rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a, iar în perioada următoare, urmează să se desfășoare și simularea Evaluării Naționale. Cum a debutat simularea, având în vedere contextual epidemiologic, dacă au fost incidente sau cazuri în care elevii nu au putut susține testarea, ne spune chiar inspectorul școlar general Sorin Mihai. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, ”generalul” a vorbit, printre altele, și despre acei elevi care nu au avut acces la educație, din varii motive, dar a explicat și pașii pe care trebuie să-i urmeze părinții pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare.

Ce așteptări are inspectorul general de la simulările examenelor naționale, având în vedere contextual epidemiologic? ”Ne bucurăm că se susțin în acest an simulările și că avem această posibilitate pentru că simulările examenelor naționale ne oferă nouă posibilitatea să exersăm condițiile specifice de examen, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, reprezintă pentru noi și o posibilitate de a fotografia momentul cu privire la pregătirea elevilor. Aflăm, astfel, dacă suntem pregătiți și dacă mai avem probleme, să avem timp să le remediem în timpul rămas până la examenul național. Simularea a început luni, a debutat foarte bine, avem o experiență anterioară, avem experiența anului trecut, tot în perioada pandemiei s-au derulat examenele naționale, avem oamenii care sunt bine pregătiți care știu cum să acționeze și știm cum să luăm toate măsurile pentru a ne proteja și a-i proteja pe elevi. Condițiile sunt acelea de examen, obligatoriu avem și monitorizare audio-video”, a spus Sorin Mihai.

Sorin Mihai: Ceea ce ne lipsește este acel contact direct și interacțiunea între elevi-profesori și elev-elev

Cum caracterizează Sorin Mihai educația la nivelul județului Constanța din ultimul an, de când s-a instalat pandemia? ”Situația este aceeași la nivel mondial. Ceea ce e de apreciat este modalitatea în care s-au angrenat atât elevii, cât și profesorii, dar și părinții, în acest proces de adaptare, efort ce trebuie apreciat și lăudat. Am progresat foarte mult. Ceea ce ne lipsește este acel contact uman direct și interacțiunea între elevi-profesori și elev-elev. Suntem ființe sociale și avem nevoie de această legătură profund umană. Toți suntem afectați de pandemie, dar ne-am adaptat”, a explicat ”generalul”.

Sorin Mihai a precizat că lipsa interacțiunii cu colegii, cu profesorii au condus, în unele cazuri, elevii la psiholog. ”Avem situații care ni se transmit în fiecare lună de către directorii unităților de învățământ și monitorizăm aceste situații”, spune el.

Tablete au fost distribuite tuturor elevilor, însă mulți nu au știut ce să facă cu ele

La nivelul județului Constanța au fost repartizate 5149 de tablete, acestea au ajuns spre acei elevi care se află în situații mai puțin favorabile, din medii dezavantajate. Așa cum se știe, tabletele respective au fost achiziționate printr-un proiect propus de către Ministerul Educației și Cercetării, în baza unei situații care s-a solicitat în lunile martie-aprilie a anului trecut. Tabletele au ajuns acolo unde trebuiau să ajungă, însă, sunt mulți care nu au știut ce să facă cu ele sau le-au returnat, pentru că softul nu permitea accesul pe anumite site-uri. ”Tabletele au ajuns cu întârziere din varii motive, dar în momentul în care au ajuns, evident aveam o situație a unităților de învățământ care le-au solicitat la un anumit moment dat. Am revenit cu întrebarea dacă au nevoie tot de atâtea tablete și, spre surprinderea noastră, unii își rezolvaseră deja acestă problemă. Aveam 1120 de tablete care nu mai aveau beneficiarii identificați și ne-am adresat unităților de învățământ care solicitaseră număr maxim de tablete, fie unităților care nu ceruseră nici măcar o tabletă. A urmat și o a doua distribuire în funcție de ceea ce ni s-a raportat și pe o a treia redistribuire. Cu greu am reușit să le dăm pe ultimele 172, insistând ca unitățile de învățământ să identifice beneficiari care să aibă nevoie de ele”, a spus Sorin Mihai.

De ce nu au unii elevi tablete?!

”Au fost și situații în care directorii ne-au spus că părinții beneficiarilor înțeleseseră greșit, aceste tablete sunt pentru uz școlar. Tablete sunt strict pentru școlari. Părinții au acuzat că nu pot urmări meciuri pe Youtube sau nu pot să instaleze un joc și le-au dat înapoi, alții nu au venit nici măcar să le ia pentru că au înțeles că sunt strict pentru uzul personal, aceste dispozitive sunt predate printr-un contract de comodat, le primești la începutul anului și le returnezi la final. Înțelegând că aceste dispozitive nu pot fi modificate la nivelul softului, a doua oară că nu le pot păstra, le-au refuzat”, a mai precizat inspectorul șef.

Dar, ce se întâmplă cu elevii care n-au acces la internet?

Din păcate, sunt multe zone în Constanța unde nu există internet. Nici acum! ”În acest sens s-au făcut demersuri și am primit sprijinul atât a senatorului Septimiu Bourceanu, cât și al domnului Coșa. Directorii unităților de învățământ ne semnalaseră că în anumite localități, și nu vorbim de localitatea în care se află unitatea de învățământ, ci de localități în care au elevii domiciliul. Am făcut aceste demersuri pentru a ne asigura că, pe lângă aceste dispozitive, avem și semnal pentru internet. Nu știu unde au rămas aceste discuții, dar au fost demersuri repetate, și, din ce am înțeles, multe situații au fost remediate”, a explicat Mihai.

De ce unii părinți nu au acces la catalogul electronic?

”Există puse la dispoziție de către Ministerul Educației platforme educaționale cu titlul gratuit pentru toate unitățile de învățământ. Am solicitat tuturor unităților de învățământ să-și facă cont pe platforme, chiar dacă nu le folosesc. Catalogul electronic este un produs contra cost și asta ține de modul în care își administrează fiecare unitate de învățământ resursele, dar reprezintă un abonament pe care unele unități de învățământ îl plătesc în continuare și altele nu”.

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Pe 29 martie, încep înscrierile pentru clasele pregătitoare. Care sunt pașii care trebuie urmați de către părinți? ”Putem să ne programăm și putem să avem o comunicare telefonică în ceea ce privește discuția cu unitatea de învățământ, trebuie să prezinte o documentație specifică, astfel încât să nu se creeze nici disconfort și să păstrăm și distanțarea specifică pentru această perioadă. Toți copiii care au împlinit vârsta de 6 ani, inclusiv până la data de 31 august, obligatoriu vor fi înscriși, dacă discutăm de perioada 1 septembrie-31 decembrie, perioadă în care copilul împlinește 6 ani, există posibilitatea înscrierii, la cererea părintelui. După 31 decembrie, clar nu discutăm. Pot fi înscriși și în alte școli față de cele de circumscripție, dacă sunt locuri libere, după înscriere”, a specificat Sorin Mihai. Acesta a ținut să precizeze faptul că anul acesta vor fi mai multe clase pregătitoare, față de anul anterior.

Sorin Mihai mizează pe învățământul profesional

”Toată lumea vrea să facă liceul teoretic, nu se înțelege avantajul liceului tehnologic și mai mult decât atât, nu se înțelege care este avantajul învățământului profesional. Avem și o campanie derulată și prin IJS Constanța, dar și cu sprijinul instituției prefectului. Săptămâna trecută au fost derulate, la nivelul orașului Medgidia, și urmează și la Cernavodă, prin care am încercat să conștientizăm că nu trebuie să mai reprezinte o opțiune negativă liceul tehnologic. Este un tip de învățământ în care elevul este în legătură cu agentul economic, iar acesta are posibilitatea de a-și forma forța de muncă așa cum dorește. Poate să aibă controlul asupra modalității în care elevul evoluează. Avem un deficit serios de forță de muncă. Dezvoltarea învățământului profesional va rezolva această problemă”, a spus Sorin Mihai.

Mai multe informații de interes, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

miercuri, 24 martie 20212913
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1548

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3609
12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6127
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor...2732

16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!4741
9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1403
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3912
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene3909
5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7325

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8247
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3515
Vremea
8.7°8.2° - 8.7° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...504

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...560

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...554

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...485

Local
18 apr 17:01LocalFUNERALIILE prinţului Philip: William şi Harry, văzuţi DISCUTÂND

Prinţii William şi Harry au plecat împreună din capela St.George şi au fost văzuţi discutând la încheierea...1397

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1414

18 apr 22:10LocalAnchetă și la DGAS, după ce două persoane cu COVID au fugit din Centrul FILOFTEIA

1813

18 apr 21:10LocalIOANA petrece Paștele cu Ilie Năstase, chiar dacă sunt în divorț

Ioana Simion și Ilie Năstase au hotărât să divorțeze, însă Paștele îl vor face împreună. Bruneta a explicat...1326

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1400

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...880

17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...1027

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...1076

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2672

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...936

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...789

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1958

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3912

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3909

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7325

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8247

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...537

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...459

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

716

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...447

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...464

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

425

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...524

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...429

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

451

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...482

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...595

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

441

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...488

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...511

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...504

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...497

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...489

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

527

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT