REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Spitalul Judeţean Constanţa, în căutare de neofrologi pediatri

Spitalul Judeţean Constanţa, în căutare de neofrologi pediatri

Replica API 9 martie 2016 | 23:40 456

Ziua Mondială A Rinichiului

Ziua Mondială A Rinichiului

De Ziua Mondială a Rinichiului, medicii specialişti din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au ţinut să menţioneze şi să explice principalele cauze ale bolilor renale. Totodată, s-a pus problema lipsei unor neofrologi specializaţi în pediatrie. Din păcate, numărul copiilor care sunt diagnosticaţi cu afecţiuni renale este în creştere, iar aceştia se află sub supravegherea pediatrilor din Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa.

Data de 10 martie 2016 este declarată ca fiind Ziua Mondială a Rinichiului. Ca în fiecare an, s-a ales cu atenţie un slogan ce atrage atenţia asupra importanţei acestui organ. „Pentru anul acesta sloganul a fost stabilit cu câteva luni înainte - “Copiii şi boala de rinichi - Acţionaţi devreme pentru a o preveni” şi vizează populaţia pediatrică. În ultimele două luni, cel puţin, acest slogan a fost absolut potrivit cu cazurile de insuficienţe renale la copii. Populaţia va privi cu alţi ochi posibilitatea apariţiei unei boli de rinichi la vârste fragede”, a declarat Liliana Tuţă, şefa secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Constanţa. De asemenea, s-a atras atenþia şi asupra modului în care sunt percepute şi tratate aceste afecţiuni.

„Noi ne-am obişnuit să tratăm bolile de rinichi după ce au apărut. În fiecare an am vorbit foarte mult despre supravegherea pacienţilor deja cunoscuţi cu diabet, cu hipertensiune arterial, cu litiază renală, cu infecţii urinare repetate. Trebuie să discutăm despre boli înainte ca acestea să apară, trebuie să le prevenim. Cel puţin pentru populaţia de copii şi tineri consider că este foarte bine să subliniem încă o dată faptul că este necesar ca aceştia să se hidrateze corespunzător, să facă sport, să facă mişcare, să aibă o alimentaţie corespunzătoare” , a adăugat Tuţă.

Deși spitalul, dar și centrele de dializă sunt dotate cu aparatură performantă, acestea nu sunt suficiente pentru redresa funcțiile rinichiului bolnav. “Dincolo de ce facem noi, realizăm că oricât am face și oricât ne-am strădui nu putem acoperi toate funcțiile unui rinichi normal. Aparatele de dializă sunt extraordinar de performante, sunt niște roboți, sunt niște softuri din ce în ce mai bune și mai sigure și cu toate acestea nu ne putem apropia de performanțele unui rinichi normal. Oricât de mult ne-am bucura când un pacient reușește să supraviețuiască, ne dăm seama că avem limite.

Indiferent de starea de sănătate pe care o avem la un moment dat, atunci când o parte din funcția unor organe se duce, se pierde, realizăm cam prin ce trecem”, a menționat dr. Bogdan Câmpineanu, șeful secției de Dializă din Spitalul Județean Constanța. Mai gravă este situația ce privește îmbolnăvirea copiilor. În Spitalul Județean Constanța nu există un specialist neofrolog pediatru!

“Împreună cu Comisia de Minister de la București și cu colegii din conducerea Societății Române de Nefrologie am hotărât să încercăm să facem ceva în acest an astfel încât să avem mai mulți specialiști nefrologi pediatrii, să încercăm să ajustăm cumva curricula și acești tineri să poată să obțină această specialitate nu după 9 ani. Ar fi minunat ca perioada de rezidențiat să se mai restrângă cu încă 2-3 ani.

Nu vrem nici să creăm specialiști nu foarte pregătiți, dar este clar că putem face ceva referitor la stagii și curricula astfelt încât să împletim pediatria cu nefrologia și să nu mai dureze așa mult.”, a conchis Liliana Tuță. Situația este cu atât mai dramatică cu cât specialiștii în pediatrie sunt nevoiți să îngrijească ei copiii diagnosticați cu afecțiuni renale. “Este într-adevăr foarte greu să fii pediatru. În România, ca să ajungi specialist pediatru trebuie să parcurgi un rezidențiat de 5 ani. În urma acestuia, nu ieși cu o specialitate anume, ci ești doar pediatru, adică internist și trebuie să le faci pe toate.

Discuțiile actuale este să se facă un trunchi comun de pediatrie de 3 ani. Din păcate, nu avem nefrologi pediatri, nici cardiologi pediatri, așa cum ne lipsesc foarte multe subspecialități care ar putea să ne ajute. Sunt zeci de copii cu probleme renale care sunt sub supravegherea pediatrilor în Secția de Pediatrie”, a precizat Dr. Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie a Spitalului Județean Constanţa.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614