Specialiștii spun că extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de înec
Specialiștii spun că extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de înec
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSpecialiștii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, din Constanța, trag un semnal de alarmă privind gropile create atât de furtuni cât și de lărgirea plajelor. Directorul general al institutului, Florin Timofte, avertizează oamenii privind nerespectarea indicațiilor salvamarilor în privința acestor zone, marcate de salvamari cu balize. Specialistul nu a putut da o perioadă exactă în care s-ar putea echilibra adâncimea acestor gropi, totul depinzând de vreme.
Furtunile din ultima perioadă, coroborate cu proiectul de lărgire a plajelor, au creat zone deosebit de periculoase pe litoralul Mării Negre, avertizează specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină din Constanța. La mal s-au format gropi adânci, înotul devenind riscant.
Florin Timofte, șef la Institutul de Cercetare Marină din Constanța, a declarat, pentru Replica, că aceste probleme sunt preponderent în Mamaia: „În zonele cu înnisiparea este un pic mai adânc decât în alte zone. Nu există o măsurătoare exactă și ele nu sunt ca bordurile de pe marginea străzii, să aibă o mărime exactă, valurile acționează în permanență, dar sunt gropi de până la 2 metri. Nu se poate vorbi de o adâncime exactă, se poate vorbi de o zonă în care e o adâncime mai mare decât e normal. În loc să fie o plajă lină, întinsă, apar niște denivelări. În sudul litoralului, singurele zone puțin afectate sunt pe la Eforie, dar acolo constructorul a executat o avanplajă, atunci când a pus nisipul pe plajă, a pus și sub apă, a făcut o pantă lină. La Mamaia nu s-a întâmplat așa, acolo a fost pus nisipul pe plajă, nivelat și după aceea marea, în mod natural, a început să creeze această pantă de echilibru.”
Având în vedere că se apropie sezonul estival, iar temperaturile se anunță tocmai bune de îmbăiere, directorul INCDM recomandă tuturor să respecte indicațiile salvamarilor:
„Gropile nu sunt neapărat periculoase, periculos este neurmărirea indicațiilor salvamarilor. Salvamarii marchează zonele cu balize și creează niște zone până la care se poate intra în mod sigur și de asemenea sunt arborate niște steaguri care îți zic când poți să intri în apă și când nu. Turiștii trebuie să urmărească aceste steaguri și să le respecte. Groapa nu este periculoasă, faptul că te duci în apă mai departe este lucru periculos.”
În privința dispariției acestor gropi, Timofte nu a putut da un termen exact: „Se cheamă pantă de echilibru, nu poate nimeni să estimeze în cât timp se va echilibra, pentru că activitatea asta de nivelare este dependentă de furtuni, de modul cum acționează valurile, și poate dura, nu pot spune dacă un an sau doi. Situația asta este de aproape trei ani de zile și nu s-au schimbat foarte multe. Cu cât vor fi furtuni mai intense, cu cât panta se va face mai domoală.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News