REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Stolojan despre Euroins: 'ASF ar fi trebuit să oprească activitatea mult mai devreme!'

Stolojan despre Euroins: 'ASF ar fi trebuit să oprească activitatea mult mai devreme!'

Ana Maria LIPAN 20 martie 2023 | 00:00 888

Supravegherea Euroins de către ASF a fost „necorespunzătoare”, deoarece a permis companiei să funcționeze o „lungă perioadă fără a avea nivelul necesar al rezervelor”, transmite fostul președinte al PNL și premier Theodor Stolojan.

Stolojan despre Euroins: 'ASF ar fi trebuit sa opreasca activitatea mult mai devreme!'

„INSOLVENȚA EUROINS ȘI BOCANUL CU MIERE AL FIRMELOR DE ASIGURĂRI DE BUNURI ȘI PERSOANE

1. Fiecare firmă de asigurări are obligații ca din primele încasate de la persoanele și companiile asigurate să constituie rezerve de daune și rezerve de prime. Scopul acestor rezerve este ca firmele de asigurări să facă față cererilor de despăgubiri pentru daune (de exemplu, daune provocate autoturismelor de accidentele auto),, precum și achitării sumelor asigurate în cazul asigurărilor de viață. Unele firme de asigurări consideră aceste rezerve ca fiind ”borcanul lor cu miere” din care se pot autoservii fără a-și asuma riscurile.

2. Ceea ce surprinde în cazul lui EUROINS este faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat, în decursul timpului, că această firmă, în mod repetat, nu avea nivelul necesar al rezervelor respective. În loc ca firma respectivă să fie obligată să reconstituie rezervele, ASF-ul aplica amenzi consecutive. EUROINS a continuat să nu constituie rezervele la nivelul necesar. În mod normal, ASF -ul ar fi trebuit să oprească activitatea firmei respective mult mai devreme.

3. Fiecare persoană care dorește să se asigure ca și fiecare întreprindere mică sau mijlocie nu are capacitatea de a evalua firmele de asigurări din punctul de vedere al solvabilității acestora. Persoanele și companiile mici și mijlocii se bazează pe faptul că statul, respectiv ASF-ul supraveghează piața asigurărilor de bunuri și persoane și firmele care sunt autorizate să funcționeze pe această piață. Din acest punct de vedere, statul nu își poate declina răspunderea materială pentru acoperirea pagubelor, în situația în care, de pildă, Fondul de Garantare care a preluat gestiunea contractelor de asigurare de la EUROINS nu ar avea resurse suficiente (potrivit legii, daca contribuțiile firmelor de asigurări la Fondul de Garantare nu ajung, atunci acest fond poate recurge numai la împrumuturi pe piețele financiare).

4. În concluzie, supravegherea lui EUROINS de către ASF a fost necorespunzătoare, deoarece a permis acestei firme să funcționeze o lungă perioadă fără a avea nivelul necesar al rezervelor. Comunicatele ASF arată o abordare birocratică: dacă nu au avut legislația necesară pentru a opri activitatea mai devreme, ar fi trebuit să declanșeze procedurile de modificare a acesteia. și nu să se complacă ani de zile în aplicarea de amenzi, fără rezultat", a transmis Stolojan, prin intermediul unei postări pe platforma Linkedin.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tataie poate ai treabă și noi te reținem. Ai grijă ce spui că începe iar Băsescu să plângă. Ce jjavvre ordinare.
1
0
Iete minunea a înviat mortul
2
2
Scorojan dute și plimbal pe chiorul in parc că ruginește lanțul Ești unul dintre cei care ai distrus tara Pe timpul tau sarea marca și dolarul la schimb valutar ca floricelele in tigaie Nu face pe deșteptul acum că ești ful de bani pe spatele r*mânilor
7
3
Cine trebuia sa verifice conditiile legale de functionare??? De la data cand nu indeplineau conditiile de functionare ce au facut hotii ce s-au facut ca supravegheaza?????
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614