REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SPITALELE constănțene AU NEVOIE urgentă de PLASMĂ

SPITALELE constănțene AU NEVOIE urgentă de PLASMĂ

Replica API 20 ianuarie 2021 | 09:03 1416

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine trage un semnal de alarmă și îi roagă pe cetățenii care s-au vindecat de Covid să meargă să doneze plasmă pentru cei ce sunt internați în spitalele constănțene și au nevoie de aceasta.

Chiar dacă numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul Sars-Cov2 a fost mai mic în ultima perioadă, sunt totuși persoane care au nevoie de tratamentul cu plasmă, care este vital. Astfel toate persoanele cu istoric de infecție cu virusul Sars-Cov2, aflate în afara riscului de transmitere a bolii (la 28 de zile de la vindecare), care doresc să doneze în vederea utilizării plasmei rezultate din donare în tratamentul experimental al bolnavilor de COVID-19, trebuie să meargă la sediul Centrului Regional de Transfuzii Constanța, din strada Nicolae Iorga. „Vă rugăm să veniți la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Constanța sa donați sânge sau plasmă. Plasma le-ar fi de mare ajutor și doar dumneavoastră, cei care v-ați făcut bine, puteți dona. Pacienții care necesită tratament transfuzional au mare nevoie de ajutorul dumneavoastră! A crescut semnificativ numărul pacienților din spitale care au nevoie de plasmă”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine.

Aproape 300 de persoane au donat plasmă în 2020

Bilanțul anului 2020 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța arată astfel: peste 12.900 de persoane prezentate, peste 11.000 pungi recoltate și aproape 300 de donări de la persoane cu istoric de Covid-19. Astfel, conform datelor prezentate de CRTS, toate solicitările de plasma pentru pacienți cu Covid-19 au fost acoperite.

Acțiuni premergătoare zilei de donare

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totodată, cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge nu se fumează. În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor: sandwich-uri, fructe, lactate și minim 500 ml de lichide. Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime și constituție), care nu au suferit boli cu transmitere prin sânge, de boli cronice (diabet zaharat, boli de inimă, etc).

Beneficiile donatorilor

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării, în cazul elevilor și studenților, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce ati scois comentariile de la articolul cu Fratila, nu va place opinia publicului, lasati oamenii sa se exprime liber. La asa om, asa comentarii, nu-l mai menajati! JOS CENZURAAA !
3
0
Da dar ca sa beneficiezi de toate astea iti trebe trei dosare cu sina si anexa 27..
5
0
Am intentionat sa donez, dar datorita arogantei si nesimtirii personalului, AM RENUNTAT.
6
0
Dragi constanteni poate cineva sa-mi spuna ca nu am inteles bine din acest articol............Spitalele constantene au nevoie de plasma sau de spaga.Daca e vorba da spaga fac apel la toti romanii da bine sa donam spaga sau mancare......faina,zahar,ulei,carne da pui,marar,leustean la centrele da recoltare pentru a fi trimise imediat in spitale ca sa nu mai avem morti da malpraxis,omoruri pa pacienti etc.
10
1
Am fost sa doneze pt tatal meu am asteptat in jur de 4 ore sa mi recolteze singe. Execrabila organizare parca nu vor sa recolteze.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920