REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Spitalul Judeţean blochează conturile Casei de Asigurări pentru 20 de milioane

Spitalul Judeţean blochează conturile Casei de Asigurări pentru 20 de milioane

Replica API 14 februarie 2013 | 00:00 120

Căpăţână: "Nu vreau să destabilizez sistemul, vreau să negociez cu CJAS!"

Căpăţână: "Nu vreau să destabilizez sistemul, vreau să negociez cu CJAS!"

Situaţie explozivă în sistemul sanitar românesc! Conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate riscă să fie blocate de către cea mai mare unitate spitalicească de la malul mării. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, susţine că, în decursul zilei de marţi, 12 februarie a.c., a solicitat unui executor judecătoresc să demareze procedurile de poprire pe conturile CJAS, urmare a unui proces câştigat în instanţă, pentru o datorie istorică, cu multe zerouri în euro. Adresa a fost înaintată către ANAF.

"Adresa se află la mapă. Ei (reprezentanţii CJAS -n.r.) se pot juca până primesc hârtia de la ANAF cu banii din cont, şi probabil asta vor face. Nu trebuia să se ajungă într-o astfel de situaţie, ci ar fi trebuit să existe un dialog pentru a se gasi soluţii", susţine Căpăţână. Tot el spune că aşteptă ca ANAF să semneze ordinul prin care înştiinţează Trezoreria că acest cont al CJAS este blocat. "Lucrul acesta trebuia făcut de marţi, dar nu s-a făcut din cauza birocraţiei, sperăm totuşi ca demersul să se întâmple astăzi (miercuri -n.r.). Mai departe aşteptăm reacţia lor (a reprezentanţilor CJAS -n.r.) pentru că în aceste 6 luni nu ne-a căutat nimeni. Am stat mai des de vorbă cu dumneavoastră (presa -n.r.) decât cu ei. I-am invitat la conciliere, nu au venit", se plânge dr. Căpăţână.

"Sunt banii spitalului, ai asiguraţilor"

Managerul Spitalului Judeţean a precizat că a solicitat blocarea conturilor pentru că banii datoraţi sunt ai spitalului. "Sunt banii asiguraţilor. Eu nu vreau să destabilizez sistemul pentru că, sigur, sunt medici de familie, furnizori de servicii medicale, spitale care nu-şi vor primi banii. Vreau să negociem cu Casa, să îi forţăm să negocieze. Altfel vom pune în executare sentinţa şi va ieşi o explozie socială. Este un drept câştigat de noi în instanţă. Sper că, în România, hotărârile judecătoreşti executorii, indiferent de instituţia care este implicată, se respectă, pentru că de asta suntem un stat de drept. Dacă recuperăm aceşti bani, îi vom folosi exclusiv pentru spital. Noi, ca instituţie, nu avem în prezent nici un fel de datorii faţă de furnizori, dar suma asta de bani ne-ar permite să trecem peste situaţia grea din momentul de faţă, să cumpărăm materiale şi medicamente ca să putem să funcţionăm aşa cum ar fi normal", a declarat Căpăţână. Managerul SCJU a menţionat că au fost necesare 6 luni să ia această decizie, pentru ca instituţia condusă de Dragoş Poteleanu să poată găsi o soluţie. Cert este că CJAS nu va putea efectua nici o plată fără acordul Spitalului Judeţean, susţine dr. Căpăţână.

Ciobanu îl contrazice pe Căpăţână

Reprezentanţii Casei de Sănătate au o altă variantă, întărită de un teanc de ducumente. Nici suma, dar nici perioada în care se presupune că s-ar fi acumulat datoria nu coincide cu cele anunţate de dr. Căpăţână. "Casa a făcut o contestaţie la executarea silită şi avem termen pe 20 februarie 2013. S-a înaintat recurs la Înalt Curte de Casaţie şi Justiţie şi avem termen pe 28 februarie a.c. şi vom proceda conform legi, cum am procedat şi până acum. Poprirea a fost instituită din luna august 2012, iar decontările către spitale au fost efectuate în baza art. 1, liniatul 2, din Ordonanţa nr. 22/2012. În ultim ele şase luni au existat discuţii cu Spitalul Judeţean pe tema datoriei. Nu cred că s-a refuzat dialogul. Întotdeauna am fost deschişi dialogul. Este în interesul Casei să rezolvăm această speţă. Sunt servicii medicale prestate, în perioada 2002-2003, peste valoarea de contract, în valoare de aproape 20 milioane de lei", a arătat presei un dosar Marinel Ciobanu, directorul economic al CJAS Constanţa. Acesta dă asigurări că activitatea prestatorilor de servicii medicale din judeţul Constanţa nu vor avea de suferit. Azi, reprezentanţii Spitalului Judeţean ar urma să aibă un dialog cu oficialii Casei de Asigurare, pentru a găsi o rezolvare a problemei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272