REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SPIRITE încinse cu privire la CANABIS! Consumatorii din Constanţa se ceartă cu poliţiştii şi cu specialiștii antidrog!

SPIRITE încinse cu privire la CANABIS! Consumatorii din Constanţa se ceartă cu poliţiştii şi cu specialiștii antidrog!

Replica API 12 octombrie 2017 | 00:00 313

Susţin că nu dăunează

Susţin că nu dăunează

sursa foto www.growweedeasy.com

Există persoane care susțin consumul de canabis cu atâta convingere încât au ajuns să se certe cu polițiștii dar și cu specialiștii antidrog. Aceștia, cel mai probabil consumatori, nu-și ascund indentitatea și sunt în stare de orice pentru a-și susține cauza. De dată recentă au intrat în conflict pe subiectul legat de o tânără șoferiță care a lovit mai multe mașini, ea fumând canabis înainte de a se urca la volan. Mulți au considerat că acest consum nu are relevanță și de aici a izbucnit un schimb acid de replici.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța a derulat și derulează campanii ce au rolul de a informa populația, cu precădere formată din tineri, despre riscurile consumului de droguri. Și se ajunge și la canabis, care, potrvit ultimei statistici de la malul mării, a detronat etnobotanicele. La una din conferințele de presă, șeful CPECA Constanța, Marius Cristian Oprișan, spune că foarte multe persoane au percepții greșite în ceea ce privește riscurile consumului de canabis, considerându-l inofensiv, menționând că a primit mesaje pe facebook în acest sens.

Însă, susține Oprișan, lucrurile nu stau chiar așa întrucât este vorba despre o portiță către alte droguri, practic îți pierzi controlul. De menționat este și faptul că acest consum amplifică stările anxioase și poate duce la depresii severe. Și se pare că numărul celor care nu consideră că acest consum dăunează crește. Ei știu una și bună: are efect terapeutic, ajută, face bine. La fel putem spune și despre antibiotice și barbiturice – spun specialiștii. Prin urmare, ce se întâmplă dacă le luăm zilnic? Însă, de aici argumentele se pierd și discuțiile degenerează.

Spre exemplu, de dată recentă în prim plan a fost un caz din Cluj, unde o șoferiță care fumase canabis a fugit de Poliție și a lovit mai multe mașini. Pe pagina de Facebook ”Polițiștii au umor”, administrată de un om al legii din județul Constanța, a fost postată informația de mai sus. ”Acum ceva timp am fost apostrofat de către câțiva utilizatori `medicinali` de canabis cu privire la faptul că acest `medicament` nu ar afecta conducătorii auto. Sunt sigur că vă aduceți aminte de domnișoara din Cluj care a fugit de polițiști acum câteva zile, lovind mai multe autoturisme și punând în pericol mai multi participanți la trafic prin mersul haotic cu care se deplasa. Ce să vezi? La testările specifice a reieșit că nu a consumat alcool, ci canabis”.

Și astfel a început războiul. Mulți au ținut să precizeze că are efect terapeutic, dar totuși nu e indicat să conduci un autovehicul în această stare, pe când au existat și cei care cred că este bun și la volan. ”Una e să consumi substanţe psihotrope în privat şi altă e să le iei cu tine la volan. Da, la volan mi se pare o chestiune de penal, la fel cum ar trebui să fie şi alcoolul în orice concentraţie şi orice altă substanţă care îţi poate afecta simţurile sau funcţia cognitivă.

Dar de la a recunoaşte faptul că iarba e naşpa la volan şi până la a zice că iarba e naşpa cu totul, e cale cam lungă, nu crezi? Părerea mea”, a spus Andrei P.. ” Zilele trecute aveam o dispută cu cineva care îşi dorea legalizarea canabisului. M-au tot zăpăcit de cap că e ok, că în alte ţări e legal, că specialiştii spun că... şi că... Eu... NU şi NU!!! Eu am cunoscut persoane care s-au cam marijuanizat la viaţa lor şi vreau să vă spun că e ceva cu ei... Nu ştiu să descriu în cuvinte dar... nu-s ok... Au un comportament bizar, trec rapid de la o stare la alta, în fine, poveste lungă... oricum nu-s ok...”, a scris și Claudiu Ș..

”Este foarte posibil ca acest drog să fie utilizat în scop medicinal, sunt de acord! Dar administrarea lui să se facă în spitale, sub stricta supraveghere.... in nici un caz să nu ai voie să te urci apoi la volan...”, a adăugat Mihaela N.. ”Nu înţeleg pentru ce vă certaţi atât! Nici o substanţă care îţi distorsionează realitatea şi provoacă dependenţă nu e bună, asta ca fapt divers (e doar părerea mea, chiar şi greşită)! Deocamdată canabisul este ilegal în România, cei care nu-s de acord vă puteţi începe propria campanie cu o petiţie pro-maria!”,

”Canabisul e medicament? Bun, eu știam că doar substanța lui THC-ul, și folosită sub altă formă, nu fumată, dar în fine. Să spunem ca ei, ca acești apărători. Bun. E medicament, să zicem, dar cu efect psihotrop. Și barbituricele au cam același efect și sunt interzise la volan. Prin urmare, dacă e medicament nu înseamnă că e bun în toate situațiile și luat în fiecare zi. Astea sunt doar scuzele unor drogați. Da, și alcoolul dăunează. Și ăla ar trebui interzis. Dar nu bagi chestia asta ca să îți scoți drogurile. Treziți-vă”, a mai spus un participant la discuție.

Consumator: ” Nu există studii care să acrediteze faptul că consumul de canabis dăunează condusului”

Și discuțiile au continuat: ”Cât despre canabis vă spun deschis că aveţi şi nu aveţi dreptate. Nu există studii care să acrediteze faptul că consumul de canabis dăunează condusului. Dacă aveţi aceste studii aş vrea să le faceţi publice. Nu avem de asemenea un clip cu domnişoara când conduce fără să fi fumat pentru a realiza o diferenţă. Apoi dacă dvs spuneţi că din cauza canabisului tânăra respectivă nu şi-a dat seama că nu are o roată şi a condus aşa din cauza canabisul atunci vă spun că vă înşelaţi amarnic.

Din cauza canabisul şi a consecinţelor legale tânăra a fugit de cei care o urmăreau să pună în aplicare legea şi din această cauză a condus cum a condus. Sunt mai mulţi factori de luat în considerare atunci când vorbim de condusul sub influenţa canabisului. Să vorbim dacă tot vorbim deschis şi cu argumente cu logică şi cumva”, este mesajul lui Andrei T. (care a precizat că vorbește din propria experiență), adresat polițiștului din Constanța, care administrează pagina de Facebook. ”Stimate domn, ştiai că există şi medicamente, prescrise de medic, care sunt contraindicate la condus? Şi îţi scrie şi pe prospect şi îţi spune şi medicul când ţi le prescrie, şi farmacista când ţi le dă!

Eu personal m-am confruntat cu o astfel de situaţie, acum mai bine de 10 ani, când mi s-a prescris un astfel de medicament pentru tratarea unei alergii... Asta apropo de consumul de cannabis în scop medicinal... Hai să nu le amestecăm!!! Psihotropele şi alcoolul sunt interzise de lege a fi consumate înaintea/în timpul conducerii autovehiculelor! Şi unde-i lege nu-i tocmeală! Cred că despre asta era vorba... Cât despre efectele benefice... Aia e altceva!”, i-a răspuns un participant la discuție, Valentin M.P.. Iar comentariile sunt multe și diverse. Voi ce părere aveți?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu il cunosc pe diciu Cosmin si niciodata nu ar face asa ceva. E un super baiat, tot ce Spuneti aici sunt rautati din invidie. Habar nu ai cat rau ii poti face omului acesta cu vorbele astea. Sa iti fie rusine nenorocitule
3
3
Probabil tase tu vinzi droguri si tot incerci sa ii incrimineze pe altii. Daca acesti oameni de care spui faceau lucrurile astea, sigur erau prinsi de mult. Probabil esti de la concurenta de arunci cu noroi peste numele lor
1
2
Ce scrie oameni mai jos e bine sa verificati nu costa nimic aveti toate detalii scapatine de drogati ca e orasu mai linistit fara eii droguri fac jaf in oras
3
1
Eu beau si ma droghez rezist plus mai si vand cocaina gaborii sunt cu mine
0
3
Pentru dealers iar consumatorii sa primeasca pedeapsa si ,,REHAB",consiliere si tratament.
0
0
Ce-i drept, in alte tari se si bea la volan. Problema e cu tara asta si cu oamenii din ea.
0
1
Poti fuma linistit canabis, dar sa nu pui alcool in gura. Gagica aia care a facut prapad bause cateva shott-uri inainte de a trage si un joint!
3
5
De ce nu preluati alte exemple de civilizatie , cultura , comportament din Olanda sau alta tara din lume si luati ca exemplu consumul de canabis ! Credeti ca acest canabis chiar si in Olanda il poate consuma oricine ? Exista anumite afectiuni grave de sanatate ptr care se prescrie sub atentia medicilor . Voi tinerii care incercati sa pledati ptr aceste substante chiar nu aveti nimic in cap ? Oricum fara a fi consumator aveti comportamente ce lasa de dorit dar sa mai si consumati !
4
6
ROMANIA nu este OLANDA, mentalitati si civilizatii total diferite,ar fii un dezastru pentru tara noastra daca s-ar legaliza asa ceva.Sa se mareasca pedepsele pentru consumatori.
7
2
Cum sa fumezi si sa conduci, idiotii dracu
5
1
Da ma noi suntem destepti si olandezii prosti nu??...sigur nu e invers??...cat despre acea fata care a fumat la volan si a lovit nu stiu cate masini...pai fata cand e lucida comite astfel de incidente in trafic, daca-i mai dai si ''maria'' are toate sansele sa se rastoarne...iar cu distorsionarea realitatii ce sa zic....nu zic decat ca aveti voi creierele distorsionate...iar faza cu faptul ca de la iarba ajungi la altele mai puternice iar nu e adevarat...in concluzie noi suntem destepti si olandezii prosti nu?? sau cum...??!?!!
4
7
Sa le dam si ciutanilor drogati de la poarta alba penitenciar ca au de stat 15 ani acolo
2
2
,,democratia,,aparuta dupa,,revolutie,,a nascut monstrii.ajung oamenii sa se drogheze sa bea sa fumeze doar sa nu mai vada latrina morala in care se traieste.sunt si cazuri care o fac din plictiseala sau sa se dea mari,dar va spun,majoritatea beau si se drogheaza ca sa ,,vada viata cu alti ochi,,.si asta datorita impotentei celor care au decis in Romania cum sa traim.
7
4
La Mangalia cand naiba veniti?e plin orasul de drogatiiiii
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218