REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Ştefan Oprea: Acordul CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români

Ştefan Oprea: Acordul CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români

Replica API 28 martie 2019 | 00:00 427

Ştefan Radu Oprea

Acordul dintre Uniunea Europeană şi Canada, CETA, a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români şi la deschiderea pieţei de servicii canadiene pentru companiile româneşti, potrivit ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Acesta s-a întâlnit marţi cu Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, şi cu Stephane Dion, ambasadorul Canadei în Germania, trimis special al premierului canadian Justin Trudeau în Europa.

"Cu această ocazie demnitarul român a apreciat excelentele relaţii bilaterale dintre România şi Canada. Dimensiunea economică a colaborării dintre cele două state joacă un rol foarte important, iar îmbunătăţirea şi menţinerea unui dialog continuu va stimula evoluţia relaţiilor româno-canadiene", se menţionează într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) remis AGERPRES.

Conform sursei citate, ministrul Oprea a apreciat avantajele oferite mediului de afaceri de Acordul economic şi comercial cuprinzător dintre UE şi Canada (CETA), care a adus deja o creştere a exporturilor comunitare în Canada, precum şi noi oportunităţi de afaceri pentru companiile din UE cu accent pe zona IMM-urilor.

"CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români, deschiderea pieţei de servicii canadiene pentru companiile româneşti, oportunitatea participării acestora la licitaţii pentru contractele publice în Canada, protejarea creativităţii şi cercetării româneşti, încurajarea investiţiilor între România şi Canada, facilitarea accesului românilor cu calificări înalte pe piaţa canadiană", a spus Ştefan-Radu Oprea.

Totodată, ministrul a vorbit şi despre priorităţile României pe perioada Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene în domeniul comercial. A evidenţiat modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, avansarea şi încheierea negocierilor comerciale cu state terţe (în special cu parteneri strategici precum Mercosur, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam etc.), dar şi aspecte comerciale privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

"Diplomaţii canadieni l-au felicitat pe oficialul român pentru eficienţa şi profesionalismul cu care România îşi exercită mandatul la Preşedinţia rotativă la Consiliul UE, manifestându-şi sprijinul pentru obţinerea statutului de membru OCDE pentru România", se mai arată în comunicat.

CETA este cel mai ambiţios acord comercial între UE şi Canada care reduce taxele şi facilitează exportul de bunuri şi servicii, acord de care beneficiază persoane şi întreprinderi atât în UE, cât şi în Canada.

Peste 300 de companii româneşti exportă în Canada, multe dintre acestea fiind întreprinderi mici şi mijlocii. Canada este cel de-al treilea partener din afara UE, pentru servicii de comerţ.

Relaţiile economice şi comerciale ale României cu Canada au la bază interese în exportul de produse precum: bare de oţel, maşini şi echipamente electrice, tricotaje, articole din cauciuc, mobilă, vinuri şi băuturi alcoolice, produse alimentare bio, echipamente şi subansambluri pentru industria aeronautică, construcţii şi reparaţii navale, produse specifice IT, utilaje petroliere şi piese de schimb, componente de turbine hidraulice, dar şi articole de ceramică şi porţelan, produse din sticlă, încălţăminte, îmbrăcăminte şi produse farmaceutice.

Principalele categorii de produse importate de România din Canada sunt produsele minerale, aeronavele, maşini şi aparate, echipamente electrice şi produse ale industriei chimice.

Domeniu prioritar pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale este industria energetică, unde există propunerea companiei canadiene Hydro-Quebec de a investi în domeniul producţiei şi reţelei de transport de energie electrică din România. Prioritare sunt şi industria aeronautică, industria navală - cu furnizarea de echipamente, componente şi piese de schimb, industria textilă, industria lemnului şi cea alimentară.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212