REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Sorin Mihai, șeful ISJ: Liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul nu mai pot înființa clase de a IX-a. Video

Sorin Mihai, șeful ISJ: Liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul nu mai pot înființa clase de a IX-a. Video

Mirela PASCAL 31 ianuarie 2023 | 00:00 8859

Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța, s-a aflat luni, 30 ianuarie, în studioul Replica, pentru a dezbate subiecte de interes pentru elevii constănțeni, în special pentru cei din clasele terminale. În acest context, Sorin Mihai a vorbit despre simulările județene care s-au desfășurat la nivelul Constanței, precizând că este imperios necesar ca elevii să conștientizeze că pregătirea trebuie turată la capacitate maximă, astfel încât rezultatele la Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureat, să fie la nivelul așteptărilor.

Sorin Mihai, seful ISJ: Liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul nu mai pot infiinta clase de a IX-a. Video

Legat de Evaluarea Națională, la nivelul județului Constanța, am organizat două simulări județene care și-au arătat efectele benefice în sensul că și la Evaluare și la Bacalaureat, județul Constanța a urcat două trepte în ierarhia națională. E îmbucurător pentru noi, iar acest lucru ne-a dat speranța că se poate și mai bine de atât. Ne-am propus ca în acest an să organizăm 3 simulări județene. Brăila a organizat anul trecut 3 simulări județene, ei dau de mult timp mai multe simulări și efectele s-au văzut. Simularea din decembrie a avut rolul de a anunța că se vor da examene, atât Evaluare cât și Bacalaureat. Nu trebuie să ne îngrijoreze situația inițială pentru că este un moment la care suntem conștienți că pregătirea nu e la turație maximă ci este doar o modalitate de a putea să ne verificăm cunoștințele și așa trebuie și văzut, nu ca o sperietoare. Pe de altă parte, având 3 simulări județene și una națională putem să verificăm dacă avem involuție, evoluție, stagnare în pregătirea pentru examenele naționale . Este o modalitate pentru elevi, părinți și profesori prin care pot să vadă dacă momentul de pregătire e unul optim și dacă mai e nevoie de pregătire suplimentară, de șlefuire a unor probleme identificate”, a spus Sorin Mihai, precizând, totodată, că ”pentru luna februarie va fi o simulare pe care o vom stabili la nivel opțional. Din punctul nostru de vedere ne-am atins targetul. Vom lăsa unitățile de învățământ să decidă dacă vor susține sau nu pentru că vine și simularea națională. Noi sperăm să avem și pe cea de-a treia sesiune de simulări județene numeroase unități de învățământ care să o susțină. Eu văd numai avantajele. S-a discutat la un moment dat că se pierd ore. Nu, nu se pierd pentru că ele au loc în timpul programului școlar. Nu pierzi, e un câștig. Demersul nostru e unul care și-a arătat efectele pozitive”.

Note mici la simularea din decembrie

Era și firesc. Nu sunt subiecte dificile pentru că se lucrează în cadrul unor grupuri de lucru organizate la nivelul ISJ Constanța. Sunt cadre didactice care au experiența multor ani de examene naționale făcând parte din comisii specifice. Modelele date de minister sunt și cele pe care lucrăm și pe care le avem în calcul, așadar nivelul de dificultate e similar modelelor puse la dispoziție de Minister. Trebuie să ne gândim doar la cum ne vom îmbunătăți rezultatele. Cu siguranță, dacă anul ăsta avem 3 simulări, rezultatele vor fi foarte bune. Pe noi ne interesează ca elevii constănțeni să aibă cele mai bune condiții sau să aibă cadre didactice implicate. E bine ca elevii să își verifice cunoștințele de cât mai multe ori posibil astfel încât să existe zona de predictibilitate, să știm unde ne situăm. Dacă discutăm de lunile de iarnă pentru simulările județene și de lunile de primăvară pentru cele naționale, atunci se creează acel orizont de așteptare. Acolo trebuie să ne uităm unde ne situăm ierarhic pe județe”, a continuat ”generalul”.

Sorin Mihai, seful ISJ: Liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul nu mai pot infiinta clase de a IX-a. Video

Atenție la completarea fișelor pentru admiterea la liceu

După Evaluarea Națională, absolvenții clasei a VIII-a trebuie să completeze fișele cu opțiuni pentru admiterea la liceu. Fișele se completează în ordinea opțiunilor de către elev și părinte fie în prezența dirigintelui. ”Fișele care se completează în vederea înscrierii și repartizării computerizate sunt verificate de către elevi și de către părinte. Trebuie să verificăm unde ne situăm în ierarhia județeană și să ne gândim că numărul de coduri trebuie să fie egal cu numărul de clase care se stabilesc până în momentul la care ne aflăm în ierarhie. De exemplu : dacă avem 24 respectiv 26 de elevi la fiecare clasă: 24 pentru învățământ tehnologic, 26 pentru învățământ teoretic. Dacă sunt al 25 e bine să am cel puțin un cod. E bine să am unul dar trebuie să îl pun și pe al doilea. Dacă sunt al 100-lea în ierarhia județeană e clar că acolo trebuie să am macat 5 coduri pe care să le trec în ierarhia județeană. Codurile sunt clasele. Nu există o limită maximă a numărului de coduri care trebuie trecute pe listă.  Dacă nu sunt trecute suficiente coduri, sunt alte etape de ierarhizare, dar pe locurile care rămân, din păcate„, a explicat Sorin Mihai. ”Cererile trebuie completate după Evaluarea Națională, după ce avem ierarhia județeană. Este o etapă specifică. Vor fi chemați undeva în vară elevii. După EN se calculează media de admitere, vor veni elevii la școală cu părinții, vor completa fișele, vor verifica după ce se printează fișa-martor, vor fi foarte atenți tocmai ca să nu avem situații neplăcute”, a continuat inspectorul general.

Cât despre bacalaureat, Sorin Mihai a precizat că licee cu probabilitatea 0 la BAC anul trecut nu vor primi pentru anul viitor clase de învățământ liceal de clasa a IX a. ”Dacă nu ma înșel, la Mihai Viteazu avem o situație de acest fel”, spune șeful ISJ.

Sorin Mihai, seful ISJ: Liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul nu mai pot infiinta clase de a IX-a. Video

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Sorin Mihai când se va ocupa cel de-al treilea post de inspector general adjunct.  ”Îl avem în continuare în organigramă. Nu suntem singurul inspectorat care are 3 posturi de inspector-adjunct în organigramă. L-am cerut în mod special pentru că simt nevoia să fiu sprijinit din acest punct de vedere. După cum spune și legislația, un al treilea post s-ar ocupa cu precădere pe domeniul economic în cadrul inspectoratului unde am o nevoie acută pentru că sunt acum foarte multe proiecte pe PNRR care au nevoie de specialiști care să ofere o informație utilă, adecvată. Sunt foarte multe proiecte pe care trebuie să le deruleze unitățile de învățământ : discutăm de PNRAS, de reducerea abandonului școlar, discutăm de smart leg-uri unde aplicanți pot fi doar unitățile de învățământ liceal. Discutăm și despre acele proiecte pe care le vor depune administrațiile publice locale dar pentru care trebuie să existe o echipă pregătită în unitățile de învățământ: vorbim despre dotarea cu mobilier, cu laboratoare, cabinete. Sunt informații pe care numai un specialist în domeniu le poate da și acolo tot ce intră în domeniul economic în cadrul inspectoratului îmi este subordonat direct. Dacă pe curriculum, management am inspector școlar general adjunct care se ocupă, ce e economic îmi e subordonat mie. Eu sunt cel care trebuie să coordoneze absolut tot. Vă spun sincer, e complicat. Numirea se face prin ordin de ministru. Nu ni s-a cerut niciodată o propunere. Am solicitat postul, nu omul. Eu îmi doresc să aduc cât mai mult în Constanța. Inclusiv posturi. Vor fi mai mulți salariați care vor lăsa bani aici”, a conchis Mihai.

În materialul video de mai jos puteți afla opinia lui Sorin Mihai cu privire la noua Lege a Educației și modificările ce vor surveni la nivelul examenelor naționale, mai ales la Bacalaureat, dar și despre noul campus integrat pentru învățământul dual preuniversitar și universitar la Universitatea Ovidius din Constanța.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272