rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a, iar în perioada următoare, urmează să se desfășoare și simularea Evaluării Naționale. Cum a debutat simularea, având în vedere contextual epidemiologic, dacă au fost incidente sau cazuri în care elevii nu au putut susține testarea, ne spune chiar inspectorul școlar general Sorin Mihai. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, ”generalul” a vorbit, printre altele, și despre acei elevi care nu au avut acces la educație, din varii motive, dar a explicat și pașii pe care trebuie să-i urmeze părinții pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare.

Ce așteptări are inspectorul general de la simulările examenelor naționale, având în vedere contextual epidemiologic? ”Ne bucurăm că se susțin în acest an simulările și că avem această posibilitate pentru că simulările examenelor naționale ne oferă nouă posibilitatea să exersăm condițiile specifice de examen, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, reprezintă pentru noi și o posibilitate de a fotografia momentul cu privire la pregătirea elevilor. Aflăm, astfel, dacă suntem pregătiți și dacă mai avem probleme, să avem timp să le remediem în timpul rămas până la examenul național. Simularea a început luni, a debutat foarte bine, avem o experiență anterioară, avem experiența anului trecut, tot în perioada pandemiei s-au derulat examenele naționale, avem oamenii care sunt bine pregătiți care știu cum să acționeze și știm cum să luăm toate măsurile pentru a ne proteja și a-i proteja pe elevi. Condițiile sunt acelea de examen, obligatoriu avem și monitorizare audio-video”, a spus Sorin Mihai.

Sorin Mihai: Ceea ce ne lipsește este acel contact direct și interacțiunea între elevi-profesori și elev-elev

Cum caracterizează Sorin Mihai educația la nivelul județului Constanța din ultimul an, de când s-a instalat pandemia? ”Situația este aceeași la nivel mondial. Ceea ce e de apreciat este modalitatea în care s-au angrenat atât elevii, cât și profesorii, dar și părinții, în acest proces de adaptare, efort ce trebuie apreciat și lăudat. Am progresat foarte mult. Ceea ce ne lipsește este acel contact uman direct și interacțiunea între elevi-profesori și elev-elev. Suntem ființe sociale și avem nevoie de această legătură profund umană. Toți suntem afectați de pandemie, dar ne-am adaptat”, a explicat ”generalul”.

Sorin Mihai a precizat că lipsa interacțiunii cu colegii, cu profesorii au condus, în unele cazuri, elevii la psiholog. ”Avem situații care ni se transmit în fiecare lună de către directorii unităților de învățământ și monitorizăm aceste situații”, spune el.

Tablete au fost distribuite tuturor elevilor, însă mulți nu au știut ce să facă cu ele

La nivelul județului Constanța au fost repartizate 5149 de tablete, acestea au ajuns spre acei elevi care se află în situații mai puțin favorabile, din medii dezavantajate. Așa cum se știe, tabletele respective au fost achiziționate printr-un proiect propus de către Ministerul Educației și Cercetării, în baza unei situații care s-a solicitat în lunile martie-aprilie a anului trecut. Tabletele au ajuns acolo unde trebuiau să ajungă, însă, sunt mulți care nu au știut ce să facă cu ele sau le-au returnat, pentru că softul nu permitea accesul pe anumite site-uri. ”Tabletele au ajuns cu întârziere din varii motive, dar în momentul în care au ajuns, evident aveam o situație a unităților de învățământ care le-au solicitat la un anumit moment dat. Am revenit cu întrebarea dacă au nevoie tot de atâtea tablete și, spre surprinderea noastră, unii își rezolvaseră deja acestă problemă. Aveam 1120 de tablete care nu mai aveau beneficiarii identificați și ne-am adresat unităților de învățământ care solicitaseră număr maxim de tablete, fie unităților care nu ceruseră nici măcar o tabletă. A urmat și o a doua distribuire în funcție de ceea ce ni s-a raportat și pe o a treia redistribuire. Cu greu am reușit să le dăm pe ultimele 172, insistând ca unitățile de învățământ să identifice beneficiari care să aibă nevoie de ele”, a spus Sorin Mihai.

De ce nu au unii elevi tablete?!

”Au fost și situații în care directorii ne-au spus că părinții beneficiarilor înțeleseseră greșit, aceste tablete sunt pentru uz școlar. Tablete sunt strict pentru școlari. Părinții au acuzat că nu pot urmări meciuri pe Youtube sau nu pot să instaleze un joc și le-au dat înapoi, alții nu au venit nici măcar să le ia pentru că au înțeles că sunt strict pentru uzul personal, aceste dispozitive sunt predate printr-un contract de comodat, le primești la începutul anului și le returnezi la final. Înțelegând că aceste dispozitive nu pot fi modificate la nivelul softului, a doua oară că nu le pot păstra, le-au refuzat”, a mai precizat inspectorul șef.

Dar, ce se întâmplă cu elevii care n-au acces la internet?

Din păcate, sunt multe zone în Constanța unde nu există internet. Nici acum! ”În acest sens s-au făcut demersuri și am primit sprijinul atât a senatorului Septimiu Bourceanu, cât și al domnului Coșa. Directorii unităților de învățământ ne semnalaseră că în anumite localități, și nu vorbim de localitatea în care se află unitatea de învățământ, ci de localități în care au elevii domiciliul. Am făcut aceste demersuri pentru a ne asigura că, pe lângă aceste dispozitive, avem și semnal pentru internet. Nu știu unde au rămas aceste discuții, dar au fost demersuri repetate, și, din ce am înțeles, multe situații au fost remediate”, a explicat Mihai.

De ce unii părinți nu au acces la catalogul electronic?

”Există puse la dispoziție de către Ministerul Educației platforme educaționale cu titlul gratuit pentru toate unitățile de învățământ. Am solicitat tuturor unităților de învățământ să-și facă cont pe platforme, chiar dacă nu le folosesc. Catalogul electronic este un produs contra cost și asta ține de modul în care își administrează fiecare unitate de învățământ resursele, dar reprezintă un abonament pe care unele unități de învățământ îl plătesc în continuare și altele nu”.

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Pe 29 martie, încep înscrierile pentru clasele pregătitoare. Care sunt pașii care trebuie urmați de către părinți? ”Putem să ne programăm și putem să avem o comunicare telefonică în ceea ce privește discuția cu unitatea de învățământ, trebuie să prezinte o documentație specifică, astfel încât să nu se creeze nici disconfort și să păstrăm și distanțarea specifică pentru această perioadă. Toți copiii care au împlinit vârsta de 6 ani, inclusiv până la data de 31 august, obligatoriu vor fi înscriși, dacă discutăm de perioada 1 septembrie-31 decembrie, perioadă în care copilul împlinește 6 ani, există posibilitatea înscrierii, la cererea părintelui. După 31 decembrie, clar nu discutăm. Pot fi înscriși și în alte școli față de cele de circumscripție, dacă sunt locuri libere, după înscriere”, a specificat Sorin Mihai. Acesta a ținut să precizeze faptul că anul acesta vor fi mai multe clase pregătitoare, față de anul anterior.

Sorin Mihai mizează pe învățământul profesional

”Toată lumea vrea să facă liceul teoretic, nu se înțelege avantajul liceului tehnologic și mai mult decât atât, nu se înțelege care este avantajul învățământului profesional. Avem și o campanie derulată și prin IJS Constanța, dar și cu sprijinul instituției prefectului. Săptămâna trecută au fost derulate, la nivelul orașului Medgidia, și urmează și la Cernavodă, prin care am încercat să conștientizăm că nu trebuie să mai reprezinte o opțiune negativă liceul tehnologic. Este un tip de învățământ în care elevul este în legătură cu agentul economic, iar acesta are posibilitatea de a-și forma forța de muncă așa cum dorește. Poate să aibă controlul asupra modalității în care elevul evoluează. Avem un deficit serios de forță de muncă. Dezvoltarea învățământului profesional va rezolva această problemă”, a spus Sorin Mihai.

Mai multe informații de interes, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

miercuri, 24 martie 20214297
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
31 iul 00:22InterviuriStelian GIMA: Ministerul Transporturilor NU consideră IMPORTANTĂ Varianta Techirghiol! Video

Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL a fost prezent în studioul Replica,...1662

14 iul 23:47InterviuriCÎRJALIU: Prin absurd, ÎNLĂTURAREA mea ABUZIVĂ va reprezenta un DEZASTRU pentru Agigea6185
1 iul 00:06InterviuriGeorge MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia2441
10 iul 23:45InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: Proiectul „Constanța coffee break“ va aduce un suflu nou orașului

Mihaela Andrei, consilierul local municipal din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentă în studioul...1527

3 iul 00:02InterviuriMedicul Constantin Dina: Varianta DELTA a VIRUSULUI este foarte AGRESIVĂ, INFECTEAZĂ DUBLU! Video2887
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO2418
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video2060
19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video11461
26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video2214
25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!2710
Vremea
29.5°29.5° - 29.7° duminică, 1 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.94 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 aug 00:00SportCFR Cluj vs Chindia Târgoviște 1-0 / Denis Alibec, decisiv pentru campioană

CFR Cluj a obținut a treia victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă seară, pe teren propriu, scor 1-0, în fața...52

1 aug 00:00SportFC Voluntari, prima victorie a sezonului (2-1 vs U Craiova 1948)

FC Voluntari a obținut prima victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă, pe teren propriu, scor 2-1, în fața...103

1 aug 01:19SportRomânia a coborât pe locul 23 în clasamentul pe medalii / China se menține pe prima poziție

România a coborât de pe locul 21 pe 23 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la finalul zilei...136

1 aug 00:00SportIanis Hagi, gol spectaculos în prima etapă - A deschis scorul pentru Rangers, dar a părăsit terenul după un fault dur al unui adversar

Ianis Hagi a debutat perfect în noul sezon din Scoția: internaționalul român a înscris un gol spectaculos pentru...174

Local
31 iul 23:51LocalUn CONTAINER s-a DESPRINS și a AVARIAT o MAȘINĂ, între Castelu și Murfatlar!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este întrerupt,...1561

31 iul 23:52LocalPERCHEZIȚII DIICOT: Un individ prins în MAMAIA!

La data de 29.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din...1408

31 iul 23:52LocalLinia estivală City Tour, DEVIATĂ. VEZI pe ce RUTĂ!

604

31 iul 23:52LocalȘEDINȚĂ de Consiliu Local, la Medgidia. Vezi ce proiecte s-au aprobat!

Joi, 29 iulie 2021, s-a desfășurat ședința ordinară a lunii iulie în cadrul Consiliului Local Municipal Medgidia....596

31 iul 23:53LocalRAEDPP scoate la LICITAȚIE trei AUTOTURISME

Regia Autonomă ,,Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa organizează licitație publică cu plic...1115

31 iul 23:53LocalO MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT și a ajuns în ȘANȚ, la HÂRȘOVA! ȘOFERUL era MORT de BEAT

709

Politică
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...287

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”

Ședința de Consiliu Local Municipal nu se putea desfășura nici de această dată în liniște și prietenește....566

31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!

716

31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...462

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 82 de familii şi persoane singure din şapte judeţe vor primi ajutoare...313

31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie

345

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2060

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11461

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2214

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2710

Monden
31 iul 00:00MondenEmisiunea de talente The X Factor a lui Simon Cowell, anulată după 17 ani

Emisiunea de talente „The X Factor” a lui Simon Cowell a fost anulată de ITV după 17 ani, informează The Sun,...303

31 iul 00:00MondenRegé-Jean Page va fi Sfântul, într-o nouă adaptare Paramount a romanelor scrise de Leslie Charteris

Actorul Regé-Jean Page, care a devenit cunoscut graţie rolului din serialul „Bridgerton”, va interpreta rolul...213

31 iul 00:00MondenGérard Depardieu va filma un lungmetraj în Rusia

Actorul francez Gérard Depardieu, cetăţean rus din 2013, va filma în Rusia un lungmetraj despre un regiment francez...213

31 iul 00:00MondenActorul Bob Odenkirk se află "în stare stabilă", după ce a leşinat în timpul filmărilor pentru un serial TV

Actorul american Bob Odenkirk se afla în stare stabilă miercuri într-un spital în care a fost internat de urgenţă...214

31 iul 00:00MondenSerialul de animaţie pentru copii „Arthur“ se va încheia după 25 de ani de difuzare

Serialul ''Arthur'', cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani...175

31 iul 00:00MondenCântăreţul Johnny Ventura, vedetă a stilului merengue, a decedat la 81 de ani

201

Mapamond
31 iul 00:00MapamondUn oraş polonez pierde fonduri europene şi norvegiene pentru că s-a declarat „zonă liberă de LGBT“

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8...228

31 iul 00:00MapamondGermania: Bilanţul exploziei din uzina de tratare a deşeurilor din Leverkusen a crescut la cinci morţi

Trei cadavre au fost descoperite în ruinele incineratorului de deşeuri care a fost distrus în această săptămână...187

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: ECDC avertizează împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

187

31 iul 00:00MapamondAustria a descoperit peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul participanţilor la un festival în Croaţia

Austria a identificat cel puţin 215 cazuri de COVID-19 în rândul unor tineri care au călătorit în Croaţia pentru...194

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Autorităţile din Atena oferă servicii de vaccinare la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa

Autorităţile sanitare din Atena lansează o unitate mobilă de vaccinare în scopul inoculării la domiciliu...179

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia ridică interdicţia privind circulaţia pe timpul nopţii

187

Sănătate
31 iul 00:00SănătateTerapia comportamentală online, eficientă pentru copii și adolescenți cu tulburare obsesiv-compulsivă

Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Suedia, terapia cognitv-comportamentală online poate fi la fel de...175

31 iul 21:17SănătateExfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale...185

31 iul 21:15SănătateCum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

216

30 iul 10:05SănătateMINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ne așteptăm la un număr MARE de INFECȚII cu tulpina DELTA!

Tulpina Delta începe să devină dominantă, iar România s-ar putea aștepta un o creștere importantă a numărului...804

31 iul 00:00SănătateNutrienți esentiali pentru dezvoltarea copilului

Pentru a crește și a se dezvolta sănătos, un copil are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și de...184

31 iul 00:00SănătateActivități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi...180

31 iul 21:12SănătateGazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară,...211

31 iul 00:00SănătateMuzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai...187

31 iul 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările pentru sănătate?

205

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT