rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Statul Român, OBLIGAT DEFINITIV să-i plătească DAUNE unui constănțean condamnat FĂRĂ DOVEZI pentru înșelăciune și fals

A fost condamnat definitiv pentru o faptă pe care nu a comis-o, și-a pierdut locul de muncă din cauza deselor deplasări la instanță, iar soția și prietenii l-au părăsit, considerându-l un infractor! Este destinul unui bărbat din Constanța care a demonstrat în instanță că s-a produs o eroare judiciară în ceea ce-l privește, fapt pentru care a cerut să fie despăgubit. Și a câștigat definitiv vineri, 15 noiembrie, iar Statul Român trebuie să-i plătească 25.000 de lei, pentru suferințele morale cauzate de condamnarea la pedeapsa închisorii de 3 ani și 4 luni, atât în plan personal și al vieții de familie, cât și în cel al relațiilor sociale și al imaginii sale.

Un constănţean va primi 25.000 lei despăgubiri de la statul român, pentru că a fost condamnat fără probe, într-un dosar în care a fost acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri. L.S. după condamnare, a cerut redeschidarea dosarului penal şi a susținut în faţa magistraţilor constănţeni că a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, nevinovat fiind, pentru o infracţiune pe care ar fi săvârşit-o în anul 2009. Nu a apucat să închisoare, întrucât se afla în Italia, însă a aflat de la rude că este căutat pentru a executa pedeapsa, moment în care a demarat procedurile privind redeschiderea procesului penal și rejudecarea lui în lipsă.

Condamnat pentru că ar fi încheiat un contract în numele Consiliului Judeţean

Prin rechizitoriul nr. 1596/P/2009 din data de 3 decembrie 2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Asta, după ce administratorul unei societăţii, SC A-Z ideea Construct SRL, M.B., a susținut că a fost indus în eroare de către L.S. şi M. A. cu prilejul încheierii, în 2009, a unui contract ce avea ca părți contractante Consiliul Județean Constanţa, în calitate de cumpărător și societatea în cauză, în calitate de vânzător, ocazie cu care i s-a produs o pagubă evaluată la suma de 90.000 de Euro. Potrivit declarației administratorului, declaraţie care a stat la baza condamnării, alături de alte documente prezentate la dosar de procurori, i-a cunoscut pe cei doi prin intermediul altei persoane care i-a confirmat că M.A. lucrează în cadrul Consiliului Județean Constanţa. Aceste persoane i-au relatat că se va organiza o licitație pentru achiziția de scule și unelte electrice, sens în care i s-a propus să participe prin transmiterea unei oferte. Contractul a fost semnat prin corespondență, în urma negocierilor purtate de administratorul de administrator cu L. S. într-o cafenea din municipiul Constanţa. După semnarea contractului şi predarea mărfii, cei doi ar fi dispărut din peisaj, partea vătămată aflând că a fost păcălit atunci când a mers la CJC pentru lămuriri. Prin sentința penală nr. 99 din data de 09 februarie 2016, pronunțată de Judecătoria Constanţa s-a dispus condamnarea celor doi la pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Magistraţii au redeschis dosarul. A fost achitat!

În momentul pronunţării instanţei, L.S. se afla în Italia, unde locuia împreună cu soţia. Nu a ştiut de existenţa dosarului penal, a aflat abia după pronunţarea instanţei, atunci când l-au sunat rudele să-l anunţe că este căutat de poliţie pentru executarea unei pedepse. Acesta a demarat procedurile privind redeschiderea dosarului penal, iar în 2016 s-a dispus redeschiderea cauzei în raport cu cererea pe care a formulat-o. După rejudecare, prin sentința penală nr. 533 din data de 10 aprilie 2017 a Judec ătoriei Constanța, constănţeanul a fost achitat, deoarece nu există probe că a săvârșit infracțiunile. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul celuilalt inculpat, Marius A. În aprilie 2017, Curtea de Apel a respins recursul procurorilor, menţinând decizia de fond.

Drept urmare, s-a decis să dea în judecată Statul Român, pentru repararea prejudiciului produs de eroarea judiciară. Acesta a relatat magistraţilor în acţiunea depusă la Tribunalul Constanţa în octombrie 2018 că, prin decizia de condamnare, i-a fost prejudiciată imaginea, a suferit psihic cu gândul că va face închisoare, pierzându-şi chiar şi locul de muncă. Decizia de condamnare a mai condus, spune el, şi la tensiuni în cadrul familiei. L.S. a apreciat că toate aceste condiții sunt îndeplinite în cazul său, astfel că are dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul material și moral cauzat prin eroarea judiciară. El a solicitat instanței ca prin hotărârea ce se va pronunța să oblige statul la plata sumei de 59.983 lei, reprezentând repararea pagubei materiale și morale cauzate prin eroare judiciară, dintre care suma de 9.983 lei reprezentând despăgubiri materiale, iar suma de 50.000 lei, reprezentând despăgubiri morale, sume actualizate cu indicele de inflație. Statul român, prin apărători, a subliniat în instanţă că reclamantul nu a executat nicio zi din cei 3 ani și 4 luni ai pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat, că se afla în Italia la momentul la care a aflat despre existența sentinței penale de condamnare și a formulat cererea de redeschidere a procesului penal mai înainte ca autoritățile române să pună în executare mandatul de executare a pedepsei, fapt pentru care nu are motive să ceară daune. Însă, instanța a apreciat că pedeapsa închisorii cu executare, prin care se îngrădește unul dintre cele mai importante atribute ale personalității umane, respectiv dreptul la libertate, poate fi considerată prin ea însăși ca fiind aptă să cauzeze vătămări importante valorilor morale ale persoanei ce a suferit o asemenea condamnare. Din analiza probelor administrate, instanța a reținut că reclamantului i-a fost cauzată în mod cert o suferință determinată de condamnarea sa la închisoare, cu atât mai puternic fiind sentimentul încercat cu cât nu a avut cunoștință despre existența dosarului penal în care avea calitatea de inculpat și nu a aflat întâmplător despre hotărârea de condamnare, ci la momentul la care autoritățile române efectuau demersuri pentru încarcerarea sa, fiind căutat la domiciliul socrilor săi. Pe 17 aprilie a.c., Tribunalul s-a pronunţat în favoarea sa, în sensul că i-a fost admisă cererea, însă doar în parte. Magistraţii au dispus achitarea sumelor de 15.000 lei, cu titlu de despăgubiri morale şi 9.983 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel, de ambele părți, însă magistrații au respins apelurile, decizia pronunțată pe 15 noiembrie fiind definitivă.

Mirela PASCAL

luni, 18 noiembrie 20192298
Comentarii

03Procurorii magistrati(18 noi 11:41)
in actiune!
010amede(18 noi 11:19)
Ma bucur ca a gastigat. Sa vedem cand o sa primeasca bani!
016Putin,foarte putim(18 noi 10:22)
Foarte putin 25000 lei.O viata distrusa costa mai mult de 25000 lei.Sa plateasca justitiarii.Va veni si vremea aia.
016Ioan(18 noi 09:56)
Sa plateasca cei care au instrumentat cazul, nu din buget, si eliminarea lor din sistemul judiciar.
18Unu(18 noi 07:50)
25.000 lei?
015Sa plateasca borfasi(18 noi 06:00)
din parchetul Constanta sa nu mai faca dosare pe genunchi din auzite sau din sifonarile politistilor.Gunoaielor locul vostru este sub pamant la cca 2 m adancime.
Vremea
28.7°27° - 28.7° duminică, 12 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 46%
Vânt: 2.58 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 iul 21:05SportFormaţia Liverpool, campioana Angliei, a remizat cu Burnley, scor 1-1, în Premier League

Formaţia Liverpool, campioana Angliei, a remizat, sâmbătă, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa Burnley, într-un...301

12 iul 00:00SportFormaţia Hermannstadt a învins FC Voluntari, scor 2-1, în Liga I

Formaţia Hermannstadt a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-0), echipa FC Voluntari, într-un...319

12 iul 00:00SportBritanicul Lewis Hamilton, în pole position în a doua etapă a sezonului de Formula 1

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Stiriei, a doua etapă...341

12 iul 00:00SportNorwich City a fost învinsă cu 4-0 de West Ham, în Premier League, şi a retrogradat

Formaţia Norwich City a retrogradat, sâmbătă, din Premier League, după ce a fost învinsă în etapa a XXXV-a de...291

Local
11 iul 22:13LocalLocuri de joacă, VANDALIZATE. S-a deschis dosar PENAL

Reclamaţii cu privire la vandalizarea bunurilor publice au început să curgă pe bandă rulantă la Constanţa. După...835

11 iul 00:43LocalÎncă un pas spre BULETINELE cu semnătură ELECTRONICĂ!

Viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și o semnătură electronică, potrivit unui proiect de lege....1067

11 iul 00:43LocalVAL de AMENZI, pe litoral, pentru munca la NEGRU

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor...1391

11 iul 00:42LocalPARFUMURI de 'FIRMĂ', confiscate de polițiști, la Costinești

Aveți grijă ce cumpărați! Un individ vindea, la Costinești, parfumuri contrafăcute. La data de 9 iulie a.c., în...1040

11 iul 00:41LocalCONDAMNAȚI de judecători, INTRODUȘI în penitenciar

Trei indivizi au fost săltați de polițiști și introduși în penitenciar, după ce au fost condamnați definitiv....850

11 iul 00:41LocalNoi inspectori școlari la ISJ Constanța. Iată lista avizată de Ministerul Educației

1743

Politică
Interviuri
6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4581

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5837

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3819

Monden
11 iul 00:00MondenCelebrităţile care au recunoscut că au avut probleme cu drogurile şi alcoolul

Poate că celebritatea are şi ea un preţ. Multe celebrităţi cunoscute la nivel internaţional au recunoscut că s-au...557

11 iul 00:00MondenRobbie Williams a mărturisit că nu dorea copii cu Ayda Field

Unul dintre cei mai rebeli cântăreţi ai tuturor timpului şi fost membru al trupei Take That, Robbie Williams, s-a...511

11 iul 00:00MondenAutobiografia cântăreţei Mariah Carey va fi lansată pe 29 septembrie

478

11 iul 00:00MondenAsociaţia care organizează premiile Grammy invită 2.300 de noi votanţi, în căutarea diversităţii

Peste 2.000 de persoane din industria muzicală - jumătate femei şi jumătate cu vârste sub 40 de ani - au fost...457

11 iul 00:00MondenMeghan Markle vrea să interzică publicarea numelor prietenilor care au susţinut-o în lupta cu tabloidele britanice

Meghan Markle, soţia prinţului Harry, a cerut justiţiei britanice să interzică publicarea numelor celor cinci...515

11 iul 00:00MondenThe Rolling Stones a anunţat lansarea unei noi piese, intitulate ''Criss Cross''

403

Mapamond
11 iul 00:00MapamondUn francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Jakarta

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat...504

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Hong Kong va suspenda cursurile şcolare din cauza creşterii numărului de noi cazuri

Autorităţile din Hong Kong sunt decise să anunţe suspendarea cursurilor instituţiilor de învăţământ din cauza...477

11 iul 00:00MapamondSerbia: Manifestaţii paşnice la Belgrad după două nopţi de violenţe

470

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Preşedinta Boliviei anunţă că a fost testată pozitiv

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat joi că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se...493

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Un nou record de peste 65.000 de cazuri în 24 de ore în SUA

Statele Unite au înregistrat joi un nou record de număr de contaminări cu coronavirusul în 24 de ore, cu peste...501

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Italia interzice accesul persoanelor care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova

518

Sănătate
11 iul 17:54SănătateMituri despre apa minerală - sunt sau nu adevărate?

Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu? Ne balonează, ne provoacă aciditate sau este mai nutritivă...618

11 iul 17:51SănătateSurse de grăsimi care par sănătoase, dar nu sunt

Grăsimile din alimentația noastră au o reputație proastă, însă este important să învățăm să facem...538

11 iul 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

497

11 iul 00:00SănătatePoziții de dormit: avantaje și dezavantaje

Poziția de dormit e importantă mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. Iată care sunt cele mai bune și cele mai...531

11 iul 00:00SănătateTransplantul de cornee: când este recomandat și ce presupune

Corneea este stratul limpede din fața ochiului care ajută la focalizarea luminii, astfel încât să putem vedea clar....499

11 iul 00:00SănătateUntura de rață este benefică sau periculoasă?

Untura de rață este folosită la prepararea multor delicatese – este însă această untură benefică sau,...511

11 iul 00:00SănătateCartofii au doar beneficii, dacă știi cum să îi consumi

Cartofii sunt asociați în special cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă, iar timp de secole au avut...532

11 iul 17:45SănătateCum să nu te îngrași în concediu la all inclusive

Este foarte dificil, dacă nu aproape imposibil, să te abții de la mâncare atunci când toate simțurile îți sunt...492

11 iul 00:00SănătateMedicamente pentru prostată: cum se alege tratamentul, în funcție de afecțiune

514

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT