REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sorin Mihai: Directorul unei școli, fie ea și privată, nu poate interzice părintelui să comunice cu profesorul. Video

Sorin Mihai: Directorul unei școli, fie ea și privată, nu poate interzice părintelui să comunice cu profesorul. Video

Mirela PASCAL 22 martie 2023 | 00:00 5728

Elevii claselor a VIII-a au susținut, luni și marți, simularea Evaluării Naționale 2023 la Limba și literatura română, respectiv la matematică. Subiectele au fost ușoare, spun unii candidați, în timp ce alții speră să obțină măcar nota de trecere, chiar dacă aceste calificative nu se trec în catalog. În contextul acestor evenimente, Sorin Mihai, inspectorul școlar județean Constanța, s-a aflat în studioul Replica marți, 21 martie, în cadrul unui interviu vorbind despre rezultatele simulărilor județene, ce s-au desfășurat în lunile decembrie, ianuarie și februarie. Ca o scurtă concluzie, elevii au început să conștientizeze că se apropie cu pași repezi de susținerea examenelor naționale și că este important să fie concentrați și să muncească mai mult pentru rezultate bune.

Sorin Mihai: Directorul unei scoli, fie ea si privata, nu poate interzice parintelui sa comunice cu profesorul. Video

În debutul interviului, Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța, a vorbit despre simulările susținute de elevii claselor a VIII-a. „Noi am susținut la nivel județean trei simulări. Așadar, naționala ar fi cea de-a patra. Vom avea o analiză pe fiecare unitate de învățământ cu privire la rezultatele înregistrate. Din analiza inițială, sau din analiza pe care o avem la acest moment la dispoziție, s-a observat un crescendo, discutăm despre lunile decembrie si ianuarie, pe procentele de promovabilitate, și la matematică și la română. Suntem în centralizare și analiză cu cea de-a treia simulare județeană și, bineînțeles, așteptăm și rezultatele simulării realizate la nivel național, pentru a putea să oferim o imagine a pregătirii elevilor la acest moment, martie-aprilie 2023, pentru a se lua orice măsură în vederea pregătirii temeinice pentru evaluarea națională. Vom face o analiză la nivelul fiecărei unitate de învățământ pentru că am observat o diferență de prezență a elevilor la evaluarea națională, nu mai spun de Bacalaureat, între simularea din decembrie și simularea din ianuarie. În ianuarie au fost cu aproximativ 300 de elevi mai puțin, din 6137 câți au fost la limba și literatură română în decembrie, au fost prezenți doar 5884, așadar nu este o diferență procentuală îngrijorătoare sau semnificativă. Noi va trebui să vedem dacă aceste simulări județene au același efect pe care l-au avut anul trecut, atunci când am urcat câte două trepte pe ierarhia națională, ca județ, și la Evaluarea Națională și la Bacalaureat”, a spus Sorin Mihai.

Față de primele simulări, avem o evoluție...

Sorin Mihai spune că nu poate face, deocamdată, o comparație cu anul trecut, având în vedere că în anul școlar 2021-2022 au fost două simulări județene, față de 3 câte au fost acum. „Nu puteam să facem comparația cu anul trecut pentru că atunci am organizat două simulări județene. Am început anul acesta mai devreme, în decembrie, pentru că, pe de-o parte, nu am mai avut situația semestrelor și în decembrie nu mai era o alergare după note așa cum era în semestrul anterior. Am fost mai liberi și organizarea aceasta modulară ne-a creat un alt avantaj, implicit prin această posibilitate de a organiza simulări. Față de anii anteriori avem procente mulțumitoare. Dacă în decembrie, la limba și literatura română promovabilitatea era de 70,2 %, a crescut, nu mult, în ianuarie la 71,06%. Așteptăm să vedem centralizarea și pe februarie și vom avea o analiză mult mai clară. Au început să se pregătească elevii. Inițial a fost un avertisment, o modalitate prin care au realizat că în iunie se va întâmpla ceva și s-au trezit”

Sorin Mihai: Directorul unei scoli, fie ea si privata, nu poate interzice parintelui sa comunice cu profesorul. Video

Subiectele mai grele la simulare decât la examen?!

Sunt subiectele mai grele la simulare sau este doar un mit? „Subiectele s-au raportat la momentul de pregătire, la programa pe care puteau să o parcurgă până la momentul decembrie, ianuarie sau februarie. Așadar au fost selectate și elemente de conținut și elemente specifice, deja create la momentul predării. Este un mit. Ar părea mai grea o simulare, la momentul decembrie sau martie, pentru că și momentul de pregătire nu este apropiat de finalitate. Un elev care se pregătește intens și a început cum au făcut elevii noștri în decembrie, cu siguranță va avea rezultate mult mai bune decât dacă s-ar fi apucat de pregătire serioasă în martie. La Bacalaureat aveam o situație similară. Pe simularea din decembrie la română am avut o diferență de prezență. Avem o scădere mult mai mare de prezență raportat la decembrie și ianuarie. Cu un procent de promovabilitate similar.”

Pe 15 mai, înscrierile pentru verificarea a cunoștințelor de limbă modernă

Elevii de clasa a VIII-a care vor să susțină proba de verificarea a cunoștințelor de limbă modernă, pentru admiterea în clasa a IX-a, într-o clasă cu regim bilingv, se pot înscrie în zilele de 15 și 16 mai, potrivit inspectorului ISJ, Sorin Mihai. Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă se desfășoară în perioada 17-19 mai, conform sursei citate anterior. „La admiterea la liceu în 2023 pe  liceele cu profil bilingv încep înscrierile pe 15 mai, pentru examenul de verificare a cunoștințelor de limbă modernă și în perioada 17-19 mai se vor susține probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă. Rezultatele sunt anunțate pe 26 mai, după soluționarea contestațiilor. Avem o procedură la nivelul Inspectoratului, care stabilește cum se organizează și subiectele vor fi unice la nivel județean, așadar candidații se pot înscrie în mai multe centre, acolo unde trebuie să urmărească dacă susțin pentru limba străină pe care și-au propus-o. Centre de examen sunt Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Colegiul Național Pedagogic, Liceul Ovidius, Liceul Callatis, Liceul Eminescu, Liceul Carol. Avem mai multe centre în care se organizează. Elevii se pot înscrie la oricare dintre aceste centre, pentru că examenul va fi recunoscut la înscriere oriunde l-ar susține. Este și o componentă scrisă și o componentă orală."

Învățământul privat... nu-i ca la stat

Și, dacă, în învățământul de stat, legile sunt clare, când vine vorba despre sistemul privat, situația stă cu totul altfel. Întrucât am primit mai multe semnale din direcția aceasta, unii părinți fiind curioși care criteriile în baza cărora sunt angajate cadrele didactice, l-am întrebat și noi, la rândul nostru, pe Sorin Mihai. ”Dacă posturile respective sunt puse la dispoziție, adică se solicită de către unitatea de învățământ să fie trecute în lista care se înaintează către Minister pentru titularizare, pot să fie titulari ai sistemului prin examenul de titularizare organizat. În egală măsură, pot să se organizeze examene de titularizare și la nivelul unităților de învățământ, pentru că sunt unități de învățământ cu capital privat, care funcționează pe un alt mod de a privi lucrurile. Au și această posibilitate. Este important de menționat că, inclusiv dacă au susținut examenul de titularizare, trebuie să aibă neapărat din partea unității de învățământ particular avizul, care să le permită să fie titulari."

Sorin Mihai: Directorul unei scoli, fie ea si privata, nu poate interzice parintelui sa comunice cu profesorul. Video

Adică, poate fi oricine profesor într-o școală privată? ”Eu zic că nu-și pot permite să aibă așa ceva. Există anumite constrângeri, nu ca la stat, dar angajatorul e particular. Dacă unitatea de învățământ nu are altă opțiune... CA -ul, director, nu sunt numiți de ISJ, sunt numiți de fondatori. Noi avem monitorizări și în învățământul privat, dar e un supra-control deținut de părintele care dă banii. Performanța trebuie atinsă, pentru că cerințele părinților sunt mai mari, și e firesc. Managementul e cel care asigură performanța. Chiar dacă oferă servicii educaționale, e o afacere. Dacă ai personal necalificat, nu ești competitiv pe piața respectivă. Dacă părinții constată neseriozitatea actului educațional, se pot reorienta către învățământul de stat.

La unitățile de învățământ private, comunicarea profesor-părinte e deficitară! Ce e de făcut?

La fel ca la stat, și în instituțiile de învățământ private sunt situații în care comunicarea părinte-cadru didactic este deficitară. Există semnale din anumite zone potrivit cărora părinții nu au nicio modalitate de a intra în contact cu profesorul decât prin intermediul dirigintelui ori a directorului... Sau nici atunci, pentru că așa prevede Regulamentul. Șeful ISJ spune că regulamentul este făcut de fiecare unitate de învățământ, în baza Legii Educației și trebuie adus la cunoștința părinților și a elevilor. ”Asta ține de Regulamentul intern. N-are cum să nu dea voie să comunice cu profesorul. Trebuie stabilit un interval de audiențe. În momentul în care nu ești deschis către comunicare cu cei care te plătesc, adică părinții, e o problemă gravă de management”, spune Sorin Mihai. Iar, când intervine și o notă scăzută la purtare, situația este cu atât mai gravă. ”O notă scăzută la purtare se face în condițiile impuse de statutul elevului, se face o comisie de cercetare, se cheamă la școală părintele, se analizează faptele săvârșite. Nu este chiar atât de simplu”, a spus șeful ISJ. În Constanța sunt 8 școli gimnaziale și 6 licee, unul singur este la Lumina, restul sunt în municipiul Constanța.

Indiferent de unde vin probleme, fie că vorbim de învățământul de stat ori cel privat, dacă părintele nu vede nicio rezolvare, atunci trebuie să se adreseze Inspectoratului Școlar Județean, conchide Sorin Mihai.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614