REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Şova, despre acţiunile Portului Constanţa: Am semnat

Şova, despre acţiunile Portului Constanţa: Am semnat

Replica API 12 mai 2014 | 00:00 112

TRANSFER

TRANSFER

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat duminică la Oradea că ministerul va demara, în cursul lunii iunie, controale în Portul Constanţa privind modul de exercitare a contractelor de concesiune, accesul în port şi vizează, mai ales, evaziunea fiscală, despre care Şova spune că este de peste 50%. Tot Dan Şova, a fost întrebat, vineri, la Mediaş, dacă a semat pentru transferul unor acţiuni ale Portului Constanţa către Consiliul Local, iar acesta a confirmat faptul că procedura este în conformitate cu regulile Uniunii Europene. "Domnul Preşedinte Băsescu, când vorbeşte de probleme juridice, se împiedică-n şireturi, ca să spun aşa. Normal că am semnat. E foarte greşit informat domnia sa. Vreau să vă spun că transferul a 13 la sută din ceea ce deţine Ministerul Transportului, care are 60 la sută în acest moment, este operaţiunea care se face în conformitate cu regulile Uniunii Europene. Comisia Europeană este informată despre această operaţiune şi aspectele tehnice ale operaţiunii nu vor fi realizate decât în conformitate cu înţelegerea pe care o vom avea şi cu Comisia Europeană. Ce vorbeşte dânsul de infracţiuni. Vreau să vă spun o chestie anecdotică şi juridică. Dacă acest transfer ar reprezenta o infracţiune, având în vedere că s-a făcut anunţul public, s-a asumat politic, la Ministerul Transporturilor a semnat toată lumea, terminând cu mine, înseamnă că ne aflăm în plină tentativă. Ori tentativa la o infracţiune se pedepseşte din timpul lui Iustinian. Aşa că, dacă ar fi o tentativă, ar trebui să ne ridice de aici, de la sediu, direct de la dumneavoastră. Nu mai aşteptăm, nu ne lasă cineva să comitem infracţiunea şi ne ridică din fază de tentativă", a declarat Dan Şova, într-o conferinţă la sediul PSD Mediaş.

Premierul Victor Ponta a anunţat sâmbătă, la Galaţi, că în curând vor fi scoase pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, care administrează portul Constanţa, companie care are atât participare privată, cât şi din partea statului. Ponta a mai precizat că prin listarea pe bursă se vor îndeplini mai multe criterii de performanţă şi va exista un management superior celui pe care l-a avut compania în ultimii 20 de ani, management asigurat de Ministerul Transporturilor. "La Constanţa lucrurile sunt foarte clare, mai puţin clare sunt pentru cei care fac politică şi care au interese private şi ilegale. În Constanţa, de ani de zile, acolo este un grup mafiot care a fost sprijinit de fostul ministru al Transporturilor şi actual preşedinte. Facilităţile portuare sunt în domeniul public nu vor fi niciodată privatizate sau vândute. Compania care administrează portul are în acest moment capital şi participare atât din partea Guvernului, autorităţi locale şi privat, 20% este Fondul Proprietatea. Ideea noastră este de a scoate încă 15% pe bursă, astfel se pot respecta trei principii: transparenţă - pentru că orice societate listată la bursă respectă nişte reguli de transparenţă -, capital de investit - căci banii luaţi pe cei 15% nu vin la buget, ci rămân în companie pentru investiţii - şi un management mai performant, superior a ceea ce s-a făcut în ultimii 20 ani, asigurat de Ministerul Transporturilor", a afirmat Ponta.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272