REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

SOS! Nu lăsaţi copiii născuţi prematur să moară

SOS! Nu lăsaţi copiii născuţi prematur să moară

Replica API 26 martie 2014 | 00:00 120

Asociaţia Dăruieşte Aripi face apel pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe profit

Asociaţia Dăruieşte Aripi face apel pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe profit

Numărul copiilor născuţi prematur a crescut alarmant şi la Constanţa, iar Departamentul de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean dispune de o dotare tehnică minimală. Un prematur care nu beneficiază de o îngrijire specială şi o monitorizare permanentă riscă să moară, a declarat dr. Livica Frăţiman, şefa Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Asta nu înseamnă că la noi nu primeşte îngrijire corespunzătoare. Lucrez aici de 30 de ani şi niciodată nu am fost nevoită să aleg între doi copii şi nici nu vreau să ajung să aleg între şansele unuia sau ale altuia", a explicat medicul şef.

Lunar, peste o sută de copii vin pe lume prematur sau cu probleme grave de sănătate. "Sunt 8 paturi, dar uneori avem 19 prematuri, câteodată sunt 20 sau 22. Acum sunt 13. Avem nevoie de spaţiu, de camere amenajate special, cu incubator, ventilator, monitor, adică tot echipamentul necesar pentru a fi supravegheat un nou-născut prematur care se vrea a supravieţui", a spus dr. Frăţiman. Rata de supravieţuire a prematurilor este de 35% la Constanţa. "Trebuie să facem un spaţiu conform normelor medicale moderne, să facem faţă fluxului mare de naşteri premature şi a naşterilor cu mame foarte tinere. Cauzele sunt multiple. De aceea am considerat ca Secţia de Neonatologie să fie numărul 1 într-un proiect pe termen lung", a spus dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Astfel, Asociaţia "Dăruieşte aripi", împreună cu Spitalul Judeţean, a lansat marţi un nou proiect, intitulat "Dăruieşte primul zâmbet". Proiectul presupune reabilitarea şi dotarea completă a secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Maternităţii, după modelul Spitalului "Marie Curie" din Bucureşti. Investiţia depăşeşte jumătate de milion de euro. Spitalul Judeţean va plăti doar contravaloarea proiectului, iar costul lucrării de reabilitare şi dotare a secţiei va fi suportat din banii strânşi de Asociaţia "Dăruieşte aripi". În acest sens, asociaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri. "Cu toţii dorim binele acestor copii şi facem apel către oameni pentru a direcţiona 2% din impozitul pe profit pentru acest proiect până la data de 25 mai, prin completarea formularului 230 sau 200. Suntem o comunitate implicată şi care poate să realizeze astfel de proiecte, venind în ajutorul copiilor bolnavi", a declarat Alina Vasea, preşedintele asociaţiei.

Realizarea proiectului va permite tratarea a aproximativ o mie de copii pe an, nou-născuţi sau copii transferaţi pe secţie cu diferite patologii, care necesită îngrijiri de specialitate: suport respirator, cardiac, digestiv, renal, neurologic, medicamentos. Diagnosticarea corectă şi tratarea în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor prematuri şi bolnavi înseamnă scăderea ratei de morbiditate şi mortalitate infantilă neonatală. În prezent, secţia dispune de o dotare tehnică minimală, iar multe dintre echipamente sunt insuficiente pentru numărul mare de copii care au nevoie de îngrijiri de reanimare, cât şi depăşite ca performanţă. "Astăzi (marţi, 25 martie -n.r.) anunţăm că începem acest proiect. Sunt convins că până la urmă vom reuşi să finalizăm acest proiect", a spus managerul Spitalului Judeţean.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272