Soții Ardelean, de la Universitatea Ovidius, își țin veniturile la secret!
Soții Ardelean, de la Universitatea Ovidius, își țin veniturile la secret!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUniversitatea Ovidius Constanța este, fără doar și poate, o „mare familie“ academică de la malul mării. Soții, soți, verișoare, până la fii sau fiice populează instituția de învățământ superior transformată, parcă, într-un SRL unde fiecare face ce vrea și când vrea. Că banul public se împarte într-o familie o dovedesc și soții Nicoleta și Ioan Ardelean. Ea, mare soprană, el... mâna dreaptă a lui Teodosie, ajuns în atenția opiniei publice după ce spunea, în 2020, că „dacă nu mergi la vot și nu votezi pentru familia tradițională, nu este creștin ortodox”. Soții Ardelean mai au câteva lucruri în comun: sunt colegi la aceeași facultate, respectiv Facultatea de Arte, dețin titlul de doctor habil (?!) și... își țin salariile la secret. Nu știm cât câștigă, dar suntem siguri că cel puțin soția Ardelean va primi mărire amețitoare la salariu... undeva la 25%. Așa da, cadou de Paște!
Din păcate, în România există o fetişizare a titlurilor şi a diplomelor, iar acordarea acestora se face, deseori, în funcţie de numele beneficiarului... și nu o dată a planat suspiciunea de fraudă științifică. Dar acesta este un aspect care merită tratat cu subiect și predicat, și maximă seriozitate, într-o ediție viitoare. Strâns legată de „titlomanie“ este şi următoarea cauză.
Soții Nicoleta și Ioan Ardelean fac umbră la Universitatea Ovidius Constanța, la Facultatea de Arte, de câțiva ani buni. Citim sumedenia de pagini ale CV – ului profesorului univ. dr. habil. Ardeleanu, cât și al soției Nicoleta, și ne întrebăm când au avut „timp“ de atâtea titluri, conferințe, cercetări, lucrări etc…
o parte din lista de lucrări a lui Ioan Ardelean
În 2002, Ardelean a ajuns la Universitatea Ovidius
Originar din Cluj, Ardelean este profesor universitar la Facultatea de Arte, la Interpretare muzicală-Canto, la Universitatea Ovidius din Constanţa. A ajuns în marea familie de la malul mării pe postul de cadru didactic asociat în 2002, în 2005 a devenit asistent universitar, iar din 2008 lector. În 2013 a intrat în lumea conferențiarilor universitari, iar din 2015 a devenit profesor universitar. Trei ani mai târziu și-a obținut atestatul de abilitare şi calitatea de conducător de doctorat.
Aflăm că abilitarea (sau habilitarea) definește calificarea pentru a desfășura activități autonome în învățământul universitar și este cheia pentru accesul la o carieră academică în multe țări europene. În ciuda tuturor schimbărilor implementate în sistemele europene de învățământ superior, abilitarea rămâne cel mai înalt nivel de calificare academică. Titlul este eliberat prin examen universitar și reprezintă un concept de bază al carierelor științifice în aceste țări.
Gradul este conferit în baza unei teze de abilitate bazată pe cercetare independentă, prezentată în fața unei comisii academice, într-un proces similar cu cel al unei teze de doctorat.
...iar în 2016 l-a urmat soția Nicoleta
În 2016 a ajuns și soția Nicoleta la Ovidius, proptită direct pe funcția de conferențiar. În 2019, a obținut și ea atestatul de abilitare şi calitatea de conducător de doctorat, iar din 2021 a devenit profesor universitar.
Cei doi soți își împart viața, nu numai acasă, ci și la Facultatea de Arte și ambii se laudă cu activităţi didactice (cursuri, seminarii) şi de cercetare; organizatorice în cadrul universităţii (activitate artistică, organizare de simpozioane).
Dacă în cazul soțului am aflat că teza de doctorat cu titlul „Vocea basului solistic în oratoriile lui Händel” a susținut-o în 2011, soția Nicoleta este mai secretoasă și, în ciuda săpăturilor noastre, nu am reușit să-i găsim lucrarea. Nici măcar în CV-ul „preș” nu apare....
Ardelean: „Dacă nu mergi la vot, nu eşti creştin ortodox“
Atunci când Ioan Ardelean nu este la Ovidius, îl găsim în biserică sau la dreapta lui ÎPS Teodosie. În 2018, anul în care a fost referendumul pentru familia tradițională, arhidiaconul lui ÎPS Tedosoie, preotul Ioan Ardelean, a ținut primele pagini ale ziarelor, după o criză de nervi în biserică. S-a enervat teribil că unii credincioşi au început să părăsească biserica atunci când li se citea apelul BOR pentru referendum. „Sper că cei care pleacă sunt hotărâţi şi ştiu că deja votează «Da». Că dacă cumva cineva crede că nu merge la referendum şi nu-şi mărturiseşte credinţa faţă de Hristos şi după aceea crede că e creştin ortodox se înșală amarnic. Amarnic se înşală!“, a tunat preotul arhidiacon Ioan Ardelean.
Averea și salariile, ținute la secret
Revenind, soții Ardelean sunt discreți și cu veniturile și salariile pe care le încasează de la Ovidius. Nu și-au postat declarațiile de avere pe site-ul Universității Ovidius și nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate nu există. Ce au, oare, de ascuns?
Nu este un secret, însă, faptul că Nicoleta Ardelean va primi un super cadou de Paște de la șefii ei... și anume o mărire salarială de 25%.
În ședința Senatului Universității Ovidius, din 11 martie, a fost aprobat cu unanimitate de voturi raportul Comisiei Concursului de acordare a gradației de merit aprobat procedural de către Consiliul Facultății de Arte, urmând a fi acordate gradații de merit începând cu anul 2024, mai multor cadre didactice, printre care și Nicoleta Ardelean.
Teoretic, prin această gradație li se recunosc valorile, însă faptul că lucrează mai mult sau mai eficient decât ceilalți este o chestiune discutabilă și care nu se reflectă în actul educațional, nici măcar la Universitatea Ovidius, dacă ar fi să ne luăm după clasamentul ocupat în locul universităților din țară.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News