REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Statul român, la un pas de executare silită, popriri şi sechestru pe bunuri

Statul român, la un pas de executare silită, popriri şi sechestru pe bunuri

Replica API 16 august 2014 | 00:00 113

Cu ce am putea speria, din nou, Comisia Europeană

Cu ce am putea speria, din nou, Comisia Europeană

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, se pregătesc să intre în atenţia Comisiei Europene, "graţie" unor datorii pe statul român refuză să le achite faţă de creditori privaţi.

Cu toţii cunoaştem "poezia" liderilor politici care trâmbiţează fondurile europene şi investiţiile în agricultură, ca axă prioritară de dezvoltare în următoarele "cincinale". Practica, în schimb, lasă de dorit. Este şi cazul societăţii Agrosem S.A., care, în ciuda victoriilor din procesele derulate pe parcursul a patru ani, sfârşite cu decizii favorabile definitive, nu îşi poate recupera sumele datorate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Vă rog să aveţi în vedere că deţinem o creanţă certă , lichidă şi exigibilă împotriva Ministerului Agriculturii, dar care nu a fost achitată până la acestă dată în condiţiile în care am făcut nenumarate demersuri. De reţinut este că această sumă produce dobânzi pe zi de întârziere. Având în vedere că statul român se face vinovat de nonşalanţă, tergiversând în mod repetat plata din motive birocratice, Agrosem SA a apelat la intervenţia unui executor judecătoresc, astfel încât să îşi poată recupera creanţa. (...) În condiţiile în care situaţia persistă, clientul nostru se va adresa direct Comisiei Europene", se arată într-o notă cu ton ultimativ, de luni, adresată celor menţionaţi mai sus. Suma hilară pentru bugetul unui minister, precum cel al Agriculturii, este de 152.383 de lei şi, potrivit celor care au pornit pe recuperarea acestor sume, reprezentanţii Urban şi Asociaţii, "este imposibil de admis răspunsul primit din partea doamnei Daniela Mihăilescu, director al Direcţiei de Buget din cadrul ministerului, cum că plata se va efectua în termen de minim o lună, pe motiv că nu există buget, iar procedura de alimentare a conturilor aprobată de către Ministerul de Finanţe în acest caz este anevoioasă şi prezintă o grămadă de sincope. (...) Considerăm o asemenea situaţie de neconceput şi nu ne rămâne decât să punem în executare sentinţa şi să punem poprire şi sechestru pe conturile statului, cât şi bunurile acestuia", se arată într-o altă notificare, emisă vineri, 8 august a.c. Contactat de Replica de Constanţa, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a fost cuprins de surprindere, susţinând că nu cunoaşte acest caz. "Îmi cer scuze, dar sunt în concediu acum, chiar nu pot. Agrosem... nu-mi spune nimic acest nume", a precizat ministrul Constantin, pentru "Replica". În baza sentinţei din dosarul nr. 29579/325/2010, de pe rolul Tribunalului Timiş, rămasă irevocabilă prin decizia nr. 5590/10.06.2014, a Curţii de Apel Timiş, cei de la societatea de recuperări creanţe au demarat, de luni, dosarul execuţional pentru recuperarea sumelor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108