor talentaţi, numărul marilor producţii şi interesul faţă de operă sunt mai mari decât în trecut... acum opera este peste tot, graţie internetului: acesta este un aspect pozitiv", a declarat artista în acelaşi interviu, realizat la Viena, oraşul în care locuieşte de mai mulţi ani (Anna Netrebko are dublă cetăţenie - rusă şi austriacă).

"Însă astăzi s-a căzut puţin cam prea mult în superficialitate, în paradă. Există cântăreţi foarte frumoşi şi tineri care pot să danseze şi să cânte într-o operă, dar nu toţi pot să cânte pe o scenă mare. Microfoanele, televiziunea nu arată dimensiunea reală a vocii", a precizat Anna Netrebko, care regretă dispariţia "antrenamentului vocal de şcoală veche".

"Este o muncă dificilă, vorbim aici despre lungi ore de pregătire, trebuie să ai anduranţă", a mai spus artista.

Adulată de spectatori şi de critici, Anna Netrebko a fost implicată însă şi în câteva controverse.

În 2014, ea a înmânat un cec de 1 milion de ruble (aproximativ 15.000 de euro) separatistului ucrainean Oleg Ţarev, explicând că a dorit să susţină Opera din Doneţk, căreia Ucraina îi tăiase toate sursele de finanţare.

"Deşi nu vreau să fac politică, încerc să mă implic pentru a ajuta", a dezvăluit ea pentru AFP.

În 2017 şi, mai recent, în iunie 2019, pentru rolul Aida din celebra operă a lui Verdi, soprana rusă a fost implicată într-un scandal de tip "blackface" ("faţă neagră") - ea a fost criticată pentru că şi vopsit chipul cu o cremă neagră - o practică des folosită în anumite spectacole de operă pentru a interpreta personaje de culoare, dar tot mai des contestată în ultimii ani.

În 2018, în plin avânt al mişcării #MeToo, artista rusă a fost nevoită să îşi retracteze o declaraţie în urma unor aprecieri controversate făcute la adresa victimelor hărţuirii sexuale.

În pofida acestor lucruri, ea rămâne în ochii multora dintre iubitorii de operă una dintre rarele dive ale muzicii clasice, evoluând cu succes atât în roluri de bel canto, cât şi în roluri mai dramatice, precum cel din opera "Tosca" de Verdi.

"Este cea mai mare cântăreaţă a generaţiei sale şi evoluţia vocii sale reprezintă o incredibilă şi foarte rară călătorie artistică", a declarat pentru AFP Peter Gelb, managerul general al Operei Metropolitan din New York. "Este un miracol de artistă", a adăugat el. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212