REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Specialiștii spun că extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de înec

Specialiștii spun că extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de înec

Virgil STOIAN 25 aprilie 2024 | 00:00 2111

Specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, din Constanța, trag un semnal de alarmă privind gropile create atât de furtuni cât și de lărgirea plajelor. Directorul general al institutului, Florin Timofte, avertizează oamenii privind nerespectarea indicațiilor salvamarilor în privința acestor zone, marcate de salvamari cu balize. Specialistul nu a putut da o perioadă exactă în care s-ar putea echilibra adâncimea acestor gropi, totul depinzând de vreme.

Specialistii spun ca extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de inec

Furtunile din ultima perioadă, coroborate cu proiectul de lărgire a plajelor, au creat zone deosebit de periculoase pe litoralul Mării Negre, avertizează specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină din Constanța. La mal s-au format gropi adânci, înotul devenind riscant.

Specialistii spun ca extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de inecFlorin Timofte

Florin Timofte, șef la Institutul de Cercetare Marină din Constanța, a declarat, pentru Replica, că aceste probleme sunt preponderent în Mamaia: „În zonele cu înnisiparea este un pic mai adânc decât în alte zone. Nu există o măsurătoare exactă și ele nu sunt ca bordurile de pe marginea străzii, să aibă o mărime exactă, valurile acționează în permanență, dar sunt gropi de până la 2 metri. Nu se poate vorbi de o adâncime exactă, se poate vorbi de o zonă în care e o adâncime mai mare decât e normal. În loc să fie o plajă lină, întinsă, apar niște denivelări. În sudul litoralului, singurele zone puțin afectate sunt pe la Eforie, dar acolo constructorul a executat o avanplajă, atunci când a pus nisipul pe plajă, a pus și sub apă, a făcut o pantă lină. La Mamaia nu s-a întâmplat așa, acolo a fost pus nisipul pe plajă, nivelat și după aceea marea, în mod natural, a început să creeze această pantă de echilibru.”

Specialistii spun ca extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de inecplajă Mamaia

Având în vedere că se apropie sezonul estival, iar temperaturile se anunță tocmai bune de îmbăiere, directorul INCDM recomandă tuturor să respecte indicațiile salvamarilor:

Specialistii spun ca extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de inec

Gropile nu sunt neapărat periculoase, periculos este neurmărirea indicațiilor salvamarilor. Salvamarii marchează zonele cu balize și creează niște zone până la care se poate intra în mod sigur și de asemenea sunt arborate niște steaguri care îți zic când poți să intri în apă și când nu. Turiștii trebuie să urmărească aceste steaguri și să le respecte. Groapa nu este periculoasă, faptul că te duci în apă mai departe este lucru periculos.

Specialistii spun ca extinderea plajelor din Mamaia a crescut pericolul de inecplajă Mamaia

În privința dispariției acestor gropi, Timofte nu a putut da un termen exact: „Se cheamă pantă de echilibru, nu poate nimeni să estimeze în cât timp se va echilibra, pentru că activitatea asta de nivelare este dependentă de furtuni, de modul cum acționează valurile, și poate dura, nu pot spune dacă un an sau doi. Situația asta este de aproape trei ani de zile și nu s-au schimbat foarte multe. Cu cât vor fi furtuni mai intense, cu cât panta se va face mai domoală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Niciun pericol pentru crimalii care au propus ,avizat si platit MILIARDE de euro pentru aceasta distrugere a litoralului renumit ca fiind cu cel mai fin nisip ?Gasca bine organizata in jefuirea banului public (UE nu baga bani daca nu participa si romania cu cel putin 25 % )acoperita in continuare de niste persoane bine platite care se ocupa doar de prostituate si preoti
3
5
de ce nu se pot acoperi gropile avand in vedere ca sunt un real pericol ptr vietile oamenilor ? costa prea mult ? economia la buget ptr borduri si panselute este mai importanta decat vietile oamenilor ? e de bun simt - cand ai o problema o rezolvi pur si simplu altfel e nebunie curata
5
2
In trecut se inecau doi tre moldoveni beti pe vara. Dupa distrugerea plajelor prin innisipare, se ineca treizeci-patru zeci.E doar statistica....
8
3
Se inecau oricum
8
2
lucrare de rahat care a distrus plaja. a fost pe bani europeni, dar incasati de olanda din banii romaniei. de aceea nu se mai opune olanda ptr shengen, gura lor a papat ceva.
11
3
imbecilos. Ca sa bine ca sa nu fie rau. Specialistul vorbeste mult si spune putin.Nu exista nici o concluzie de specilist si totul va fi cum va fi. Astia sunt specialistii de la Antipa. Niste gaozari fara calificare.
8
2
Atat timp cat MARL.ANUL nu respecta balizele si flueirul salvamarului, da-l dracului. Un imbe.cil mai putin pe lume
9
9
Categorit da , vor fi probleme pe tema asta , s auchimbat curentii !
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272