REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Lun., 17 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6763
30.4° Constanța Luni, 17 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6763
 

Sorin Mihai: Constanța are o evoluție bună la simulările de la Evaluarea Națională, comparativ cu alte județe. Video

Sorin Mihai: Constanța are o evoluție bună la simulările de la Evaluarea Națională, comparativ cu alte județe. Video

Emilia BABU, Andreea VLAICU 27 mai 2024 | 00:00 1119

Sorin Mihai, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Constanța, s-a aflat duminică, 26 mai a.c., în studioul Replica unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre Evaluarea Națională, Bacalaureat dar și despre siguranța în școli.

Sorin Mihai: Constanta are o evolutie buna la simularile de la Evaluarea Nationala, comparativ cu alte judete. Video

În debutul interviului a vorbit despre cum s-au desfășurat cele 4 simulări, mai exact cele 3 simulări județene și Simularea Națională. „Suntem printre puținele județe care au reușit să treacă prin 4 simulări. Vorbim despre 3 simulări județene și Simularea Națională. La momentul acesta putem spune că avem o imagine clară, la nivel individualizat. Fiecare părinte, elev, profesor știe cum s-a organizat și cum ar fi trebuit să se organizeze de fapt pe această perioadă, pornind din luna decembrie. Așadar, din punctul meu de vedere, tot ceea ce ținea de Inspectoratul Școlar Județean și ceea ce ținea de organizarea activității s-a întâmplat. Am avut deplasări ale inspectorilor în teritoriu, mă feresc să spun că stăm bine, dar trebuie să apreciez munca tuturor colegilor mei și să spun că județul Constanța are o evoluție, comparativ cu alte județe”, a spus Sorin Mihai.

Sorin Mihai: Constanta are o evolutie buna la simularile de la Evaluarea Nationala, comparativ cu alte judete. VideoSorin Mihai și Emilia Babu

Video 1:

Anul acesta, Constanța a depășit județul Iași 

În continuare, inspectorul școlar general a spus faptul că, anul acesta, județul Constanța a depășit județul Iași în ceea ce privește rezultatele simulărilor județene, în condițiile în care, până acum, Iașiul era cu mult peste județul nostru. „Nu am avut o situație dată de către Minister pe Simularea Națională, unde ar fi fost relevant și am fi putut să facem o comparație cu alte județe. Am tras și noi cu ochiul și am văzut ce au publicat alte județe. Se vor supăra colegii mei din județul Iași, dar va trebui s-o spun că este o mândrie de a noastră. Dacă până acum ne uitam undeva în sus către rezultatele lor acum, dacă i-am depășit, zic că este un moment care pune în valoare activitatea învățământului constănțean”, a adăugat Sorin Mihai.

Viza de flotant, o problemă majoră 

Cât despre faptul că mulți părinți folosesc viza de flotant pentru a-și înscrie copiii la școlile cunoscute ca fiind cele mai bune, Sorin Mihai a spus că este un mod de a supraaglomera școlile. „Este o greșeală de calcul a părinților. Luăm ca exemplu Școala Nr. 24, care și-a propus anul acesta 2 clase de pregătitoare pentru că atât are spațiu. Dacă doar atât are spațiu, degeaba s-au îmbulzit atâția și acum avem, din păcate, 8 clase. Evident că celelalte clase vor învăța în alte spații, în alte școli. Vor fi elevii Școlii Nr. 24, dar nu vor învăța în acel spațiu. Mai mult decât atât, dacă școala și-a propus 2 clase înseamnă că s-a bazat pe 2 cadre didactice, titularele unității de învățământ și care să continue activitatea. Celelalte 6 cadre didactice, evident, la momentul acesta, nu erau în calcului Școlii Nr. 24. Nu poți să pleci de la premisa că cele mai bune 8 învățătoare sunt la Școala Nr. 24. Nu poți să pleci de la premisa că cele mai bune cadre didactice se găsesc neapărat în anumite școli. Am ferma convingere că în orice unitate de învățământ există cel puțin o învățătoare care are rezultate”, a relatat inspectorul școlar general.

Sorin Mihai: Constanta are o evolutie buna la simularile de la Evaluarea Nationala, comparativ cu alte judete. VideoSorin Mihai

Sorin Mihai spune că siguranța în școli este pe drumul cel bun

Întrebat despre siguranța din școlile constănțene, Sorin Mihai este optimist și spune că faptul că se intervine imediat este cheia succesului. „Stăm mult mai bine decât anul trecut. Dacă au fost mediatizate foarte multe situații este pentru că în spate există o procedură clară de intervenție. Unitățile de învățământ știu ce au de făcut și avem astfel de comunicări și întâlniri periodic. Luni, este o întâlnire la Prefectură pe planul teritorial comun de acțiune, unde tocmai despre așa ceva discutăm. Se intervine prompt, învățăm rapid să ne raportăm la procedură și știm cu cine trebuie să discutăm. Aici cheia, în orice discuție, pe de o parte este consilierul școlar din unitatea de învățământ, pe de altă parte este DGASPC-ul, dacă discutăm de cazurile de violență gravă. Acolo, DGASPC-ul trebuie să numească un manager de caz și să intervină. Important este ce am văzut în analiza ședințelor PTCA, și anume că nu există recidivă. Dacă un caz a fost semnalat și s-a intervenit corect, elevul, grupul sau situația respectivă nu s-a mai repetat. Ceea ce este nemaipomenit, având în vedere ce se întâmplă, prin comparație, cu adulții”, a spus Sorin Mihai.

Video 2:

Proiectul S.A.V.E., activitatea care previne și combate consumul de substanțe interzise

Inspectorul școlar general a vorbit despre proiectul său de suflet, proiectul S.A.V.E. „Este un proiect de suflet. Proiectul S.A.V.E. se adresează unei probleme foarte grave din sistemul de învățământ și anume consumul de substanțe interzise. Care este premisa de la care plecăm prin acest proiect? Vrem ca informația, ca modalitatea de comunicare să se transfere de la instituții, de la cadre didactice către elevi. Elevii să discute cu elevii. În acest sens avem înscriși 109 elevi de clasele a 9-a, a 10-a și a 11-a, care vor deveni ambasadori ai proiectului S.A.V.E. și care au început deja activitățile de formare. Săptămâna trecută am avut o primă activitate de acest fel. Ei s-au înscris. Au avut o recomandare din partea cadrului didactic din unitatea de învățământ. În fiecare unitate de învățământ avem câte un responsabil pe prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise”.

Supraaglomerarea, o problemă și în cazul transferului la altă unitate de învățământ

În legătură cu transferul la o altă unitate de învățământ Sorin Mihai a spus că „Sunt două condiții mari. Pe de o parte să aibă medie și pe de altă parte să existe loc. Nu putem să supraaglomerăm. Și Legea Educației Naționale și Legea Învățământului Preuniversitar stabilesc un număr de elevi în clasă. La momentul acesta, discutăm de 22 de elevi la clasa pregătitoare. Se poate merge până la 25 de elevi dar trebuie să fie o analiză la nivelul unității de învățământ, dacă sala respectivă îndeplinește cubajul necesar de aer, dacă spațiul este unul să permită o supraaglomerare cu încă 3 elevi” a adăugat Sorin Mihai.

Video 3:

Sorin Mihai vorbește despre procesul completării fișei de admitere

„După ce s-a aflat care este ierarhia, elevii și părinții sunt invitați într-o ședință cu diriginții. Vor avea acele fișe pe care le vor completa cu opțiunile. Inițial se completează, scris de mână, pe o fișă tip. Ulterior, toate opțiunile vor fi introduse în sistemul  informatic. După ce au fost introduse, se printează. Părintele, la final, confruntă ceea ce a scris împreună cu elevul cu ceea ce a ieșit la imprimantă și semnează. În acest proces trebuie să fie atenți părinții în primul rând și elevii”, a spus Sorin Mihai.

Urmăriți interviul INTEGRAL în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616